abonnement bol.com Coolblue
  dinsdag 20 september 2022 @ 23:27:38 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206046472
https://nos.nl/artikel/24(...)sspeeltje-en-carlsen
Schaakwereld verbijsterd: rel rond 19-jarige 'valsspeler', seksspeeltje en Carlsen

Magnus Carlsen doet één zet met zijn paard en geeft op. Het beeld van zijn webcam springt na een online potje op zwart en de wereldkampioen is verdwenen. De schaakwereld kijkt verbijsterd toe. Het is een nieuwe wending in een schaakrel die draait om een 19-jarige 'valsspeler', een buttplug en de integriteit van de sport.

De Noorse wereldkampioen suggereert dat het Amerikaanse talent Hans Niemann heeft valsgespeeld en weigert nog tegen hem te spelen, zo blijkt maandagavond na Carlsens vroegtijdige opgave.

Het schandaal begint twee weken geleden. Na een zeldzame, kansloze verliespartij met wit tegen de veel lager gerankte Amerikaan trekt Carlsen, wereldkampioen sinds 2013, zich terug uit de prestigieuze St. Louis Sinquefield Cup. Uitleg volgt niet, wel een tweet.Carlsen vist een quote van José Mourinho op, waarmee de voetbaltrainer na een wedstrijd reageerde op discutabele arbitrale beslissingen: "Als ik praat, zit ik in grote problemen."

De Noorse 'schaakposterboy', volgens sommigen de beste ooit, die zo'n suggestie van vals spel wekt? Dat zet de halve schaakwereld direct op scherp.

Anaal seksspeeltje
Grootmeesters en commentatoren buigen zich over Niemanns analyse van zijn gewonnen partij en komen verdeeld uit. Onder meer de mondiale nummer zes en invloedrijke schaakstreamer Hikaru Nakamura gaat er gulzig op in en laat weinig misverstand bestaan over zijn vermoedens. Het internet gaat dan al aan de haal met het gerucht dat Niemann seintjes door zou krijgen via een anaal seksspeeltje.

Keihard bewijs van vals spel van Niemann is er in die partij niet. Toch vertraagt de wedstrijdleiding van de Sinquefield Cup uit voorzorg de livestream met 15 minuten na al het tumult. 's Werelds grootste schaakwebsite Chess.com ontzegt Niemann vervolgens toegang tot zijn eigen account en deelname aan het jaarlijkse toernooi waar een miljoen dollar op het spel staat.


Niemann zelf spreekt van een hetze. "Ik laat Chess.com, Carlsen en Nakamura, misschien wel de drie grootste entiteiten in het schaken, niet mijn reputatie belasteren."

De jonge Amerikaan versloeg Carlsen vorige maand ook al, en liet in de nabeschouwing op karakteristieke, ietwat verstrooide wijze met één zin blijken wat hij van die zege vond: "Schaken spreekt voor zichzelf."

Maar: Niemann heeft de schijn tegen. De Amerikaan, die jaren in Nederland op een Utrechtse school zat en daar leerde schaken, wordt op twaalf- en zestienjarige leeftijd betrapt op online valsspelen. Dat klopt, geeft Niemann toe.

"Ik speelde vals in een random potje op Chess.com. Ik werd ermee geconfronteerd, en ik bekende. Het is de grootste fout uit mijn leven en ik schaam mij enorm", zegt hij als de Sinquefield Cup nog bezig is.

"Als ze willen dat ik naakt speel, zal ik dat doen. Het kan mij niet schelen, want ik weet dat ik clean ben. Wil je dat ik in een afgesloten ruimte speel met nul elektronische straling? Het maakt mij niets uit."

Cliffhanger
Maandagavond krijgt de soap een nieuwe cliffhanger met de ongekend vroegtijdige opgave van Carlsen in een online potje in de Chess Champions Tour tegen Niemann, de eerste keer dat ze elkaar weer troffen sinds St. Louis.

Sociale media ontploften direct. Weer. Maar Carlsen houdt zijn mond. Nog steeds. De kritiek op het zwijgen neemt toe. Schaaklegende Garry Kasparov is het zat en roept op tot openheid, van onder meer de wereldkampioen. Tot dusver houdt de wereldschaakbond FIDE zich ook muisstil over de kwestie.

Het staat vast dat valsspelen in het schaken voorkomt. Maar ook aan het bord? Want daar zou Niemann het gedaan moeten hebben tegen Carlsen.

"Vroeger bestond valsspelen uit: met collega's op het toilet de partij bediscussiëren", zegt grootmeester Loek van Wely. "Een Franse grootmeester zei: de beste manier om schaken te leren is naar de wc te gaan, de deur te sluiten en te luisteren."

Dat komt tegenwoordig - op een enkel geval na - niet meer voor. Schakers worden bij grote toernooien uitvoerig gescand voordat ze mogen spelen. Zo ook Niemann, die een dag na Carlsens opgave in de Sinquefield Cup van top tot teen werd gebliept.

Online valsspelen is een compleet ander verhaal. "Door de opkomst van de computer zijn de mogelijkheden veel groter geworden", legt Van Wely uit. "Online kun je veel makkelijker vals spelen dan live."

Met zogenoemde "chess engines", een computerprogramma dat helpt bij het vinden van de beste zet, kan een speler het spel in online-toernooien manipuleren. Grote schaakwebsites gaan de strijd aan met hun eigen statistische analyses en programma's, om te kijken hoe aannemelijk het is dat een schaker dezelfde zet vindt als een computer.

"Valsspelers worden op internet gepakt op basis van algoritmes", zegt Van Wely. Als ze te veel goede zetten doen, gaan er belletjes af. "Maar die jongens leren natuurlijk bij, maken een mengelmoes van computerzetten en een eigen zet. Dan zijn ze al heel moeilijk te pakken." Een kat-en-muis-spel tussen de valsspeler en de schaakpolitie.

Verschillende analisten legden programma's over de partij Carlsen-Niemann in St. Louis en vonden dat Niemann uitstekend speelde, maar statistisch gezien niet té goed. Niemann lijkt inderdaad clean, maar de barsten in zijn reputatie zijn misschien al niet meer te lijmen.

Oude label
In de schaakwereld komt een gerehabiliteerde valsspeler maar moeilijk van zijn oude label af. De Nederlandse grootmeester Anish Giri, die ook meespeelt in de Chess Champions Tour, reageerde maandag op het tumult: "Mijn advies aan jonge spelers: je beschadigt jezelf zo erg als je valsspeelt in kleine online evenementen. Het blijft plakken en dan vertrouwen de grote jongens je later niet meer."

Rondom valsspelen online voorziet Van Wely ook op langere termijn gedoe. "Het probleem is dat als iemand een heel goed resultaat neerzet, de beschuldigingen makkelijker zullen komen."

Van Wely ziet ook niet direct hoe dat probleem op te lossen is, maar: "Van zowel de FIDE als Carlsen zou je een follow-up mogen verwachten."
  dinsdag 20 september 2022 @ 23:29:11 #2
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206046486
Carlsen speelt dus een opening die hij nog nooit gespeeld heeft en Niemann heeft daar het perfecte antwoord op omdat hij heel toevallig die opening heeft voorbereid... wat een toeval...

quote:
Hans has an insider in Magnus’ camp that told him what opening to prep for. It was a line Magnus never played before because he wanted to test his theory and Hans prepped perfectly and then claimed he just happened to prep for that 1 opening by luck.
  dinsdag 20 september 2022 @ 23:30:07 #3
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_206046492
Wat een warrig geschreven verhaal
pi_206046520
Hans Niemann uit de USA. Klinkt eerder als een Gestapo Duitser. Schaken op topniveau met een buttplug in je reet, het moet niet gekker worden. Of zou hij ook nog een cockring om hebben gehad?

Maar hoe bewijzen ze dat dan dat hij zo’n ding in z’n reet heeft gehad? Of waarom is dat vermoeden er en gelooft de schaaktop het…. ?
Op vrijdag 28 juli 2017 08:32 schreef Nielsch het volgende:
Geweldig hoe jij echt het simpelste van t simpelste vertegenwoordigt op FOK!
  dinsdag 20 september 2022 @ 23:36:48 #5
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206046559
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:33 schreef de_boswachter het volgende:
Schaken op topniveau met een buttplug in je reet, het moet niet gekker worden.
Buttplug was een theorie van Elon Musk idd, ik kwam nog een andere theorie tegen. Een vulling in je kies die kan trillen. Die theorie vind ik wat aannemelijker en absoluut niet te detecteren. Geen enkele controleur gaat z'n vingers in je mond duwen en aan je kiezen voelen.
pi_206046610
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:36 schreef slashdotter3 het volgende:Geen enkele controleur gaat z'n vingers in je mond duwen en aan je kiezen voelen.
Maar een paar vingers in een anusje is geen probleem!? Rare jongens die schakers.
Op vrijdag 28 juli 2017 08:32 schreef Nielsch het volgende:
Geweldig hoe jij echt het simpelste van t simpelste vertegenwoordigt op FOK!
  dinsdag 20 september 2022 @ 23:44:54 #7
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206046655
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:41 schreef de_boswachter het volgende:

[..]
Maar een paar vingers in een anusje is geen probleem!? Rare jongens die schakers.
Ik denk dat een seksspeeltje op een x-ray scanner nog wel te detecteren valt maar een vulling in een kies die trilt niet
pi_206046672
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:29 schreef slashdotter3 het volgende:
Carlsen speelt dus een opening die hij nog nooit gespeeld heeft en Niemann heeft daar het perfecte antwoord op omdat hij heel toevallig die opening heeft voorbereid... wat een toeval...
[..]

Zoveel openingszetten zijn er niet en als schaker heb je ze allemaal wel geanticipeerd.
pi_206046673
Niet iedereen binnen drie zetten van het bord vegen :')
Overigens ben ik van mening dat mensen die sympathiseren met Rusland een verspilling van zuurstof zijn.
pi_206046679
quote:
2s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:46 schreef machtpen het volgende:

[..]
Zoveel openingszetten zijn er niet en als schaker heb je ze allemaal wel geanticipeerd.
Hoeveel zijn er dan gegeven dat een opening 10-15 zetten is?
Overigens ben ik van mening dat mensen die sympathiseren met Rusland een verspilling van zuurstof zijn.
  dinsdag 20 september 2022 @ 23:52:37 #11
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206046743
Op z'n 12e en 16e werd hij betrapt op valsspelen.

Op z'n 17e kreeg hij een 'groeispurt' en bleef hij achter elkaar winnen en nu op z'n 19e verslaat hij de wereldkampioen.

Wat een talent O-)
  dinsdag 20 september 2022 @ 23:55:39 #12
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_206046765
quote:
2s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:46 schreef machtpen het volgende:

[..]
Zoveel openingszetten zijn er niet en als schaker heb je ze allemaal wel geanticipeerd.
Zoveel openingen zijn er niet?

_O-

Niemann is een enorme cheater die verbannen dient te worden van ieder toernooi
CHILD IN TIME MOET IN DE TOP2000 OMHOOG! STEMT ALLEN!
  woensdag 21 september 2022 @ 00:00:15 #13
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_206046793
Neemt niet weg dat Carlson wel met enig bewijs mag komen of ten minste een uitleg
CHILD IN TIME MOET IN DE TOP2000 OMHOOG! STEMT ALLEN!
  woensdag 21 september 2022 @ 00:06:43 #14
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206046834
Het heeft trouwens geen enkele zin om de partij met een kwartier vertraging uit te zenden als er ook publiek aanwezig is. Een handlanger die ertussen zit kan alsnog de data live doorsturen
  woensdag 21 september 2022 @ 00:07:49 #15
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206046841
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:00 schreef RedFever007 het volgende:
Neemt niet weg dat Carlson wel met enig bewijs mag komen of ten minste een uitleg
Slecht idee, hij kan het niet bewijzen en Niemann kan hem weer naaien met een miljoenen rechtzaak voor smaad.
  woensdag 21 september 2022 @ 00:28:51 #16
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206046941
Niemann heeft ook een rare groei in zijn ontwikkeling

https://www.reddit.com/r/(...)an_i_think_it_was_a/

Q: Will people only be satisfied by a long-term streak of mediocrity?
A: Not mediocrity exactly, but the other top players I looked at whose rise was captured by the FIDE rating graph shows a sharp onset and then a steady, smooth taper into 2700-2800. Meanwhile Hans's rating graph is flat with step changes where he could've cheated at specific tournaments to get a boost. At the end he has an accelerating climb to 2800 instead of the slow taper like everyone else
  woensdag 21 september 2022 @ 00:48:10 #17
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206047025
https://www.reddit.com/r/(...)nfident_that_magnus/

Magnus playing an unknown line, and Hans having prepared that same line, that same day, 20 moves deep isn't suspicious ?
=======================================
Studied the line 20 moves deep, stumbled upon it by miracle and can't even remember the game.


Q:What was suspicious?
A: Let's start with him saying he prepared for the exact opening magnus played that morning by astronomical coincidence by looking at a game magnus played, which does not exist on any databank because there is no such game.
Then go to his interview where he can't explain his lines in classical where you always think many moves ahead. Unless you count ,,intuition" and ,,the position speaks for itself"
pi_206047062
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:48 schreef slashdotter3 het volgende:
https://www.reddit.com/r/(...)nfident_that_magnus/

Magnus playing an unknown line, and Hans having prepared that same line, that same day, 20 moves deep isn't suspicious ?
=======================================
Studied the line 20 moves deep, stumbled upon it by miracle and can't even remember the game.

Q:What was suspicious?
A: Let's start with him saying he prepared for the exact opening magnus played that morning by astronomical coincidence by looking at a game magnus played, which does not exist on any databank because there is no such game.
Then go to his interview where he can't explain his lines in classical where you always think many moves ahead. Unless you count ,,intuition" and ,,the position speaks for itself"
Er waren idd veel geruchten dat Carlsen's voorbereiding gelekt zou zijn naar taem Niemann. Dan kan ik begrijpen dat Carlsen niet tegen hem wil spelen. Maar het blijft vreemd dat hij er helemaal niets over zegt, terwijl de hele schaakwereld overspoeld wordt door speculatie.
Als blijkt dat er wel echt wordt gecheat, dan is dat een enorme klap voor de schaaksport. Ik hoop dat dit niet zo is, maar het zou ook naief zijn om te denken dat het niet gebeurt als de mogelijkheid er wel is.
  woensdag 21 september 2022 @ 01:01:27 #19
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206047077
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:57 schreef Zwoerd het volgende:
Maar het blijft vreemd dat hij er helemaal niets over zegt, terwijl de hele schaakwereld overspoeld wordt door speculatie
Wellicht een NDA (non disclosure agreement) van FIDE
pi_206047417
Hoe kun je op een computer valsspelen?
Ik ben HSG-Bomber niet.
  woensdag 21 september 2022 @ 07:27:26 #21
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_206047466
quote:
7s.gif Op woensdag 21 september 2022 07:11 schreef HSG het volgende:
Hoe kun je op een computer valsspelen?
Overleggen met anderen? Een schaakcomputer gebruiken?
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2537446/1/301#p203789770" target="_blank" >dinsdag 22 februari 2022 22:22</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/68638" target="_blank" >Zwansen</a> het volgende:
*O*
pi_206047510
Beter promotie van het schaken kun je niet hebben :)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_206047516
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:29 schreef slashdotter3 het volgende:
Carlsen speelt dus een opening die hij nog nooit gespeeld heeft en Niemann heeft daar het perfecte antwoord op omdat hij heel toevallig die opening heeft voorbereid... wat een toeval...
[..]

Dat is intussen ontzenuwd. De zet (g3) waar het om ging heeft Carlsen wel eerder gespeeld. Niemann vergiste zich tijdens het interview alleen in het exacte jaartal en de tegenstander.

Intussen is er ook een analyse van de partij gedaan mbv Stockfish en daaruit blijkt niet overtuigend dat Niemann teveel "non-human" moves heeft gedaan. Maw: er is nul bewijs dat Niemann hulp van een computer heeft gehad. De meest plausibele theorie is dat er een mol in het team van Carlsen zit die de openingsvoorbereiding heeft gelekt. Carlsen zou dat dan hebben getest door een voor hem ongebruikelijke variant (g3) te spelen om te kijken met wat voor antwoord Niemann komt.

Vooralsnog is er slechts sprake van een hoop insinuaties, vooral van Nakamura. Carlsen heeft zich uit de Sinquefield cup teruggetrokken, een filmpje van Mourinho getweet en na anderhalve zet een partij tegen Niemann opgegeven, maar heeft niemand verteld waarom en ook Niemann niet beschuldigd.

Niemann ligt intussen onder een vergrootglas maar daar is niets uitgekomen behalve zijn (online) zonden uit het verleden, die hij ook niet ontkent.

Het zou Carlsen sieren als hij gewoon eens concreet vertelt waarom hij zich zo gedraagt.

[ Bericht 0% gewijzigd door recursief op 21-09-2022 08:36:15 ]
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  woensdag 21 september 2022 @ 07:49:32 #24
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_206047530
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:55 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
Zoveel openingen zijn er niet?

_O-

Niemann is een enorme cheater die verbannen dient te worden van ieder toernooi
In geval van een buttplug meestal maar één.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_206047755
Wat spannend zeg. Is er al een Netflix serie aangekondigd? Chess to survive :9
  woensdag 21 september 2022 @ 08:50:11 #26
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_206048030
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 07:45 schreef recursief het volgende:

[..]
Dat is intussen ontzenuwd. De zet (g3) waar het om ging heeft Carlsen wel eerder gespeeld. Niemann vergiste zich tijdens het interview alleen in het exacte jaartal en de tegenstander.
Okee, dus G3 is éénmaal eerder gespeeld door Carlson. Dit zo uniek dat Niemann zowel het jaar ALS de tegenstander fout heeft en zich "vergist" :? :')

quote:
Intussen is er ook een analyse van de partij gedaan mbv Stockfish en daaruit blijkt niet overtuigend dat Niemann teveel "non-human" moves heeft gedaan. Maw: er is nul bewijs dat Niemann hulp van een computer heeft gehad.
Ja want als ik wil cheaten zonder dat het opvalt speel ik altijd de top engine moves :') Natuurlijk zal hij enige mindere (lees: menselijke) zetten doen! Je kunt moeilijk alles op basis van top engine of 2e/3e top moves spelen. Dat weten die gasten ook wel natuurlijk

quote:
De meest plausibele theorie is dat er een mol in het team van Carlsen zit die de openingsvoorbereiding heeft gelekt. Carlsen zou dat dan hebben getest door een voor hem ongebruikelijke variant (g3) te spelen om te kijken met wat voor antwoord Niemann komt.
dat zou kunnen inderdaad.
quote:
Vooralsnog is er slechts sprake van een hoop insinuaties, vooral van Nakamura. Carlsen heeft zich uit de Sinquefield cup teruggetrokken, een filmpje van Mourinho getweet en na anderhalve zet een partij tegen Niemann opgegeven, maar heeft niemand verteld waarom en ook Niemann niet beschuldigd.

Niemann ligt intussen onder een vergrootglas maar daar is niets uitgekomen behalve zijn (online) zonden uit het verleden, die hij ook niet ontkent.
Als er iemand in zijn team een mol zou zijn, dan zou hij dat toch concreet kunnen zeggen?

quote:
Het zou Carlsen sieren als hij gewoon eens concreet vertelt waarom hij zich zo gedraagt.
Eens :)
CHILD IN TIME MOET IN DE TOP2000 OMHOOG! STEMT ALLEN!
pi_206049341
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 08:22 schreef NoemHarry het volgende:
Wat spannend zeg. Is er al een Netflix serie aangekondigd? Chess to survive :9
De Abba-mannen maakten rond 1985 er een musical over.
pi_206049344
Het lijkt mij op dit moment in ieder geval duidelijk dat Niemann een mol heeft. Lijkt me ook heel vervelend voor Carlssen. Die heeft iemand in zijn team die hij niet kan vertrouwen.
beter een knipoog dan een blauw oog
pi_206049428
Ik vind g3 overigens een vrij normale openingszet.
Waarom altijd met d4 of e4 beginnen?
  woensdag 21 september 2022 @ 11:17:23 #30
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_206049573

moet zeggen enigszins "lastig" ivm accent maar goede content :)

Lijkt mij duidelijk dat Niemann niet te vertrouwen is
CHILD IN TIME MOET IN DE TOP2000 OMHOOG! STEMT ALLEN!
  woensdag 21 september 2022 @ 21:02:22 #31
307622 Perox
(niet de echte)
pi_206057229
Gek gedoe.
Overigens: Mijn zoon zit op een Utrechtse schaakclub - komt wel dichtbij zo :D
pi_206058547
Carlsen schijnt op de Noorse tv gezegd te hebben volgende week, na de Julius Baer generation cup, met een statement te komen.

/edit: het was een interview. Hij zegt ook onder de indruk te zijn van het spel van Niemann.


twitter


[ Bericht 81% gewijzigd door recursief op 21-09-2022 22:10:07 ]
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
pi_206058993
Saillante bijkomstigheid: Carlsen en Niemann kunnen elkaar weer tegenkomen in de finale van de Julius Baer generation cup.

Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  donderdag 22 september 2022 @ 11:46:11 #34
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063196
https://www.nu.nl/sport-o(...)van-zijn-mentor.html

Wereldkampioen Carlsen reageert op schaakrel: 'Geweldig werk van zijn mentor'

Magnus Carlsen heeft zich donderdag in bedekte termen uitgelaten over de schaakrel tussen hem en Hans Niemann. De wereldkampioen trok zich maandag in een online partij al na één zet terug, maar gaf daar toen geen verklaring voor.

"Helaas kan ik er nu niets over zeggen, maar de mensen mogen zelf hun conclusies trekken en dat hebben ze blijkbaar ook gedaan", zei de 31-jarige Carlsen tegen 's werelds grootste schaakwebsite Chess24.

De Noor gaf toe onder de indruk te zijn van het spel van de negentienjarige Niemann. "Ik denk dat zijn mentor Maxim Dlugy geweldig werk heeft geleverd." Daarbij wilde hij geen toelichting geven waarom hij naar Dlugy verwees. "Ik hoop dat ik na het toernooi iets meer kan zeggen."

De rel begon twee weken geleden bij de Sinquefield Cup in het Amerikaanse St. Louis, waar Carlsen van Niemann verloor. De nummer één van de wereld trok zich vervolgens terug van het toernooi en gaf alleen een cryptische tweet als verklaring: "Als ik spreek, kom ik in grote problemen."

Carlsen voegde een filmpje van José Mourinho bij zijn tweet. Daarmee verwees hij naar een quote waarmee de Portugese voetbalcoach ooit reageerde op discutabele beslissingen van de arbitrage.

Niemann werd in jeugd tweemaal betrapt op valsspelen
Terwijl Carlsen zich vervolgens in stilzwijgen hulde, gonsde het in de schaakwereld van de geruchten over vals spel van Niemann. De bizarste theorie was dat de Amerikaan tijdens zijn partij via een op afstand bestuurbaar anaal seksspeeltje seintjes door zou krijgen voor de beste zet.

Daarop liet Niemann weten dat hij bereid is om naakt achter het bord te gaan zitten om zijn onschuld te bewijzen. Keihard bewijs voor vals spel van Niemann kwam er niet, maar desondanks sloot Chess.com hem uit van verdere deelname aan het toernooi.

Niemann sprak van een hetze, maar had de schijn sowieso al tegen. De Amerikaan, die enkele jaren in Nederland woonde, werd op twaalf- en zestienjarige leeftijd betrapt op valsspelen in online partijen.

Enkele maanden geleden liet Carlsen weten zijn wereldtitel volgend jaar niet te verdedigen vanwege een gebrek aan motivatie. Hij is sinds 2013 in het bezit van de wereldtitel.
  donderdag 22 september 2022 @ 11:47:59 #35
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063215
NuJij reacties:
========================================
De website chesscom sloot hem niet uit van een toernooi maar van alle toernooien die ze in de toekomst organiseren, omdat het niet bij die twee keer valsspelen die Niemann bekende is gebleven volgens hun algoritme.

Dat Niemann daar dus over heeft gelogen in zijn verklaring, maakt hem nog veel verdachter. Er is zelfs een professioneel online toernooi met geldprijs (titled tuesdays) waarin hij een aantal jaar geleden meerdere partijen op rij had met elke zet 5-10 seconden zettijd, en een gemiddeld centipawnverlies van 4 a 5 over de hele partij gemeten. Dat was honderd procent vals spel en voor schakers, gezien het toernooi, is dat veel meer dan een jeugdzonde.

Als je slim valsspeelt, doe je dat op enkele cruciale moves, neem je af en toe ook de tweede of derde suggestie van de computer, laat je willekeurige tijd verstrijken, en is het dus niet te ontdekken. De kans dat Niemann ondertussen dit laatste doet, lijkt me inmiddels zeer groot.

========================================

"The centipawn is the unit of measure used in chess as representation of the advantage. A centipawn is equal to 1/100th of a pawn. Therefore 100 centipawns = 1 pawn. These values play no formal role in the game but are useful to players, and essential in computer chess, for evaluating positions.

The top computer move will lose zero centipawns, but lesser moves will result in a deterioration of the position, measured in centipawns.

This value can be used as an indicator of the quality of play. The fewer centipawns one loses per move, the stronger the play."

Zoals ik het lees dus iets om de kwaliteit van een schaker te meten. Een computer berekent altijd de perfecte zet en heeft een score van 0. Een minder perfecte zet levert een soort strafpunten op. Bij een score van 0 speel je dus tegen een computer en bij een hele hoge score tegen iemand die wat minder goed is.

Carlsen zit vaak rond de 8 zie ik staan, onder 10 ben je grootmeester niveau. 4 of 5 is dus verdacht goed.

========================================

de referentie aan mentor Dlugy is op verschillende manieren een verduidelijking van wat Magnus denkt. Dlugy heeft inderdaad Niemann getrained in de jeugd, maar is zelf ook beroemd omdat hij betrapt is bij online valsspelen. Zijn chesscomaccount werd zelfs tijdens een titled tuesday geblokkeerd en is inmiddels al twee jaar gedeactiveerd. Het gebruik van het woord mentor in plaats van coach impliceert ook dat Dlugy Niemann meer heeft geleerd dan alleen schaken.

Dat Carlsen niet direct Niemann kan beschuldigen, kan aan twee dingen liggen. Een, het mag niet van FIDE-regels. Twee, zijn eigen bedrijf (playMagnus) is sinds een aantal weken in overname door Chesscom, en tijdens mergers mag je wettelijk niets zeggen over bedrijfsgeheimen (zoals het valsspelalgoritme) die de betrokken bedrijven hebben. Sterker: het zou goed kunnen dat Carlsen zo heeft gezien dat Niemann een jarenlange geschiedenis van valsspelen heeft, hem sindsdien niet meer vertrouwt, en daarom deze rel begon.


[ Bericht 3% gewijzigd door slashdotter3 op 22-09-2022 12:11:55 ]
  donderdag 22 september 2022 @ 11:55:35 #36
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063306
Een computer speelt 'perfect' en heeft dus een centipawn score van 0.
Hoe slechter je speelt hoe hoger het getal

Onder de 10 ben je grootmeester niveau
Carlsen zit op 8
Niemann zit op 5

Dit zegt wel genoeg _O-
  donderdag 22 september 2022 @ 12:06:40 #37
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063436
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:55 schreef slashdotter3 het volgende:
Een computer speelt 'perfect' en heeft dus een centipawn score van 0.
Hoe slechter je speelt hoe hoger het getal

Onder de 10 ben je grootmeester niveau
Carlsen zit op 8
Niemann zit op 5

Dit zegt wel genoeg _O-
Nee dat zegt niet genoeg. Het is niet ongebruikelijk dat sterke schakers goede en minder goede periodes hebben. Een aantal briljante partijen op rij komt ongetwijfeld vaker voor, en als je die er uitpikt kan je dat niet gaan vergelijken met gemiddelden. De 10 cpawns voor een GM is een gemiddelde, de 8 voor Carlsen is een gemiddelde, de 5 van Niemann is geen gemiddelde maar gaat over een paar partijen. Prestaties van schakers zijn van enorm veel factoren afhankelijk en kunnen behoorlijk schommelen in de tijd. Dit soort vergelijkingen kan je op deze manier niet maken en al helemaal niet als het iemands carriere kan maken of breken.
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  donderdag 22 september 2022 @ 12:08:07 #39
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
  donderdag 22 september 2022 @ 12:19:58 #40
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063598
GeenStijl comment:
https://www.geenstijl.nl/5166769/niet-gunda/
Niemann heeft een tegenoffensief ingezet en wijst vingers naar iedereen en zegt dat hij door de beschuldigingen verbannen is van chess.com (het grootste schaakplatform) en dat het ongegrond is. chess.com heeft gezegd fuck you en deze gezegd: je bent een leugenaar en een valsspeler


twitter
pi_206063631
Overigens wordt er in het moderne schaak niet alleen over grootmeesters (officiele titel) gesproken, maar ook over supergrootmeesters (geen officiele titel). Wat exact een supergrootmeester is is aan interpretatie onderhevig, maar dat je er minstens een Elo-rating van 2700 punten voor nodig hebt daar zijn de meesten het wel over eens. Er zijn op dit moment 39 schakers met een rating van 2700 en hoger. Er zijn er twee met een rating boven de 2800. De gemiddelde rating van deze supergrootmeesters is 2739,4. Carlsen heeft een rating van 2856,3 en zit daarmee maar liefst 45 ratingpunten boven de nummer twee Ding Liren. De standaardafwijking is 32,4 ratingpunten. Carlsen zit daarmee 3,6 keer de standaarddeviatie boven het gemiddelde. Dat is heel veel, maar wat zegt dat dan?
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
pi_206063717
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:19 schreef slashdotter3 het volgende:
GeenStijl comment:
https://www.geenstijl.nl/5166769/niet-gunda/
Niemann heeft een tegenoffensief ingezet en wijst vingers naar iedereen en zegt dat hij door de beschuldigingen verbannen is van chess.com (het grootste schaakplatform) en dat het ongegrond is. chess.com heeft gezegd fuck you en deze gezegd: je bent een leugenaar en een valsspeler

[ afbeelding ]
[ twitter ]
Hier moet bij vermeld worden dat Chess.com een paar weken geleden de "Play Magnus Group", het schaakbedrijf van Magnus Carlsen heeft overgenomen voor $83 miljoen. Er spelen wellicht nog andere dan alleen sportieve belangen.
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
  donderdag 22 september 2022 @ 12:30:39 #43
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063763
https://www.theguardian.c(...)-baer-generation-cup
It is believed Carlsen chose to make a single move rather than none at all so as to technically fulfil his contract with the organisers. If one or both players fails to make a move, the game counts as a default and not as a completed game.

==================
Carlsen finally broke his silence on Wednesday night when he told Norway's TV2 that he is likely to make a statement on Monday, after the end of the Julius Baer Generation Cup.
  donderdag 22 september 2022 @ 12:31:25 #44
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063782
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:28 schreef recursief het volgende:

[..]
Hier moet bij vermeld worden dat Chess.com een paar weken geleden de "Play Magnus Group", het schaakbedrijf van Magnus Carlsen heeft overgenomen voor $83 miljoen. Er spelen wellicht nog andere dan alleen sportieve belangen.
Heb nog een nuJij reactie bij #35 toegevoegd

[ Bericht 0% gewijzigd door slashdotter3 op 22-09-2022 12:41:06 ]
pi_206063945
Carlsen laat zich inmiddels wel kennen als de grote manipulator. Wat er ook met Niemann aan de hand is, de response van het Carlssen kamp valt niet uit te leggen of goed te praten. Lose-lose situatie.
Jesus saves but death prevails.
  donderdag 22 september 2022 @ 12:42:14 #46
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206063971
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:40 schreef Shivo het volgende:
Carlsen laat zich inmiddels wel kennen als de grote manipulator. Wat er ook met Niemann aan de hand is, de response van het Carlssen kamp valt niet uit te leggen of goed te praten. Lose-lose situatie.
Nee hoor, valt prima uit te leggen, zie #35 laatste reactie, maar vertel gerust hoe jij het beter had aangepakt
pi_206064619
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:42 schreef slashdotter3 het volgende:

[..]
Nee hoor, valt prima uit te leggen, zie #35 laatste reactie, maar vertel gerust hoe jij het beter had aangepakt
Chess.com is niet te vertrouwen, die zijn recentelijk samengegaan met het bedrijf van Carlssen

Als anderen roepen dat in al die toernooien etc. niks aan de hand is moet Carlssen niet zo janken. Die is gewoon bang dat hij koek krijgt van iemand die (veel) lager staat dat hijzelf.
  donderdag 22 september 2022 @ 13:39:34 #48
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_206064739
YT comment:

Hans had a brilliant, almost perfect game vs Magnus on Sinquefeld. That being said, his interview after the game was really strange to me. Instead of acknowledging his own performance and honestly congratulate himself, he however said something like 'Magnus must feel bad for losing against an idiot like me'.
Psychologically, one should feel incredibly strong, confident and positive after a game like that. That interview is very very odd.
pi_206065435
Zijn er beelden van dat Carlsen had verloren van hem
pi_206065469
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 13:29 schreef koffiekoekjes het volgende:

[..]
Chess.com is niet te vertrouwen, die zijn recentelijk samengegaan met het bedrijf van Carlssen

Als anderen roepen dat in al die toernooien etc. niks aan de hand is moet Carlssen niet zo janken. Die is gewoon bang dat hij koek krijgt van iemand die (veel) lager staat dat hijzelf.
Carlsen bewijst ook dit toernooi weer dat hij nog steeds veruit de beste is.
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')