Klinkt goed, Maar dan zit je in een prijsklasse van ¤ 500 of hoger?quote:Op dinsdag 13 december 2022 22:37 schreef Sapstengel het volgende:
Ik heb een "NAS" met een backup server en op elke laptop een client. Die doet wekelijks een volledige backup en dan elke dag een incremental.
En 's nachts maakt hij op de tweede schijf van de NAS een backup van de backup op de eerste schijf.
Die NAS is tussen aanhalingstekens, want het is een raspberry pi met twee western digital red plus schijven er aan. Software die ik gebruik is urbackup.
Raspberry Pi was net onder de 100 voor zo'n volledige set. 2x een 4TB schijf er aan van ongeveer 110/stuk en beide in een behuizing van ik geloof 30 euro. Bij elkaar ongeveer 400 euro.quote:Op dinsdag 13 december 2022 22:54 schreef bananen-plukker het volgende:
[..]
Klinkt goed, Maar dan zit je in een prijsklasse van ¤ 500 of hoger?
Pleeeeaaaaase gebruik nooit USB-sticks voor back-ups, dat is vragen om problemenquote:Op dinsdag 13 december 2022 22:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als het relatief weinig data is, zou je ook kunnen kijken naar een aantal USB-sticks of een externe SSD.
Ik heb bijna exact dezelfde setup, met een pi en 2 hdds. Inderdaad een keer instellen en dan lekker laten draaien. Doordat alles automatisch gaat kun je het ook nooit vergeten. En als er iets misgaat met een backup, of als een machine langere tijd niet gebackupt kan worden, dan krijg ik een mailtje.quote:Op dinsdag 13 december 2022 22:59 schreef Sapstengel het volgende:
[..]
Raspberry Pi was net onder de 100 voor zo'n volledige set. 2x een 4TB schijf er aan van ongeveer 110/stuk en beide in een behuizing van ik geloof 30 euro. Bij elkaar ongeveer 400 euro.
Wel een redelijke uitgave, maar ik gebruik hem ook bijvoorbeeld als server voor mijn media en heb er een torrent en usenet client op. Als het puur voor backups is, dan is 2x een externe schijf misschien net zo makkelijk, die je dan gewoon wekelijks ofzo aan je pc hangt. Raspberry pi draait vanwege die backups en clients ook 24/7 dus is ook nog eens 10 euro/maand aan stroomverbruik met die twee schijven eraan.
Maarja het is dan wel weer makkelijk dat alles automatisch gaat wanneer je de laptop opstart. En het is een leuk hobbyproject om alles op te zetten en in te regelen.
Wat is het nut van een tweede backup op dezelfde machine? Dan kan je net zo goed een raid mirror opzetten. Zelfde effect, minder moeite.quote:Op dinsdag 13 december 2022 22:37 schreef Sapstengel het volgende:
Ik heb een "NAS" met een backup server en op elke laptop een client. Die doet wekelijks een volledige backup en dan elke dag een incremental.
En 's nachts maakt hij op de tweede schijf van de NAS een backup van de backup op de eerste schijf.
Die NAS is tussen aanhalingstekens, want het is een raspberry pi met twee western digital red plus schijven er aan. Software die ik gebruik is urbackup.
Het is vooral handig als er eentje crasht, dan is die andere zonder extra gedoe altijd nog leesbaar, ook als je hem aan een andere computer hangt. Bovendien vind ik het zelf fijn als die twee schijven maar 1 keer per dag gesynchroniseerd worden ipv constant, dat is nog een soort van extra backup. Er staat bij mij op die schijven ook heel veel data die verder niet gebackupt wordt. Heb er al een keer data mee gered na een domme actie van mezelf.quote:Op woensdag 14 december 2022 10:20 schreef Netsplitter het volgende:
[..]
Wat is het nut van een tweede backup op dezelfde machine? Dan kan je net zo goed een raid mirror opzetten. Zelfde effect, minder moeite.
En als die machine gecompromitteerd wordt ben je alsnog alles kwijt.
Voornamelijk een psychisch dingetje dus.quote:Op woensdag 14 december 2022 10:38 schreef Farenji het volgende:
[..]
Het is vooral handig als er eentje crasht, dan is die andere zonder extra gedoe altijd nog leesbaar, ook als je hem aan een andere computer hangt. Bovendien vind ik het zelf fijn als die twee schijven maar 1 keer per dag gesynchroniseerd worden ipv constant, dat is nog een soort van extra backup. Er staat bij mij op die schijven ook heel veel data die verder niet gebackupt wordt. Heb er al een keer data mee gered na een domme actie van mezelf.
Psychisch? nee gewoon praktisch, zoals gezegd, heeft al een keer z'n nut bewezen.quote:Op woensdag 14 december 2022 10:40 schreef Netsplitter het volgende:
[..]
Voornamelijk een psychisch dingetje dus.Geen oordeel voor de rest.
Als je twee schijven in 1 systeem hebt, wat is het nut van van een backup die dagelijks loopt i.p.v. een mirror raid?quote:Op woensdag 14 december 2022 10:42 schreef Farenji het volgende:
[..]
Psychisch? nee gewoon praktisch, zoals gezegd, heeft al een keer z'n nut bewezen.
Dat legde ik toch uit? Raid is geen backup, raid is alleen voor high availability. Als je een bestand wist in een mirror raid setup is ie bijna insta weg van beide schijven. Met twee losse schijven wis je het bestand alleen op schijf 1, en heb je tot het syncmoment ('s nachts) nog tijd om hem van schijf 2 naar schijf 1 terug te kopieren.quote:Op woensdag 14 december 2022 10:43 schreef Netsplitter het volgende:
[..]
Als je twee schijven in 1 systeem hebt, wat is het nut van van een backup die dagelijks loopt i.p.v. een mirror raid?
Dat vooral ja. Want iedereen die dat niet doet, heeft een vals gevoel van veiligheid. En toen fikte je huis af toen je net even niet thuis was, of nam die inbreker ook losse harde schijven/NAS setup mee. Doei backupquote:Op woensdag 14 december 2022 00:03 schreef eudaemonia het volgende:
1 Één back-up is geen back-up.
3 Belangrijke data / documenten sla je niet alleen thuis op.
Dat is waar. Maar als je iets op schijf a zet, en een paar uur later wordt het alsnog verwijderd heb je effectief nog steeds niks. Los je trouwens niet op uiteraard met een mirror raid.quote:Op woensdag 14 december 2022 10:48 schreef Farenji het volgende:
[..]
Dat legde ik toch uit? Raid is geen backup, raid is alleen voor high availability. Als je een bestand wist in een mirror raid setup is ie bijna insta weg van beide schijven. Met twee losse schijven wis je het bestand alleen op schijf 1, en heb je tot het syncmoment ('s nachts) nog tijd om hem van schijf 2 naar schijf 1 terug te kopieren.
Handmatig!quote:Op woensdag 14 december 2022 10:56 schreef Netsplitter het volgende:
[..]
Dat is waar. Maar als je iets op schijf a zet, en een paar uur later wordt het alsnog verwijderd heb je effectief nog steeds niks. Los je trouwens niet op uiteraard met een mirror raid.
En om zelf elke keer handmatig een backup te starten is ook weer zoiets.
Al heeft een beetje NAS natuurlijk wel een instelbare "recycle bin", waar bestanden pas na xx dagen verwijderd worden.quote:Op woensdag 14 december 2022 10:48 schreef Farenji het volgende:
[..]
Dat legde ik toch uit? Raid is geen backup, raid is alleen voor high availability. Als je een bestand wist in een mirror raid setup is ie bijna insta weg van beide schijven. Met twee losse schijven wis je het bestand alleen op schijf 1, en heb je tot het syncmoment ('s nachts) nog tijd om hem van schijf 2 naar schijf 1 terug te kopieren.
Hier draait SyncBack Pro iedere 24 uur met 4 profielen m'n lokale bestanden richting de NAS en stuurt me netjes een mailtje na afloop.quote:Op woensdag 14 december 2022 11:03 schreef Farenji het volgende:
[..]
Handmatig!
Daar hebben ze cron voor bedacht.
6 (of eigenlijk 0) : Als je niet regelmatig jezelf bewijst dat je bestanden ook terug kunt halen van een backup, heb je geen backup. Of, zoals het in de professionele IT-wereld wordt gedefinieerd : "Een klant betaalt niet voor backups, een klant betaalt voor een restore.".quote:Op woensdag 14 december 2022 00:03 schreef eudaemonia het volgende:
1 Één back-up is geen back-up.
2 Niet alles hoeft geback-upped te worden.
3 Belangrijke data / documenten sla je niet alleen thuis op.
4 Maak het back-up proces zo makkelijk mogelijk voor jezelf, zodat, als je eenmaal alles hebt opgezet, er weinig omkijken naar hebt en het net zo makkelijk is als een ei bakken.
5 Houdt er rekening mee dat ook back-ups geen eeuwig leven hebben.
Omdat ik sinds win 95 al meerdere malen al mijn gegevens ben kwijt geraakt (niet beroepsmatig, maar thuis) heeft dat mij aan het denken gezet.quote:Op woensdag 14 december 2022 14:20 schreef mvdejong het volgende:
[..]
6 (of eigenlijk 0) : Als je niet regelmatig jezelf bewijst dat je bestanden ook terug kunt halen van een backup, heb je geen backup. Of, zoals het in de professionele IT-wereld wordt gedefinieerd : "Een klant betaalt niet voor backups, een klant betaalt voor een restore.".
Ik heb ook wel eens meegemaakt dat een klant elke nacht netjes een backup naar (hetzelfde) DAT-tapeje maakte. Toen door een onhandige electricien de harddisk van een werkstation onherstelbaar corrupt raakte, lukte de restore niet. Toen ik erbij werd geroepen liet ik het tapeje uit de drive ejecten, en brandde mijn handen aan een gloeiend heet tapeje. Restoren was dus geen optie meer.
Mijn standaard aanpak om een nachtelijke backup te verifieren is een bestandje met de huidige datum-tijd aanmaken (met ook die datum-tijd in de naam) en als allerlaatste backuppen, en dan weer teruglezen; niet hetzelfde, dan een mailtje naar de operator. Dat vangt heel veel van de mogelijke problemen af (waaronder te weinig tapes, of een volgelopen backup-disk).
Thuis maak ik regelmatig een backup naar mijn NAS (op zolder), maak daar regelmatig weer een backup op LTO (tape) van (die ik in de huiskamer bewaar), en breng ook af en toe een LTO-set naar mijn Shurguard-box. Zo heb ik de meeste belangrijke gegevens ook nog als zelfs mijn huis affikt.
Ik heb een shitload aan foto's die ik liever niet kwijt raak. Ook contracten bijvoorbeeld sla ik altijd nog extra op in plaats van alleen maar in de mail. Zie de sluiting van Outlook en gmail accounts van mensen recentelijk.quote:Op woensdag 14 december 2022 15:15 schreef gepromoveerT het volgende:
[..]
Omdat ik sinds win 95 al meerdere malen al mijn gegevens ben kwijt geraakt (niet beroepsmatig, maar thuis) heeft dat mij aan het denken gezet.
Wat zijn "de meest belangrijke gegevens" eigenlijk?
Contracten met leveranciers, energie enzo, staan veelal ook als bijlage in je mailbox; kopie van je hypotheek ligt bij de notaris, neem ik aan en contacten met de overheid staan/krijg je via DigiD.
En hoe vaak bekijk je nou eigenlijk je foto/filmcollectie?
M.i. is een 'thuis-backup' alleen handig om sneller je besturingssysteem terug te kunnen zetten en handig om documenten eens terug te kunnen zien, zoals een Excellsheet waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt.
Of mis ik iets?
Het is heel persoonlijk, maar voor veel mensen zijn foto's toch heel belangrijk, zeker als het mensen betreft die niet meer in leven zijn, of unieke gebeurtenissen (huwelijk, spectaculaire vakanties).quote:Op woensdag 14 december 2022 15:15 schreef gepromoveerT het volgende:
[..]
Omdat ik sinds win 95 al meerdere malen al mijn gegevens ben kwijt geraakt (niet beroepsmatig, maar thuis) heeft dat mij aan het denken gezet.
Wat zijn "de meest belangrijke gegevens" eigenlijk?
Contracten met leveranciers, energie enzo, staan veelal ook als bijlage in je mailbox; kopie van je hypotheek ligt bij de notaris, neem ik aan en contacten met de overheid staan/krijg je via DigiD.
En hoe vaak bekijk je nou eigenlijk je foto/filmcollectie?
M.i. is een 'thuis-backup' alleen handig om sneller je besturingssysteem terug te kunnen zetten en handig om documenten eens terug te kunnen zien, zoals een Excellsheet waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt.
Of mis ik iets?
Grappig; ik heb ook al m'n oude software nog. Zelfs vanaf Dos.quote:Op woensdag 14 december 2022 15:42 schreef mvdejong het volgende:
[..]
Het is heel persoonlijk, maar voor veel mensen zijn foto's toch heel belangrijk, zeker als het mensen betreft die niet meer in leven zijn, of unieke gebeurtenissen (huwelijk, spectaculaire vakanties).
Mail kan ook erg belangrijk zijn als dit dingen bevat die je nergens anders vastlegt (licentie-strings voor software !).
Voor mij, als antieke-computer-hobbyist, zijn bepaalde programma's onmisbaar, omdat die allang niet meer verkrijgbaar zijn vanuit de (niet meer bestaande) leverancier, of zaken als drivers en configuratie-bestanden waarvan ik waarschijnlijk/mogelijk de enige repository voor ben (ik heb een grote collectie ADF-bestanden voor oude MCA-controllers). Ook documentatie voor 20 jaar oude hardware vind ik niet snel meer ergens anders.
Daarnaast heb ik nogal wat Word-documenten waarin ik vastgelegd heb wat ik uitgezocht heb voor mijn verschillende hobbies (computers, fietsen), dat kan dagen kosten om te reproduceren, als dat al mogelijk is. Dat betreft bijvoorbeeld lijsten van mogelijke oplossingen voor problemen, en waarom sommige wel en andere niet gaan werken, of redenen waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt.
Al mijn data staat op een NAS (2x HDD in RAID 1) met een drive-letter gemount. Gaat elke nacht een back-up naar een offsite NAS (identieke setup). Er worden meen 255 versies bewaard.quote:Op dinsdag 13 december 2022 21:51 schreef bananen-plukker het volgende:
Hoe backuppen jullie bestanden op een externe harde schijf, welke software gebruiken jullie hiervoor? En welke tips hebben jullie?
https://www.veeam.com/age(...)on.html?ad=downloadsquote:Op dinsdag 13 december 2022 21:51 schreef bananen-plukker het volgende:
welke software gebruiken jullie hiervoor?
wat kost een beetje fatsoenlijke backup vps?quote:Op dinsdag 13 december 2022 21:56 schreef Farenji het volgende:
Een backup op een externe hdd in huis, en een backup in de cloud op een eigen vps. Ik maak automatische incrementele backups, elke dag en ik doe dat met backuppc.
Voor backups heb je geen zware vps nodig, de goedkoopste linux vps van max een tientje per maand voldoet wel. Het is wel de vraag hoeveel schijfruimte je nodig hebt. Dat kan het duurder maken.quote:Op vrijdag 6 januari 2023 15:48 schreef mschol het volgende:
[..]
wat kost een beetje fatsoenlijke backup vps?
Alhoewel het niet een 100% perfecte oplossing is (want er is geen perfecte failover) is dit toch wel één van de goedkoopste oplossingen.quote:Op vrijdag 6 januari 2023 15:48 schreef mschol het volgende:
[..]
wat kost een beetje fatsoenlijke backup vps?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |