abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_207523293
zie ook
Komeet C/2022 E3 (ZTF) komt na 50.000 jaar opnieuw langs de aarde

quote:
Groene komeet zal voor het eerst in 50.000 jaar aan de nachtelijke hemel verschijnen
Aan alle sterrenspotters, januari is het moment om je telescoop van onder het stof te halen. Deze maand zal voor
het eerst in 50.000 jaar een groene komeet te zien zijn aan de nachthemel. Je hebt wel een telescoop of verrekijker nodig om hem duidelijk te zien.

De komeet werd ontdekt op 2 maart vorig jaar door een observatorium in San Diego, in de Verenigde Staten. De komeet draait ook rond onze zon, maar zit op een zeer ver punt in ons zonnestelsel. Door de grote afstand duurt het zeer lang voor hij een hele toer rond de zon maakt, maar liefst 50.000 jaar.

Sterrenspotters in het noordelijke halfrond kunnen op 12 januari net voor middernacht de groene komeet voor het eerst zien. Je kijkt best laag op de noord-oostelijke horizon en maakt gebruik van een telescoop of een verrekijker.

De met ijs bedekte komeet straalt fellere kleuren af nu hij op zijn dichtste punt bij de zon komt. Na zijn passage daar komt de komeet ook op zijn dichtste punt bij de aarde op 1 en 2 februari. Dat is op zo’n 42 miljoen kilometer afstand. Ook dan is de komeet zichtbaar met behulp van een telescoop of verrekijker. Je kijkt dan het best ter hoogte van de Poolster.

Groene gloed
“Het grootste deel van januari is de komeet ’s morgens te zien met een verrekijker”, meldt NASA. “Toch voor mensen die wonen in het noordelijke halfrond. Het zuidelijke halfrond kan de komeet het best waarnemen begin februari.”

Als de komeet nog harder begint te schitteren, zal hij zelfs zichtbaar zijn voor het blote oog. Op voorwaarde dat het niet bewolkt is en er een zwarte hemel staat. De komeet herken je door de staart die achter hem aansleept en de groene gloed eromheen. Die gloed ontstaat doordat het ijs instant wordt omgevormd tot gas door de nabijheid van de zon.
quote:
C/2022 E3 (ZTF): beste komeet 2023
Op 2 maart 2022 werd er een nieuwe komeet in het sterrenbeeld Aquila ontdekt, op een afstand van 4 AU van de zon. Destijds leek het eerst een vage stip met een magnitude van 17. Drie teams van astronomen namen foto's van het nieuwe object en bevestigden dat het een coma heeft en daarom een komeet is en geen asteroïde.

De naam van de komeet is een code met gegevens over waar en wanneer deze voor het eerst werd gezien:

De letter C betekent dat de komeet niet periodiek is (hij passeert slechts één keer door het zonnestelsel of neemt meer dan 200 jaar in beslag om om de zon te draaien);
2022 E3 betekent dat de komeet begin maart 2022 is gesignaleerd (wat overeenkomt met de letter E volgens het komeetnaamgevingssysteem goedgekeurd door IAU) en het derde object was dat in dezelfde periode werd ontdekt;
** ZTF** betekent dat de ontdekking met behulp van telescopen van de Zwicky Transient Facility is gedaan.

Wanneer zal de volgende komeet C/2022 E3 ZTF te zien zijn?
De komeet gaat nu richting het binnenste zonnestelsel en wordt geleidelijk helderder. Op 12 januari 2023 bereikt de komeet perihelium, oftewel komt het dichtst bij de zon, op een afstand van 1,11 AU. De grootte van de komeet zal ongeveer 6,5 zijn. Op 1 februari 2023 passeert de komeet de aarde op een afstand van 0,28 AU, in het sterrenbeeld Camelopardalis. Dit is de beste tijd om de komeet te zien, omdat hij dan tegen maximale helderheid is. De verwachte magnitude varieert in verschillende bronnen van 5,1 tot 7,35. Men schat dat de komeet dan waarneembaar zal zijn met een verrekijker of zelfs, volgens sommige voorspellingen, met het blote oog.

Hoe kun je de komeet E3 (ZTF) zien?
De waarnemingsregels voor kometen zijn over het algemeen hetzelfde als voor objecten in de diepe hemel: probeer de donkerste luchten te vinden en neem een telescoop of een verrekijker mee voor een beter beeld. De truc met afgewend zicht kan je ook helpen de komeet te vinden.

De helderheid van de komeet is moeilijk te voorspellen. Er waren gevallen waarin kometen naar verwachting uitzonderlijk helder zouden zijn, maar bij perihelium plotseling dimden of uiteenvielen. Toegang tot de meest recente gegevens is daarom essentieel.

Hoe vind je C/2022 E3 (ZTF) aan de hemel?
Je kunt de komeet het gemakkelijkst vinden met sterrenkijk-apps, zoals Star Walk 2 en Sky Tonight. Als je bijvoorbeeld Sky Tonight gebruikt, tik je op het vergrootglas onder aan het scherm. Typ vervolgens “C/2022 E3 (ZTF)” in de zoekbalk en zoek de komeetnaam die in de zoekresultaten verschijnt. Tik op het doelpictogram naast de naam en de app toont de huidige positie van de komeet. Richt je apparaat op de hemel en volg de witte pijl om de komeet te vinden.

Old-school komeetjagers gaan misschien liever naar de thematische websites voordat de observatiesessie plaatsvindt. Zo geven theskylive.com en astro.vanbuitenen.nl vinderkaarten en tonen ze de huidige locatie en baan van de komeet. Op aerith.net vind je ook wekelijkse updates over de helderste kometen, waaronder efemeriden en observatieomstandigheden voor beide halfronden.

Is de komeet ZTF vandaag zichtbaar?
Als u op het noordelijk halfrond bent, kunt u komeet C/2022 E3 (ZTF) nu zien! De komeet heeft al de magnitude 7 bereikt en is gemakkelijk waarneembaar met een grote verrekijker of een telescoop. U kunt de komeet vinden in het sterrenbeeld Corona Borealis — tussen het Keystone-asterisme in Hercules en de heldere ster Arcturus in Bootes. De waarnemers van het zuidelijk halfrond zullen de komeet pas begin februari 2023 kunnen zien.

Halverwege januari 2023 zal de komeet naar Ossenhoeder verhuizen en vervolgens een paar dagen naar Draak en Kleine Beer reizen om op 1 februari 2023 in het sterrenbeeld Giraffe zijn helderste plek te bereiken. Tegen die tijd zal de komeet opnieuw verschijnen in de zuidelijke hemel en overal ter wereld zichtbaar zijn door middel van een verrekijker of, hopelijk, zelfs met het blote oog.

Op 12 februari zal C/2022 E3 (ZTF) zeer dicht bij Mars komen, die rood zal oplichten op magnitude 0. Beide objecten bevinden zich in het sterrenbeeld Stier. Een paar dagen later, op 15 februari, passeert de komeet de heldere ster Aldebaran (magnitude 1) en de Hyades-sterrencluster.

Bottom line: Komeet C/2022 E3 (ZTF) is al zichtbaar door verrekijkers en telescopen. Op 1 februari 2023 bereikt de komeet haar maximale helderheid en is dan mogelijk zelfs met het blote oog te zien!
Hale Bopp... zo eentje komt er vast nooit meer in de komende 40 jaar :{
Ruim een jaar te zien... heel bijzonder... Hopen dat we deze ook nog een paar dagen mooi en goed kunnen zien rond 1 februari. Anders toch op zoek naar de sterrekijker waar ik die gelaten heb :')

[ Bericht 1% gewijzigd door Frutsel op 24-01-2023 10:31:31 ]
pi_207523816
Woah dat is wel super interessant
pi_207684131
quote:
Once-in-a-lifetime green comet approaching closest point to Earth

The green comet named C/2022 E3 (ZTF) was only discovered on 2 March 2022, spotted from the Zwicky Transient Facility in California. But this year it's been more widely visible and could be seen with the naked eye when it makes its closest fly-by.

A once-in-a-lifetime green comet not seen since the Stone Age will make its closest approach to Earth next week.

Comet C/2022 E3 (ZTF) has already been visible through binoculars and telescopes this month, but could become visible with the naked eye as it gets ever nearer to our planet.

Experts say those without equipment should try to catch it on 1 and 2 February, when the green comet will look its brightest against the night sky.

At its closest point (a mere 28 million miles away), it will be visible from the northern and southern hemisphere.

NASA described the comet's rare fly-by as an "awesome opportunity to make a personal connection with an icy visitor from the distant outer solar system".

When is the best time to see it?

Until now, the visibility has been at its best before dawn.

But as January winds down and February begins, the comet will be visible from the evening onwards.

The comet will be at its nearest and brightest between next Wednesday and Thursday.

However, the Royal Observatory at Greenwich suggests you check what time the moon will rise where you live, so to avoid its bright light drowning out the comet's shine.

And while C/2022 E3 (ZTF) has been tipped to be one of the very best comet sightings of 2023, it won't be quite as stunning as the Neowise comet from three years ago.

That one left a picturesque streak behind it as it flew by Earth.
pi_207685594
TLDR? Wanneer en waar kijken?
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
  Moderator maandag 23 januari 2023 @ 18:39:05 #6
54278 crew  Tijger_m
42
pi_207686848
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2023 16:49 schreef Discombobulate het volgende:
TLDR? Wanneer en waar kijken?
Staat in de OP.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
pi_207693018
(voor de geïnteresseerden)


Was livestream van gisteren. Zal nog wel meer komen deze dagen
  Moderator woensdag 25 januari 2023 @ 14:42:08 #10
8781 crew  Frutsel
pi_207708630
Beetje richting grote beer kijken vanavond

  Moderator woensdag 25 januari 2023 @ 19:15:52 #11
54278 crew  Tijger_m
42
pi_207711827
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2023 14:42 schreef Frutsel het volgende:
Beetje richting grote beer kijken vanavond

[ afbeelding ]
Hopelijk helder weer voor de verandering want tot nu toe is het nogal matig geweest hier met het zicht op de hemel in de nacht.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
pi_207713232
Ding is magnitude 7 dus met het blote oog zie je hem niet.
  Moderator vrijdag 27 januari 2023 @ 10:29:30 #14
8781 crew  Frutsel
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 27 januari 2023 @ 10:36:30 #15
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_207732341
Tja, hier niet te zien vrees ik zonder een beetje apparatuur. En zeker niet met het maanlicht van deze dagen.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  Moderator maandag 30 januari 2023 @ 13:46:14 #16
8781 crew  Frutsel
pi_207777697
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2023 20:35 schreef -Sigaartje het volgende:
Ding is magnitude 7 dus met het blote oog zie je hem niet.
Update ;)

quote:
Groene komeet voor het eerst sinds de Steentijd te zien met het blote oog

Sterrenkijkers opgelet! In de nacht van woensdag 1 februari op donderdag 2 februari is een bijzondere, groene komeet te zien boven Nederland. Deze komeet met de naam C/2022 E3 (ZTF) is dan het dichtste bij de aarde.

Alvast goed om te weten: de komeet is alleen goed zichtbaar met een verrekijker of telescoop. Ook moeten de weersomstandigheden meewerken.

Goudkleurige staart
Onder perfecte weersomstandigheden zou de komeet met het blote oog ook te zien moeten zijn. Een echt scherp beeld krijg je niet, maar een vaag groenig stipje is wel waar te nemen. Heb jij een verrekijker bij de hand en de lucht is helder, dan kun je de groene komeet met een goudkleurige staart wel scherp zien. Als je gaat kijken naar dit natuurfenomeen, dan kun je dat het beste doen op een donkere plek. Waar je dat vindt rondom Amersfoort? Dat lees je hier.

Een komeet bestaat uit ijs, gas en stof. C/2022 E3 (ZTF) draait in een baan rond de zon en wordt warmer als deze daar dichterbij komt. Dan breken er stukjes van de komeet af en vormen zij de staart. De gaswolk om de komeet heen kan 100.000 tot 1 miljoen kilometer lang worden. De afstand tussen Amersfoort en de komeet is in de nacht van 1 op 2 februari 43 miljoen kilometer.

Er is nog een bijzonder feitje over deze komeet. Het is namelijk zo’n 50.000 jaar geleden dat deze komeet voor het laatst met het blote oog te zien was. Toen liepen er nog Neanderthalers rond op de plek waar nu Amersfoort ligt!
  Eindredactie Sport / Forummod maandag 30 januari 2023 @ 14:00:00 #17
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_207777977
Misschien even een mentionlijstje maken zodat we elkaar woensdag in de loop van de dag waarschuwen? :9
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  Moderator maandag 30 januari 2023 @ 14:03:53 #18
8781 crew  Frutsel
pi_207778052
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2023 14:00 schreef heywoodu het volgende:
Misschien even een mentionlijstje maken zodat we elkaar woensdag in de loop van de dag waarschuwen? :9
End-of-the-world Fokmeeting :9
pi_207778394
De accu van m'n camera alvast opgeladen, nu nog hopen op een heldere (en windstille) nacht.

Foto's van de vorige komeet, Neowise:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_207778616
Even een correctie van mijn kant: Hij is nu wel met het blote oog te zien.
pi_207778644
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2023 14:40 schreef -Sigaartje het volgende:
Even een correctie van mijn kant: Hij is nu wel met het blote oog te zien.
Ik zie niets.
  Eindredactie Sport / Forummod maandag 30 januari 2023 @ 14:48:35 #22
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_207778776
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2023 14:40 schreef -Sigaartje het volgende:
Even een correctie van mijn kant: Hij is nu wel met het blote oog te zien.
Ik zie de zon nu niet eens met het blote oog :o
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_207779850
Nee, het is een beetje bewolkt.
Maar laat je niet gelijk gek maken door getallen als magnitude 0 of -1, want dat is namelijk verspreid. Een komeet is geen punt, maar is verspreid, dus een verrekijker kan goed helpen.
pi_207779863
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2023 14:42 schreef Frutsel het volgende:
Beetje richting grote beer kijken vanavond

[ afbeelding ]
Dat is de Kleine Beer en dat is niet onze regio. Ik zie Polaris heel laag staan, dus dit is dicht tegen de evenaar.
  Moderator woensdag 1 februari 2023 @ 08:35:10 #25
8781 crew  Frutsel
pi_207801685
nu.nl had ook wat tijd over...

quote:
Groene komeet vliegt komende nacht na 50.000 jaar weer langs de aarde

Een groene komeet 'scheert' voor het eerst sinds 50.000 jaar langs de aarde komende nacht. Als de bewolking geen roet in het eten gooit, is het object met het blote oog zichtbaar. Pas echt goed zie je de komeet met een telescoop of verrekijker. Het liefst vanaf een donkere plek.
Even na middernacht is de afstand tussen de komeet en de aarde het kleinst. Nog steeds zit er dan zo'n 42 miljoen kilometer tussen de twee objecten, maar voor ruimtebegrippen is dit erg klein.

De komeet is pas vorig jaar maart ontdekt door astronomen in Californië. Zij gaven de bijnaam groene komeet. Officieel heet het hemellichaam C/2022 E3.

De komeet is niet veel meer dan een vieze steenklomp met ijs, gas en stof. Omdat de komeet steeds dichter bij de zon komt, verdampt het ijs. Die verdamping geeft de komeet zijn kenmerkende staart. In dit geval is die staart ook echt groen. Waarschijnlijk ontstaat die kleur doordat bepaalde stoffen van de komeet botsen met het zonlicht.

Neanderthalers zagen de komeet nog voor het laatst
De komeet draait enorme rondjes om de zon. Toen de groene komeet voor het laatst langskwam was de laatste ijstijd nog gaande. Er liepen zelfs nog Neanderthalers rond op aarde en de steentijd was nog niet voorbij. Zijn lange ruimtewandeling maakt de komeet uniek. Lang niet alle kometen doen daar namelijk zo lang over. Komeet Halley bijvoorbeeld bezoekt ons elke 76 jaar.

Het hemellichaam is waarschijnlijk afkomstig uit de Oortwolk, een wolk gevuld met miljarden komeetachtige objecten, die zich rondom ons zonnestelsel bevindt.

Jammer is wel dat het de komende nacht op de meeste plaatsen in Nederland bewolkt zal zijn. Toch is de komeet daarna nog niet meteen uit het zicht verdwenen. Met een telescoop is de komeet nog een paar nachten te zien.

Daarna verdwijnt de groene bezoeker weer uit ons blikveld en begint het object aan een nieuw, 50.000 jaar durend rondje om de zon.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')