abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_207202019
Hoofdredacteuren willen besluit persalarmering aangepast zien: 'Inperking van persvrijheid'

quote:
REGIO - In een gezamenlijke brief namens de gehele regionale- en lokale pers uiten de hoofdredacteuren hun zorgen over het stoppen van de persalarmen. Vorige week besliste justitieminister Dilan Yesilgöz dat de persalarmen stoppen, omdat er zorgen zijn over de privacy. De persvrijheid wordt volgens de hoofdredacteuren ingeperkt wanneer de minister haar besluit doorzet. 'Heel veel nieuws dat van nationaal of zelfs internationaal belang is, wordt voorafgegaan door een persalarm', tekenen de hoofdredacteuren op.

Invallen bij drugslabs, schietpartijen met grote impact, invallen bij topmensen uit het bedrijfsleven en rampen. Dat soort berichten vallen volgens de hoofdredacteuren weg wanneer het persalarm stopt. 'Het persalarm geeft de journalist een instrument om te volgen wat de hulpdiensten doen om zo het publiek informatie te geven', schrijven de hoofdredacteuren van de regionale kranten en omroepen.

Ze hekelen het besluit van Yesilgöz om te stoppen met het alarmeringssysteem. Dat zou per 1 april in moeten gaan, omdat er persoonsgegevens zouden worden doorgegeven. Het zou de privacy inperken van slachtoffers, iets dat zij wil voorkomen. Het zorgt er echter wel voor dat het voor persfotografen en journalisten moeilijker wordt om verslag te doen van rampen.

Besluit aanpassen
De hoofdredacteuren hopen daarom dat minister Yesilgöz haar besluit van vorige week aanpast. 'Het doorvoeren van uw besluit is niets anders dan een ontoelatbare inperking van onze persvrijheid, een inperking van de open overheid die staat voor een vrije informatievoorziening in ons land. Om nog maar te zwijgen over de onhoudbare extra belasting die gaat komen op de afdelingen perswoordvoering bij de politie- en brandweerkorpsen, die dag en nacht gebeld gaan worden.'

Ook de vakbond voor de journalistiek, de NVJ, uitte vorige week al zorgen over het besluit van de minister. Volgens hen kunnen als gevolg van het besluit honderden journalisten daardoor hun werk niet meer doen. De hoofdredacteuren hopen daarom dat de minister bereid is tot een gesprek, om haar er zo van te kunnen overtuigen dat het besluit wordt aangepast.

https://www.omroepwest.nl(...)ing-van-persvrijheid
Meldingen persalarm verdwijnen vanwege privacy: 'Verslaggeving in gevaar'

quote:
REGIO - Fotojournalisten in de regio Haaglanden maken zich zorgen over de toekomst van hun werk en de journalistiek. P2000, het meldingsysteem van de hulpdiensten, wordt namelijk afgeschaft. Dat heeft justitieminister Dilan Yesilgöz besloten vanwege de privacy van slachtoffers. René Hendriks van Regio15 hoopt dat het besluit nog kan worden teruggedraaid. 'Anders gaat een belangrijke informatiebron van de fotojournalist verdwijnen.'

P2000 is al jaren het systeem voor de hulpdiensten om gealarmeerd te worden, zoals de traumahelikopter en de vrijwillige brandweer. Verschillende websites, onder andere Regio15, delen die lijst met meldingen ook online. Fotografen gaan op die meldingen af om foto's te maken. Daardoor weten we bijvoorbeeld dat er elke keer auto's op de poller op de Escamplaan knallen.

Maar nu is er besloten om het af te schaffen. En dat is een slecht idee, zegt Hendriks. Als voorbeeld noemt hij de gladheid van de afgelopen dagen. 'We konden goed zien waar veel ongelukken waren.' En het gaat niet alleen om informatie over aanrijdingen. 'Ook over steekpartijen, het dumpen van drugsafval of beschieten van horecapanden.'

Verslaggeving in gevaar
Als het systeem wordt afgeschaft, weten inwoners van Den Haag minder goed wat er allemaal gebeurt in de stad. 'Er zal minder aandacht voor komen wanneer er minder beeld is.' Daardoor zullen journalisten volledig afhankelijk zijn van wat de politie communiceert met de inwoners, vreest Hendriks.

Ook de NVJ, de vakbond voor journalisten, maakt zich zorgen en heeft protest aangetekend tegen het besluit. 'Ons meest fundamentele bezwaar is dat adequate en tijdige verslaggeving in gevaar komt door het verdwijnen van de alarmering,' zegt NVJ-secretaris Paul Teixeira.

Iedereen opbellen
'Journalisten kunnen minder goed of zelfs helemaal niet ter plaatse verslag doen van het optreden van een hulpdienst en worden voortaan afhankelijk van het publiek of hulpdiensten zelf. Daardoor is een onafhankelijke blik op het functioneren van deze diensten niet langer aan de orde én wordt het publiek niet langer goed geďnformeerd.'

Afschaffen van het systeem zou ook betekenen dat woordvoerders van de politie alle redacties moeten bellen als er een incident is. 'Als er in een regio ’s nachts een incident plaatsvindt, bijvoorbeeld een ernstige brand met impact op de omgeving, moet de dienstdoende politievoorlichter alle regionale en landelijke journalisten gaan bellen, appen of sms'en. Dat is ondoenlijk en de politie zal naar aanleiding van het ministeriele besluit niet honderden extra voorlichters aannemen om het gat op te vullen dat ontstaat door het stopzetten van de automatische persalarmering.'

https://www.omroepwest.nl(...)slaggeving-in-gevaar
Privacy of persvrijheid? Privacy dus. En minder toezicht op wat de politie uitspookt.
pi_207202223
Ik zou het ook een kwalijke zaak vinden als mijn gegevens gedeeld worden met de pers als ik betrokken raak bij een woningoverval oid.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
  vrijdag 23 december 2022 @ 20:00:54 #3
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_207204482
De overheid opereert liever stiekem.
  vrijdag 23 december 2022 @ 20:04:44 #4
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_207204548
Oei nu moeten journalisten zélf werk gaan doen.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_208593986
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

quote:
Omroep Brabant kan ook na 1 april (geen grap) nieuws over grote ongelukken, ontploffingen, schietpartijen en branden blijven melden. Een plan van de minister, waarbij 112-meldingen niet meer te zien waren door de media, is aangepast.

Meldingen over allerlei incidenten krijgt de redactie binnen via het zogenaamde persalarm. Dat is een systeem waarbij politie, ambulancediensten en brandweer ons journalisten een seintje sturen als ze naar iets groots onderweg zijn of als er iets heel ernstigs gebeurd is. Dat persalarm wilde Dilan Yesilgöz, de minister van Justitie en Veiligheid, vanaf april uitzetten.

Volgens de landsadvocaat zijn persalarmeringen namelijk in strijd met wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Dat is de conclusie na een juridische toets die is uitgevoerd op verzoek van Ambulancezorg Nederland.

Beroepsgeheim
Na protesten van diverse media, onder wie Omroep Brabant, is er voor een tussenoplossing gekozen. Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken. Media krijgen per 1 april geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

Er moet nog worden uitgezocht of het doorgeven van een melding wettelijk wel is toegestaan als de politie wordt ingezet. In de tussentijd zal de minister dit toestaan. Dit is een tijdelijke machtiging waarvan ze ook melding doet bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat moet in zulke gevallen.

Omroep Brabant-hoofdredacteur Renzo Veenstra is blij met het besluit: "Hoewel het om een tijdelijke oplossing gaat, ben ik heel blij dat het persalarm niet ophoudt. Als regionale media kunnen we niet zonder. Het afschaffen was een onzalig besluit. Ik heb goede hoop dat er een permanente poplossing komt."

https://www.omroepbrabant(...)politie-en-brandweer
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')