jogy | vrijdag 30 december 2022 @ 23:05 |
Ik ben een beetje aan het freewheelen met een beenham met bot. Het heeft eerst een dag in een emmer met ananas gelegen in de schuur en vandaag heb ik het ingsesneden en ingesmeerd met een mosterd, honing en knoflook smeersel en bedekt met ontbijtspek. Morgen in de oven en hopen dat het niet naar rotte kontgat gaat smaken maar de vraag is op welke temperatuur deze het best in de oven moet als je het rustig op temperatuur wil laten komen met een knapperige buitenkant. Ik heb 120 graden in mijn hoofd en heb gelukkig een kern temperatuur meter die ik af kan laten gaan op een bepaalde temperatuur en wil het op 70 graden zetten. Iemand advies? Dank ![]() | |
miss_sly | zaterdag 31 december 2022 @ 09:27 |
Ik heb een aantal verschillende rollades bereid in de oven afgelopen week, en op de laagste temperatuur was dat 150 graden, iets van 75-80 minuten. Dit was een vrij dikke rollade van ongeveer 700 gram. Heb je een echt grote beenham met bot? Dat is wel iets anders dan een beenhammetje dat meestal wordt bereid thuis. Maar hoe dan ook lijkt 120 graden me wat weinig. En ik lees dat bij een kerntemeratuur van 65 graden een beenham gaat is. | |
Lucky_Strike | zaterdag 31 december 2022 @ 09:41 |
Klinkt lekker ![]() Met 120 graden ga je wel een mooie garing krijgen maar geen knapperige buitenkant waarschijnlijk. Je zou hem als hij bijna gaar is, nog even onder de grill kunnen doen. Op 130-150 graden garen zou ik ook zeker aandurven trouwens met een ham. 70 graden is wel een hoge kerntemperatuur. Bij het rusten van het vlees stijgt het ook nog zo met 5 graden. | |
DrDarwin | zaterdag 31 december 2022 @ 09:42 |
120 lijkt me wat laag, 180 en dan goed in de gaten houden. | |
jogy | zaterdag 31 december 2022 @ 09:42 |
Ja @miss_sly hij lag bij de Jumbo spontaan in de schappen. Is 3 kilo oid. Heb de oven nu maar op 135 graden gezet en heb er temperatuur meter in gegooid die op 65 graden gaat piepen. | |
jogy | zaterdag 31 december 2022 @ 09:44 |
Ah, dank! Goeie tip. Ff grillen aan het eind is wel een goeie ja. | |
miss_sly | zaterdag 31 december 2022 @ 09:54 |
Ik lees voor de echt grote beenhammen ook wel een oventemperatuur van 200 graden, maar dat is een snelle garing. Jij gaat voor slowcooking begrijp ik. Die je een foto als ie klaar is? Ben wel benieuwd. | |
jogy | zaterdag 31 december 2022 @ 10:01 |
Ja slow idd, blijft het vlees redelijk mals enzo. Zal een foto maken van het eindproduct. ![]() | |
jogy | zaterdag 31 december 2022 @ 11:41 |
![]() Oh die is wel miniscuul ![]() https://imgur.io/a/gHraBeH | |
miss_sly | zaterdag 31 december 2022 @ 11:42 |
Ziet er zeer smakelijk uit! | |
Blues | zaterdag 31 december 2022 @ 12:26 |
Oe goed gelukt! Nu aansnijden ![]() | |
jogy | zaterdag 31 december 2022 @ 12:35 |
Vanavond. Ik dacht ook eerst dat het opwarmen langer zou duren stiekem. | |
Lucky_Strike | zaterdag 31 december 2022 @ 12:38 |
Dat ziet er geslaagd uit. Hoe heb je hem uiteindelijk bereid? | |
jogy | zaterdag 31 december 2022 @ 12:58 |
135 graden tot de kerntemperatuur 65 graden was. Duurde ongeveer 2 uur. | |
jogy | zaterdag 31 december 2022 @ 17:56 |
https://imgur.com/a/ngkML5t Smaakt ook erg ok ![]() | |
Blues | zaterdag 31 december 2022 @ 18:11 |
![]() ![]() |