FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Vraag m.b.t. geluidsoverlast in appartement.
Sunnybunnyfunnydinsdag 22 november 2022 @ 20:53
Beste forumleden,

Ik ben woonachtig in een appartement/duplexwoning waarbij ik al enige tijd geluidshinder ondervindt van mijn onderbuur. De onderbuur in kwestie is werkzaam in een sector waarin de werktijden erg variren wat inhoud dat er geen regelmaat zit wanneer mijn onderbuur thuis is, dat is bijna elke dag anders en geen peil op trekken.

Nu is het zo dat deze onderbuur nogal de gewoonte heeft om voor vertrek naar het werk vaak luidruchtig muziek (of i.i.g duidelijk hoorbaar) af te spelen, dit kan vrij vroeg in de ochtend zijn (omstreeks 08:00), in de middag, maar ook op de meest willekeurige tijdstippen in de avond bij thuiskomst, soms best laat in de avond nog na 21:00/22:00.

De ene keer staat de muziek harder, zachter, langer of korter dan de andere keer. Deze situaties komen soms dagen achterelkaar voor, maar soms zit er een dag tussen dat er geen muziek gedraaid wordt.

De hinder die ik hiervan ondervind is dat ik niet weet wanneer ik gewoon even ontspannen een serie kan kijken of een boek lezen zonder dat ik bass gebrom hoor (waarbij ook de tekst vaak goed verstaanbaar is). Je weet op den duur niet meer waar je aan toe bent. Ook in geval dat ik bezoek heb is het regelmatig voorgekomen dat de muziek duidelijk hoorbaar is of er irritant bass gerommel hoorbaar is wat doordringt.

Ook op tijd naar bed gaan vind ik lastig hierdoor omdat er niet genoeg (voorspelbare) momenten van stilte zijn. Slapen met oordoppen levert in mijn geval situaties op dat ik helaas door mijn wekker heen slaap. |:( Ik vind het aanpassen op de situatie daarom regelmatig erg lastig

Telkens zit ik met de gedachte in mijn achterhoofd wanneer de onderbuur weer thuis is of thuis aankomt is "Nou, wanneer gaat die muziek weer opengedraaid worden daar beneden? Of wanneer stopt het? }:| ".

Nu ben ik ervan op de hoogte dat ik mijn woonsituatie geen recht op absolute stil heb en dat leefgeluiden gewoon geaccepteerd moeten worden (loopgeluiden, deur die dichtvalt, etc). Maar, de muziek vind ik een irritatiefactor.

Inmiddels kijk ik geen eens series meer en ga 's avond regelmatig maar een rondje lopen of zit ik achter mijn computer met oortjes in muziek te luisteren om de onvoorspelbare verstoringen uit de weg te gaan.

Mijn onderbuur is het type persoon die wanneer er geen gezeur best leuk in de omgang is, maar zodra deze iets ziet/hoort wat niet bevalt nogal gemene trekjes kan vertonen of moeilijk wordt in de (toekomstige) omgang.

In het begin dat ik mijn woning betrokken heb wilde het regelmatig voorkomen dat we wel eens even babbelen, zodoende dat ik de persoon in kwestie redelijk weet in te schatten qua omgang met bepaalde situaties en hoe deze reageert.

Op de n of andere manier voel ik mij een beetje onzeker/bezwaard om er iets van te zeggen. Ook omdat er binnenkort nog wat werkzaamheden rondom de woning moeten plaatsvinden (meerdere keren per jaar in kader van onderhoud plaats moeten vinden, denk daarbij aan ramen lappen) waarbij ik toegang tot de tuin van de onderbuur nodig heb en dit zonder narigheid of ander moeilijk gedoe wil regelen/communiceren/afspreken.

Ik ben totaal geen softie en kan er ook plat gezegd schijt aan hebben. Ik hoef immers ook geen vrienden te worden denk ik dan. Maar, een goede buur is soms beter dan verre vriend denk ik dan weer...

Hopelijk heb ik de situatie een beetje duidelijk onder woorden gebracht. Als jullie dit zo lezen, wat zouden jullie adviseren? En wat vinden jullie qua geluid acceptabel?
stropdazdinsdag 22 november 2022 @ 20:55
quote:
5s.gif Op dinsdag 22 november 2022 20:53 schreef Sunnybunnyfunny het volgende:
wat zouden jullie adviseren
Praat met hem.
Vertel hetgeen wat je hier typt aan hem en vraag hem of hij het geluid wat kan stiller zetten.
Mogelijkerwijs is hij zich niet bewust van zijn harde geluid
SnodeSnuiterdinsdag 22 november 2022 @ 20:56
Je mag tussen 7:00 en 22:00 op redelijk niveau herrie maken, zo te lezen overtreed je onderbuur dit niet en heb je juridisch gezien geen poot om op te staan, het enige wat werkt is rustig het gesprek aan gaan en hopen op verbetering (laat je ff voorlichten op gesprekstechnieken en oefen het gesprek, speel het niet via de VVE!!)

Troubles van het leven in een flat of rijtjeshuis
etuiedelapieldinsdag 22 november 2022 @ 20:56
Huur of koop?
Fe2O3dinsdag 22 november 2022 @ 20:58
Huur/koop?

Heeft je buurman niet gewoon een kut subwoofer/verkeerd geplaatste subwoofer?
mailydinsdag 22 november 2022 @ 21:00
Je kunt zo'n soort wekker kopen: Wekker met trilkussen als je bang bent om er doorheen te slapen.
Sunnybunnyfunnydinsdag 22 november 2022 @ 21:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 20:55 schreef stropdaz het volgende:

[..]
Praat met hem.
Vertel hetgeen wat je hier typt aan hem en vraag hem of hij het geluid wat kan stiller zetten.
Mogelijkerwijs is hij zich niet bewust van zijn harde geluid
In het verleden (in het begin dat ik er ben komen wonen) is de gehorigheid wel eens ter sprake gekomen waarin ik subtiel duidelijk heb gemaakt dat bepaalde zaken echt duidelijk hoorbaar zijn. Maar ik merkte al snel dat de onderbuur een beetje van het onderwerp weg probeerde te draaien en het niet echt wilde weten.

Maar, we hebben het hier regelmatig over een geluidsniveau waar je echt het inschattingsvermogen van een aardappel hebt als je niet door hebt dat het gewoon luid is. De onderbuur is overigens niet doof o.i.d. :P
Sunnybunnyfunnydinsdag 22 november 2022 @ 21:07
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2022 20:56 schreef etuiedelapiel het volgende:
Huur of koop?
Onderbuur betreft huurappartement, die van mij koop.
Accordtjedinsdag 22 november 2022 @ 21:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:07 schreef Sunnybunnyfunny het volgende:
Onderbuur betreft huurappartement, die van mij koop.
Vaak staat er in de huisregels wel iets vastgelegd over de tijd waarin je "lawaai" mag verwachten. Volgens mij is tussen 8.00 uur en 20.00 uur daarin wel gebruikelijk. Als het buiten die tijden is dan zou je ook eens kunnen aankloppen bij de verhuurder.
YoshiBignosedinsdag 22 november 2022 @ 21:20
Je noemt tijden van 8:00 tot 21:00/22:00... niets aan de hand lijkt me. Pas als iemand je nachtrust verstoord zou ik gaan klagen.
Sunnybunnyfunnydinsdag 22 november 2022 @ 21:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 20:58 schreef Fe2O3 het volgende:
Huur/koop?

Heeft je buurman niet gewoon een kut subwoofer/verkeerd geplaatste subwoofer?
Ik ben er wel eens over de vloer geweest om wat te drinken waarbij ik zag dat het een losse soundbar (van redelijk kaliber) betrof onder de televisie waarbij ik ter plekke gehoord heb dat deze in staat is best wat lomp geluid weet te produceren.

Nu zat ik er aan te denken om te vragen of de bass wellicht wat naar beneden gedraaid kan worden, maar ik weet dat het nu al met flinke tegenzin uitgevoerd zal worden.

Tot zover ik de technische kennis in kan schatten van de onderbuur zal deze vast niet weten hoe dit aangepast moet worden. Ik zie mijzelf al zitten om dat ding in te regelen met de ontevreden blik van de onderbuur.

Vind het maar een ongemakkelijk/lastige situatie, aarghhh. _O- Haha
Sunnybunnyfunnydinsdag 22 november 2022 @ 21:34
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2022 20:56 schreef SnodeSnuiter het volgende:
Je mag tussen 7:00 en 22:00 op redelijk niveau herrie maken, zo te lezen overtreed je onderbuur dit niet en heb je juridisch gezien geen poot om op te staan, het enige wat werkt is rustig het gesprek aan gaan en hopen op verbetering (laat je ff voorlichten op gesprekstechnieken en oefen het gesprek, speel het niet via de VVE!!)

Troubles van het leven in een flat of rijtjeshuis
Die tijden zijn bij mij bekend. Maar volgens mij, of in i.i.g. in mijn optiek zit er verschil tussen de herrie van bijvoorbeeld een verbouwing of onnodig lawaai maken zonder nuttig doel behalve eigen plezier.

Hoe dan ook, als je een beetje fatsoen in je hebt hebt doe je in mijn beleving gewoon wat rustiger aan in een appartement denk ik dan...

Ik heb meerdere malen meegemaakt bij kennissen of navraag bij mensen die in een appartement wonen dat bewoners gewoon uit zichzelf al rekening met elkaar proberen te houden zonder dat deze de randjes gingen opzoeken van wat toegestaan is.

Het ziet er naar uit dat ik gewoon een beetje pech heb in mijn geval dat ik iemand onder mij heb wonen die de randjes irritant genoeg wel op schijnt te zoeken tot zover dat mogelijk is.

In dit geval ziet het er naar uit dat ik dit punt inderdaad maar rustig aan moet kaarten. Even bedenken hoe ik dit onder woorden zal brengen. Ik ga mij er even verder in verdiepen wat handig is.

[ Bericht 3% gewijzigd door Sunnybunnyfunny op 22-11-2022 21:52:18 ]
mailydinsdag 22 november 2022 @ 21:38
Weet je of andere buren er ook last van hebben?
Sodemietersdinsdag 22 november 2022 @ 21:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:20 schreef YoshiBignose het volgende:
Je noemt tijden van 8:00 tot 21:00/22:00... niets aan de hand lijkt me. Pas als iemand je nachtrust verstoord zou ik gaan klagen.
Dat het tussen 22:00 08:00 rustig moet zijn, betekent nog niet dat je buiten die tijden onbeperkt herrie mag maken.
Sunnybunnyfunnydinsdag 22 november 2022 @ 21:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:38 schreef maily het volgende:
Weet je of andere buren er ook last van hebben?
Dat durf ik niet te zeggen. De enige bevinding die tot nu heb gedaan is dat alles wat ik hoor (en voel) daadwerkelijk van onderen komt wat ik met grote zekerheid kan bevestigen. Daarvoor ben ik vaak genoeg toevallig even binnen geweest bij de onderbuur om even de wifi te fixen o.i.d. Ik herken inmiddels alle geluiden. :P

Van mijn achterburen hoor ik in principe absoluut niks. Ik heb enkele keren iets gehoord omdat ze bezig waren met schuiven, maar dat geluid was duidelijk hoorbaar en te vernemen dat het niet van onderen kwam.
mailydinsdag 22 november 2022 @ 21:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:48 schreef Sunnybunnyfunny het volgende:

[..]
Dat durf ik niet te zeggen. De enige bevinding die tot nu heb gedaan is dat alles wat ik hoor (en voel) daadwerkelijk van onderen komt wat ik met grote zekerheid kan bevestigen. Daarvoor ben ik vaak genoeg toevallig even binnen geweest bij de onderbuur om even de wifi te fixen o.i.d. Ik herken inmiddels alle geluiden. :P

Van mijn achterburen hoor ik in principe absoluut niks. Ik heb enkele keren iets gehoord omdat ze bezig waren met schuiven, maar dat geluid was duidelijk hoorbaar en te vernemen dat het niet van onderen kwam.
Je zou bij jouw naaste buren kunnen vragen of zij ook last van de onderbuurman hebben?
Samen sta je sterker.
YoshiBignosedinsdag 22 november 2022 @ 21:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:44 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Dat het tussen 22:00 08:00 rustig moet zijn, betekent nog niet dat je buiten die tijden onbeperkt herrie mag maken.
Niet onbeperkt, maar hij zegt alleen harde muziek.
Sodemietersdinsdag 22 november 2022 @ 21:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:51 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Niet onbeperkt, maar hij zegt alleen harde muziek.
Ja, dat mag dus ook niet.
eudaemoniadinsdag 22 november 2022 @ 21:55
Weet de buur ook dat jij er last van hebt?
eudaemoniadinsdag 22 november 2022 @ 21:58
quote:
5s.gif Op dinsdag 22 november 2022 20:53 schreef Sunnybunnyfunny het volgende:
Op de n of andere manier voel ik mij een beetje onzeker/bezwaard om er iets van te zeggen. Ook omdat er binnenkort nog wat werkzaamheden rondom de woning moeten plaatsvinden (meerdere keren per jaar in kader van onderhoud plaats moeten vinden, denk daarbij aan ramen lappen) waarbij ik toegang tot de tuin van de onderbuur nodig heb en dit zonder narigheid of ander moeilijk gedoe wil regelen/communiceren/afspreken.

Ik ben totaal geen softie en kan er ook plat gezegd schijt aan hebben. Ik hoef immers ook geen vrienden te worden denk ik dan. Maar, een goede buur is soms beter dan verre vriend denk ik dan weer...
Je hoeft toch niet meteen ruzie te maken als je dit bespreekt? Of is het zo'n type dat totaal geen zelfinzicht heeft?
hanskraaijjrdinsdag 22 november 2022 @ 22:04
Ik heb zelf ook veel overlast gehad van boven en onderburen. Als reactie heb ik een bkuetoothspeaker van Bose gekocht en zet het vaak aan en hard en in het weekend kunnen ze niet meer uitslapen. Ze zijn nu wel rustiger maar ik word dat niet meer. It's my time now to fuck up their world.
Sodemietersdinsdag 22 november 2022 @ 22:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 22:04 schreef hanskraaijjr het volgende:
Ik heb zelf ook veel overlast gehad van boven en onderburen. Als reactie heb ik een bkuetoothspeaker van Bose gekocht en zet het vaak aan en hard en in het weekend kunnen ze niet meer uitslapen. Ze zijn nu wel rustiger maar ik word dat niet meer. It's my time now to fuck up their world.
En ondertussen zijn de onderlinge verhoudingen nog steeds prima? Jullie gaan gezellig met elkaar om?
sirdanilotdinsdag 22 november 2022 @ 23:03
Spreek met de buurman af op welke tijden het stil moet zijn. Het dient sowieso stil te zijn op werkdagen na 10 uur 's avonds en vr 8 uur ´s ochtends.

Nou vind ik 9 uur ´s avonds zelf nog wel een vrij redelijke tijd om wat hardere muziek te draaien. 8 uur ´s ochtends kan ik me voorstellen dat het hinderlijk is zeker als je thuiswerkt.
YoshiBignosewoensdag 23 november 2022 @ 09:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:52 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Ja, dat mag dus ook niet.
Van wie niet
sjorsie1982woensdag 23 november 2022 @ 09:47
Een tandje harder terugdoen met klassieke muziek werkt heel goed
Giawoensdag 23 november 2022 @ 10:01
Heb je een goede geluidsisolerende ondervloer? Daar kun je al veel geluid mee tegen houden.
Zolang je onderbuur niets doet wat onrechtmatig is, heb je geen poot om op te staan. Je kunt er alleen zelf iets tegen doen.

Dat hij onregelmatig werkt en dus ook op onregelmatige tijden muziek luistert, is sws niet onrechtmatig. Mensen zijn namelijk niet verplicht om alles op uur en tijd te doen, zodat de bovenbuurman zijn dagritme daarop af kan stemmen.
Zou wat zijn.

Dus, goede ondervloer laten leggen, of, wat al eerder gezegd is, vriendelijk vragen of hij de bastonen wat lager kan zetten, omdat dat nogal doordringt.
Sodemieterswoensdag 23 november 2022 @ 13:13
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 09:42 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Van wie niet
Van de wetgever.
YoshiBignosewoensdag 23 november 2022 @ 14:09
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 13:13 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Van de wetgever.
Het is pas verboden als het valt onder geluidsoverlast. Harde muziek is niet per se geluidsoverlast.
sjorsie1982woensdag 23 november 2022 @ 14:13
Als je buren niet willen meewerken dan is verhuizen nog een optie. Ik heb dat een keer gedaan en nooit spijt van gehad.
Ik heb de weerstand hiervan als deze optie wordt genoemd nooit echt begrepen.
Het_Bokjewoensdag 23 november 2022 @ 14:17
quote:
1s.gif Op woensdag 23 november 2022 14:13 schreef sjorsie1982 het volgende:
Als je buren niet willen meewerken dan is verhuizen nog een optie. Ik heb dat een keer gedaan en nooit spijt van gehad.
Ik heb de weerstand hiervan als deze optie wordt genoemd nooit echt begrepen.
Nouja, als je met hangen, bieden en wurgen een fijne woning hebt weten te bemachtigen, dan ligt verhuizen toch niet zo voor de hand? (eerst praten, dan dreigen, dan terroriseren en dan pas verhuizen (last resort) )
sjorsie1982woensdag 23 november 2022 @ 14:20
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 14:17 schreef Het_Bokje het volgende:

[..]
Nouja, als je met hangen, bieden en wurgen een fijne woning hebt weten te bemachtigen, dan ligt verhuizen toch niet zo voor de hand? (eerst praten, dan dreigen, dan terroriseren en dan pas verhuizen (last resort) )
Er zijn zat andere fijnere woningen. Maar de optie verhuizen ligt gevoelig heb ik gemerkt.
Voor mij is dat een prima oplossing ipv in de ellende blijven omdat je vindt dat iemand moet veranderen wat deze weigert.
Het_Bokjewoensdag 23 november 2022 @ 14:30
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 14:20 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Er zijn zat andere fijnere woningen. Maar de optie verhuizen ligt gevoelig heb ik gemerkt.
Voor mij is dat een prima oplossing ipv in de ellende blijven omdat je vindt dat iemand moet veranderen wat deze weigert.
Dat is waar. Geluidsoverlast is heel vervelend!
Ik kan me niet voorstellen dat ik dat niet soms veroorzaak. (ik woon in een simpel appartement met enkelsteens tussenmuren, ik kan de buren horen praten als ik stil ben, en als zij een wat meer geanimeerde conversatie hebben, kan ik kan gewoon volgen)

Mijn buurvrouw en onderbuurman hebben mijn 06-nr. Ik vraag wel eens aan mijn onderbuurman&vrouw of ze geen last hebben. (we wonen al dik 10 jaar hier). Ik ben ooit 1x ge-appt door mijn buurvrouw..... en toen hoorde ik m'n telefoon niet _O-

Mijn vorige buurman haalde het in zijn hoofd om elektronisch te gaan drummen om 1:00u 's nachts. (tik..tik..tiktiktik..tik..tik). Tja, dan staat het_bokje toch wel aan de deur hoor! (en dat hoorde hij niet, dus ik had voor jan lul die beldrukker 3 min. ingedrukt :( )
Aberkulliewoensdag 23 november 2022 @ 14:31
quote:
1s.gif Op woensdag 23 november 2022 14:13 schreef sjorsie1982 het volgende:
Als je buren niet willen meewerken dan is verhuizen nog een optie. Ik heb dat een keer gedaan en nooit spijt van gehad.
Ik heb de weerstand hiervan als deze optie wordt genoemd nooit echt begrepen.
Het is niet dat de woningen voor het oprapen liggen.
En dan zul je trouwens net zien dat je weer naast aso’s komt te wonen. Wat ga je dan doen, weer verhuizen?
sirdanilotwoensdag 23 november 2022 @ 14:48
quote:
1s.gif Op woensdag 23 november 2022 14:13 schreef sjorsie1982 het volgende:
Als je buren niet willen meewerken dan is verhuizen nog een optie. Ik heb dat een keer gedaan en nooit spijt van gehad.
Ik heb de weerstand hiervan als deze optie wordt genoemd nooit echt begrepen.
In de huidige woningmarkt is dat voor veel mensen geen optie. Bovendien is verhuizen duur, kost het tijd, geeft het stress en heb je geen garantie dat je niet weer bij aso's komt te wonen.
probeerwoensdag 23 november 2022 @ 16:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:34 schreef Sunnybunnyfunny het volgende:

[..]
Die tijden zijn bij mij bekend. Maar volgens mij, of in i.i.g. in mijn optiek zit er verschil tussen de herrie van bijvoorbeeld een verbouwing of onnodig lawaai maken zonder nuttig doel behalve eigen plezier.

Hoe dan ook, als je een beetje fatsoen in je hebt hebt doe je in mijn beleving gewoon wat rustiger aan in een appartement denk ik dan...

Ik heb meerdere malen meegemaakt bij kennissen of navraag bij mensen die in een appartement wonen dat bewoners gewoon uit zichzelf al rekening met elkaar proberen te houden zonder dat deze de randjes gingen opzoeken van wat toegestaan is.

Het ziet er naar uit dat ik gewoon een beetje pech heb in mijn geval dat ik iemand onder mij heb wonen die de randjes irritant genoeg wel op schijnt te zoeken tot zover dat mogelijk is.

In dit geval ziet het er naar uit dat ik dit punt inderdaad maar rustig aan moet kaarten. Even bedenken hoe ik dit onder woorden zal brengen. Ik ga mij er even verder in verdiepen wat handig is.
Eigen plezier (middels het luisteren van muziek) is een uiterst nuttig doel.

Anders is jouw boek lezen of serie kijken ook geen nuttig doel.
probeerwoensdag 23 november 2022 @ 16:36
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 10:01 schreef Gia het volgende:
Heb je een goede geluidsisolerende ondervloer? Daar kun je al veel geluid mee tegen houden.
Zolang je onderbuur niets doet wat onrechtmatig is, heb je geen poot om op te staan. Je kunt er alleen zelf iets tegen doen.

Dat hij onregelmatig werkt en dus ook op onregelmatige tijden muziek luistert, is sws niet onrechtmatig. Mensen zijn namelijk niet verplicht om alles op uur en tijd te doen, zodat de bovenbuurman zijn dagritme daarop af kan stemmen.
Zou wat zijn.

Dus, goede ondervloer laten leggen, of, wat al eerder gezegd is, vriendelijk vragen of hij de bastonen wat lager kan zetten, omdat dat nogal doordringt.
Is dat er niet meer om contactgeluiden van OP richting beneden, te dempen? Denk dat het niet veel uithaalt bij muziek vd onderbuur.
Sodemieterswoensdag 23 november 2022 @ 18:32
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 14:09 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Het is pas verboden als het valt onder geluidsoverlast. Harde muziek is niet per se geluidsoverlast.
Aha. En waarom zou het in dit geval volgens jou dan geen geluidsoverlast zijn?
Zomaarevenkijkenwoensdag 23 november 2022 @ 19:16
Zware bastonen gaan overal doorheen weet ik uit ervaring, ook al staat de muziek niet bijzonder hard. Het enige wat helpt is zelf oordopjes in met harde muziek (black/death metal werkt bij mij goed) en hopen dat de overlast niet te lang duurt. Indien mogelijk met hem een tijd afspreken, bijvoorbeeld tussen 20:00 en 21:00, dat hij mag "blazen" met zijn muziek. Dan kun je er rekening mee houden en als belangrijkste weet je ook wanneer het weer stil is. Dan ga je in die tijd het huishouden doen of een blokje om wandelen.

Voor de rest, een appartement bewonen betekent last hebben van buren. Dus verhuizen kan maar als je weer een ander appartement betrekt krijg je vroeg of laat weer met lawaaiige buren te maken. Waar ik woon is redelijk verloop dus de overlast wisselt met de jaren. Momenteel is het qua muziek uitzonderlijk rustig maar heb ik zomers last van buren die tot diep in de nacht op hun balkon zitten te borrelen. Die gast lacht als een kruising tussen een mitrailleur en Bert (van Sesamstraat): "Hhhhhhhhhh". Als ik dan probeert te slapen kan ik zijn nek wel omdraaien.
Mrmimewoensdag 23 november 2022 @ 19:30
[/quote]
Die gast lacht als een kruising tussen een mitrailleur en Bert (van Sesamstraat): "Hhhhhhhhhh". Als ik dan probeert te slapen kan ik zijn nek wel omdraaien.
[/quote]
Hardop gelachen :D

Sorry. Kan me voorstellen dat dat echt hl irritant is, maar zoals jij het beschrijft hoor ik het gewoon letterlijk :')
Giadonderdag 24 november 2022 @ 09:11
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 16:36 schreef probeer het volgende:

[..]
Is dat er niet meer om contactgeluiden van OP richting beneden, te dempen? Denk dat het niet veel uithaalt bij muziek vd onderbuur.
Er zijn nog andere oplossingen:
https://www.akoestiekwink(...)st-van-uw-onderburen

Die zijn wel kostbaar. Dus eerst het gesprek aangaan over vooral de bastonen. Maar als dat niet helpt, kun je de verbouwing overwegen, de overlast accepteren of verhuizen.
Giadonderdag 24 november 2022 @ 09:13
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 18:32 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Aha. En waarom zou het in dit geval volgens jou dan geen geluidsoverlast zijn?
Hij.bedoelt waarschijnlijk onrechtmatige geluidsoverlast.
Tingodonderdag 24 november 2022 @ 14:08
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 09:11 schreef Gia het volgende:

[..]
Er zijn nog andere oplossingen:
https://www.akoestiekwink(...)st-van-uw-onderburen

Die zijn wel kostbaar. Dus eerst het gesprek aangaan over vooral de bastonen. Maar als dat niet helpt, kun je de verbouwing overwegen, de overlast accepteren of verhuizen.
Handige link, dankje wel!

Ik denk 70 euro per M2 voor een kleine woonkamer zou wel meevallen. En dan misschien nog met dikke tapijt er op.

Ik kwam ook deze tegen:

https://parquetvinyl.nl/nl/akoestische-vloeren
christmastsunamivrijdag 25 november 2022 @ 04:50
Als het zo gehorig is, hoort hij jou ook. Bijvoorbeeld: Jij woont erboven dus voetstappen van hem hoor je niet, maar hij die van jou wel. Er valt gewoon niks aan te doen. En als de een geluid gaat maken, gaat de ander dat ook doen.


Een mooie lekker zittende koptelefoon met NC werkt, maar het gedrag van iemand aanpassen, gaat je niet lukken. Iemand kan overgewicht hebben, dus dan stampt ze/hij zonder dat er iets achterzit, behalve een lomp lichaam. Je kan rekening met elkaar houden en je moet geluk hebben, maar als er eentje overlast gaat maken, kan je niks anders doen dan gaan escaleren of verhuizen. Verhuizen anno 2022. -O-

1 of 2 keer vragen, meer kan je niet doen.

[ Bericht 23% gewijzigd door christmastsunami op 25-11-2022 05:04:54 ]
Halconzondag 27 november 2022 @ 13:04
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2022 20:56 schreef SnodeSnuiter het volgende:
Je mag tussen 7:00 en 22:00 op redelijk niveau herrie maken, zo te lezen overtreed je onderbuur dit niet en heb je juridisch gezien geen poot om op te staan, het enige wat werkt is rustig het gesprek aan gaan en hopen op verbetering (laat je ff voorlichten op gesprekstechnieken en oefen het gesprek, speel het niet via de VVE!!)

Troubles van het leven in een flat of rijtjeshuis
Je mag dan geluiden produceren die bij normaal leven horen.

Verder wel eens. Ik zou het eerst eens met de overlastgever zelf bespreken voor je er meteen allerlei andere mensen bij gaat halen.
DoubleDipmaandag 28 november 2022 @ 19:19
Proberen het met de buur zelf op te lossen inderdaad, hoe lastig ook. En anders andere buren vragen als er niet te praten valt. Heb ik ook eens gedaan, ook geklaagd bij verhuurder en aangegeven dat er niet te praten viel met deze persoon. Na ingrijpen van de verhuurder is de overlast er alleen heel af en toe nog.
Innisdemonmaandag 28 november 2022 @ 19:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2022 21:48 schreef Sunnybunnyfunny het volgende:

[..]
Dat durf ik niet te zeggen. De enige bevinding die tot nu heb gedaan is dat alles wat ik hoor (en voel) daadwerkelijk van onderen komt wat ik met grote zekerheid kan bevestigen. Daarvoor ben ik vaak genoeg toevallig even binnen geweest bij de onderbuur om even de wifi te fixen o.i.d. Ik herken inmiddels alle geluiden. :P

Ok, dus je hebt z'n wifi-gegevens. Positief.
Fe2O3maandag 28 november 2022 @ 19:33
Maar wat hoor je nu precies TS?

Kun je de songtekst van K3 horen bij wijze van, of hoor je gedreun van een sub?

Dat laatste kun je mi. perfect (samen) oplossen met een goede plaatsing/ondergrond, het eerste is lastiger (want dan staat het gewoon aan en is er tussen 7 en 22 weinig overlast volgens de wet waatschijnlijk)
Nismo1991maandag 28 november 2022 @ 19:34
Super vervelend dit, grote reden voor ons dat wij nooit meer directe buren willen (geniet iedere dag van vrijstaand wonen)

Hebben zo’n zelfde situatie gehad.
De relatie met jouw buur is dus dermate dat je wel over de vloer komt, dat is al goed toch.

Spreek hem gewoon een keer vluchtig aan, je hoeft er geen heel drama van te maken toch ? Je hebt al contact met hem, zeg gewoon dat je er last van hebt en of hij met je mee wil denken, hoeft ook niet nooit meer muziek te draaien maar of het ff iets rustiger kan.

Dit verneukt echt je hele woongenot, herken het precies, als ie niet thuis is zit je te denken wanneer gaat hij komen en begint het weer.

In onze situatie was die gast dus echt zo enorm dom en onwetend dat hij zijn game pc ipv de woonkamer naar boven had verplaatst omdat hij dacht dat we er dan minder last van zouden hebben, dit werkte juist averechts omdat de kids op tijd in bed liggen en zij er daardoor last van kregen.

Denk dat als je het gesprek aangaat en hij mee wil denken het ook veel dragelijker zal worden.
Het_Bokjemaandag 28 november 2022 @ 19:38
Ik vind dit echt topic voor op Tweakers tegenwoordig :D
LaCatastrophedonderdag 1 december 2022 @ 16:46
Lastig. Vervelend dat je er last van hebt en de buren niet geneigd zijn te luisteren / veranderen.
Nu ben ik een rustig persoon, maar draai vooral late diensten en nachtdiensten, waardoor mijn thuiskomtijden niet overeen komen met die van gemiddeld. Draai dus ook wel soms zacht muziek na een drukke avonddienst.

Mijn medebewoners draaien allemaal dagdiensten, weekenden standaard vrij etc.
Soms heb ik daar ook last van, na nachtdiensten boren, schuren, verbouwen etc. Het is niet anders, kan moeilijk verwachten dat men rekening houd met mijn diensten.
Praat erover met elkaar.
Het begrip voor mensen met wisselende diensten is er soms niet, balen, maar soit.

Dus ik heb geen antwoorden voor je.

:)
Giadonderdag 1 december 2022 @ 17:18
quote:
7s.gif Op donderdag 1 december 2022 16:46 schreef LaCatastrophe het volgende:
Lastig. Vervelend dat je er last van hebt en de buren niet geneigd zijn te luisteren / veranderen.
Nu ben ik een rustig persoon, maar draai vooral late diensten en nachtdiensten, waardoor mijn thuiskomtijden niet overeen komen met die van gemiddeld. Draai dus ook wel soms zacht muziek na een drukke avonddienst.

Mijn medebewoners draaien allemaal dagdiensten, weekenden standaard vrij etc.
Soms heb ik daar ook last van, na nachtdiensten boren, schuren, verbouwen etc. Het is niet anders, kan moeilijk verwachten dat men rekening houd met mijn diensten.
Praat erover met elkaar.
Het begrip voor mensen met wisselende diensten is er soms niet, balen, maar soit.

Dus ik heb geen antwoorden voor je.

:)
Kijk, en dat snap ik dan niet. Jij geeft al aan te begrijpen dat anderen geen rekening houden met jouw nachtdiensten, maar andersom doe jij dat wel met hun dagdiensten?
De maatschappij bestaat uit mensen die overdag werken en mensen die 's avonds/'s nachts werken. Naar mijn mening mag iedereen verwachten dat men rekening houdt met diens werktijden.

Hoe meer we naar een 24 uurs maatschappij gaan, hoe meer dit van elkaar verwacht gaat worden.