abonnement Unibet Coolblue
pi_206583570
quote:
. Stikstof als smoesje voor een ander doel
author avatar
Door RONALD PLASTERK

Door de permanente mediacampagne zou je haast geloven dat er een zeer acuut stikstofprobleem is. Het NOS Journaal bracht als groot nieuws een rapport van twee ecologen dat de normen nog strenger moeten, en zelfs de ANWB deed een duit in het zakje. Reden genoeg om de zaak op een rijtje te zetten.

Allereerst worden stikstof en CO2 vaak door elkaar gegooid. De opwarming van de aarde speelt op wereldniveau, de effecten van stikstof zijn lokaal. Stikstof en CO2 zijn twee verschillende onderwerpen, en je kunt heel goed vraagtekens zetten bij het stikstofbeleid zonder dat je ’klimaatontkenner’ bent. Er bestaat zelfs een tegenstelling tussen klimaat- en stikstofbeleid. Stikstofdepositie veroorzaakt eutrofiëring, verrijking van schrale bodem, wat leidt tot groei van bomen. Waar dat gebeurt, wordt door Staatsbosbeheer met veel moeite ’afgeplagd’, de bodem wordt verarmd zodat het schrale heidegrond blijft zonder bomen. Maar elders worden door Staatsbosbeheer juist bomen geplant, omdat bomen CO2 vastleggen.

Het willen vasthouden aan de ’oorspronkelijke’ staat van de Nederlandse natuur is eerder hobby dan wetenschap, want ons parkenlandschap is volledig door mensen gecreëerd. De heide op de Veluwe is ontstaan toen er voor de bouw van Amsterdam hout moest worden gekapt. Of iets bos of hei is, is een keuze van de mens geweest.

Bosinventarisatie
Het is niet waar dat de natuur in ons land er zeer beroerd voor staat, dat bleek onlangs weer uit de Zevende Bosinventarisatie die elke vijf jaar plaatsvindt. De enige oorspronkelijke natuur die we hebben, is de Noordzee: die wordt als gevolg van acties van Urgenda-ecologen nu vol gezet met windmolens, maar over de natuurschade daarvan hoor je die ecologen niet.

Vervolgens: de uitstoot van stikstof in ons land is de afgelopen 25 jaar met 70% afgenomen! Er wordt door technische vooruitgang in de landbouw en de industrie drie keer zo weinig stikstof uitgestoten als 25 jaar geleden! Als die uitstoot zo fataal zou zijn voor de natuur, hoe stond het dan met die natuur 25 jaar geleden? Het verhaal dat de natuur achteruit holt klopt evident niet met stikstof als oorzaak, want die uitstoot is spectaculair afgenomen.

Dan zie je dat activisten zich afzetten tegen opvattingen die niemand heeft. Zo verschenen er stukken van ecologen die zeggen dat er wetenschappelijke consensus is dat stikstof invloed heeft op de natuur. Maar dat ontkent niemand! Elke chemische stof heeft invloeden op de natuur: fosfaten, zwavelverbindingen, en ook stikstof.

Afwegen
Het gaat erom hoe erg die gevolgen zijn, in vergelijking met andere problemen in de wereld. Je moet afwegen wat je anders met 25 miljard euro van het stikstofplan zou kunnen doen (dat is 4000 euro per huishouden, met ongeveer 6 miljoen huishoudens in ons land).

Er is bijvoorbeeld veel gesproken over de tapuit, een klein trekvogeltje dat voorkomt in Noord-Afrika en dat bij de vogeltrek Noord-Europa aandoet. De tapuit heeft een voorkeur voor schrale duingebieden en blijft weg bij bossen. Het is internationaal geen met uitsterven bedreigd dier. Het zou inderdaad kunnen dat de tapuit in bepaalde gebieden in Nederland minder vaak voorkomt door bebossing als gevolg van stikstofuitstoot. Dat kun je als vogelliefhebber jammer vinden. Maar je kunt medeburgers niet het recht ontzeggen de lokale teruggang van de tapuit te willen afwegen tegen de kosten. Er is geen sector (onderwijs, cultuur, zorg of verkeer, wonen of veiligheid), waar geen keuzes worden gemaakt die soms door mensen in die sector, inclusief betrokken hoogleraren, betreurd worden. Het is een kwestie van proportionaliteit, en het zijn keuzes die het vakgebied ontstijgen.

Sommige voorstanders van dit regeringsplan zijn helemaal niet bezorgd over de tapuit. Hun echte doel is het terugdringen van landbouw en veeteelt omdat ze tegen vleesconsumptie zijn. D66-fractieleider Paternotte schrijft: „De tijd van de grote industriële veeteelt is eindig.” Daarom wil D66 niet dat boeren de kans krijgen minder stikstof te gaan uitstoten, en worden technische oplossingen niet toegejuicht: ze willen dat boeren stoppen. Dan is het ook logisch dat het minister Staghouwer niet lukte om boeren perspectief te bieden.

Alleseter
Biologisch is de mens onmiskenbaar een alleseter, maar je kunt volledig respect hebben voor mensen die kiezen voor veganisme. Wat echter niet eerlijk is, is als je stikstof gebruikt als smoesje voor een ander doel. Liberaal is het al helemaal niet om dergelijke persoonlijke keuzes aan mensen op te dringen. En vooral: als het je doel is om vlees te stoppen, is het niet effectief om Nederlandse boerderijen te sluiten, want de winkels laten dan hun vlees uit het buitenland komen. Het overvliegen van Argentijnse steaks veroorzaakt dan net zoveel CO2-uitstoot als de vliegvakanties van GroenLinks-politici.

De nieuwe minister van Landbouw moet het stikstofbeleid van het kabinet fundamenteel ter discussie stellen. De boeren hebben gelijk dat ze niet accepteren dat hun sector gehalveerd wordt, en de coalitiepartners moeten toegeven dat deze paragraaf in het regeerakkoord niet voldoende doordacht was. Stikstof is niet het acute grote probleem dat ervan gemaakt wordt.
Vakman pur sang
  zondag 6 november 2022 @ 22:08:09 #202
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206584173
quote:
1s.gif Op zondag 6 november 2022 21:24 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Maar je kunt het mooi gebruiken als excuus en welk land heeft nu zo een idioot als vollenbroek, met maar een hobby sinds hij gepensioneerd is, om het de Staat zo lastig mogelijk te maken en de overheid kan het mooi gebruiken als excuus om niet woningen te hoeven bouwen


De provincies zijn maar druk met natuurgebieden aanleggen die beschermd moeten worden

Andere landen weten ze bij god niet waar je het over hebt en bemesten ze vrolijk de wijnstokken flink met stikstof korrels en kippestront ieder jaar

O wat, het circuit in Zandvoort bouwen , ?
o Ja eehh, doe maar in dat beschemd natura 2000 gebied he met friettenten en benzinetanks
( Niet over stikstof gedoe kletsen he? )

[ Bericht 4% gewijzigd door michaelmoore op 07-11-2022 20:31:16 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  maandag 7 november 2022 @ 17:11:37 #203
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206592098
https://fortune.com/2022/(...)-bezos-ultrawealthy/

DE rijken der aarde doneren 12,5 miljard dollar aan het gevecht tegen de klimaatverandering ,

Nederland stopt 21 miljard in Stikstof en ruimt gelijk de vissers en de boeren op -O- -O- -O-
quote:
The wealthy donated up to $12.5 billion to climate change organizations in the past year—the most ever. But it’s still not enough to save the planet
BYJIM RENDON—THE CHRONICLE OF PHILANTHROPY AND THE ASSOCIATED PRESS
October 31, 2022 at 9:48 PM GMT+1
Jeff Bezos
Bezos is one of the ultrawealthy who donated to climate causes in 2022.
JOE RAEDLE/GETTY IMAGES
Charitable giving to organizations that work to slow climate change have increased in the past year, and many more groups are receiving funds than just a few years ago. But despite the increases, giving from individuals and foundations to climate-related causes remains a stubbornly small percentage of overall charitable giving according, to a new report by the ClimateWorks Foundation.

Donors should be recognized for increasing their support, says Helen Mountford, CEO of ClimateWorks. But the global costs for transitioning to a carbon-neutral economy will be in the trillions of dollars. Philanthropy’s few billion dollars are a start but still fall short. “This is nowhere near fast enough,” she says. “We need to do a lot more.”

Giving by foundations increased even more, jumping 40% from 2020 to 2021, reaching $3.1 billion. Much of that was due to new big donors like the Bezos Earth Fund, which gave $519.2 million in 2021.

Mountford says that a number of new foundations are donating to climate-related causes, perhaps
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_206592676
Eigenlijk boeit niemand dat stikstof wat.
Vakman pur sang
  maandag 7 november 2022 @ 20:33:18 #205
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206594863
quote:
1s.gif Op maandag 7 november 2022 18:07 schreef Lospedrosa het volgende:
Eigenlijk boeit niemand dat stikstof wat.
nederland heeft zich als enigste land in de EU zichzelf volledig in het pak genaaid

en iedere fijnspar in Duitsland die dood gaat is de schuld van Nederlandse boeren volgens nederlands politici


https://www.telegraaf.nl/(...)haakmat-met-stikstof
quote:
Brussel: 'Nederland speelde zichzelf schaakmat met stikstof'

Het stikstofspook gijzelt ons land nu al een paar jaar, maar in Europese regelgeving komt het woord 'stikstof' niet eens voor.

Nederland heeft zichzelf schaakmat gespeeld, klinkt het in Den Haag en Brussel.
Over terugkeer naar de tekentafel klinkt weinig enthousiasme.

De juridische stikstofcrisis hangt samen met de uitvoering van Europese richtlijnen om de natuur te beschermen. Lidstaten mochten daar deels zelf invulling aan geven.
Den Haag heeft gekozen om ruim 160 Natura 2000-gebieden aan te melden in Brussel.

Een harde Europese regel is dat beschermde plantjes in deze gebieden niet mogen verslechteren.

Om de staat van de natuur te beoordelen kijkt Nederland alleen naar ingewikkelde stikstofrekenmodellen.
Die zijn juridisch bindend en raken zo'n beetje alle economische activiteiten in de omgeving. Daar heeft Den Haag zich in verslikt: het land zit op slot.

BEKIJK OOK:

Duitse boer schrikt van regels voor Nederlandse collega's: 'Blij aan deze kant van grens'
Een makkelijke oplossing binnen dit systeem is er niet. Zelfs als alle boeren verdwijnen komen we op veel plekken niet onder de alarmerende grenswaarden, zo weet het Planbureau voor de Leefomgeving. Critici vinden daarom dat Nederland terug naar de tekentafel moet.
Dat het anders kan bewijst de rest van Europa. Vlak over de Nederlandse grens doen dezelfde beschermde plantjes het op papier wel goed.

Alternatief
Alleen Vlaanderen werkt met een methode die enigszins lijkt op de onze. De deelstaat gaat ook over tot het uitkopen van boeren bij Natura 2000-gebieden. Maar in Wallonië is dankzij ander natuurbeleid weer niets aan de hand.

Stikstofcrisis is een door ambtenaren gecreëerd probleem
Om het over een andere boeg te gooien moet Nederland naar Brussel.
Tot nu toe klinkt daar in Den Haag nog geen enthousiasme voor.
Makkelijk zal het niet zijn: naast toegeven dat het huidige model fout is, moet er een alternatief worden gebouwd dat op een bredere en wetenschappelijke manier naar de staat van de natuur kijkt.

Schrappen natuurgebieden
Een andere route is het schrappen van Natura 2000-gebieden.
De vorige stikstofminister, Carola Schouten, heeft onder druk van VVD en CDA gekeken naar deze optie.
De Europese Commissie zou volgens bronnen bereid zijn om mee te werken, maar pas nadat Nederland eerst overtuigend aan de slag gaat met natuurherstel en de landbouwsector.

When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 8 november 2022 @ 16:28:56 #206
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206603539
Het is de schuld van Brussel die ons gevraagd heeft natuurgebieden aan te wijzen , waar Brussel zich daarna uit alle macht bovenop geworpen heeft

andere landen hebben niet zo raar gedaan, die hebben nergens last van

[ Bericht 3% gewijzigd door michaelmoore op 08-11-2022 16:45:19 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 8 november 2022 @ 16:47:02 #207
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206603696
Waarom is er eigenlijk wel een topic over het lokale stikstof probleem van de wandelelite en niet over de globale klimaat crisis
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_206733364
quote:
Deze vervallen boerderij uit 1700 bij Ruinerwold is door Noord-Brabant gekocht om stikstofruimte te maken

Tussen Ruinerwold en Meppel ligt een klein buurtschap. Kraloo is de naam. Geen toeristische trekpleisters, geen supermarkt, geen bushalte. Kraloo bestaat enkel uit vijf boerderijen, waarvan er in een vier appartementen zitten. Maar binnenkort telt Kraloo een boerderij minder.
De provincie Noord-Brabant heeft een boerderij in dit buurtschapje gekocht. Niet omdat de provincie uit het zuiden van het land daar een boerderij gaat overnemen, maar juist om een boerderij te beëindigen. Het gaat om Kraloo 1, de eerste de beste boerderij die je in de doodlopende straat die Kraloo heet tegenkomt.

Bij de boerderij, die sinds 2019 te koop stond, zitten vijf pluimveestallen. Daarin zaten zo'n 45.000 vleeskuikens. En die vijf pluimveestallen zijn goed voor een vergunning om iets meer dan 10.000 kilogram stikstof per jaar uit te stoten. Want daar is dit allemaal om te doen. Stikstof.

Einde boerderij

Het gaat de provincie Noord-Brabant niet om dit optrekje uit 1700. De boerderij wordt geen Brabantse bed and breakfast. Het wordt ook geen vergaderhok voor de ambtenaren. De boerderij wordt opgeheven.
Daarmee komt stikstofruimte beschikbaar. "De vergunningen voor het houden van dieren op de locatie in Ruinerwold worden ingetrokken, deels is dat al gebeurd", reageert Erik Ronnes, bestuurder van de provincie Noord-Brabant.

Nadat alle vergunningen zijn ingetrokken, mogen er bedrijfsmatig geen dieren meer gehouden worden op het terrein. Dat scheelt dus stikstof. En daarin ziet Noord-Brabant de kans schoon. Want Noord-Brabant is op zoek naar stikstofruimte, zodat ze een industrieterrein kan realiseren: Logistiek Park Moerdijk. Nu is de boerderij bij Ruinerwold niet genoeg, dus heeft de provincie ook een boerderij opgekocht in Zeeland en twee in Noord-Holland.

Ambtenaren struinen op Funda

De provincie heeft niet per se gekozen voor Kraloo vanwege de rustige ligging, zo tegen de natuurplas Engelgaarde aan. En ook niet omdat het een typisch Saksische boerderij is met een rieten dak. "Aan de hand van berekeningen kwamen zoekgebieden voor boerderijen in beeld", vertelt Ronnes. "Binnen deze zoekgebieden moesten boerderijen gevonden worden om de stikstofdepositie van Logistiek Park Moerdijk te compenseren."

Om die boerderijen te vinden, zijn ambtenaren op Funda gaan snuffelen. En daar kwamen ze onder meer deze boerderij in Kraloo tegen. Overigens is niet alleen op basis van de foto's op Funda besloten de boerderij te kopen. "Medewerkers van de provincie zijn bij de boerderij geweest." Wat ze daar gezien zullen hebben is een boerderij in vervallen staat. Kapotte ramen, van binnen kan je via gigantische kieren zo naar buiten kijken en door houtworm zijn er gaten in houten balken aangebracht en ligt er flink wat houtstof in de boerderij.

Koud in de winter

"In de winter wordt het hier niet warmer dan 18 graden", wijst de tijdelijk bewoner naar alle kieren en gaten. Zij woont, samen met haar partner, in de boerderij. Als antikraak.

"Je moet ervan houden om een wintertrui aan te hebben", lacht ze. Ze wijst naar een raam aan de achterkant van de boerderij. "Die is door een storm opengewaaid. We krijgen hem niet meer dicht. En als het stormt, waaien de deuren van de schuur van zichzelf open. En het dak is ook door de storm kapot gegaan."

Behalve dat zij de sleutel heeft van de boerderij, heeft de provincie Noord-Brabant als eigenaar ook gewoon een sleutel in een kastje in het provinciehuis in Den Bosch hangen. Ze weet dat de provincie de boerderij heeft gekocht, maar veel gezien heeft ze Noord-Brabant niet. "Volgens mij is hier één keer iemand van de provincie geweest."

Compensatie

Met alle stikstof die er dus elders in het land vrijkomt door het stoppen van de boerderijen, creëert Noord-Brabant ruimte om de stikstofuitstoot voor de aanleg van het industrieterrein te compenseren.

Daar is veel over te doen geweest. Toen bekend werd dat Noord-Brabant een boerderij bij Ruinerwold had gekocht, was de provincie Drenthe niet blij. "Ik vind het oncollegiaal, van provincie tot provincie, en ongepast. Het pijnpunt zit hem niet in dát het gebeurt, maar dat we het niet wisten", reageerde provinciebestuurder Henk Jumelet destijds.
Landbouworganisatie LTO waarschuwde voor chaos door het opkopen van stikstofruimte. De landbouworganisatie verwachtte dat andere provincies deze werkwijze van Noord-Brabant gaan overnemen. De provincie Drenthe zegt dat ze dat niet doet en geen boerderijen buiten de provincie heeft gekocht. Noord-Brabant heeft overigens excuses aangeboden aan de provincie voor de gang van zaken, maar de koop ging wel door.

Boerderij gaat weer in verkoop

"Nadat alle vergunningen zijn ingetrokken en er bedrijfsmatig geen dieren gehouden mogen worden, wordt de locatie te koop aangeboden", vertelt Ronnes over het lot van de boerderij. "In overleg met de toekomstige eigenaar wordt bekeken of de stallen hergebruikt kunnen worden voor andersoortige bedrijvigheden." Dat wil zeggen andere activiteiten dan het bedrijfsmatig houden van dieren.
"Voor zover dat niet het geval is, worden stallen gesloopt. De provincie Noord-Brabant zorgt dan voor de sloop van stallen, inclusief de kosten daarvan. De provincie wil uiteraard de locatie netjes achterlaten."

Nu probeert de bewoonster de boerderij en de omgeving netjes te houden. Dat is een flinke klus, het is een grote lap grond. Ze krijgt daarbij de nodige hulp. De 45.000 kippen die vroeger in de stallen zaten, hebben nu plaatsgemaakt voor een handvol schapen die buiten lopen. "We maaien bijvoorbeeld het gras rondom de boerderij. Maar om alles te doen, daar is geen beginnen aan."
https://www.rtvdrenthe.nl(...)kstofruimte-te-maken

Tot zover het "lokale probleem" toch mooi dat je met het opdoeken van een boerderij in Drenthe de natuur in Brabant kunt verbeteren... :')
pi_206736216
quote:
'Cowboypraktijken bij handel in stikstofrechten'

De handel in stikstofrechten floreert, zo lijkt het. Rijkswaterstaat heeft ze nodig om snelwegen aan te leggen en gemeenten voor de uitbreiding van bedrijventerreinen. En mogelijk nu ook het bouwbedrijf dat de Tweede kamer renoveert, zo bleek vandaag. Er is inmiddels een wildgroei aan commerciële bedrijven die de stikstofrechten van boeren die willen stoppen voor veel geld aanbieden.

ChristenUnie, CDA en VVD willen een einde aan de praktijken, waarbij de hoogste bieder er met de stikstofrechten vandoor gaat. Het kabinet moet ingrijpen, vinden ze, en de centrale regie overnemen.

Rijkswaterstaat, die boer Ruitenbeek uitkocht, is niet de enige partij op zoek naar stikstofrechten. Na een uitspraak van de Raad van State in 2019 mag er geen extra stikstof neerkomen in natuurgebieden. Dus bij elk bouwplan moeten er ter compensatie stikstofrechten worden gekocht.

In Apeldoorn willen bedrijven op een bedrijventerrein uitbreiden. Wethouder Economische Zaken Jeroen Joon: "We zijn bezig met een stikstofstrategie. We berekenen hoeveel we waar nodig hebben. Ook voor de 9000 woningen die we moeten bouwen tot 2030."

De stad, die wordt omgeven door natuurgebieden, heeft inmiddels een heus stikstofteam opgericht. Dat heeft recent voor 2,1 miljoen euro een boerderij aangekocht. Een rekenmodel laat zien dat er genoeg stikstofruimte is voor een bedrijventerrein dat wil uitbreiden. "Door de afname van de opgekochte boerderij is het nu mogelijk de uitbreiding van het bedrijventerrein mogelijk te maken", zegt stikstof-projectleider Astrid Sluis.

Adviesbureau Flynth Rombou brengt vraag en aanbod van stikstofrechten samen. Via een kaart van Nederland is precies te zien waar vraag en aanbod samenkomen. "We brengen partijen bij elkaar om de stikstof zo efficiënt mogelijk te benutten", zegt adviseur agrarische bedrijven Stefan van Summeren.

Waar het bedrijf van Van Summeren zegt geen geld te vragen voor deze bemiddeling, zijn er genoeg stikstofsites die soms wel een percentage van de verkoopdeal opstrijken. En waar de hoogste bieder er met de stikstofrechten vandoor gaat.

"Cowboy-praktijken", noemt Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie het. "Met het recht van de sterksten." Juist in tijden van schaarste en in tijden van broodnodig natuurherstel vindt hij het onbegrijpelijk. "Er zijn ondernemers die ten onrechte geen vergunning hebben. Die moeten we als eersten recht doen en van een vergunning voorzien. Juist in deze tijd moet de overheid de regie naar zich toe trekken.

"Het kan toch niet zo zijn dat als wij de natuur en boeren vooruit willen helpen, de overheid - bij voorbeeld Rijkswaterstaat of Schiphol - op zoek gaat naar stikstof om hun eigen projecten aan te kunnen leggen", zegt Grinwis.

Rommeltje

Het Kamerlid pleit ervoor om de vrijkomende stikstofrechten onder te brengen in een landelijke stikstofbank. Zodat de overheid de natuur kan herstellen en de zogeheten Pas-melders kan legaliseren: boeren die na de uitspraak van de Raad van State ineens zonder vergunning kwamen te zitten. Ze voldeden onder de oude wet met een melding, maar hebben nu ineens een vergunning nodig. Het is de overheid nog niet gelukt om dat te regelen.

Het idee voor een landelijke stikstofbank krijgt steun van wethouder Joon uit Apeldoorn. "Het moet geen rommeltje worden. Hoe ze het regelen, wat mij betreft in Den Haag, maakt me niet uit. Als wij maar snel verder kunnen."

De stikstofrechten van boer Ruitenbeek op de Veluwe worden nu op een andere plek ingezet dan hem eerst was verteld. "Het was bedoeld voor knooppunt Hoevelaken. Maar later hoorden we dat het wordt ingezet voor de verbreding van de A27, hier nogal uit de buurt", zegt Ruitenbeek.

De provincies Gelderland en Utrecht zijn zeer verbolgen over de handelwijze van Rijkswaterstaat. Ze vinden het onaanvaardbaar dat de Rijksoverheid achter hun rug om boerderijen heeft opgekocht en die Veluwse stikstofrechten nu gaat inzetten voor een snelweg in Utrecht.
Nieuwsuur

quote:
Rijkswaterstaat koopt boeren op vanwege stikstof, provincies zijn woedend: 'Niet de afspraak'

Rijkswaterstaat is op boerderijenjacht. Door stikstofrechten van veehouders op te kopen kunnen snelwegen worden aangelegd. Provincies hebben die vergunningen zelf ook hard nodig en dreigen de plannen van Rijkswaterstaat daarom nu te blokkeren.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels van 19 veehouders, vooral op de Veluwe, de stikstofvergunning (deels) opgekocht. Doordat de uitstoot van die bedrijven stopt of vermindert, wordt stikstofwinst geboekt die op een andere plek kan worden ingezet, bijvoorbeeld voor de aanleg of verbreding van snelwegen.

Elkaar in de weg zitten

Zo werden voor het doortrekken van de A15 bij Arnhem bijvoorbeeld 6 boeren uitgekocht. Voor de omstreden verbreding van de A27 op de ringweg rond Utrecht ging het om 8 veehouders. Van 1 boer wordt de stikstofvergunning zelfs voor beide projecten ingezet.

Het opkopen van stikstofvergunningen is sinds de uitspraak van de Raad van State in 2019 vrijwel de enige manier om toch nog iets te kunnen bouwen. En dus begeven bedrijven, boeren én overheden zich op dezelfde stikstofmarkt. Maar daarbij zitten ze elkaar wel in de weg.

Boos op Rijkswaterstaat

De boerderijenjacht van Rijkswaterstaat is tegen het zere been van de provincies. "Dit is echt zeer onwenselijk", zegt Mirjam Sterk, gedeputeerde voor Natuur in Utrecht. "Wij hebben als provincies ook allerlei opgaven. De uitstoot moet op de eerste plaats omlaag voor natuurherstel."

"Maar er zijn ook nog boeren die door fouten van het Rijk zonder vergunning zitten die we moeten legaliseren. Die opdracht wordt op ons bordje gelegd. Dan is het heel vervelend als een andere overheid het laaghangend fruit komt wegplukken", zegt ze. "Ik heb bovendien de indruk dat Rijkswaterstaat meer kan bieden dan wij kunnen."

'Niet aan afspraak gehouden'

De provinciebesturen in Gelderland en Utrecht claimen bovendien dat ze niet zijn ingelicht door Rijkswaterstaat over de opkoop van boerderijen voor de A27 bij Utrecht. Dat is tegen de afspraken die daar eerder over zijn gemaakt. Iets dat minister Harbers met klem ontkent. Zijn ministerie maakte gisteren e-mails openbaar waaruit blijkt dat er wel ambtelijk contact is geweest over de opkoop van een aantal bedrijven. Maar volgens de provincies is in het verleden afgesproken dat de er ook bestuurlijke overeenstemming nodig is, tussen minister en gedeputeerde dus.

In Gelderland is de onvrede inmiddels zo groot dat een meerderheid de Provinciale Staten in een motie oproept om niet mee te werken aan de plannen van Rijkswaterstaat. Het is namelijk de provincie die de vergunningen van stoppende boeren moet intrekken. Pas als dat is gebeurd mogen de stikstofrechten worden ingezet voor een snelweg.

'Zo ga je niet met ons om'

Door het intrekken van de vergunningen te weigeren zou de provincie de verbreding van de A27 bij Utrecht kunnen tegenhouden. "Soms lijkt het er wel op alsof wij een soort mijnbouwgebied voor stikstof zijn geworden", zegt Dirk Vreugdenhil, ChristenUnie-Statenlid en indiener van de motie.

"Onze motie is bedoeld om Rijkswaterstaat tot de orde te roepen: dit is niet manier waarop je met elkaar omgaat", legt de Gelderse politicus uit. "Als je achter onze rug om je eigen projecten gaat realiseren, geeft dat een enorme beuk aan het vertrouwen."

Bewust van gevoeligheid

Dat Rijkswaterstaat de afspraken niet zo nauw lijkt te nemen, komt ook naar voren in e-mails tussen een veehouder en Rijkswaterstaat, die in handen zijn van EenVandaag. "Het lijkt er op dat wij niet kunnen wachten op de afspraken die we als overheden onderling moeten maken over stikstofruimte", schrijft een adviseur van Rijkswaterstaat vorig jaar december aan de boer. "Om die reden zijn een paar collega's en ik nu op pad gestuurd om toch wat stikstof te verwerven voor de Ring Utrecht."

Dat Rijkswaterstaat zich bewust is van de gevoeligheid blijkt uit een andere e-mail. "Afspraak is dat we elkaar informeren als we stikstof verwerven. Als wij nu zonder de provincie te informeren jullie stikstof kopen dan zijn de rapen gaar", valt te lezen in het bericht.

Winst alleen op papier

Critici hebben ook om andere redenen twijfels over het handelen van Rijkswaterstaat. Zo kocht de overheidsdienst ook vergunningen op van boeren die al eerder gestopt waren. Daar is nu al geen uitstoot meer, dus de stikstofwinst waarmee Rijkswaterstaat de snelweg wil aanleggen bestaat alleen nog op papier.

En voor de A27 bij Utrecht kocht Rijkswaterstaat het complete bedrijf op van een kalverhouder die 4 jaar lang de regels gedeeltelijk overtrad. Volgens de vergunning zou zijn stal namelijk een luchtwasser moeten hebben, maar die had hij nooit laten installeren. Voor Rijkswaterstaat was dat geen reden om de deal van ruim 1,3 miljoen euro af te blazen.

Stikstofhandel is omstreden

De handel in stikstof is ook om principiëlere redenen omstreden. Zo zeggen juristen dat stikstofrechten helemaal niet verhandelbaar zijn en dat bedrijven ze ooit gratis hebben gekregen en er nu geld aan kunnen verdienen. Ook zijn critici bang dat partijen met de diepste zakken aan het langste eind zullen trekken. Vooral boerenorganisaties zijn bang dat de agrarische sector hierdoor achter het net zal vissen.

De Tweede Kamer dringt inmiddels ook aan op meer regie. Zo vindt een meerderheid van de partijen, waaronder coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie, dat een jacht op boerderijen moet worden voorkomen. Ook wil de Kamer dat het kabinet met een plan komt om de schaarse stikstofruimte transparant te verdelen, bijvoorbeeld via een stikstofbank.
Een Vandaag
pi_206736238
Ja, het is ons heus om de natuur te doen... FF een boertje uit Schubbekutteveen uitkopen zodat wij 200 kilometer verderop een logisitiek park uit de grond kunnen stampen... _O-
  zaterdag 19 november 2022 @ 17:45:18 #211
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206736437
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2022 17:29 schreef AchJa het volgende:
Ja, het is ons heus om de natuur te doen... FF een boertje uit Schubbekutteveen uitkopen zodat wij 200 kilometer verderop een logisitiek park uit de grond kunnen stampen... _O-
als dat waar was dan kon men ook gewoon die boer uitkopen , net zoals het altijd gegaan is

De schuld is de Nederlandse provinciale overheid die zoals altijd weer de benen onder de kont vandaan rent om te voldoen aan de Brusselse zucht naar macht middels bemoeienis

en nu realiseert men zich dat ze zichzelf hebben vastgedraaid in de Brusselse regels , dat ze zelfs niet meer mogen verder gaan met de bouw van het tweede kamer complex

Nederland zakt weer in een crisis door de eigen overheid, net als in 2011 met de bouwcrisis
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 19 november 2022 @ 19:43:33 #212
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206737846
Maar ok al was de hele stikstof (crisis) een probleem en zijn we wij het enige land in de EU waar dat een probleem is en die zich door Brussel laat piepelen, dan nog is de klimaat crisis een echt probleem , waar we niets meer aan kunnen doen

het enige is ons voorbereiden op de enorme stroom klimaat vluchtelingen die eraan zit te komen uit pakistan , afghanistan, Syrie en Afrika

elfstedentocht gaat niet meer gebeuren en volgend jaar weeer een prachtig weer het hele jaar zullen we maar denken
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 20 november 2022 @ 09:52:45 #213
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206743030
Is het ook mogelijk om drie boeren weg te kopen zodat de verbouwing van het binnenhof geen vertraging oploopt ??

en 10 boeren zodat we verder kunnen met aitport Lelystad ?? Om Schiphol te ontlasten ?
Nee dat niet, >?? Dan hebben de mensen bij de Duitse grens last van geluid , o ja
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_206743263
Misschien kan een goede politicus Brussel wel overtuigen dat we wat natuurgebieden in andere eu landen adopteren en daarmee de stikstofnormen wel halen. ;)

We moeten ook iets doen tegen onweer, bliksemschichten zetten de stikstof uit de lucht om in nitraten. 8-)

Tijdens een onweersbui wordt door de bliksem een plasma gecreëerd in de lucht, waarin actieve zuurstof en stikstofverbindingen worden gemaakt. Deze verbindingen komen middels het regenwater in de natuur terecht, waar deze verbindingen worden omgezet in voeding voor planten in de vorm van nitraat.
  zondag 20 november 2022 @ 10:26:31 #215
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206743313
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2022 10:21 schreef Basp1 het volgende:
Misschien kan een goede politicus Brussel wel overtuigen dat we wat natuurgebieden in andere eu landen adopteren en daarmee de stikstofnormen wel halen. ;)

We moeten ook iets doen tegen onweer, bliksemschichten zetten de stikstof uit de lucht om in nitraten. 8-)

Tijdens een onweersbui wordt door de bliksem een plasma gecreëerd in de lucht, waarin actieve zuurstof en stikstofverbindingen worden gemaakt. Deze verbindingen komen middels het regenwater in de natuur terecht, waar deze verbindingen worden omgezet in voeding voor planten in de vorm van nitraat.
Hier het aantal natuurgebieden weer snel verlagen naar het aantal dat er 10 jaat geleden was en geen natuurgebieden die beschermd moet worden erbij maken
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_206744007
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2022 10:26 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Hier het aantal natuurgebieden weer snel verlagen naar het aantal dat er 10 jaat geleden was en geen natuurgebieden die beschermd moet worden erbij maken
10 jaar geleden waren de natura 2000 gebieden er ook al. :D
  zondag 20 november 2022 @ 11:59:18 #217
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206744270
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2022 11:34 schreef Basp1 het volgende:

[..]
10 jaar geleden waren de natura 2000 gebieden er ook al. :D
Heet niet voor niets natura 2000 ,
Toen kwam Brussel op het idee om de brusselse macht over de EU natuur te doen gelden , je moet toch wat he

sinds 2003 is nederland aan de gang gegaan en daarna zijn er steeds bijgekomen
nu wil men het aantal weer verminderen , maar dat kan niet , eenmaal aangewezen blijft aangewezen
https://www.natura2000.nl/procedure-natura-2000

https://eenvandaag.avrotr(...)lijkt-uit-onderzoek/

quote:
Natura 2000-gebied aanwijzen
Een natuurgebied komt via een vaste procedure onder de bescherming van Natura 2000. Eerst meldt Nederland een gebied aan bij de Europese Unie. Daarna wijst de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het gebied aan als Natura 2000-gebied. Dan komt er een beheerplan.
quote:
Uitweg uit stikstofimpasse
Beschermde natuur opheffen als oplossing voor stikstofcrisis kan niet, blijkt uit onderzoek
21-08-2020 11:52 Auteur: Jan Salden
Oud-voorzitter Marc Calon van landbouworganisatie LTO gooide vorig jaar zomer de knuppel in het hoenderhok.
De aanwijzing van 161 beschermde natuurgebieden ruim 15 jaar geleden was in zijn ogen een vergissing met een verlammende werking op de Nederlandse economie.

Volgens Calon is niet alleen de uitstoot het probleem, maar moest ook eens kritisch worden gekeken naar de ligging van de Natura 2000-gebieden. "I
k stel de vraag: liggen die natuurgebieden wel goed?
En moet die natuur alles bepalen wat wij nog mogen in Nederland?"


[ Bericht 9% gewijzigd door michaelmoore op 20-11-2022 12:18:43 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 20 november 2022 @ 20:05:36 #218
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206753268
wat een gezeur over dat klimaat he, we hebben toch een stikstof crisis nu ?/
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 23 november 2022 @ 09:55:25 #219
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_206786315
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2022 17:29 schreef AchJa het volgende:
Ja, het is ons heus om de natuur te doen... FF een boertje uit Schubbekutteveen uitkopen zodat wij 200 kilometer verderop een logisitiek park uit de grond kunnen stampen... _O-
Koop een boer uit voor iets meer dan de waarde van het bedrijf, (let wel, prijzen dan voor akkerbouw grond) en wijzig dan daar of elders een bestemmingsplan en hop, je hebt bouwkavels en ze zijn een orde van grote meer waard.
pi_206790152
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2022 20:05 schreef michaelmoore het volgende:
wat een gezeur over dat klimaat he, we hebben toch een stikstof crisis nu ?/
Ja, je kunt maar 1 probleem tegelijk hebben.
pi_206790167
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 09:55 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Koop een boer uit voor iets meer dan de waarde van het bedrijf, (let wel, prijzen dan voor akkerbouw grond) en wijzig dan daar of elders een bestemmingsplan en hop, je hebt bouwkavels en ze zijn een orde van grote meer waard.
Om van landbouwgrond een bouwkavel te maken is wel iets meer nodig dan het wijzigen van een bestemmingsplan.
  woensdag 23 november 2022 @ 17:18:09 #222
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206792652
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 14:45 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Ja, je kunt maar 1 probleem tegelijk hebben.
ik denk dta we die stikstof maar even moeten vergeten tot 2030 , tenzij het veel ruimte voor nieuwbouw op gaat leveren

als het hier ieder jaar 25 a 35 graden is dan is nederland een te fijn land met water en recreatie en werk, soort California
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 23 november 2022 @ 17:18:52 #223
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206792659
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 14:46 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Om van landbouwgrond een bouwkavel te maken is wel iets meer nodig dan het wijzigen van een bestemmingsplan.
heipalen en een plan en riolering
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_206794662
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 17:18 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
ik denk dta we die stikstof maar even moeten vergeten tot 2030 , tenzij het veel ruimte voor nieuwbouw op gaat leveren

als het hier ieder jaar 25 a 35 graden is dan is nederland een te fijn land met water en recreatie en werk, soort California
Goed plan, gewoon kop in het zand en gekende problemen negeren, omdat het lastig is om ermee om te gaan, precies wat de landbouwministers de afgelopen 30 jaar hebben gedaan. Gewoon ontkennen dat dit een probleem zou worden, omdat het mogelijk stemmen zou kosten voor de partij.
  woensdag 23 november 2022 @ 20:31:55 #225
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206795861
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 19:45 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Goed plan, gewoon kop in het zand en gekende problemen negeren, omdat het lastig is om ermee om te gaan, precies wat de landbouwministers de afgelopen 30 jaar hebben gedaan. Gewoon ontkennen dat dit een probleem zou worden, omdat het mogelijk stemmen zou kosten voor de partij.
er is een echt probleem en dat heet klimaat verandering
https://climate.peopleinn(...)es-of-global-warming

quote:
ENVIRONMENTAL MIGRATION
One of the biggest challenges we will face as a result of climate change is the massive migration of people to the less climate-endangered areas.
Given that large portions of our planet will become virtually uninhabitable, people will begin to move en masse in an effort to fulfil their basic needs.
There will be local conflicts over land and resources- the worst-case scenarios envisage a global conflict- and other impacts, for instance, increasing gaps and segregation between the rich and the poor, and the disintegration of nation-states.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 23 november 2022 @ 21:17:51 #226
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_206796761
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2022 10:42 schreef Drekkoning het volgende:
Qua stikstofproblematiek is het decimeren van de veeteelt verreweg het meest effectief toch?

Of zijn er nog andere zaken die onze buurlanden anders doen dan wij waardoor zij niet met deze onzin zitten? En waarom kopiëren wij dat niet gewoon?
Ons land is te klein voor de efficiency die wij wel en anderen niet (hoeven te) bereiken.
Het gebeuren heeft weinig te maken met stikstof en niets anders dan onze nationale productie te decimeren zodat we meer en beter passen bij andere landen. En ja; dat beeld - zo je wilt gekopieerd - moet hier dus ook worden neergezet.
"On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (©Zapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
  woensdag 23 november 2022 @ 21:20:59 #227
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_206796818
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2022 10:26 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Hier het aantal natuurgebieden weer snel verlagen naar het aantal dat er 10 jaat geleden was en geen natuurgebieden die beschermd moet worden erbij maken
Dat kan (europees) wettelijk dus niet. Our nature is here to stay forever.

Ik geef de organisaties een compliment met hoe zij takje voor sprietje, dit hebben weten te bewerkstelligen.
"On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (©Zapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
pi_206797985
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 20:31 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
er is een echt probleem en dat heet klimaat verandering
https://climate.peopleinn(...)es-of-global-warming
[..]

Klimaat is een wereldwijd probleem, wat wereldwijd aangepakt moet worden, stikstof is veel meer een lokaal probleem, wat ook lokaal aangepakt moet worden. Beiden zijn echte problemen, het zijn alleen verschillende problemen, die een verschillende aanpak nodig hebben.

Overigens wordt het klimaat-probleem van massale migratie, ook nog eens aangewakkerd door de enorme wereldwijde bevolking op dit moment, waardoor er sowieso al meer conflict is en dreigd over land en veiligstellen natuurlijke bronnen voor de bevolking.
  woensdag 23 november 2022 @ 22:50:01 #229
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206798073
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 22:40 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Klimaat is een wereldwijd probleem, wat wereldwijd aangepakt moet worden, stikstof is veel meer een lokaal probleem, wat ook lokaal aangepakt moet worden. Beiden zijn echte problemen, het zijn alleen verschillende problemen, die een verschillende aanpak nodig hebben.

Overigens wordt het klimaat-probleem van massale migratie, ook nog eens aangewakkerd door de enorme wereldwijde bevolking op dit moment, waardoor er sowieso al meer conflict is en dreigd over land en veiligstellen natuurlijke bronnen voor de bevolking.
stikstof is geen probleem
Stikstof is verzonnen door ambtenaren

Klimaatverandering is wel een probleem en het point of no return is allang bereikt, over 10 jaar dan maakt geen mens zich meer zorgen over stikstof

deze zomer was de Middelandse Zee over de 30C en begon groen te kleuren hier en daar van de dode microorganismen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 24 november 2022 @ 06:23:37 #230
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_206798933
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 november 2022 13:40 schreef AchJa het volgende:

[..]
https://www.rtvdrenthe.nl(...)kstofruimte-te-maken

Tot zover het "lokale probleem" toch mooi dat je met het opdoeken van een boerderij in Drenthe de natuur in Brabant kunt verbeteren... :')
Dit is wel echt heel ernstig.
  donderdag 24 november 2022 @ 06:59:38 #231
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206798973
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 november 2022 13:40 schreef AchJa het volgende:

[..]
https://www.rtvdrenthe.nl(...)kstofruimte-te-maken

Tot zover het "lokale probleem" toch mooi dat je met het opdoeken van een boerderij in Drenthe de natuur in Brabant kunt verbeteren... :')
Mooi dat er binnekort een procincie bestuurder zal wonen, die hem kon kopen voor weinig


mooie boerderij in Drenthe
quote:
Ambtenaren struinen op Funda
De provincie heeft niet per se gekozen voor Kraloo vanwege de rustige ligging, zo tegen de natuurplas Engelgaarde aan.
En ook niet omdat het een typisch Saksische boerderij is met een rieten dak. "
Aan de hand van berekeningen kwamen zoekgebieden voor boerderijen in beeld", vertelt Ronnes. "
Binnen deze zoekgebieden moesten boerderijen gevonden worden om de stikstofdepositie van Logistiek Park Moerdijk te compenseren."
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_206799099
https://nos.nl/artikel/24(...)trengere-milieueisen

En ook de greep van de boeren op het grondwaterpeil wordt aan banden gelegd.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
pi_206802030
quote:
0s.gif Op woensdag 23 november 2022 22:50 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
stikstof is geen probleem
Stikstof is verzonnen door ambtenaren

Klimaatverandering is wel een probleem en het point of no return is allang bereikt, over 10 jaar dan maakt geen mens zich meer zorgen over stikstof

deze zomer was de Middelandse Zee over de 30C en begon groen te kleuren hier en daar van de dode microorganismen
Stikstof is wel een probleem, dat is al zo lang bekend dat het tot basis stof van inleidende ecologie-vakken behoorde op biologie-opleidingen in de jaren 90. En het is een stapelend probleem, dus het wordt steeds erger, en het is een lokaal probleem, wat ook lokaal aangepakt kan worden. Dat jij het niet snapt of niet erg vindt, wilt niet zeggen dat het geen probleem is.

Klimaat is een wereldwijd probleem, en ook veel moeilijker aan te pakken, aangezien uitgestoten CO2 vandaag tientallen jaren in de atmosfeer blijft hangen. Maar dit topic gaat over stikstof, niet over klimaat.
  donderdag 24 november 2022 @ 12:52:00 #234
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_206802075
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 07:41 schreef vipergts het volgende:
https://nos.nl/artikel/24(...)trengere-milieueisen

En ook de greep van de boeren op het grondwaterpeil wordt aan banden gelegd.
Uitstekend.
  donderdag 24 november 2022 @ 16:58:09 #235
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206804715
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 12:49 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Stikstof is wel een probleem, dat is al zo lang bekend dat het tot basis stof van inleidende ecologie-vakken behoorde op biologie-opleidingen in de jaren 90. En het is een stapelend probleem, dus het wordt steeds erger, en het is een lokaal probleem, wat ook lokaal aangepakt kan worden. Dat jij het niet snapt of niet erg vindt, wilt niet zeggen dat het geen probleem is.

Klimaat is een wereldwijd probleem, en ook veel moeilijker aan te pakken, aangezien uitgestoten CO2 vandaag tientallen jaren in de atmosfeer blijft hangen. Maar dit topic gaat over stikstof, niet over klimaat.
stikstof is alleen een gemaakt probleem in Nederland e, in Vlaanderen en niet in wallonie

Klimaat crisis is inderdaad een heel groot probleem dat een eind gaat maken aan de mensheid
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 24 november 2022 @ 17:00:36 #236
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_206804743
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 16:58 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
stikstof is alleen een gemaakt probleem in Nederland e, in Vlaanderen en niet in wallonie
Dezelfde onzin domweg herhalen maakt het niet minder onzin.
Huilen dan.
  donderdag 24 november 2022 @ 17:06:38 #237
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206804826
quote:
7s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:00 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Dezelfde onzin domweg herhalen maakt het niet minder onzin.
stikstof is een meststof , noodzakelijk voor bladvorming , in strooi hier ieder jaar 5000 kg stikstof korrels in de boomgaard

Die hele stikstof crisis past in het rijtje van zure regen en ozon gaten en dergelijken

[ Bericht 8% gewijzigd door michaelmoore op 24-11-2022 17:13:06 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 24 november 2022 @ 17:14:25 #238
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_206804888
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
stikstof is een meststof , noodzakelijk voor bladvorming , in strooi hier ieder jaar 5000 kg stikstof korrels in de boomgaard
Ja, dus. Heb je er ooit over nagedacht dat wat goed is voor jouw boomgaard niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als wat goed is voor een ander biotoop en dat je niet zomaar overal 5000 kg stikstofkorrels op kan flikkeren zonder dat het schadelijke gevolgen heeft?
quote:
Die hele stikstof crisis past in het rijtje van zure regen en ozon gaten en dergelijken
Klopt. Het gat in de ozonlaag en de zure regen zijn inderdaad bij uitstek twee voorbeelden van reëele lokale/regionale problemen waarbij het luisteren naar de waarschuwingen van wetenschappers voor ander beleid gezorgd heeft waardoor jij nu kan zeggen "zie je wel, allemaal onzin!".

Misschien toch die wetenschappers maar eens wat meer krediet geven en wat verder dan die boombaard van je kijken.
Huilen dan.
  donderdag 24 november 2022 @ 17:47:15 #239
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206805260
quote:
7s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:14 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Ja, dus. Heb je er ooit over nagedacht dat wat goed is voor jouw boomgaard niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als wat goed is voor een ander biotoop en dat je niet zomaar overal 5000 kg stikstofkorrels op kan flikkeren zonder dat het schadelijke gevolgen heeft?
[..]
Klopt. Het gat in de ozonlaag en de zure regen zijn inderdaad bij uitstek twee voorbeelden van reëele lokale/regionale problemen waarbij het luisteren naar de waarschuwingen van wetenschappers voor ander beleid gezorgd heeft waardoor jij nu kan zeggen "zie je wel, allemaal onzin!".

Misschien toch die wetenschappers maar eens wat meer krediet geven en wat verder dan die boombaard van je kijken.

de wereld is groter dan nederland hoor
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 24 november 2022 @ 17:53:59 #240
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_206805337
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:47 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
de wereld is groter dan nederland hoor
Precies. Ga maar eens in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika vragen of dat gat in de ozonlaag onzin was. En ga eens naar Duitsland of Scandinavië om te informeren hoe het zat met die zure regen. Dat michaelmoore er in z'n boomgaardje niks van merkt, en dat geldt ook voor stikstofdepositie, bekent niet dat er geen probleem is (geweest).
Huilen dan.
  donderdag 24 november 2022 @ 17:58:59 #241
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206805391
quote:
7s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:53 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Precies. Ga maar eens in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika vragen of dat gat in de ozonlaag onzin was. En ga eens naar Duitsland of Scandinavië om te informeren hoe het zat met die zure regen. Dat michaelmoore er in z'n boomgaardje niks van merkt, en dat geldt ook voor stikstofdepositie, bekent niet dat er geen probleem is (geweest).
klets geen onzin , ook jouw zure regen was weer een nederlands verzinsel
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_206805398
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 07:41 schreef vipergts het volgende:
https://nos.nl/artikel/24(...)trengere-milieueisen

En ook de greep van de boeren op het grondwaterpeil wordt aan banden gelegd.
Ook daar is Den Haag weer eens minstens 30 jaar te laat mee.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_206805401
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:58 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
klets geen onzin , ook jouw zure regen was weer een nederlands verzinsel
:')
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_206805551
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
stikstof is een meststof , noodzakelijk voor bladvorming , in strooi hier ieder jaar 5000 kg stikstof korrels in de boomgaard

Die hele stikstof crisis past in het rijtje van zure regen en ozon gaten en dergelijken
Gewoon een boomgaard bij huis of alsin dat je fruitteler bent?
pi_206805614
quote:
7s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:53 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Precies. Ga maar eens in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika vragen of dat gat in de ozonlaag onzin was. En ga eens naar Duitsland of Scandinavië om te informeren hoe het zat met die zure regen. Dat michaelmoore er in z'n boomgaardje niks van merkt, en dat geldt ook voor stikstofdepositie, bekent niet dat er geen probleem is (geweest).
Dat je er nog mee in discussie gaat je kunt net zo goed tegen een muur lullen.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
pi_206805629
quote:
2s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:59 schreef xpompompomx het volgende:

[..]
Ook daar is Den Haag weer eens minstens 30 jaar te laat mee.
Klopt maar het moment is er je kunt de pleister beter in een keer aftrekken. Dus stikstof en grondwater allebei aanpakken.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
  donderdag 24 november 2022 @ 18:35:48 #247
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_206806044
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 18:18 schreef vipergts het volgende:

[..]
Klopt maar het moment is er je kunt de pleister beter in een keer aftrekken. Dus stikstof en grondwater allebei aanpakken.
door de klimaat verandering gaat het grondwater steeds meer verzilten

verhogen van het grondwater lijkt nu goed maar met zoutwater zal het gras in de zomer verdrogen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 24 november 2022 @ 19:16:07 #248
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_206806666
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 18:35 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
door de klimaat verandering gaat het grondwater steeds meer verzilten

verhogen van het grondwater lijkt nu goed maar met zoutwater zal het gras in de zomer verdrogen
Je snapt er echt helemaal niks van.
Huilen dan.
pi_206815196
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
stikstof is een meststof , noodzakelijk voor bladvorming , in strooi hier ieder jaar 5000 kg stikstof korrels in de boomgaard

Die hele stikstof crisis past in het rijtje van zure regen en ozon gaten en dergelijken
Ja, maar je strooit 5000 kg, als het zo noodzakelijk is, waarom strooi je dan niet meer, waarom strooi je geen 20.000 kg? En waarom strooi je het alleen in de boomgaard, en niet in je tuin?

Zure regen was een probleem, en is aangepakt, en grotendeels opgelost door verlagen sulfaat in brandstoffen (waar de grote oliebedrijven tegen protesteerden - want kosten, blabla).
Ozon was een groot probleem, maar is aangepakt en grotendeels opgelost door het terugdringen van CFK's in koelsystemen. Ooit in Australie geweest trouwens?
pi_206816338
quote:
7s.gif Op donderdag 24 november 2022 19:16 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Je snapt er echt helemaal niks van.
Mag ik deze post gebruiken op fok? Dit zal dan wel veruit stipt op nummer 1 de meest gebruikte quote zijn van mij.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')