abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_206686188
Het is dus bijna zo ver dat ik een nieuwbouw woning in ga, vloerverwarming etc de hele mikmak.
Oplevering “medio januari”, okay hartstikke fijn.

Maar ik bedenk mij nu dat er in het begin sprake is van bouwvocht.
Dan is een pvc vloer leggen soms af te raden, zo begrijp ik, omdat dat vocht moet weg kunnen en Pvc vloeren vocht eigenlijk niet door laten en dat zou weer slecht kunnen zijn voor de betonnen vloer zeg maar.

Misschien denk ik nu te simpel, maar als ik voorlopig geen plinten plaats langs de randen, wat op zich ook niet hoeft met een pvc vloer lijkt mij, is dat afdoende?

De vloer word niet gelijmd of geplakt overigens, pvc click spul dus met een dun ondervloertje wat daarbij hoort.
  dinsdag 15 november 2022 @ 16:05:32 #2
338319 ZarB
Piña colada
pi_206686211
Vorig jaar in nieuwbouw gaan wonen met vloerverwarming. Pvc laten leggen (boven click, beneden lijm). Niks gehoord over of waarschuwingen hierover gekregen. Bouwvocht en problemen ken ik alleen van stucwerk.
Just skip all the layers and go straight to the crazy!
pi_206686230
Buren hebben ook pvc laten leggen en na 5 jaar ligt het er nog prima bij.
  dinsdag 15 november 2022 @ 16:24:31 #4
500074 Rode_Wijn
Kom laat ons vrolijk zijn
pi_206686407
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2022 16:05 schreef ZarB het volgende:
Vorig jaar in nieuwbouw gaan wonen met vloerverwarming. Pvc laten leggen (boven click, beneden lijm). Niks gehoord over of waarschuwingen hierover gekregen. Bouwvocht en problemen ken ik alleen van stucwerk.
De betonvloer en het metselwerk geven ook vocht af.

Ik zou even vragen aan de aannemer hoe lang de betonvloer er in ligt. Of anders even met de vochtmeter aan de slag. De betonvloer droogt met zoveel per week. Ik dacht een cm.

Daarna moet/kun je de vloer ook nog opstoken met de vloerverwarming. Schijnt scheurvorming in het beton te voorkomen Ook dat zou ik even navragen bij de bouwer
pi_206686591
Okay goeie tips allemaal.

Ik was inderdaad van plan de eerste twee weken (heb toch even nodig voor een volledige verhuizing) om de kachel domweg aan te hebben, of de vloerverwarming bedoel ik dan.
Daarna gewoon vloer leggen, volgens mij hebben die ondervloeren ook wat “gaten” er in juist voor warmte door te laten.

Lijmen doe ik liever niet aan, anders had ik voor tegels gekozen, maar als ik ooit weg ga daar is dat potentieel een hels karwei om dat er weer uit te krijgen. :+
  dinsdag 15 november 2022 @ 16:47:14 #6
338319 ZarB
Piña colada
pi_206686610
Wij hebben voor lijmen gekozen omdat dit beter warmte doorlaat. Maar als je in een huurwoning gaat wonen en de vloer er weer uit wilt halen kunt je beter clicken idd.
Just skip all the layers and go straight to the crazy!
pi_206686654
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2022 16:47 schreef ZarB het volgende:
Wij hebben voor lijmen gekozen omdat dit beter warmte doorlaat. Maar als je in een huurwoning gaat wonen en de vloer er weer uit wilt halen kunt je beter clicken idd.
Het is inderdaad wel een huurwoning, kopen is niet te doen helaas.
pi_206686772
Wij hebben door de hele woning pvc liggen en overal vloerverwarming. Volgens mij hebben we toen (3j terug) wel iets van een verwamingsprotocol gekregen maar we kregen de sleutel in mei. Dan verwarm je sowieso niet :)
pi_206694683
Je hebt het geluk dat je in koude maanden gaat verhuizen, dan kun je het opwarmingsprotocol van de vloerverwarming goed doorlopen. De aannemer zou dat protocol moeten hebben. Duurt ongeveer 2 weken.

Het is belangrijk wanneer de dekvloer is aangebracht. De betonvloer eronder zal allemaal wel prima zijn. Dekvloer is vaak een cm of 6 dik met een droogtijd van een cm per week kom je uit op 6 weken na storten een voldoende droge vloer. Omdat het opstookprotocol van de vloerverwarming ook even duurt denk ik dat het wel los loopt met die 6 weken. De dekvloer wordt meestal niet pas net voor oplevering gesmeerd.

Twee dingen checken bij de aannemer dus: Opstookprotocol en moment van aanbrengen dekvloer.
  Moderator vrijdag 18 november 2022 @ 17:57:04 #10
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_206722247
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2022 16:05 schreef ZarB het volgende:
Vorig jaar in nieuwbouw gaan wonen met vloerverwarming. Pvc laten leggen (boven click, beneden lijm). Niks gehoord over of waarschuwingen hierover gekregen. Bouwvocht en problemen ken ik alleen van stucwerk.
Hooguit dat je de verwarming ff een rondje op erg warm moet zetten tot de vloer wat kleine scheurtjes vertoond (krimp) zodat het vocht ook weg is.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_206722381
Klopt wat je zegt, je moet een vochtmeting op 3-5 cm diepte in de cement vloer laten doen.
Normaliter duurt het 3 maanden tot het droog genoeg is.
Tot die tijd kan je er tijdelijk tapijt in doen.

VOCHT METEN

Voordat er met de installatie van een vloer begonnen kan worden is er altijd de vraag, is de ondervloer voldoende droog? Of we nu gaan egaliseren of direct verlijmen, hiervoor is een vochtmeting van de ondervloer nodig.

Er bestaat namelijk een grote kans dat te veel vocht in een ondervloer vervelende gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van de vloer die op de ondervloer geïnstalleerd wordt. Denk aan vloeren die loskomen, vervormen, scheuren, verkleuren, etc. Water en lijmen of egaliseermiddelen zijn nu eenmaal vijanden van elkaar.

Daarnaast is een meting van het houtvocht in houten vloeren en eventueel het te installeren parket, vooraf aan de installatie daarvan ook belangrijk. Te vochtige houten vloeren die geïnstalleerd worden zullen na installatie gaan krimpen. Dit kan te veel spanningen op de ondervloer veroorzaken waardoor de vloer los kan komen. Verder kan de vloer gaan vervormen (schotelen) of verkleuren. Allemaal zaken die we willen voorkomen.

Door middel van een vochtmeting kan bepaald worden of een vloer al geïnstalleerd kan worden, er gewacht moet worden of wellicht kunnen er andere maatregelen genomen worden.
vochtmeter-vloer
LEES MEER
MOET IK NOG MEER METEN?

Ja, zeker. Bij de installatie van parket- en houten vloeren moeten ook de houten parketdelen gemeten worden. Hout dat te nat is zal namelijk gaan krimpen. Dit zal tot naden in de vloer leiden en kan zelfs tot schoteling en/of problemen met de verlijming geven. Is hout te droog dan zal het hout na de installatie gaan krimpen. Dit kan tot schoteling en problemen met de verlijming leiden. Verder is het van belang de temperatuur te meten. Bij een aantal vochtmeters moet namelijk de temperatuur ingesteld worden.

WAARMEE KAN IK VOCHT METEN?

Er zijn twee soorten type vochtmeters verkrijgbaar.

VOCHTINDICATOREN

Het woord indicator zegt het eigenlijk al, het is geen meter. Een officiële vochtmeting kan hiermee niet uitgevoerd worden. Dit betekent niet dat dat deze apparatuur niet bruikbaar is. Om snel de vochtigste plek in een ondervloer op te sporen is zo’n indicator ideaal.

CM VOCHTMETER

CM staat voor carbidmeting. Carbid is een stof die een reactie met vocht aangaat. In een CM vochtmeter wordt de gasdruk gemeten die ontstaat doordat het vocht in het materiaal van een dekvloer reageert met het carbid in de vochtmeter. Dit materiaal moet uit de onderste zone van de dekvloer gehaald worden. Daarvoor moet een gat in de dekvloer gehakt worden, dat na de meting weer gerepareerd moet worden. Dit is best wel wat werk. Volgens onze informatie is dit de enige meting die juridisch geaccepteerd wordt als vochtmeting in een dekvloer.
HOEVEEL VOCHT MAG ER IN EEN ONDERVLOER ZITTEN?

Belangrijk is om te weten met wat voor ondervloer we te maken hebben. Ben je hier niet zeker van, zoek dan eerst uit met wat voor een type ondervloer je te maken hebt.

Belangrijk is om te weten hoeveel vocht in een ondervloer is toegestaan.
Hieronder de grenswaarden van een aantal ondervloeren die vaak worden aangetroffen.

Zandcement dekvloer / betonvloer, zonder vloerverwarming: < 2,0 CM %
Zandcement dekvloer / betonvloer, met vloerverwarming: < 1,8 CM %
Anhydriet dekvoer, zonder vloerverwarming: < 0,5 CM %
Anhydriet dekvoer, met vloerverwarming: < 0,3 CM %
Houten ondervloer: 9-11 %
Boven deze vochtpercentages is het niet toegestaan een vloer te verlijmen of een egaliseermiddel aan te brengen. Als uitzondering hierop zijn er mogelijkheden bij zandcement dekvloeren, alleen in het geval van restvocht, om een vochtscherm aan te brengen. Bijvoorbeeld met Wakol PU280. Polyurethaan voorstrijkmiddel of met Wakol MS330 Silaan voorstrijkmiddel. Raadpleeg de technische informatie van deze producten voor de mogelijkheden.

Belangrijk is het om onderscheid te maken tussen restvocht en een structureel vochtprobleem. We spreken over restvocht als een nieuwe dekvloer (zandcement of anhydriet) is aangebracht en daarna gaat drogen en dus vocht verliest.

Dit is niet te verwarren met situaties waar sprake is van een structueel vochtprobleem. Denk aan lekkage van leidingen of continu opdrukkend vocht. Om deze problemen op te lossen zullen er bouwkundige maatregelen uitgevoerd moeten worden om het vochtprobleem op te lossen. In dit soort situaties zal het aanbrengen van een vochtscherm geen oplossing bieden.
Vakman pur sang
pi_206784539
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2022 16:01 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

De vloer word niet gelijmd of geplakt overigens, pvc click spul dus met een dun ondervloertje wat daarbij hoort.
Ik neem aan dat je de vloer zelf legt, maar mocht dat niet zo zijn: mijn algemene tip is altijd aan een eventuele installateur te vragen of die bepaalde eisen stelt aan de dekvloer of aan andere omstandigheden bij het installeren.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')