abonnement Unibet Coolblue
pi_206037894
Stijging energierekening valt nog mee: massale overheidssteun kan wachten, stellen economen van ABN AMRO.
quote:
Er is een groot verschil tussen de stijging van energieprijzen voor gas en stroom voor nieuwe klanten die variabele contracten afsluiten, en de stijging die te zien is bij de termijnbedragen die je betaalt als je al klant bent bij een energieleverancier.

De termijnbedragen stijgen nog beperkt en daarom zou de overheid nog moeten wachten met massale steun om hoge energiekosten voor huishoudens op te vangen. Dat stelt hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO tegenover het AD.

Het argument van Phlippen is dat als je te vroeg met massale overheidssteun komt, terwijl de energielasten nog maar beperkt gestegen zijn, dit de inflatie kan aanwakkeren via een bestedingsimpuls.

Uit transactiedata van ABN AMRO blijkt dat het gemiddelde, maandelijkse termijnbedrag dat klanten van energieleveranciers betalen, in augustus op 166 euro lag, tegen 132 euro in dezelfde maand een jaar eerder Dat is een plus van 26 procent.

Kijk je naar de stijging van gemiddelde tarieven van stroom en gas voor nieuwe, variabele contracten, dan ontstaat een heel ander beeld. Zo lag volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek het gemiddelde variabele leveringstarief voor gas inclusief belastingen afgelopen maand op 2,60 euro per kuub, tegen 0,88 euro in dezelfde maand een jaar eerder. Het gemiddelde variabele tarief is daarmee met een factor drie gestegen in een jaar tijd.

Voor stroom noteert het CBS in augustus voor nieuwe, variabele contracten een gemiddeld leveringstarief van 0,58 euro per kWh, tegen 0,24 euro per kWh in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is bijna 2,5 keer zoveel.

Er lijkt dus een flink verschil te zijn tussen de stijging van variabele energietarieven voor nieuwe klanten van energieleveranciers en datgene wat huishoudens in doorsnee per maand betalen.

Termijnbedrag energierekening stijgt minder hard dan variabele tarieven stroom en gas
Energieleveranciers laten klanten doorgaans 12 maanden lang een vast maandbedrag betalen. Na afloop van zo’n 12-maandsperiode wordt dan een verrekening gemaakt op basis van het daadwerkelijke verbruik van gas en stroom en de bijbehorende prijzen.

Tot vorig jaar was het zo dat prijzen bij een variabel contract veelal twee keer per jaar werden aangepast: in januari en juli. Maar door de onstuimige prijsontwikkeling passen de meeste energieleveranciers de prijzen inmiddels veel vaker tussentijds aan. Daarbij is het nog wel zo dat bestaande klanten regelmatig een ander, lager tarief aangeboden krijgen, vergeleken met de standaardcontracten voor nieuwe klanten met variabele prijzen.

Doordat de termijnbedragen geleidelijker worden aangepast dan de variabele tarieven voor nieuwe klanten, sijpelen de hogere prijzen voor stroom en gas voor de meeste huishoudens ook geleidelijk door.

Het gemiddelde termijnbedrag van 166 euro per maand dat huishoudens momenteel betalen voor stroom en gas volgens ABN AMRO, ligt in lijn met transactiedata die ING afgelopen week publiceerde. Daar rolde een gemiddeld termijnbedrag van 170 euro uit in augustus dit jaar, tegen 138 euro in dezelfde maand een jaar eerder. Een plus van 23 procent.

Echter, de economen van ING toonden ook de spreiding van de stijging van termijnbedragen voor verschillende huishoudens. Daaruit bleek onder meer dat voor 13 procent van de huishoudens het termijnbedrag in augustus 100 euro of meer hoger ligt dan een jaar geleden. Voor 1 procent van de huishoudens is het termijnbedrag zelfs 300 euro of meer gestegen.

Er is dus al wel een groeiende groep voor wie de energierekening problematisch dreigt te worden. De politieke discussie zal daarom op scherp blijven staan, waarbij de vraag is of er voor schrijnende gevallen al iets gedaan moet worden door de overheid om de pijn van de hoge energierekening te verzachten.
Dit dacht ik ook altijd al wel... al hoor je dat weinig in de media...
Mensen die ineens 3 keer zoveel moeten betalen komen volgens mij van een 3 jarig vast contract af... die misschien wel in 2019 is afgesloten...
En deze uitschieters komen in het nieuws...
Heeft deze mevrouw Phlippen niet een beetje gelijk hierin?

[ Bericht 0% gewijzigd door Bocaj op 20-09-2022 09:58:01 ]
  dinsdag 20 september 2022 @ 09:55:16 #2
486266 herverwijderd
het leed is al geschied
pi_206037915
Zo'n laag gemiddeld termijnbedrag? Daar kijk ik echt van op. Dacht dat voor dit hele prijsstijgingsgedoe het gemiddelde al hoger lag.
pi_206037927
quote:
4s.gif Op dinsdag 20 september 2022 09:52 schreef Bocaj het volgende:
Stijging energierekening valt nog mee: massale overheidssteun kan wachten, stellen economen van ABN AMRO.
[..]
Dit dacht ik ook altijd al wel... al hoor je dat weinig in de media...
Mensen die ineens 3 keer zoveel moeten betalen komen volgens mij van een 3 jarig vast contract af... die misschien wel in 2019 is afgesloten...
En deze uitschieters komen in het nieuws...
Heeft deze mevrouw Philippen niet een beetje gelijk hierin?
Ja, een beetje, want ik ken die types die compleet in de paniek schieten, bij de eerste tegenslag. Terwijl nog helemaal niks zeker was en ook nog niet is. Ik woon in een krot, het is koud en ja, dat was het ook voor de oorlog en toen was het ook of stoken en arm zijn of gewoon 18 a 19 graden binnen, maar nee, ze stoken een krot tot boven de 20, met sowieso een belachelijke energie rekening. En rekenen kennen ze ook niet, want die toeslag was voor die die hogere rekening, dus dat heeft meestal niks extra gekost. Tot nu toe, als je het ook had uitgegeven aan de energie rekening en niet iets anders.
pi_206037996
Gisteren in Op1.
quote:
Sandra Phlippen zegt dat generieke maatregelen voor compensatie van de energierekening niet nodig zijn. ''Laten we het geld gebruiken voor mensen met die torenhoge rekening, laten we voorkomen dat we om populair te zijn helikoptergeld over iedereen gaan uitstrooien.''
pi_206041214
quote:
Laten we vooral dit soort grootverdieners negeren en ook de middeninkomens niet vergeten, die werken namelijk wel hard voor hun centjes, zonder enige bijdrage van de overheid...

uitkeringstrekkers en minimumloon verdieners zijn in deze niet als enige de dupe
hardcoholic
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')