abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_206991756
quote:
Nederland blokkeert toelating Bulgarije tot Schengen-zone

Nederland stemt volgende week in met het toetreden van RoemeniŽ en KroatiŽ tot het Schengengebied, maar zal het toelaten van Bulgarije blokkeren. Dat land voldoet nog niet aan de voorwaarden, heeft de ministerraad vandaag besloten.

De uitbreiding van 'Schengen' met drie landen staat op 8 december op de agenda van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken. De meeste landen hebben hun besluit al eerder genomen.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei na afloop van de ministerraad dat het "nog te vroeg" is om akkoord te gaan met toetreding van Bulgarije. Pas als duidelijk is dat het land een goed functionerende rechtsstaat is, die in staat is om de corruptie en de georganiseerde misdaad aan te pakken, kan Nederland volgens hem een nieuwe afweging maken.

Volgens premier Rutte is het "wellicht volgend jaar" zover. Maar tot nu zijn er onder meer nog zorgen over de grensbewaking, "Je zou theoretisch het risico lopen dat via zo'n land een migratiestroom op gang komt." Hij wil dat eerst wordt uitgesloten dat je in Bulgarije illegaal "met een 50-eurobiljet" de grens tussen Turkije en het Schengengebied kunt oversteken.

Druk uitoefenen
De EU-ministers moeten volgende week unaniem akkoord gaan met het toelaten van nieuwe landen. Dus ook als Nederland als enige tegenstemt, gaat het niet door. Het is nog niet zeker of de toelating van de drie landen als ťťn 'pakket' wordt behandeld. In dat geval zou het 'nee' tegen Bulgarije ook gevolgen kunnen hebben voor de andere twee landen.

Staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie weet niet of Nederland de enige tegenstander is, maar zou dat geen probleem vinden. "Het is niet zo, dat als alle mensen iets vinden, wij het dan ook moeten vinden. Zo werkt het niet."

"Er zijn personen in Europa die druk op ons uitoefenen", voegt de staatssecretaris daaraan toe. "Maar druk kun je ook gewoon weerstaan. Het is simpel: als je je aan de afspraken houdt en je voldoet aan de criteria, ben je welkom in Schengen."

In het Schengenverdrag staat dat inwoners van de EU vrij door het Schengengebied kunnen reizen. Dat gebied bestaat nu uit 22 EU-landen en vier landen buiten de Europese Unie.
quote:
Bijval voor Bulgarije-ban: steun van Oostenrijk in Schengen-strijd

Bij de blokkade van Bulgarije tot de Schengenzone krijgt Nederland steun van Oostenrijk. Dat kondigt aan behalve Bulgarije ook RoemeniŽ uit de zone zonder grenscontroles te willen houden.
Daarmee staat Nederland niet langer alleen. Donderdag praten de migratieministers van de EU in Brussel over het toelaten van KroatiŽ, RoemeniŽ en Bulgarije tot de Schengenzone. Nederland heeft alleen bij het laatste land nog bezwaren, omdat nog niet ’alle hokjes zijn ingevuld’ die nodig zijn voor toetreding.

Oostenrijk zegt vooral beducht te zijn voor de gevolgen die uitbreiding van de Schengenzone voor migratie heeft. Volgens de Europese Commissie voldoet het land aan alle voorwaarden.

Nederland zou sowieso tegen Bulgarije stemmen. Nu Oostenrijk ook bezwaren uit tegen RoemeniŽ, wordt er waarschijnlijk niet over de toelating van deze EU-landen tot Schengen gestemd.
twitter


Geduld is een schone zaak en de landen zijn misschien inderdaad nog niet klaar voor toetreding.
Mooi dat Nederland niet alleen staat in deze zaak.
pi_206991776


quote:
Brussel en Bulgarije boos over opmerking Rutte: ‘Hij moet oppassen’
In Brussel en Bulgarije is uiterst verontwaardigd gereageerd op de suggestie van premier Rutte dat Bulgaarse grenswachten zijn om te kopen met een biljet van 50 euro.

,,Daar is bij ons weten absoluut geen sprake van’’, zei verantwoordelijk Eurocommissaris Yiva Johansson vanmorgen op een persconferentie in Brussel. Het is volkomen duidelijk dat het Balkanland aan alle eisen voor het Schengengebied voldoet, onderstreept Johansson. ,,Bulgarije heeft het volste recht toe te treden tot Schengen en ik verwacht ook dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken donderdag dat besluit zullen nemen.”

Nederland wijst toetreding van Bulgarije vooralsnog af. Het land zou nog kampen met corruptie aan de grens. ,,Kun je niet als er wel een grenshek staat met een 50 eurobiljet alsnog langs de grens komen?” zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. ,,Ik zeg niet dat het gebeurt, maar ik wil expliciet vastgesteld hebben dat het niet gebeurt.” De toetreding van RoemeniŽ en Bulgarije, zo oordeelde een Kamermeerderheid al eerder, zou ‘veiligheidsrisico’s voor Nederland en het gehele Schengengebied kunnen opleveren’.

Het kabinet heeft zijn verzet tegen RoemeniŽ en eerder al KroatiŽ opgegeven, maar houdt tegenover Bulgarije de poot stijf. De Europese Commissie en het Europees Parlement en de meeste andere lidstaten vinden dat de drie landen aan de voorwaarden voldoen om deel uit te maken van de zone waarbinnen burgers vrijwel ongehinderd kunnen reizen.
pi_206991797
Je continentje word overspoeld met ongewenste mensen (of producten). Wat doe je? Weg met grenscontroles! :')

EU :')
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
pi_206991944
Nouja Bulgarije is over het algemeen wel echt een arm land (RoemeniŽ trouwens ook for that matter, KroatÔe geen idee eerlijk gezegd) dus 50 euro is misschien wel heel veel geld daar :P
pi_206991948
Nog meer zigeuners.
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
pi_206991983
Komt er weer een inlegvelletje?
pi_206992860
Tja, mensensmokkel voor Euroshopper prijzen is natuurlijk wel problematisch.
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
  donderdag 8 december 2022 @ 12:29:14 #8
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_206992942
D66 is boos op Mark Rutte.

D66 :')
pi_206992997
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 12:29 schreef WheeledWarrior het volgende:
D66 is boos op Mark Rutte.

D66 :')
Dat zou kunnen, maar daar wordt hier met geen woord over gerept.
Wellicht je eigen obsessie?
De dood gaat ons niet aan. Zolang we er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood er is, zijn wij er niet meer.
pi_206993040
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 12:29 schreef WheeledWarrior het volgende:
D66 is boos op Mark Rutte.

D66 :')
D66 is altijd boos als het niet eurofilie on steroids is.
pi_206993159
Oostenrijk gaat overigens tegenstemmen, dus wat boeit het allemaal nog.
  donderdag 8 december 2022 @ 13:31:43 #12
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_206993722
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 12:34 schreef Tanatos het volgende:

[..]
Dat zou kunnen, maar daar wordt hier met geen woord over gerept.
Wellicht je eigen obsessie?

Nee, wordt gewoon gemeld in een ander artikel
pi_206994516
twitter
pi_206994567
Lol Bulgarije en RoemeniŽ erbij gaat natuurlijk helemaal niet zorgen voor allerlei tuig dat hier ff naartoe komt om te "werken".

Die shitholes wil je niet erbij hebben. Alleen de vrouwen mogen er dan wel bij. :Y
  donderdag 8 december 2022 @ 14:48:49 #15
214643 Nober
#Altijdtegenons
pi_206994644
En maar afgeven op Hongarije en Polen. _O-
pi_206994657
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 14:41 schreef Duiveltja het volgende:
Die shitholes wil je niet erbij hebben. Alleen de vrouwen mogen er dan wel bij.
Die komen al... prostitutie straten zitten er al vol mee.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_206995065
quote:
Bulgarije en RoemeniŽ niet toegelaten tot Schengen-zone, KroatiŽ wel

Bulgarije en RoemeniŽ worden voorlopig nog niet toegelaten tot het Schengengebied, KroatiŽ wel. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie kwamen vandaag bijeen om te stemmen over de eerst uitbreiding in meer dan een decennium van het gebied waar burgers vrij kunnen reizen.

Nederland had vorige week als enige land al aangegeven tegen de komst van Bulgarije te zijn. Nu wil Oostenrijk naast Bulgarije ook RoemeniŽ nog niet in de Schengen-zone. In dat gebied van 26 landen geldt vrij verkeer van goederen en personen: inwoners van de EU kunnen dan vrij reizen zonder paspoort. EU-lidstaten moeten nieuwe landen unaniem goedkeuren.

Nu de toelating van KroatiŽ is goedgekeurd wordt het land over drie weken toegelaten tot de zone. Het land heeft dan ruim tien jaar moeten wachten op toelating.

Migratie en corruptie
Van landen die willen toetreden wordt geŽist ze een goed functionerende rechtstaat hebben en actief corruptie en georganiseerde misdaad bestrijden. Volgens de Europese Commissie voldoen alle drie de landen aan die eis. Een onderzoeksteam heeft dat in november vastgesteld.

Nederland en Oostenrijk blijven van mening dat de grenscontroles onder de maat zijn. "Eerst moeten de grenscontroles zichtbaar beter functioneren voordat de landen kunnen toetreden", zegt staatsecretaris Van der Burg. "De landen hebben gedaan wat wij van ze gevraagd hebben, en meer", werpt Eurocommissaris Schinas tegen. "Ze voldoen aan de eisen en zijn er klaar voor. De twijfel is een politieke keuze."

In de loop van volgend jaar behandelt de EU het verzoek van RoemeniŽ en Bulgarije opnieuw.

50 euro

Premier Rutte vroeg zich vorige week tijdens de wekelijkse persconferentie nog hardop af of je als migrant niet gewoon met een 50-eurobiljet de grens tussen Turkije en Bulgarije kunt oversteken. Tot grote verontwaardiging van Bulgarije.

Ook de coalitiefracties CDA en D66 uitten vandaag kritiek op de woordkeuze van de premier. Sjoerd Sjoerdsma, D66, vindt dat er op zijn minst excuses moeten komen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')