quote:Gemiddeld komt de temperatuur in december in De Bilt in ons huidige klimaat uit op 4,2 graden. In de nacht is het gemiddeld 1,6 graden en overdag 6,7 graden. Dagen met lichte vorst (minimumtemperaturen beneden het vriespunt) komen gemiddeld elf keer voor en van deze elf dagen daalt de temperatuur op drie dagen tot beneden -5 graden (matige vorst). Strenge vorst met temperaturen beneden -10 graden komt sporadisch voor en de laatste keer dat dit in een decembermaand in De Bilt gebeurde was in 2010. Op gemiddeld twee dagen blijft het de hele dag vriezen.
Zeer koude nachten
In wintermaand december is het heel normaal dat de temperatuur in de lange nachten daalt tot onder het vriespunt. De laagste temperatuur op een nog bestaand officieel weerstation van het KNMI is -22,0 graden. Deze waarde werd op 31 december 1923 gemeten in Eelde. In De Bilt daalde de temperatuur op die dag naar -16,9 graden. In Leeuwarden daalde de temperatuur op 16 december 1981 naar -19,2 graden. Een dag later was het -19,1 graden.
Niet alleen in het noorden zijn in het verleden zeer lage decembertemperaturen gemeten, ook elders was het soms goed koud. Op 2 december 1973 daalde het kwik in het Brabantse Volkel naar -18,8 graden. In 2009 daalde de temperatuur in Deelen op de negentiende naar -18,4 graden. Op 23 december 1938 noteerde Maastricht -18,3 graden.
lees hier verder
De voorspelling voor decemberquote:December is duidelijk zonniger geworden. De zon schijnt gemiddeld acht uur meer dan in de vorige klimaatperiode 1981-2010. In de klimaatperiode 1961-1990 scheen de zon nog gemiddeld 39 uur. December is dan ook 48 procent zonniger geworden de laatste 30 jaar. Door afgenomen luchtvervuiling komt minder vaak hardnekkige mist voor.
Het is niet alleen zonniger geworden in de laatste maand van het jaar, het is ook natter. Gemiddeld valt zes millimeter meer dan in de vorige klimaatperiode.
De temperatuur is de laatste tien jaar gemiddeld met 0,5 graden gestegen naar 4,2 graden. In de nacht is het 1,6 graden en overdag 6,7 graden. Ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 is december 1,0 graad opgewarmd.
bron
quote:2 december
Op 2 december 1973 werd in Wageningen een laagste temperatuur gemeten van -21.7 graden. Op het vliegveld Beek werd het die dag niet warmer dan -4.9 graden.
quote:5 december
Op 5 december 1962 kwam er in ons land mist voor met soms een zicht minder dan 5 meter. De mist viel in even na het middaguur en in de avond werd aan het publiek verzocht de gordijnen geopend te laten. Zodoende had het verkeer nog enig zicht. Er werden mensen voor de bus gezet om de chauffeur aanwijzingen te kunnen geven.
quote:8 december
Op 8 december 1871 noteerde de Bilt maar liefst -20.8 graden. In Maastricht werd het zelfs -25.2 graden.
De laatste witte kerst was die van 2010.quote:
De koudste Jaarwisseling was die van 1978/1979.quote:In de week voorafgaande aan kerst was het zeer koud met regelmatig sneeuwval. Op eerste Kerstdag lag er in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg lokaal 30 cm. In het oostelijk deel van het land waren de dagen voor kerst door de forse wind bovendien sneeuwduinen ontstaan. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. Op eerste kerstdag kwam de temperatuur in de westelijke helft van het land boven het vriespunt waardoor het sneeuwdek daar werd aangetast. Er vielen echter ook enkele winterse buien, met name in de avond en de nacht naar tweede kerstdag. Op tweede kerstdag bleven winterse buien vallen. In vrijwel het gehele land steeg de temperatuur echter tot boven de nul graden waardoor er sprake was van enige afsmelt. De Bilt: 5 cm sneeuw op eerste en tweede kerstdag.
Bron: KNMI
quote:Op 29 december 1978 kreeg Nederland te maken met een spectaculaire kou-inval. In de ochtend bereikte de kou als eerste de Waddeneilanden. In Eelde daalde het kwik tot –5,9 °C. In De Bilt was het nog zacht en werd het zelfs nog +11 °C. Tijdens de hierop volgende nacht brak de kou pas goed door. In Groningen was het ’s morgens vroeg al –7 °C, terwijl het in Limburg nog +8 °C was. In een halve dag werd Nederland echter helemaal veroverd door de kou en was de temperatuur in Maastricht ‘s avonds ook al tot –7,5 °C gezakt. In het noorden en midden vroor het toen al streng. Er viel aanvankelijk wat regen met ijzel, die spoedig overging in sneeuw. De krachtige wind wierp hoge sneeuwduinen op. Op Oudejaarsdag van dat jaar daalde het kwik ’s nachts plaatselijk zelfs tot –15 °C, zodat het een van de koudste jaarwisselingen van de vorige eeuw werd.
bron
Afwachten wat het gaat worden.quote:Op donderdag 15 december 2022 19:32 schreef stropdaz het volgende:
Nog een paar dagen koude nachten en koud overdag .... en dan?
Maken we ons op voor weer een nieuwe koude periode of wordt het een stuk warmer?
quote:Het blijft nog de hele dag en morgenochtend glad op de weg. Het KNMI heeft code geel afgegeven tot en met morgenochtend. Eerst gold die waarschuwing tot vandaag 12.00 uur.
"Met uitzondering van de Waddeneilanden is het tot en met zaterdagochtend plaatselijk verraderlijk glad door bevriezing van natte weggedeelten. En in de oostelijke helft kan het daarnaast ook plaatselijk glad worden door (lichte) sneeuwval", meldt het KNMI.
Gisteravond en afgelopen nacht had het verkeer veel last van ijzel. Omdat het verraderlijk glad was, werd toen voor het grootste deel van het land code oranje afgegeven en sommige wegen werden afgesloten.
Bestuurder omgekomen
Op verscheidene plekken raakten auto's van de weg, ook vanochtend nog. In de Zeeuwse plaats Kapelle belandde een auto in het water en daarbij kwam de bestuurder om het leven, een 50-jarige vrouw uit die plaats. De politie doet nog onderzoek, maar zegt dat de gladheid vermoedelijk de oorzaak is.
Verder hadden ziekenhuizen het veel drukker met mensen die op straat waren uitgegleden en daardoor letsel hadden opgelopen.
https://nos.nl/artikel/24(...)eel-tot-morgenmiddag
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |