FOK!forum / Misdaad en True Crime / 1997: Moord op Marta Russo, in ItaliŽ
RM-rfdinsdag 29 november 2022 @ 14:57
In de ochtend van 9 mei 1997, rond 11:42 werd op het terrein van de Italiaanse Sapienza University of Rome te Rome, de 22-jarige studente Marta Russo midden op een open plein, tusen de rechten en politieke wetenschappen-afdeling, neergeschoten, zonder dat direkte getuigen zagen waarvandaan geschoten was (haar vriendin Jolanda Ricci had initieel niet eens door wat er precies gebeurd was en dacht dat ze flauwgevallen was).
ze overleed 4 dagen later aan haar verwondingen.

De Universiteit is een zeer gerenomeerde rechtenuniversiteit, een van de gebouwen die uitkeken op de plek waar Marta Russo neergeschoten werd, bevat de faculteit Rechtsfilosofie.

Initieel tastte de politie volledig in het donker, er was geen enkel vermoeden wat de aanleiding voor deze schietpartij geweest was en waarom deze studente slachtoffer ervan was. (ze had geen wraakzuchtige ex-partnr of conflicten en was verder niet politiek actief of verder publiek bekend)
Na 12 dagen vond een onderzoeksteam aan een van de ramen van de faculteit rechtsfilosofie een aantal stofdeeltjes die na onderzoek bleken te bestaan uit stoffen die volgens de onderzoekers wezen op herkomst uit een vuurwapen.

Nadat het onderzoek vaststelde dat de schoten uit de specifieke afdeling gevallen waren werden de daar aanwezige personen ondervraagt, onder meer een secretaresse ...
Hierna viel wegens haar uitspraken, de verdenking op enkele assistenten/onderzoekers (Giovanni Scattone, Salvatore Ferraro, Francesco Liparota) en zelfs een Hoogleraar (professor Bruno Romano)

Als motief werd vastgesteld dat deze onderzoekers meermaals lezingen gegeven hadden over het concept van een "Perfecte Moord", en de rechercheurs stelden dat ze een poging gedaan hadden de 'perfecte moůrd te plegen', die nooit opgelost kon worden.

Tijdens de rechtzaak werden er grote twijfels gesteld bij de gevonden bewijzen... de vermeende kruitsporen bij het raam bleken zich bij elk raam te bevinden en leken ook verklaarbaar door gewone luchtvervuiling.
Een alternatief laseronderzoek naar schotrichting vond uit dat de meest waarschijlijke positie van de schutter juist vanaf de begane grond was en niet vanuit een raam.
Rondom de ondervragingen van getuigen werden de rechercheurs sterk bekritiseerd omdat getuigen door eigen familie onder druk gezet was en zelfs direkt aangespoord om anderen te belasten 'zodat ze zelf vrijuit konden komen''.
Echter, in de rechtzaak werden zowel Scattone voor de moord, als Ferraro als medeplichtige veroordeeld, een uitkomst die echter ook veelvuldig bekritiseerd is, echter bleef staan in hogere beroepen.

A perfect crime: Killer on campus
Case of the perfect pointless murder grips Italy

[ Bericht 1% gewijzigd door RM-rf op 29-11-2022 15:04:47 ]