abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_206086166
Het aantal ultrakorte vluchten van en naar Nederlandse luchthavens blijft stijgen. Privévliegtuigen van zakenmensen en de overheid vliegen honderden extreem korte vluchten per jaar. Bijvoorbeeld van Amsterdam naar Rotterdam, met een grote belasting voor het milieu tot gevolg.

RTL Nieuws inventariseerde de vliegbewegingen op basis van data van Flightradar en WingX. In totaal waren er in Nederland tot en met augustus dit jaar 1868 privévluchten van minder dan 200 kilometer. Dat zijn bijvoorbeeld vluchten van Amsterdam naar Rotterdam (51km), Maastricht-Luik (44km) of Eindhoven-Antwerpen (80km). Dit jaar zijn er al 28 procent meer van dit soort korte vluchten dan in dezelfde periode in 2019.

De ultrakorte vluchten maken 9 procent uit van het totaal aan privévluchten. In de eerste 8 maanden van dit jaar telden Nederlandse luchthavens 21.653 privévluchten, een stijging van 38 procent vergeleken met 2019.

Lege taxivluchten voor kabinet
Ook de Nederlandse regeringstoestellen vliegen regelmatig tussen Nederlandse luchthavens, dit jaar al zeker 26 keer. Dat gebeurt meestal om een minister op te halen, om die vervolgens naar de uiteindelijke bestemming te vliegen. De overheid heeft één zakenjet gestationeerd in Amsterdam, en één in Eindhoven.

Zo bracht het vliegtuig de PH-GOV op 14 maart dit jaar minister Ollongren van Defensie naar Londen vanuit Amsterdam. Maar op de terugweg werd ze afgezet in Rotterdam, waarna deze Boeing 737 leeg terugvloog naar Schiphol. Het andere toestel, een Gulfstream, vloog op 14 april eerst leeg vanuit Eindhoven naar Rotterdam, om vanuit daar naar Bulgarije te vliegen. Op de terugweg vloog men eerst weer terug naar Rotterdam, om dan weer leeg naar Eindhoven te gaan.

In een reactie zegt Defensie dat het gebruikelijk is om bewindspersonen op te halen op doorreis naar een buitenlandse bestemming. "De reden dat men niet opstapt op Vliegbasis Eindhoven is vanwege het feit dat de meeste passagiers een functionele relatie hebben met Den Haag. Door daar op te stappen, kan hun tijd efficiënter ingedeeld worden", aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Uit gegevens blijkt dat dit niet alleen in 2022 is gebeurd. De afgelopen jaren vlogen de regeringstoestellen vaker zonder passagiers tussen Nederlandse luchthavens.

1000 liter kerosine voor 20 minuten tijdwinst :o
Korte vluchten leveren een grote belasting op voor het milieu, stelt universitair docent Joris Melkert. Hij is als luchtvaartdeskundige verbonden aan de TU Delft. Voor een tochtje Amsterdam-Rotterdam verbruikt de PH-GOV ongeveer 1000 tot 1200 liter kerosine.
quote:
En dat terwijl vertrek vanaf Rotterdam Airport voor een minister vanuit Den Haag slechts 20 minuten reistijd scheelt ten opzichte van een vertrek vanaf Schiphol.
:')

Vanuit milieuoogpunt is zo'n korte vlucht niet verstandig, stelt Melkert. "Dan zou je zeggen: laat de minister dan even naar Amsterdam rijden met zijn dienstauto, dan heb je veel minder uitstoot." Want zo'n ritje met de auto betekent een uitstoot van zo'n 8,5 kilo CO2, terwijl het regeringstoestel naar Rotterdam laten komen ongeveer 2500 kilo CO2 kost.

Volgens Melkert is het zaak om efficiënter om te gaan met privé-toestellen, zodat de nadelen van deze vorm van transport kleiner worden. "Probeer in de planning bij het vertrek van dit soort vluchten rekening te houden met minimale milieu-impact. Probeer ook zoveel mogelijk mensen tegelijk mee te nemen op zo’n vlucht. En probeer de vliegtuigen niet leeg te laten vliegen. Dat is helemáál zonde."

Mark Rutte en Rob Jetten vlogen dit jaar met het regeringstoestel naar Denemarken voor een bijeenkomst over duurzame energie :') _O- . De privéjet moest voor die vlucht 9.000 kilometer leeg vliegen.

Toch zijn het niet alleen ultrakorte vluchten waarop de overheid regelmatig regeringsvliegtuigen leeg laat vliegen om ministers op te halen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Zo werd op 18 mei van dit jaar, de PH-GOV leeg vanuit Tel Aviv naar Rotterdam gevlogen.
quote:
Dit werd gedaan om vervolgens premier Rutte en minister Jetten heen en weer te vliegen naar een conferentie over duurzame energie in het Deense Esbjerg.
:') _O- Het toestel vloog daarna vanuit Amsterdam weer 9000 kilometer leeg terug naar Tel Aviv, om minister Hoekstra op te halen van zijn bezoek aan de Palestijnse gebieden.

quote:
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen antwoord geven op de vraag waarom minister Hoekstra niet met een lijnvlucht vanuit Tel Aviv teruggevlogen kon worden. Een woordvoerder stelde alleen dat voor iedere vlucht 'een serieuze en weloverwogen afweging' wordt gemaakt.
:') :')

Zakenmensen
Het merendeel van de ultrakorte vluchten binnen Nederland worden gemaakt door privévliegtuigen van zakenmensen. Zo maakte het toestel van de CEO van Jumbo, Frits van Eerd, sinds januari zeker 24 vluchten met zowel een start en een landing op een Nederlandse of Belgische luchthaven. Het vliegtuig van ondernemersechtpaar Nikkie Plessen en Ruben Bontekoe vloog 10 ultrakorte vluchten. En het toestel waar cosmeticakoning Raymond Cloosterman (oprichter Rituals) mede-eigenaar van is, vloog het afgelopen jaar zeker 30 ultrakorte vluchten binnen Nederland of België.

Dat betekent niet dat deze korte vluchten ook echt allemaal door deze ondernemers zijn gemaakt. Veel eigenaren van privétoestellen verhuren hun kist namelijk ook via chartermaatschappijen. Zo laat Cloosterman in een reactie weten dat hij het toestel dit jaar zelf slechts twee keer heeft gebruikt, beide keren voor een zakelijke reis in het buitenland.

Ook Ruben Bontekoe vertelt dat hij dit jaar slechts één ultrakorte vlucht maakte, de overige vluchten binnen Nederland was het toestel verhuurd aan een andere partij. Zelf maakte hij vanuit Amsterdam een keer een tussenstop in Maastricht, onderweg naar Ibiza, om bekenden op te halen. Frits van Eerd was niet bereikbaar voor commentaar over het vluchtpatroon van de PH-CJM.

Wie hebben er een privéjet?
In het Nederlandse luchtvaartregister staan ruim veertig zakelijke of privéjets ingeschreven. Bijvoorbeeld de jet van Formule 1-coureur Max Verstappen en het privévliegtuig van John de Mol, met de naar Talpa vernoemde naam PH-TLP.

Veel van deze jets zijn niet alleen voor eigen gebruik, maar worden ook verhuurd. Dat gebeurt ook met de privéjet van Nikkie Plessen en haar partner Ruben Bontekoe. Ook de directies van Shell en RTL hebben de beschikking over meerdere jets om op en neer te vliegen naar de hoofdkantoren in respectievelijk Londen en Luxemburg.

Ook branche niet blij
Korte vluchten zijn volgens de zakelijke luchtvaartsector een bijproduct van het verhuren van de toestellen en worden ook wel positioneringsvluchten genoemd. Volgens Robert Baltus van de EBAA, de brancheverenging van privéjetbedrijven, zijn zij zelf ook niet blij met die korte vluchten. Ze zijn immers belastend voor het toestel en daardoor relatief duur.

"Het kan zijn dat een vlucht ’s nachts is binnengekomen op Rotterdam en de volgende dag van Amsterdam voor een andere klant moet vertrekken. Je wil het liever niet, maar het toestel moet dan wel daarheen", zegt Baltus. Volgens de branche zijn korte vluchten soms ook nodig in verband met onderhoud.

https://www.rtlnieuws.nl/(...)ten-privevliegtuigen

Raar dat het vertrouwen in de regering op het dieptepunt is :|W
Robje Jetten :') met zijn 60.000.000.000 voor co2 ondertussen ^p^ ^p^
Om te :r

[ Bericht 1% gewijzigd door ikweethetookniet op 24-09-2022 14:21:57 ]
  zaterdag 24 september 2022 @ 14:26:28 #2
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_206086230
Snelle zakelijke vluchten door politici en andere belangrijke personen, voor belangrijk overleg en economisch gewin, verdienen m.i. voorrang op het klimaat.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_206086258
quote:
15s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:26 schreef Scjvb het volgende:
Snelle zakelijke vluchten door politici en andere belangrijke personen, voor belangrijk overleg en economisch gewin, verdienen m.i. voorrang op het klimaat.
Precies. Wat kan mij die planeet nou boeien? Als ik maar centjes in m'n zak heb.

:')
  zaterdag 24 september 2022 @ 14:41:40 #4
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_206086334
quote:
15s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:26 schreef Scjvb het volgende:
economisch gewin verdient m.i. voorrang op het klimaat.
Precies het stompzinnig door winstbejag gemotiveerd kortetermijndenken waardoor we onze leefomgeving op allerlei manieren verkwanselen.
Huilen dan.
  zaterdag 24 september 2022 @ 14:42:28 #5
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_206086341
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:30 schreef NaarMensje het volgende:

[..]
Precies. Wat kan mij die planeet nou boeien? Als ik maar centjes in m'n zak heb.

:')
Jazeker, dat is hier min of meer nu eenmaal de werkelijkheid.

Ondanks alle voors en tegens tijdens deze vrij doorgeslagen klimaatcrisis (met oog op 'wat kan mij die planeet nou boeien?'), heeft men publiekelijk ook weer voordeel aan politieke manoeuvres evenals het reilen en zeilen binnen het zakenleven met alle geldstromen van dien. Soms nog wel tot rijkelijk aan toe.

''Tijd is geld'', tevens een oud gezegde dat meestal gedegen hout snijdt.

:Y)
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_206086367
quote:
15s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:42 schreef Scjvb het volgende:

[..]
Jazeker, dat is hier min of meer nu eenmaal de werkelijkheid.

Ondanks alle voors en tegens tijdens deze vrij doorgeslagen klimaatcrisis (met oog op 'wat kan mij die planeet nou boeien?'), heeft men publiekelijk ook weer voordeel aan politieke manoeuvres evenals het reilen en zeilen binnen het zakenleven met alle geldstromen van dien. Soms nog wel tot rijkelijk aan toe.

''Tijd is geld'', tevens een oud gezegde dat meestal gedegen hout snijdt.

:Y)
Dan lopen ze die 20 minuten maar in, door in de kamer elkaar 20 minuten minder vliegen af te vangen of gewoon antwoord op vragen te geven zodat het debat sneller verloopt
I'm sliding like a lizard on my belly and back
  zaterdag 24 september 2022 @ 14:51:46 #7
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_206086436
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:44 schreef the-eye het volgende:

[..]
Dan lopen ze die 20 minuten maar in, door in de kamer elkaar 20 minuten minder vliegen af te vangen of gewoon antwoord op vragen te geven zodat het debat sneller verloopt
:D
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_206086481
quote:
15s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:42 schreef Scjvb het volgende:

[..]
Jazeker, dat is hier min of meer nu eenmaal de werkelijkheid.

Ondanks alle voors en tegens tijdens deze vrij doorgeslagen klimaatcrisis (met oog op 'wat kan mij die planeet nou boeien?'), heeft men publiekelijk ook weer voordeel aan politieke manoeuvres evenals het reilen en zeilen binnen het zakenleven met alle geldstromen van dien. Soms nog wel tot rijkelijk aan toe.

''Tijd is geld'', tevens een oud gezegde dat meestal gedegen hout snijdt.

:Y)
Dit is nou de exacte mindset die mensen op het werk, zakenlui en politici hebben als ze zaken gedaan willen krijgen.
Misschien moeten ze overschakelen op ander gedrag, zodat de mindset veranderd kan worden.
En tijd niet langer afhankelijk te maken en/of evenredig te stellen aan geld, waarmee de natuur de tijd krijgt om de zaken bij te benen.
Google is your friend, abuse your friends
pi_206086514
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:15 schreef ikweethetookniet het volgende:
De ultrakorte vluchten maken 9 procent uit van het totaal aan privévluchten. In de eerste 8 maanden van dit jaar telden Nederlandse luchthavens 21.653 privévluchten, een stijging van 38 procent vergeleken met 2019.
Nou nou, 9% op 21.000 vluchten. En hoeveel daarvan zijn er dan van de regering? En wat is dan daarvan de netto extra uitstoot aan broeikasgassen?

Gewoon weer een stompzinnig staaltje 'willekeurige statistiek'+'neemt toe'+'regering' = BOOS OP D66!!!!!! :')
pi_206086536
Het is simpelweg kijken naar gedrag van beleidsmakers om te kijken of je ze serieus moet nemen, ik blijf het zeggen. Zeker als het om radicaal revolutionair beleid gaat.
U wilt de wereld anders en iedereen dit opleggen? Dan begin maar met het gewenste verdrag zelf te vertonen. Dit is immers de ideale wereld waar naar gestreefd wordt door diegenen. En goed gedrag doet volgen.
Rules for thee but not for me valt bijzonder slecht bij de bevolking.
Waarheid is datgene dat, als je er niet meer in gelooft, tòch blijft bestaan.
pi_206086641
Behalve eentje, Kaag.......die gaat op haar bezem.
  zaterdag 24 september 2022 @ 15:22:43 #12
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_206086660
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 september 2022 15:20 schreef etuiedelapiel het volgende:
Behalve eentje, Kaag.......die gaat op haar bezem.
:D

Toegegeven, wel een goeie!

Niet mijn favoriet als politici :) ;)
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_206086680
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:44 schreef the-eye het volgende:

[..]
Dan lopen ze die 20 minuten maar in, door in de kamer elkaar 20 minuten minder vliegen af te vangen of gewoon antwoord op vragen te geven zodat het debat sneller verloopt
als iemand antwoord geeft op een vraag dan is die persoon per definitie geen politicus en hoort die niet in de 2de kamer.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_206086760
het volk mag de rambam krijgen als de hoge heren hun snoepreisjes maar kunnen maken

het kan niet lang meer duren dat deze mensen afgezet gaan worden
pi_206086764
Tijd is geld he
pi_206086788
Die Bontekoe liegt, weet dat die dit jaar twee keer met zijn zoon heeft gevlogen.
  zaterdag 24 september 2022 @ 15:47:56 #17
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_206086856
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 september 2022 15:03 schreef EinarBoe het volgende:

[..]
Nou nou, 9% op 21.000 vluchten. En hoeveel daarvan zijn er dan van de regering? En wat is dan daarvan de netto extra uitstoot aan broeikasgassen?

Gewoon weer een stompzinnig staaltje 'willekeurige statistiek'+'neemt toe'+'regering' = BOOS OP D66!!!!!! :')
Weer een duidelijk "Ome Harry heeft teveel borrels op"-topic
pi_206086860
quote:
7s.gif Op zaterdag 24 september 2022 14:59 schreef Metalfrost het volgende:

[..]
Dit is nou de exacte mindset die mensen op het werk, zakenlui en politici hebben als ze zaken gedaan willen krijgen.
Misschien moeten ze overschakelen op ander gedrag, zodat de mindset veranderd kan worden.
En tijd niet langer afhankelijk te maken en/of evenredig te stellen aan geld, waarmee de natuur de tijd krijgt om de zaken bij te benen.
Die gaan absoluut niet vanuit zichzelf overschakelen op ander gedrag of een andere mindset. Dat gebeurt pas met dwang. Van de overheid. Die het zelf blijkbaar doodnormaal vindt.
"Pools are perfect for holding water"
pi_206086878
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 september 2022 15:47 schreef Hexagon het volgende:

[..]
Weer een duidelijk "Ome Harry heeft teveel borrels op"-topic
Och, gebeurt maar een paar keer dus dan is het prima?

Zo gooit mijn buurman ook maar een paar keer per jaar, zijn huisvuil in de gracht achter zijn huis.

Weer een duidelijk 'coalitie-stemmers kunnen niet kritisch zijn op hun eigen partij'.
"Pools are perfect for holding water"
  zaterdag 24 september 2022 @ 16:02:40 #20
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_206086954
Asociale buur dan, @probeer Zo'n buurt! :|W
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_206086966
quote:
15s.gif Op zaterdag 24 september 2022 16:02 schreef Scjvb het volgende:
Asociale buur dan, @:probeer Zo'n buurt! ;)

:|W
Prima buurt. Buurman heeft een steekje los.

Maar het gebeurt nauwelijks, dus maakt niets uit /s.
"Pools are perfect for holding water"
  zaterdag 24 september 2022 @ 16:04:23 #22
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_206086967
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 september 2022 16:03 schreef probeer het volgende:

[..]
Prima buurt. Buurman heeft een steekje los. Maar het gebeurt nauwelijks, dus maakt niets uit /s.
Goed, dat kan natuurlijk ook.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_206087050
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 september 2022 15:47 schreef Hexagon het volgende:

[..]
Weer een duidelijk "Ome Harry heeft teveel borrels op"-topic
Als inhoudelijk reageren te moeilijk is ......
pi_206087228
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 september 2022 15:52 schreef probeer het volgende:

[..]
Och, gebeurt maar een paar keer dus dan is het prima?

Zo gooit mijn buurman ook maar een paar keer per jaar, zijn huisvuil in de gracht achter zijn huis.

Weer een duidelijk 'coalitie-stemmers kunnen niet kritisch zijn op hun eigen partij'.
:')
Hoeveel schade doet dit netto? En hoe nadelig is het alternatief? Dit is echt zulk kansloos we-zijn-oppositie-dus-we-zijn-boos gehuil, man man man. Mark Rutte vliegt de avond na de APB nog even naar New York om daar de VN Vergadering toe te spreken en sinds kort mag ie niet meer naar zijn werk fietsen omdat ie te zwaar beveiligd moet worden. Misschien kan RTL nog even uitzoeken hoeveel extra uitstoot dat oplevert zodat jij je lol weer op kan met boos worden om vermeende hypocrisie :')

Ik zou me druk maken om echte problemen ipv gerommel in de marge dat hoofdzakelijk plaatsvindt vanuit het redelijke idee om werkgemak te verschaffen voor degenen van wie ongeveer 24/7 verwacht wordt dat ze overal acte de presence geven namens Nederland, maar dat ben ik.
pi_206087444
quote:
Nikkie Plessen
Imagine the smell.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')