FOK!forum / Misdaad en True Crime / 2006: Moord op Frauke Liebs, in Duitsland
Jippiewoensdag 23 november 2022 @ 02:41
Op 20 juni 2006 verdween de 21-jarige student verpleegkunde Frauke Liebs onder mysterieuze omstandigheden. Ze is voor het laatst levend gezien in een kroeg in het centrum van Paderborn, waar zij en een vriendin de FIFA Wereldbekerwedstrijd tussen Engeland en Zweden bekeken. Terwijl Liebs nog in de kroeg was, leende ze de batterij van een mobiele telefoon van een vriend, omdat de batterij van haar eigen telefoon leeg was. Later gaf ze de batterij van haar vriend terug voordat ze rond 23:00 uur de kroeg verliet. Aangezien ze waarschijnlijk niet meer dan vijf euro bij zich had, zou ze lopend naar huis zijn gegaan. De afstand tussen de kroeg en haar huis was ongeveer 1,5 kilometer.

Om 0:49 uur ontving haar huisgenoot een sms van de mobiele telefoon van Lieb, waarin stond dat ze later thuis zou zijn. Ze kwam die avond echter niet thuis en toen ze de dag erna ook niet op haar werk verscheen, gaf haar moeder haar op als vermist. De politie ontdekte dat het sms-bericht was verzonden vanuit Nieheim, een kleine stad op ongeveer 35 kilometer ten noordoosten van Paderborn.

De dagen hierop belde Liebs haar huisgenoot vijf keer via haar mobiele telefoon. De politie kon de oproepen lokaliseren, en die bleken allemaal afkomstig te zijn uit verschillende industriële gebieden in Paderborn. Tijdens deze telefoontjes bleef Liebs zeggen dat ze snel naar huis zou terugkeren, maar ze gaf geen informatie over haar situatie. Ze gaf alleen vage of ontwijkende antwoorden op vragen. Het laatste telefoontje van Frauke Liebs was op 27 juni in aanwezigheid van haar zus, die ook met haar sprak. Tijdens dit gesprek zou Frauke de vraag hebben beantwoord of ze gevangen werd gehouden met een zwak "ja", onmiddellijk gevolgd door een luid "nee". Het contact werd na dit telefoontje verbroken.

Ontdekking en onderzoek
Het skelet van Frauke Liebs werd op 4 oktober 2006 door een jager gevonden in een bosrijk gebied naast een landesstraße ("deelstaatsweg") bij Lichtenau.Haar lichaam werd gevonden met de kleren die ze droeg op de dag van haar verdwijning. Haar mobiele telefoon, handtas, portemonnee en polshorloge zijn niet gevonden. Vanwege de verregaande staat van ontbinding konden het tijdstip en de oorzaak van de dood van Liebs niet worden vastgesteld.

Een casusanalyse door de politie kwam tot de conclusie dat Liebs waarschijnlijk in het gebied rond Nieheim gevangen werd gehouden en dat de telefoontjes uit Paderborn mogelijk afleidingsmanoeuvres waren. Er is geen motief voor de misdaad vastgesteld. Meer dan 900 mensen die met het slachtoffer verbonden waren, werden door de politie ondervraagd en het eerste onderzoek leverde een lijst op van vijf mogelijke daders. Alle vijf beschikten echter over een sluitend alibi, waarmee werd aangetoond dat deze vijf niks met de zaak te maken hadden.
De zaak kreeg landelijke bekendheid en kreeg onder meer aandacht in het populaire televisieprogramma Aktenzeichen XY ... ungelöst.

Halconvrijdag 25 november 2022 @ 13:54
Apart verhaal.
Mrmimevrijdag 25 november 2022 @ 14:43
Jeetje wat een verhaal. Kende de zaak niet. Keek vroeger toen ik klein was samen met mijn moeder naar XY ungelöst, doodeng vond ik het :')
roos94zondag 27 november 2022 @ 07:26
The horror :'(

https://www.reddit.com/r/(...)rauke_liebs_in_2006/

Hier staat transcript van de telefoontjes

[ Bericht 55% gewijzigd door roos94 op 27-11-2022 07:33:14 ]
roos94zondag 27 november 2022 @ 20:36
Deze zaak intrigeert enorm. Als je iemand ontvoerd waarom zou je ze dan laten bellen en zo'n vaag verhaal ophangen.
Halconmaandag 28 november 2022 @ 16:21
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2022 20:36 schreef roos94 het volgende:
Deze zaak intrigeert enorm. Als je iemand ontvoerd waarom zou je ze dan laten bellen en zo'n vaag verhaal ophangen.
Als afleidingsmanoeuvre... misschien dacht de ontvoerder dat de familie erin zou trappen en minder fanatiek zou zoeken of zo. Misschien had hij er een soort van plezier in in haar dit soort telefoontjes laten plegen.
Bep-Vetklepdinsdag 29 november 2022 @ 14:04
Misschien is de ontvoerder wel een zij..

Frauke heeft een relatie gehad met haar huisgenoot maar bleven vrienden en later huisgenoten. Misschien was er wel een nieuwe geliefde in het spel die jaloers was op haar en haar rivale uit de weg wou hebben.
RM-rfdinsdag 29 november 2022 @ 14:26
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2022 20:36 schreef roos94 het volgende:
Deze zaak intrigeert enorm. Als je iemand ontvoerd waarom zou je ze dan laten bellen en zo'n vaag verhaal ophangen.
ik vrees een beetje dat de ontvoerder haar ontvoert heeft om misbruik te maken en mogelijk dat die contacten geregeld werden door haar via een vorm van 'onderhandeling'.

De ontvoerder moet zich enorm zeker gevoeld hebben dat hij niet verandern kon worden of ze dingen van hem kon doorvertellen, waar ze verbleef of wie hij was (het lijkt erop te wijzen dat ze een redelijk random slachtoffer was en zij haar ontvoerder verder niet kende).

Tevens lijkt er een verdacht te zijn dat de eerste sms verstuurd is vanaf de locatie waar ze verbleef (rondom Nieheim/Entrup), maar de latere contacten dan speciaal opgezocht werden, de ontvoerder haar in een auto ergens heen bracht en ze dan kon bellen (en dan speciaal verlaten industrieterreinen rondom Paderborn opzocht).

Overigens zou ik het opvallend vinden als deze dader later niet nogmaals zulke geweldsmisdrijven beging... dit moet toch een behorlijk grote psychopathische geweldadige zucht als oorzaak hebben....
Het zou mischien onderzocht kunnen woren met datamining, alle personen die rond die tijd woonachtig in dat gebied rond de eerste zendmast waren (Entrup) en die vergelijken of personen darvan later wegens een geweld/zedenmisdrijf in contact met de politie gekomen zijn