abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zaterdag 3 december 2022 @ 15:00:57 #1
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_206923454
SMS, korte tekst berichtjes op je mobiele telefoon (meestal een Nokia, toch?) bestaat vandaag 30 jaar, maar eigenlijk langer.

Het protocol waar SMS gebruik van maakte werd in 1984 bedacht, door Matti Makkonen van de Finse ptt, en maakte sinds 1985 deel uit van de GSM Standaard.
Verder speelden Bernard Ghillebaert van de Zwitserse PTT (tegenwoordig Swisscom) en Friedhelm Hillebrand van Deutsche Bundespost (nu: Deutsche Telekom) daarbij een doorslaggevende rol. Deze beperkte de lengte van de berichten tot 160 tekens omdat hij had gemerkt dat de meeste briefkaarten en telegrammen of telexen nog minder tekst bevatten.

Het was hierom des te vreemder dat pas midden jaren 90 alle telefoons sms-functionaliteit hadden.

Op 3 december 1992 werd het eerste bericht per SMS verzonden door Neil Papworth.
Om de eerste test-SMS via het Britse Vodafone-netwerk te versturen naar de onhandige Orbitel TPU 901 van Vodafone-manager Richard Jarvis (de enige telefoon die destijds SMS kon ontvangen), moest hij een computer gebruiken. Jarvis' koffertelefoon kon tenminste "Vrolijk Kerstfeest" tonen.

Het begon als een bewakings protocol in de GSM Standaard, het leek Neil als eerste een product wat je op de markt kon brengen en hij was een van de oprichters van Aldiscon, later Logica Aldiscon. Ze ontwikkelde de Backend om te draaien op HP Unix servers, telepath werd deze SMSC genoemd. In Nederland was CMG leidend, hun SMSC werd in Machinetaal geprogrammeerd, en was daardoor erg snel. Zij ontwikkelden hun eigen SMPP standard en interface voor hun SMSC.
Aldiscon's eerste deal van zijn Telepath SMSC was bij TeliaSonera in Zweden in 1993, gevolgd door Fleet Call (nu Nextel) in de VS, Telenor in Noorwegen en BT Cellnet (nu O2 UK) later in 1993.

Logica en CMG werden de twee belangrijkste leveranciers van SMSC systemen ter wereld.

In het begin was het versturen van korte berichten gratis voor klanten van mobiele telefoons. Maar aan de ene kant begonnen de basis- en gesprekstarieven vanaf dat moment af te brokkelen, en aan de andere kant voelden de netwerkexploitanten gewoon een goede business. Afhankelijk van het tarief en de provider kosten berichten tussen 10 n 20 cent per stuk.
Er werden miljoenen verdient, het werd d inkomstenbron van de providers. Hoewel de SMSC systemen van Logica en CMG gruwelijk duur waren (ook voor hen was het gouden business) werden deze meestal binnen een jaar terugverdient. Om je een idee te geven, de upgrade van het SMSC voor de Filipijnse telecom te upgraden naar 9000 SMS per seconde koste een slordige 9 Miljoen Euro. Een soortgelijke deal met E-Plus in dezelfde orde van grote. Ik werkte destijds in deze business en heb ook Neil leren kennen. Het ware wilde tijden. Je vloog de hele wereld om en woonde in luxe hotels.
Waar Logica en CMG eerst de grote concurrenten waren, werd door het de overname van CMG door Logica een eind gemaakt. De Telecom poten werden samengevoegd en later weer verkocht, dit werd Acision, tegenwoordig onderdeel van Xura.

Een De wereldwijde sms-business werd in 2013 op meer dan 240 miljard dollar geschat. Met diensten als Whatsapp is dit echter vrijwel opgedroogd.
Inmiddels is gratis SMS-verzending standaard bij vrijwel alle providers en in de meeste tarieven inclusief.
Hoewel eindgebruikers het veel minder gebruiken als nog 10 jaar geleden wordt het nog steeds verder ontwikkeld. Bijvoorbeeld in cell broadcast systemen. Het Nederlandse bedrijf One2Many (inmiddels overgenomen door Everbridge) bijvoorbeeld is wereldwijd actief hiermee.
De veelgeroemde opvolger van SMS, MMS is een stille dood gestorven en wordt op het moment bij de meeste providers uit gefaseerd of is dat al.
  zaterdag 3 december 2022 @ 15:19:56 #2
6897 Chandler
prof. dislecticus
pi_206923742
30 jaar al misbruikt door Rutte! :+

Maar mooi man, fijn dat er ook aan dit tijdperk een beetje een einde zit te komen.. tijd voor een nieuw standaard waarbij langere teksten mogelijk zijn :)
Indien je tekstuele foutjes vind, jammer dan, ik ben dislectisch en maak foutjes, snap je mijn teksten met foutjes niet dan is het tijd dat je rap weer naar school gaat.
  zaterdag 3 december 2022 @ 15:36:05 #3
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_206923994
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 15:19 schreef Chandler het volgende:
30 jaar al misbruikt door Rutte! :+

Maar mooi man, fijn dat er ook aan dit tijdperk een beetje een einde zit te komen.. tijd voor een nieuw standaard waarbij langere teksten mogelijk zijn :)
Die is er al
https://en.wikipedia.org/wiki/Concatenated_SMS
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')