abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_206650720
Tweede kerstdag hebben we met mijn familie afgesproken. De bedoeling is nu (ervaring leert dat dat nogal eens kan veranderen in de loop van de komende weken :') ) dat we een Italiaans menu gaan maken. Nagerecht behalve uiteraard tiramisu op verzoek ook panna cotta.

Ik heb twee verzoeken: vanillesmaak en mokkasmaak.

Ik wil dit recept gaan maken:

Basisrecept panna cotta

Dat is dus de vanillesmaak.

Ik had een recept gevonden voor [url=https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.boodschappen.nl%2Frecept%2Fmokka-panna-cotta%2F%3Ffbclid%3DIwAR0AZ8-wKDTxLEWmVsFOpKNxnTR2U5HGQ9Jr2bRUS84IO-h-Mj8wR7X68JQ&h=AT34ACVPQnalRlTzlgcVaVpN4XXn3-WkJRTxiqyY0zE9fRp3UsHcuj2Amx9CrDxoDIdkm5Qa8DUok7QEnIbHImAixwKKz8aXNnQ3x1rzSmso0FrjM6CSmfq9TOKzMuiMuoQ]mokka panna cotta[/url] wat in de basis eigenlijk vrijwel hetzelfde is als de vanille pannacotta.

Ik denk dat de vanille aan de mokka nog best een extra dimensie kan geven, dus ik heb besloten om 4 stuks te maken. De basis wordt de vanille panna cotta. Als die klaar is, vul ik twee ramekins en doe in de rest van het mengsel dan 1 eetlepel espressopoeder

Ingrediënten:


Ik wilde gelatine bij de weekboodschappen bestellen, en zag toen deze vegetarische versie, dus heb ik die eens genomen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206650758
Ik heb die vegatine ingredienten is bekeken en er zitten geen rare dingen in zoals xanthagom E415, maar is echt natuurlijk.
pi_206650769
De vegatine wordt wel anders verwerkt dan gelatine. Gelatine zijn velletjes die je in water legt waarin ze zacht worden, maar dit is poeder da je in water doet en dan roerend aan de kookt brengt. Als het kookt, dient het direct bij de in te dikken vloeistof gegoten te worden, dus goed timen om de slagroom en de vegatine tegelijk goed te hebben :D

And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206650778
quote:
7s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:09 schreef miss_sly het volgende:
De vegatine wordt wel anders verwerkt dan gelatine. Gelatine zijn velletjes die je in water legt waarin ze zacht worden, maar dit is poeder da je in water doet en dan roerend aan de kookt brengt. Als het kookt, dient het direct bij de in te dikken vloeistof gegoten te worden, dus goed timen om de slagroom en de vegatine tegelijk goed te hebben :D

[ afbeelding ]
Het kan anders reageren, bij een bepaalde temperatuur dan echte gelatine. Dat zou ik even checken. Anders kan het als het waren weer loslaten.
pi_206650785
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:11 schreef christmastsunami het volgende:

[..]
Het kan anders reageren, bij een bepaalde temperatuur dan echte gelatine. Dat zou ik even checken. Anders kan het als het waren weer loslaten.
Ik ga nu proefkoken :D Dus als het niet goed gaat, doe ik het een volgende keer anders.

Of ga dan toch weer over op gewone gelatine :D
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206650966
De vegatine begon als water met klontjes:



En werd met het warmer worden en roeren steeds meer een soort plaksel, zoals uit deze flesjes:


Tot het kookt, en dan 's het plaksel :D



Drie schaaltjes me vanille gevuld, en drie met mokka.

And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206650977
Voor de volgende keer in ieder geval onthouden dat ik het espressopoeder vast even door een theezeefje haal, zodat het klein is. Ik zie nu al dat er wat poederklontjes in de mokka panna cotta zitten.

Er lijken ook wat grotere stukjes vanillemerg bij elkaar in de vanille exemplaren te zitten. Daarvan weet ik zo gauw niet hoe ik dat een volgende keer moet voorkomen. Merg uit het stokje schrapen en in de pan doen en koken en dan heb je er niet heel veel invloed meer op, toch?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  Spellchecker zaterdag 12 november 2022 @ 16:44:40 #8
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_206650996
quote:
7s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:42 schreef miss_sly het volgende:
Voor de volgende keer in ieder geval onthouden dat ik het espressopoeder vast even door een theezeefje haal, zodat het klein is. Ik zie nu al dat er wat poederklontjes in de mokka panna cotta zitten.

Er lijken ook wat grotere stukjes vanillemerg bij elkaar in de vanille exemplaren te zitten. Daarvan weet ik zo gauw niet hoe ik dat een volgende keer moet voorkomen. Merg uit het stokje schrapen en in de pan doen en koken en dan heb je er niet heel veel invloed meer op, toch?
Vanillemerg zou je wat meer uit elkaar kunnen roeren voor het in de pan gaat? Of iets uit laten drogen?
pi_206651013
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:44 schreef maily het volgende:

[..]
Vanillemerg zou je wat meer uit elkaar kunnen roeren voor het in de pan gaat? Of iets uit laten drogen?
Ik ben altijd in gevecht met vanillestokjes en merg :') Het opensnijden, het merg eruit halen en dan in de pan doen, het is altijd een slachtpartij. Misschien moet ik het een volgende keer even apart op de plank leggen en dan een beetje uit elkaar halen en dan pas in de vloeistof doen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206651056
Stokjes bewaren en in een fles wodka doen. Dat een tijd herhalen (of er volle in mikken) en dan ben je van dit gedoe af, giet je gewoon een scheutje vanillewodka in dit soort dingen.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
  Spellchecker zaterdag 12 november 2022 @ 16:55:24 #11
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_206651067
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:46 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Ik ben altijd in gevecht met vanillestokjes en merg :') Het opensnijden, het merg eruit halen en dan in de pan doen, het is altijd een slachtpartij. Misschien moet ik het een volgende keer even apart op de plank leggen en dan een beetje uit elkaar halen en dan pas in de vloeistof doen.
Je zou evt het merg eerst in een klein beetje vloeistof kunnen doorroeren en daarna dat beetje aan de grote massa toevoegen?
pi_206651069
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:53 schreef Vanyel het volgende:
Stokjes bewaren en in een fles wodka doen. Dat een tijd herhalen (of er volle in mikken) en dan ben je van dit gedoe af, giet je gewoon een scheutje vanillewodka in dit soort dingen.
Dat kende ik nog niet. Goede tip wel!
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  Spellchecker zaterdag 12 november 2022 @ 16:56:13 #13
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_206651078
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:53 schreef Vanyel het volgende:
Stokjes bewaren en in een fles wodka doen. Dat een tijd herhalen (of er volle in mikken) en dan ben je van dit gedoe af, giet je gewoon een scheutje vanillewodka in dit soort dingen.
:9
En dan kook je de alcohol eruit?
pi_206651081
Heb je 1 zakje vegatine gebruikt voor het recept in de OP?

En als ik het goed begrijp, op het moment waarop je de gelatine normaal zou toevoegen moet de vegatine opgewarmd zijn?

Wil het misschien zelf ook wel proberen :D
pi_206651116
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:56 schreef koffiekoekjes het volgende:
Heb je 1 zakje vegatine gebruikt voor het recept in de OP?

En als ik het goed begrijp, op het moment waarop je de gelatine normaal zou toevoegen moet de vegatine opgewarmd zijn?

Wil het misschien zelf ook wel proberen :D
Op de verpakking staat de verhouding vegatine in relatie tot gelatine.
In mijn recept moest 3,5-4 blaadjes gelatine en volgens de tabel op de verpakking is dat 2 zakjes vegatine.

Inderdaad op het moment dat je anders gelatine toevoegt, moet de vegatine-vloeistof net koken.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206651368
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2022 16:56 schreef maily het volgende:

[..]
:9
En dan kook je de alcohol eruit?
Ligt eraan voor wie ik het maak en hoeveel ik gebruik. Mijne is zo sterk dat ik vaak amper een eetlepel gebruik, dan door ik de moeite niet.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
  Moderator zondag 13 november 2022 @ 08:27:39 #17
5428 crew  miss_sly
pi_206657762
We hebben ze gisteravond als dessert geproefd.

De structuur van de vanille panna cotta was niet goed. Het was wat korrelig alsof er heel kleine klontjes in zaten. Bovendien vond ik het niet romig genoeg en de vanille smaak niet zo aanwezig.

De mokka was beter. Structuur was goed, geen klontjes of korrelig mondgevoel. Ik denk dat dat komt omdat ik deze beter had geroerd na het toevoegen van de vegatine om het espresso poeder goed op te laten nemen. Les is dus dat echt heel goed moet worden geroerd met een garde als de vegatine wordt toegevoegd. Smaak was goed.

Misschien nog eens een vanille panna cotta maken volgens een ander recept, want die vond ik echt teleurstellend van smaak.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')