FOK!forum / Fotografie en Digital Art / Verkleinen afbeeldingen afkomstig van scanner
Wussvrijdag 30 september 2022 @ 13:40
Hoi,

onlangs kreeg ik een verzameling digitale afbeeldingen uit een nalatenschap. Het gaat om ingescande familiefoto’s (feesten en partijen, vakanties, dat soort werk) die soms per digitaal bestand 6 of 8 mb groot zijn. In mijn begrip moet het mogelijk zijn om deze afbeeldingen op een acceptabel niveau (detail, scherpte) voor alledaags gebruik te houden en ze toch in omvang te kunnen verkleinen naar, zeg, 1 mb per afbeelding (al dan niet onder bewaring van de originele digitale afbeelding). Klopt dit?

Mijn ervaring met fotobewerkings-software is dat verkleinen lukt, maar tot bijvoorbeeld maar de helft van de originele grootte, bijvoorbeeld 4 mb. Het is iets, maar dat moet beter kunnen.

Vraag: welke fotobewerkings-software levert hier goede prestaties (bijvoorbeeld via de mogelijkheid om eindgrootte in mb/kb’s te kunnen opgeven) en heeft daarbij een batchfunctie?

Dank bij voorbaat en groet, Wuss
qajariaqvrijdag 30 september 2022 @ 13:53
irfanview bijvoorbeeld. Die kan batchbewerken.
Ouwesokzaterdag 1 oktober 2022 @ 17:39
Wat is er precies te groot aan die scans :? De bestandsgrootte valt me me eigenlijk nog mee. Een RAW uit mijn meestgebruikte camera's is beduidend groter.
Om die bestandsgrootte alsnog terug te brengen zou je kunnen overwegen de JPG-compressie iets hoger te zetten, hou er alleen wel rekening mee dat dat ten koste gaat van de kwaliteit.
Storage is tegenwoordig niet meer zo duur dat je op een paar MB zou moeten bezuinigen.

Als het plaatje zelf in pixels te groot is kun je die redelijk straffeloos terugbrengen. Ik adviseer echter in alle gevallen wl om de orignelen op zijn minst ergens veilig te stellen als er plaatjes tussen zitten die een zekere waarde of betekenis voor je hebben.

Voor de uitvoering kun je, zoals hierboven al aangegeven Irfanview gebruiken die heel veel dingen batchmatig kan waaronder de afbeeldingsgrootte wijzigen of een kopie opslaan met een hogere compressie.