FOK!forum / Culinesse à gogo / Panna cotta - proef koken voor Kerst
miss_slyzaterdag 12 november 2022 @ 16:02
Tweede kerstdag hebben we met mijn familie afgesproken. De bedoeling is nu (ervaring leert dat dat nogal eens kan veranderen in de loop van de komende weken :') ) dat we een Italiaans menu gaan maken. Nagerecht behalve uiteraard tiramisu op verzoek ook panna cotta.

Ik heb twee verzoeken: vanillesmaak en mokkasmaak.

Ik wil dit recept gaan maken:

Basisrecept panna cotta

Dat is dus de vanillesmaak.

Ik had een recept gevonden voor [url=https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.boodschappen.nl%2Frecept%2Fmokka-panna-cotta%2F%3Ffbclid%3DIwAR0AZ8-wKDTxLEWmVsFOpKNxnTR2U5HGQ9Jr2bRUS84IO-h-Mj8wR7X68JQ&h=AT34ACVPQnalRlTzlgcVaVpN4XXn3-WkJRTxiqyY0zE9fRp3UsHcuj2Amx9CrDxoDIdkm5Qa8DUok7QEnIbHImAixwKKz8aXNnQ3x1rzSmso0FrjM6CSmfq9TOKzMuiMuoQ]mokka panna cotta[/url] wat in de basis eigenlijk vrijwel hetzelfde is als de vanille pannacotta.

Ik denk dat de vanille aan de mokka nog best een extra dimensie kan geven, dus ik heb besloten om 4 stuks te maken. De basis wordt de vanille panna cotta. Als die klaar is, vul ik twee ramekins en doe in de rest van het mengsel dan 1 eetlepel espressopoeder

Ingrediënten:
IPTmRAt.jpg

Ik wilde gelatine bij de weekboodschappen bestellen, en zag toen deze vegetarische versie, dus heb ik die eens genomen.
christmastsunamizaterdag 12 november 2022 @ 16:07
Ik heb die vegatine ingredienten is bekeken en er zitten geen rare dingen in zoals xanthagom E415, maar is echt natuurlijk.
miss_slyzaterdag 12 november 2022 @ 16:09
De vegatine wordt wel anders verwerkt dan gelatine. Gelatine zijn velletjes die je in water legt waarin ze zacht worden, maar dit is poeder da je in water doet en dan roerend aan de kookt brengt. Als het kookt, dient het direct bij de in te dikken vloeistof gegoten te worden, dus goed timen om de slagroom en de vegatine tegelijk goed te hebben :D

enewhKp.jpg
christmastsunamizaterdag 12 november 2022 @ 16:11
quote:
7s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:09 schreef miss_sly het volgende:
De vegatine wordt wel anders verwerkt dan gelatine. Gelatine zijn velletjes die je in water legt waarin ze zacht worden, maar dit is poeder da je in water doet en dan roerend aan de kookt brengt. Als het kookt, dient het direct bij de in te dikken vloeistof gegoten te worden, dus goed timen om de slagroom en de vegatine tegelijk goed te hebben :D

[ afbeelding ]
Het kan anders reageren, bij een bepaalde temperatuur dan echte gelatine. Dat zou ik even checken. Anders kan het als het waren weer loslaten.
miss_slyzaterdag 12 november 2022 @ 16:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:11 schreef christmastsunami het volgende:

[..]
Het kan anders reageren, bij een bepaalde temperatuur dan echte gelatine. Dat zou ik even checken. Anders kan het als het waren weer loslaten.
Ik ga nu proefkoken :D Dus als het niet goed gaat, doe ik het een volgende keer anders.

Of ga dan toch weer over op gewone gelatine :D
miss_slyzaterdag 12 november 2022 @ 16:40
De vegatine begon als water met klontjes:

da2RfH1.jpg

En werd met het warmer worden en roeren steeds meer een soort plaksel, zoals uit deze flesjes:
discountershop-knutsellijm-800ml-lijm-all-purpose.jpg

Tot het kookt, en dan 's het plaksel :D

FtqUcE2.jpg

Drie schaaltjes me vanille gevuld, en drie met mokka.

tMX7xLg.jpg
miss_slyzaterdag 12 november 2022 @ 16:42
Voor de volgende keer in ieder geval onthouden dat ik het espressopoeder vast even door een theezeefje haal, zodat het klein is. Ik zie nu al dat er wat poederklontjes in de mokka panna cotta zitten.

Er lijken ook wat grotere stukjes vanillemerg bij elkaar in de vanille exemplaren te zitten. Daarvan weet ik zo gauw niet hoe ik dat een volgende keer moet voorkomen. Merg uit het stokje schrapen en in de pan doen en koken en dan heb je er niet heel veel invloed meer op, toch?
mailyzaterdag 12 november 2022 @ 16:44
quote:
7s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:42 schreef miss_sly het volgende:
Voor de volgende keer in ieder geval onthouden dat ik het espressopoeder vast even door een theezeefje haal, zodat het klein is. Ik zie nu al dat er wat poederklontjes in de mokka panna cotta zitten.

Er lijken ook wat grotere stukjes vanillemerg bij elkaar in de vanille exemplaren te zitten. Daarvan weet ik zo gauw niet hoe ik dat een volgende keer moet voorkomen. Merg uit het stokje schrapen en in de pan doen en koken en dan heb je er niet heel veel invloed meer op, toch?
Vanillemerg zou je wat meer uit elkaar kunnen roeren voor het in de pan gaat? Of iets uit laten drogen?
miss_slyzaterdag 12 november 2022 @ 16:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:44 schreef maily het volgende:

[..]
Vanillemerg zou je wat meer uit elkaar kunnen roeren voor het in de pan gaat? Of iets uit laten drogen?
Ik ben altijd in gevecht met vanillestokjes en merg :') Het opensnijden, het merg eruit halen en dan in de pan doen, het is altijd een slachtpartij. Misschien moet ik het een volgende keer even apart op de plank leggen en dan een beetje uit elkaar halen en dan pas in de vloeistof doen.
Vanyelzaterdag 12 november 2022 @ 16:53
Stokjes bewaren en in een fles wodka doen. Dat een tijd herhalen (of er volle in mikken) en dan ben je van dit gedoe af, giet je gewoon een scheutje vanillewodka in dit soort dingen.
mailyzaterdag 12 november 2022 @ 16:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:46 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Ik ben altijd in gevecht met vanillestokjes en merg :') Het opensnijden, het merg eruit halen en dan in de pan doen, het is altijd een slachtpartij. Misschien moet ik het een volgende keer even apart op de plank leggen en dan een beetje uit elkaar halen en dan pas in de vloeistof doen.
Je zou evt het merg eerst in een klein beetje vloeistof kunnen doorroeren en daarna dat beetje aan de grote massa toevoegen?
miss_slyzaterdag 12 november 2022 @ 16:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:53 schreef Vanyel het volgende:
Stokjes bewaren en in een fles wodka doen. Dat een tijd herhalen (of er volle in mikken) en dan ben je van dit gedoe af, giet je gewoon een scheutje vanillewodka in dit soort dingen.
Dat kende ik nog niet. Goede tip wel!
mailyzaterdag 12 november 2022 @ 16:56
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:53 schreef Vanyel het volgende:
Stokjes bewaren en in een fles wodka doen. Dat een tijd herhalen (of er volle in mikken) en dan ben je van dit gedoe af, giet je gewoon een scheutje vanillewodka in dit soort dingen.
:9
En dan kook je de alcohol eruit?
koffiekoekjeszaterdag 12 november 2022 @ 16:56
Heb je 1 zakje vegatine gebruikt voor het recept in de OP?

En als ik het goed begrijp, op het moment waarop je de gelatine normaal zou toevoegen moet de vegatine opgewarmd zijn?

Wil het misschien zelf ook wel proberen :D
miss_slyzaterdag 12 november 2022 @ 17:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:56 schreef koffiekoekjes het volgende:
Heb je 1 zakje vegatine gebruikt voor het recept in de OP?

En als ik het goed begrijp, op het moment waarop je de gelatine normaal zou toevoegen moet de vegatine opgewarmd zijn?

Wil het misschien zelf ook wel proberen :D
Op de verpakking staat de verhouding vegatine in relatie tot gelatine.
In mijn recept moest 3,5-4 blaadjes gelatine en volgens de tabel op de verpakking is dat 2 zakjes vegatine.

Inderdaad op het moment dat je anders gelatine toevoegt, moet de vegatine-vloeistof net koken.
Vanyelzaterdag 12 november 2022 @ 17:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:56 schreef maily het volgende:

[..]
:9
En dan kook je de alcohol eruit?
Ligt eraan voor wie ik het maak en hoeveel ik gebruik. Mijne is zo sterk dat ik vaak amper een eetlepel gebruik, dan door ik de moeite niet.
miss_slyzondag 13 november 2022 @ 08:27
We hebben ze gisteravond als dessert geproefd.

De structuur van de vanille panna cotta was niet goed. Het was wat korrelig alsof er heel kleine klontjes in zaten. Bovendien vond ik het niet romig genoeg en de vanille smaak niet zo aanwezig.

De mokka was beter. Structuur was goed, geen klontjes of korrelig mondgevoel. Ik denk dat dat komt omdat ik deze beter had geroerd na het toevoegen van de vegatine om het espresso poeder goed op te laten nemen. Les is dus dat echt heel goed moet worden geroerd met een garde als de vegatine wordt toegevoegd. Smaak was goed.

Misschien nog eens een vanille panna cotta maken volgens een ander recept, want die vond ik echt teleurstellend van smaak.