abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 21 september 2022 @ 08:50:11 #26
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_206048030
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 07:45 schreef recursief het volgende:

[..]
Dat is intussen ontzenuwd. De zet (g3) waar het om ging heeft Carlsen wel eerder gespeeld. Niemann vergiste zich tijdens het interview alleen in het exacte jaartal en de tegenstander.
Okee, dus G3 is éénmaal eerder gespeeld door Carlson. Dit zo uniek dat Niemann zowel het jaar ALS de tegenstander fout heeft en zich "vergist" :? :')

quote:
Intussen is er ook een analyse van de partij gedaan mbv Stockfish en daaruit blijkt niet overtuigend dat Niemann teveel "non-human" moves heeft gedaan. Maw: er is nul bewijs dat Niemann hulp van een computer heeft gehad.
Ja want als ik wil cheaten zonder dat het opvalt speel ik altijd de top engine moves :') Natuurlijk zal hij enige mindere (lees: menselijke) zetten doen! Je kunt moeilijk alles op basis van top engine of 2e/3e top moves spelen. Dat weten die gasten ook wel natuurlijk

quote:
De meest plausibele theorie is dat er een mol in het team van Carlsen zit die de openingsvoorbereiding heeft gelekt. Carlsen zou dat dan hebben getest door een voor hem ongebruikelijke variant (g3) te spelen om te kijken met wat voor antwoord Niemann komt.
dat zou kunnen inderdaad.
quote:
Vooralsnog is er slechts sprake van een hoop insinuaties, vooral van Nakamura. Carlsen heeft zich uit de Sinquefield cup teruggetrokken, een filmpje van Mourinho getweet en na anderhalve zet een partij tegen Niemann opgegeven, maar heeft niemand verteld waarom en ook Niemann niet beschuldigd.

Niemann ligt intussen onder een vergrootglas maar daar is niets uitgekomen behalve zijn (online) zonden uit het verleden, die hij ook niet ontkent.
Als er iemand in zijn team een mol zou zijn, dan zou hij dat toch concreet kunnen zeggen?

quote:
Het zou Carlsen sieren als hij gewoon eens concreet vertelt waarom hij zich zo gedraagt.
Eens :)
pi_206049341
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 08:22 schreef NoemHarry het volgende:
Wat spannend zeg. Is er al een Netflix serie aangekondigd? Chess to survive :9
De Abba-mannen maakten rond 1985 er een musical over.
pi_206049344
Het lijkt mij op dit moment in ieder geval duidelijk dat Niemann een mol heeft. Lijkt me ook heel vervelend voor Carlssen. Die heeft iemand in zijn team die hij niet kan vertrouwen.
beter een knipoog dan een blauw oog
pi_206049428
Ik vind g3 overigens een vrij normale openingszet.
Waarom altijd met d4 of e4 beginnen?
  woensdag 21 september 2022 @ 11:17:23 #30
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_206049573

moet zeggen enigszins "lastig" ivm accent maar goede content :)

Lijkt mij duidelijk dat Niemann niet te vertrouwen is
  woensdag 21 september 2022 @ 21:02:22 #31
307622 Perox
(niet de echte)
pi_206057229
Gek gedoe.
Overigens: Mijn zoon zit op een Utrechtse schaakclub - komt wel dichtbij zo :D
pi_206058547
Carlsen schijnt op de Noorse tv gezegd te hebben volgende week, na de Julius Baer generation cup, met een statement te komen.

/edit: het was een interview. Hij zegt ook onder de indruk te zijn van het spel van Niemann.


twitter


[ Bericht 81% gewijzigd door recursief op 21-09-2022 22:10:07 ]
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
pi_206058993
Saillante bijkomstigheid: Carlsen en Niemann kunnen elkaar weer tegenkomen in de finale van de Julius Baer generation cup.

Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  donderdag 22 september 2022 @ 11:46:11 #34
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063196
https://www.nu.nl/sport-o(...)van-zijn-mentor.html

Wereldkampioen Carlsen reageert op schaakrel: 'Geweldig werk van zijn mentor'

Magnus Carlsen heeft zich donderdag in bedekte termen uitgelaten over de schaakrel tussen hem en Hans Niemann. De wereldkampioen trok zich maandag in een online partij al na één zet terug, maar gaf daar toen geen verklaring voor.

"Helaas kan ik er nu niets over zeggen, maar de mensen mogen zelf hun conclusies trekken en dat hebben ze blijkbaar ook gedaan", zei de 31-jarige Carlsen tegen 's werelds grootste schaakwebsite Chess24.

De Noor gaf toe onder de indruk te zijn van het spel van de negentienjarige Niemann. "Ik denk dat zijn mentor Maxim Dlugy geweldig werk heeft geleverd." Daarbij wilde hij geen toelichting geven waarom hij naar Dlugy verwees. "Ik hoop dat ik na het toernooi iets meer kan zeggen."

De rel begon twee weken geleden bij de Sinquefield Cup in het Amerikaanse St. Louis, waar Carlsen van Niemann verloor. De nummer één van de wereld trok zich vervolgens terug van het toernooi en gaf alleen een cryptische tweet als verklaring: "Als ik spreek, kom ik in grote problemen."

Carlsen voegde een filmpje van José Mourinho bij zijn tweet. Daarmee verwees hij naar een quote waarmee de Portugese voetbalcoach ooit reageerde op discutabele beslissingen van de arbitrage.

Niemann werd in jeugd tweemaal betrapt op valsspelen
Terwijl Carlsen zich vervolgens in stilzwijgen hulde, gonsde het in de schaakwereld van de geruchten over vals spel van Niemann. De bizarste theorie was dat de Amerikaan tijdens zijn partij via een op afstand bestuurbaar anaal seksspeeltje seintjes door zou krijgen voor de beste zet.

Daarop liet Niemann weten dat hij bereid is om naakt achter het bord te gaan zitten om zijn onschuld te bewijzen. Keihard bewijs voor vals spel van Niemann kwam er niet, maar desondanks sloot Chess.com hem uit van verdere deelname aan het toernooi.

Niemann sprak van een hetze, maar had de schijn sowieso al tegen. De Amerikaan, die enkele jaren in Nederland woonde, werd op twaalf- en zestienjarige leeftijd betrapt op valsspelen in online partijen.

Enkele maanden geleden liet Carlsen weten zijn wereldtitel volgend jaar niet te verdedigen vanwege een gebrek aan motivatie. Hij is sinds 2013 in het bezit van de wereldtitel.
  donderdag 22 september 2022 @ 11:47:59 #35
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063215
NuJij reacties:
========================================
De website chesscom sloot hem niet uit van een toernooi maar van alle toernooien die ze in de toekomst organiseren, omdat het niet bij die twee keer valsspelen die Niemann bekende is gebleven volgens hun algoritme.

Dat Niemann daar dus over heeft gelogen in zijn verklaring, maakt hem nog veel verdachter. Er is zelfs een professioneel online toernooi met geldprijs (titled tuesdays) waarin hij een aantal jaar geleden meerdere partijen op rij had met elke zet 5-10 seconden zettijd, en een gemiddeld centipawnverlies van 4 a 5 over de hele partij gemeten. Dat was honderd procent vals spel en voor schakers, gezien het toernooi, is dat veel meer dan een jeugdzonde.

Als je slim valsspeelt, doe je dat op enkele cruciale moves, neem je af en toe ook de tweede of derde suggestie van de computer, laat je willekeurige tijd verstrijken, en is het dus niet te ontdekken. De kans dat Niemann ondertussen dit laatste doet, lijkt me inmiddels zeer groot.

========================================

"The centipawn is the unit of measure used in chess as representation of the advantage. A centipawn is equal to 1/100th of a pawn. Therefore 100 centipawns = 1 pawn. These values play no formal role in the game but are useful to players, and essential in computer chess, for evaluating positions.

The top computer move will lose zero centipawns, but lesser moves will result in a deterioration of the position, measured in centipawns.

This value can be used as an indicator of the quality of play. The fewer centipawns one loses per move, the stronger the play."

Zoals ik het lees dus iets om de kwaliteit van een schaker te meten. Een computer berekent altijd de perfecte zet en heeft een score van 0. Een minder perfecte zet levert een soort strafpunten op. Bij een score van 0 speel je dus tegen een computer en bij een hele hoge score tegen iemand die wat minder goed is.

Carlsen zit vaak rond de 8 zie ik staan, onder 10 ben je grootmeester niveau. 4 of 5 is dus verdacht goed.

========================================

de referentie aan mentor Dlugy is op verschillende manieren een verduidelijking van wat Magnus denkt. Dlugy heeft inderdaad Niemann getrained in de jeugd, maar is zelf ook beroemd omdat hij betrapt is bij online valsspelen. Zijn chesscomaccount werd zelfs tijdens een titled tuesday geblokkeerd en is inmiddels al twee jaar gedeactiveerd. Het gebruik van het woord mentor in plaats van coach impliceert ook dat Dlugy Niemann meer heeft geleerd dan alleen schaken.

Dat Carlsen niet direct Niemann kan beschuldigen, kan aan twee dingen liggen. Een, het mag niet van FIDE-regels. Twee, zijn eigen bedrijf (playMagnus) is sinds een aantal weken in overname door Chesscom, en tijdens mergers mag je wettelijk niets zeggen over bedrijfsgeheimen (zoals het valsspelalgoritme) die de betrokken bedrijven hebben. Sterker: het zou goed kunnen dat Carlsen zo heeft gezien dat Niemann een jarenlange geschiedenis van valsspelen heeft, hem sindsdien niet meer vertrouwt, en daarom deze rel begon.


[ Bericht 3% gewijzigd door slashdotter3 op 22-09-2022 12:11:55 ]
  donderdag 22 september 2022 @ 11:55:35 #36
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063306
Een computer speelt 'perfect' en heeft dus een centipawn score van 0.
Hoe slechter je speelt hoe hoger het getal

Onder de 10 ben je grootmeester niveau
Carlsen zit op 8
Niemann zit op 5

Dit zegt wel genoeg _O-
  donderdag 22 september 2022 @ 12:06:40 #37
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063436
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:55 schreef slashdotter3 het volgende:
Een computer speelt 'perfect' en heeft dus een centipawn score van 0.
Hoe slechter je speelt hoe hoger het getal

Onder de 10 ben je grootmeester niveau
Carlsen zit op 8
Niemann zit op 5

Dit zegt wel genoeg _O-
Nee dat zegt niet genoeg. Het is niet ongebruikelijk dat sterke schakers goede en minder goede periodes hebben. Een aantal briljante partijen op rij komt ongetwijfeld vaker voor, en als je die er uitpikt kan je dat niet gaan vergelijken met gemiddelden. De 10 cpawns voor een GM is een gemiddelde, de 8 voor Carlsen is een gemiddelde, de 5 van Niemann is geen gemiddelde maar gaat over een paar partijen. Prestaties van schakers zijn van enorm veel factoren afhankelijk en kunnen behoorlijk schommelen in de tijd. Dit soort vergelijkingen kan je op deze manier niet maken en al helemaal niet als het iemands carriere kan maken of breken.
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  donderdag 22 september 2022 @ 12:08:07 #39
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
  donderdag 22 september 2022 @ 12:19:58 #40
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063598
GeenStijl comment:
https://www.geenstijl.nl/5166769/niet-gunda/
Niemann heeft een tegenoffensief ingezet en wijst vingers naar iedereen en zegt dat hij door de beschuldigingen verbannen is van chess.com (het grootste schaakplatform) en dat het ongegrond is. chess.com heeft gezegd fuck you en deze gezegd: je bent een leugenaar en een valsspeler


twitter
pi_206063631
Overigens wordt er in het moderne schaak niet alleen over grootmeesters (officiele titel) gesproken, maar ook over supergrootmeesters (geen officiele titel). Wat exact een supergrootmeester is is aan interpretatie onderhevig, maar dat je er minstens een Elo-rating van 2700 punten voor nodig hebt daar zijn de meesten het wel over eens. Er zijn op dit moment 39 schakers met een rating van 2700 en hoger. Er zijn er twee met een rating boven de 2800. De gemiddelde rating van deze supergrootmeesters is 2739,4. Carlsen heeft een rating van 2856,3 en zit daarmee maar liefst 45 ratingpunten boven de nummer twee Ding Liren. De standaardafwijking is 32,4 ratingpunten. Carlsen zit daarmee 3,6 keer de standaarddeviatie boven het gemiddelde. Dat is heel veel, maar wat zegt dat dan?
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
pi_206063717
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:19 schreef slashdotter3 het volgende:
GeenStijl comment:
https://www.geenstijl.nl/5166769/niet-gunda/
Niemann heeft een tegenoffensief ingezet en wijst vingers naar iedereen en zegt dat hij door de beschuldigingen verbannen is van chess.com (het grootste schaakplatform) en dat het ongegrond is. chess.com heeft gezegd fuck you en deze gezegd: je bent een leugenaar en een valsspeler

[ afbeelding ]
[ twitter ]
Hier moet bij vermeld worden dat Chess.com een paar weken geleden de "Play Magnus Group", het schaakbedrijf van Magnus Carlsen heeft overgenomen voor $83 miljoen. Er spelen wellicht nog andere dan alleen sportieve belangen.
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  donderdag 22 september 2022 @ 12:30:39 #43
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063763
https://www.theguardian.c(...)-baer-generation-cup
It is believed Carlsen chose to make a single move rather than none at all so as to technically fulfil his contract with the organisers. If one or both players fails to make a move, the game counts as a default and not as a completed game.

==================
Carlsen finally broke his silence on Wednesday night when he told Norway's TV2 that he is likely to make a statement on Monday, after the end of the Julius Baer Generation Cup.
  donderdag 22 september 2022 @ 12:31:25 #44
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063782
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:28 schreef recursief het volgende:

[..]
Hier moet bij vermeld worden dat Chess.com een paar weken geleden de "Play Magnus Group", het schaakbedrijf van Magnus Carlsen heeft overgenomen voor $83 miljoen. Er spelen wellicht nog andere dan alleen sportieve belangen.
Heb nog een nuJij reactie bij #35 toegevoegd

[ Bericht 0% gewijzigd door slashdotter3 op 22-09-2022 12:41:06 ]
pi_206063945
Carlsen laat zich inmiddels wel kennen als de grote manipulator. Wat er ook met Niemann aan de hand is, de response van het Carlssen kamp valt niet uit te leggen of goed te praten. Lose-lose situatie.
Jesus saves but death prevails.
  donderdag 22 september 2022 @ 12:42:14 #46
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063971
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:40 schreef Shivo het volgende:
Carlsen laat zich inmiddels wel kennen als de grote manipulator. Wat er ook met Niemann aan de hand is, de response van het Carlssen kamp valt niet uit te leggen of goed te praten. Lose-lose situatie.
Nee hoor, valt prima uit te leggen, zie #35 laatste reactie, maar vertel gerust hoe jij het beter had aangepakt
pi_206064619
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:42 schreef slashdotter3 het volgende:

[..]
Nee hoor, valt prima uit te leggen, zie #35 laatste reactie, maar vertel gerust hoe jij het beter had aangepakt
Chess.com is niet te vertrouwen, die zijn recentelijk samengegaan met het bedrijf van Carlssen

Als anderen roepen dat in al die toernooien etc. niks aan de hand is moet Carlssen niet zo janken. Die is gewoon bang dat hij koek krijgt van iemand die (veel) lager staat dat hijzelf.
  donderdag 22 september 2022 @ 13:39:34 #48
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206064739
YT comment:

Hans had a brilliant, almost perfect game vs Magnus on Sinquefeld. That being said, his interview after the game was really strange to me. Instead of acknowledging his own performance and honestly congratulate himself, he however said something like 'Magnus must feel bad for losing against an idiot like me'.
Psychologically, one should feel incredibly strong, confident and positive after a game like that. That interview is very very odd.
pi_206065435
Zijn er beelden van dat Carlsen had verloren van hem
pi_206065469
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 13:29 schreef koffiekoekjes het volgende:

[..]
Chess.com is niet te vertrouwen, die zijn recentelijk samengegaan met het bedrijf van Carlssen

Als anderen roepen dat in al die toernooien etc. niks aan de hand is moet Carlssen niet zo janken. Die is gewoon bang dat hij koek krijgt van iemand die (veel) lager staat dat hijzelf.
Carlsen bewijst ook dit toernooi weer dat hij nog steeds veruit de beste is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')