abonnement Unibet Coolblue
pi_205996649


BERLIJN, 16 september (Reuters) - Duitsland nam vrijdag de controle over een grote olieraffinaderij in Russische handen, met het risico op vergelding van Moskou, aangezien Berlijn ernaar streeft de energievoorziening te versterken en zijn toezegging van de Europese Unie na te komen om de Russische olie-invoer tegen het einde van de jaar.

Het ministerie van Economische Zaken zei dat het een eenheid van het Russische oliebedrijf Rosneft (ROSN.MM) onder het toezicht van de sectorregulator plaatst en de Schwedt-raffinaderij van het bedrijf overneemt, die 90% van de Berlijnse brandstof levert.

"Met het trustschap wordt de bedreiging voor de continuïteit van de energievoorziening tegengegaan en wordt een essentiële basis gelegd voor het behoud en de toekomst van de Schwedt-site", aldus het ministerie in een verklaring.

Overheden in heel Europa racen om hun energieleveranciers overeind te houden en brandstofleveringen veilig te stellen terwijl ze de sancties tegen grote leverancier Rusland opvoeren vanwege de invasie van Oekraïne.

Moskou heeft vergeldingsmaatregelen genomen door de gasstromen te verminderen en heeft gedreigd alle kranen af ​​te sluiten, waardoor de prijzen de hoogte in schoten en het vooruitzicht van energierantsoenering in Europa deze winter groter werd.

Rosneft Deutschland, dat voor het grootste deel eigendom was van de Russische oliegroep en goed is voor ongeveer 12% van de Duitse olieverwerkingscapaciteit, wordt onder trustschap geplaatst van de toezichthouder van het Federal Network Agency. De toezichthouder zei dat de oorspronkelijke eigenaar niet langer bevoegd was om instructies te geven.

Rosneft Deutschland en Rosneft hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar.

De Poolse raffinaderij PKN Orlen (PKN.WA) is geïnteresseerd in het nemen van een meerderheidsbelang in de Schwedt-raffinaderij, de op drie na grootste van Duitsland en levert ook aan delen van West-Polen, vertelden bronnen in Berlijn en Warschau die bekend waren met de zaak aan Reuters.

Shell, dat een belang van 37,5% in Schwedt bezit, wil dat al langer verkopen. Shell zei vrijdag dat het "onaangetast" was door de Duitse stap om de controle over de raffinaderij over te nemen.

De raffinaderij van Schwedt stelt Berlijn al enkele weken voor een dilemma, aangezien het al zijn ruwe olie uit Rusland heeft ontvangen, maar Duitsland is vastbesloten om tegen het einde van het jaar de invoer van olie uit Rusland te beëindigen op grond van sancties van de Europese Unie.

De overname van Schwedt brengt echter vergeldingsmaatregelen van Moskou met zich mee.

Polen zei eerder dit jaar dat het beëindigen van het Russische eigendom van de raffinaderij een voorwaarde was voor de mogelijke levering van zeeolie via een terminal in Gdansk en via Poolse pijpleidingen ter vervanging van Russische ruwe olie.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken zei dat de stap van vrijdag een pakket omvatte om ervoor te zorgen dat de raffinaderij olie van alternatieve routes zou kunnen ontvangen, zonder details te verstrekken.

Kanselier Olaf Scholz, minister van Economie Robert Habeck en de staatspremier van Brandenburg zullen om 1130 GMT meer details bekendmaken.

De zet van Duitsland op Rosneft Deutschland is de laatste poging om de energiemarkt te stabiliseren.

De regering zei deze week dat ze de kredietverlening aan bedrijven die het risico lopen te worden verpletterd door de stijgende gasprijzen, zou opvoeren, en energiebedrijf Uniper zei dat de staat een meerderheidsbelang zou kunnen nemen, en een reddingspakket van de overheid ter waarde van 19 miljard euro ($ 19 miljard) was geen langer genoeg. Lees verder

De regering heeft SEFE, voorheen bekend als Gazprom Germania, ook onder curatele gesteld nadat de Russische energiegigant Gazprom (GAZP.MM) het in april had gedumpt.

Berlijn worstelt met het besluit van Rusland om de gasstroom door de Nord Stream 1-pijpleiding te stoppen, de grootste gastoevoerroute die Europa's grootste economie aandrijft.

Als gevolg van de beslissing van vrijdag neemt het Federal Network Agency de aandelen van Rosneft Deutschland in de MiRo-raffinaderij in Karlsruhe en Bayernoil-raffinaderij in Vohburg over.

($ 1 = 1.0019 euro)

https://www.reuters.com/b(...)steeship-2022-09-16/
pi_205996703
Het gaat blijkbaar om 3 verschillende Russische energiebedrijven:

https://federalnewsnetwor(...)wned-oil-refineries/
pi_205997128
Kan er eigenlijk niets van breien.
De evt gevolgen zijn?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')