FOK!forum / Culinesse à gogo / Beenham met bot in de oven
jogyvrijdag 30 december 2022 @ 23:05
Ik ben een beetje aan het freewheelen met een beenham met bot. Het heeft eerst een dag in een emmer met ananas gelegen in de schuur en vandaag heb ik het ingsesneden en ingesmeerd met een mosterd, honing en knoflook smeersel en bedekt met ontbijtspek.

Morgen in de oven en hopen dat het niet naar rotte kontgat gaat smaken maar de vraag is op welke temperatuur deze het best in de oven moet als je het rustig op temperatuur wil laten komen met een knapperige buitenkant.

Ik heb 120 graden in mijn hoofd en heb gelukkig een kern temperatuur meter die ik af kan laten gaan op een bepaalde temperatuur en wil het op 70 graden zetten. Iemand advies? Dank O+.
miss_slyzaterdag 31 december 2022 @ 09:27
Ik heb een aantal verschillende rollades bereid in de oven afgelopen week, en op de laagste temperatuur was dat 150 graden, iets van 75-80 minuten. Dit was een vrij dikke rollade van ongeveer 700 gram.

Heb je een echt grote beenham met bot? Dat is wel iets anders dan een beenhammetje dat meestal wordt bereid thuis. Maar hoe dan ook lijkt 120 graden me wat weinig. En ik lees dat bij een kerntemeratuur van 65 graden een beenham gaat is.
Lucky_Strikezaterdag 31 december 2022 @ 09:41
quote:
5s.gif Op vrijdag 30 december 2022 23:05 schreef jogy het volgende:
Ik ben een beetje aan het freewheelen met een beenham met bot. Het heeft eerst een dag in een emmer met ananas gelegen in de schuur en vandaag heb ik het ingsesneden en ingesmeerd met een mosterd, honing en knoflook smeersel en bedekt met ontbijtspek.

Morgen in de oven en hopen dat het niet naar rotte kontgat gaat smaken maar de vraag is op welke temperatuur deze het best in de oven moet als je het rustig op temperatuur wil laten komen met een knapperige buitenkant.

Ik heb 120 graden in mijn hoofd en heb gelukkig een kern temperatuur meter die ik af kan laten gaan op een bepaalde temperatuur en wil het op 70 graden zetten. Iemand advies? Dank O+.
Klinkt lekker :9

Met 120 graden ga je wel een mooie garing krijgen maar geen knapperige buitenkant waarschijnlijk. Je zou hem als hij bijna gaar is, nog even onder de grill kunnen doen. Op 130-150 graden garen zou ik ook zeker aandurven trouwens met een ham.

70 graden is wel een hoge kerntemperatuur. Bij het rusten van het vlees stijgt het ook nog zo met 5 graden.
DrDarwinzaterdag 31 december 2022 @ 09:42
120 lijkt me wat laag, 180 en dan goed in de gaten houden.
jogyzaterdag 31 december 2022 @ 09:42
Ja @miss_sly hij lag bij de Jumbo spontaan in de schappen. Is 3 kilo oid. Heb de oven nu maar op 135 graden gezet en heb er temperatuur meter in gegooid die op 65 graden gaat piepen.
jogyzaterdag 31 december 2022 @ 09:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2022 09:41 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]
Klinkt lekker :9

Met 120 graden ga je wel een mooie garing krijgen maar geen knapperige buitenkant waarschijnlijk. Je zou hem als hij bijna gaar is, nog even onder de grill kunnen doen. Op 130-150 graden garen zou ik ook zeker aandurven trouwens met een ham.

70 graden is wel een hoge kerntemperatuur. Bij het rusten van het vlees stijgt het ook nog zo met 5 graden.
Ah, dank! Goeie tip. Ff grillen aan het eind is wel een goeie ja.
miss_slyzaterdag 31 december 2022 @ 09:54
Ik lees voor de echt grote beenhammen ook wel een oventemperatuur van 200 graden, maar dat is een snelle garing. Jij gaat voor slowcooking begrijp ik.

Die je een foto als ie klaar is? Ben wel benieuwd.
jogyzaterdag 31 december 2022 @ 10:01
quote:
7s.gif Op zaterdag 31 december 2022 09:54 schreef miss_sly het volgende:
Ik lees voor de echt grote beenhammen ook wel een oventemperatuur van 200 graden, maar dat is een snelle garing. Jij gaat voor slowcooking begrijp ik.

Die je een foto als ie klaar is? Ben wel benieuwd.
Ja slow idd, blijft het vlees redelijk mals enzo. Zal een foto maken van het eindproduct. :P.
jogyzaterdag 31 december 2022 @ 11:41
FZDf7c4_d.webp

Oh die is wel miniscuul :')

https://imgur.io/a/gHraBeH
miss_slyzaterdag 31 december 2022 @ 11:42
Ziet er zeer smakelijk uit!
Blueszaterdag 31 december 2022 @ 12:26
quote:
14s.gif Op zaterdag 31 december 2022 11:41 schreef jogy het volgende:
[ afbeelding ]

Oh die is wel miniscuul :')

https://imgur.io/a/gHraBeH
Oe goed gelukt! Nu aansnijden *G*
jogyzaterdag 31 december 2022 @ 12:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2022 12:26 schreef Blues het volgende:

[..]
Oe goed gelukt! Nu aansnijden *G*
Vanavond. Ik dacht ook eerst dat het opwarmen langer zou duren stiekem.
Lucky_Strikezaterdag 31 december 2022 @ 12:38
Dat ziet er geslaagd uit. Hoe heb je hem uiteindelijk bereid?
jogyzaterdag 31 december 2022 @ 12:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2022 12:38 schreef Lucky_Strike het volgende:
Dat ziet er geslaagd uit. Hoe heb je hem uiteindelijk bereid?
135 graden tot de kerntemperatuur 65 graden was. Duurde ongeveer 2 uur.
jogyzaterdag 31 december 2022 @ 17:56
https://imgur.com/a/ngkML5t

Smaakt ook erg ok :9.
Blueszaterdag 31 december 2022 @ 18:11
*O* :9