Frits van Eerd, voormalig topman van supermarktketen Jumbo, moet deze zomer voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland gaat hem vervolgen vanwege corruptie en valsheid in geschrifte. Het onderzoek naar hem is nog niet afgerond. Mogelijk hangt hem los van deze zaak nog een grotere witwaszaak boven het hoofd.![?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8&desiredformat=webp]()
Bij een inval in zijn huis werd Frits van Eerd (57) op 13 september 2022 opgepakt. Gelijktijdig werden nog acht verdachten aangehouden, waaronder Theo E., een autohandelaar en voormalig motorcrosstrainer uit het Drentse Gasteren. Ook E. (59) wordt vervolgd. Beiden moeten op 16 september voor het eerst verschijnen voor de noordelijke fraudekamer in Noord-Nederland.
Opvallend genoeg meldt het Openbaar Ministerie nu dat het onderzoek naar Frits van Eerd nog niet is afgerond, in tegenstelling tot dat naar de andere verdachten. Mogelijk zal de ex-supermarktbaas ook worden vervolgd voor witwassen, schrijft justitie, maar het onderzoek daarnaar loopt nog. Dat kan betekenen dat een deel van de zaak tegen Van Eerd wordt losgeknipt van de rest en dat de witwaszaak mogelijk verder reikt dan zijn connecties met de hoofdverdachte in Drenthe.
Frits van Eerd is nog steeds voor een derde eigenaar van supermarkt Jumbo, een bedrijf met een omzet van ruim 10 miljard euro en tienduizenden medewerkers. Onder zijn leiding groeide Jumbo uit tot de op een na grootste supermarkt van Nederland. Ook was Jumbo sponsor van topsporters als Max Verstappen, Jeffrey Herlings en de schaatsers en wielrenners van Jumbo-Visma.
Theo E. wordt vervolgd vanwege belastingfraude, niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Ook zijn autobedrijf wordt vervolgd vanwege belastingfraude. Hij wordt door het OM in Noord-Nederland nog steeds als hoofdverdachte in deze zaak gezien. De Drent wordt niet meer verdacht van witwassen. Vier andere verdachten krijgen van het OM een geldboete, taakstraf of schadevergoeding voor valsheid in geschrifte. De zaak tegen de overige verdachten wordt geseponeerd.
GevangenisstraffenOp de delicten waarvoor Van Eerd en E. nu voor de rechter moeten verschijnen, staan maximale gevangenisstraffen van vier jaar (corruptie) en zes jaar (valsheid in geschrifte en belastingfraude). Ook voor witwassen geldt een maximumstraf van zes jaar. Daarnaast kunnen voor dit soort zaken forse geldstraffen worden uitgedeeld.
Niet-ambtelijke corruptie is een juridisch woord voor omkoping. Van omkoping is sprake als iemand giften of steekpenningen aanneemt en in ruil daarvoor bijvoorbeeld tegenprestaties levert aan degene van wie hij het geld krijgt. Bij de aanhouding van verdachten maakte het OM melding van onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross. Die termen gebruikt justitie nu niet, maar deze site beschikt over informatie waaruit blijkt dat de sponsorcontracten van Jumbo in de sport onder een vergrootglas liggen.
Bij de invallen in september 2022 werden negen mensen aangehouden. Justitie bracht toen naar buiten dat zij verdacht werden van witwassen van geld en goederen. Dit witwassen gebeurde volgens het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast was er een verdenking van btw-fraude in de autohandel.
![?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8&desiredformat=webp]()
Hoofdverdachte Theo E. is een autohandelaar en voormalig motorcrosser en motorcrosstrainer uit het Drentse Gasteren. Hij zou de spil in het criminele netwerk zijn geweest. Hij zat langer vast dan de andere verdachten, waaronder Jumbo-eigenaar Frits van Eerd. Die werd vijf dagen verhoord en daarna vrijgelaten. De andere verdachten kwamen uit Drenthe en Brabant en mochten ook allemaal na een of meerdere dagen verhoor weer naar huis.
Theo E. kwam het verleden al meermaals in aanraking met justitie. Hij werd tweemaal veroordeeld, onder meer vanwege witwassen. Ik 2008 kreeg hij een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. In 2021 werd hij in een andere zaak, gerelateerd aan een Friese drugsbende, in cassatie veroordeeld tot 18 maanden onvoorwaardelijk.
Oplegger en een HummerTussen 2010 en 2014 coachte E. een motorcrossteam dat door Jumbo werd gesponsord. Nadat Jumbo signalen kreeg dat E. een criminele reputatie had, sneed de supermarkt de banden met de Drentse coach door. Frits van Eerd kreeg toen ook te horen dat hij geen zaken met hem meer mag doen. Dat was een boodschap waar Van Eerd zich niet aan hield. Deze site onthulde in de nasleep van de aanhoudingen dat Van Eerd de laatste jaren een aantal voertuigen van E. kocht, in elk geval een oplegger en een Hummer die het Amerikaanse leger in Afghanistan gebruikte. Ook kocht hij een oude Mercedes van E.: over de betaling van dat voertuig ontstond later een conflict.
Daarnaast ging Van Eerd - onder de vlag van Jumbo - door met het sponsoren van motorcrossteams. In de loop der jaren werden ten minste vijf teams met Jumbo-geld gesponsord. Daarnaast kreeg nog een flink aantal individuele sponsors financiële ondersteuning. Ook daar zou sprake zijn geweest van onregelmatigheden. Bij Hutten Metaal
Yamaha Racing, een van de door Van Eerd gesponsorde teams, wilde de accountant bijvoorbeeld de jaarrekening niet goedkeuren.
Na zijn aanhouding legde Van Eerd zijn topmanschap bij Jumbo neer. Hij kreeg van het familiebedrijf de ruimte om zich te concentreren op de mogelijke strafzaak die hem boven het hoofd hing. Van Eerd werd opgevolgd door Ton van Veen. Die hield grote schoonmaak bij de supermarkt. Zo werd een punt gezet achter de meeste activiteiten op het gebied van sportsponsoring.
ContantenIn de nasleep van de aanhoudingen in september 2022 kregen tal van mensen in de motorsport bezoek van de Fiod, bijvoorbeeld om als getuige te worden gehoord. Maar over de exacte strafbare feiten die de verdachten gepleegd zouden hebben, liet het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland, dat het onderzoek uitvoert in samenwerking met de Fiod en het functioneel parket, de afgelopen anderhalf jaar niets los.
Het Financieele Dagblad schreef dat bij Van Eerd thuis in Heeswijk-Dinther en in zijn werkplaats in Veghel bij elkaar 445.000 euro aan contanten werden gevonden. Een deel van dat geld bestond uit briefjes van 200 en 500 euro, die in het reguliere betalingsverkeer amper gebruikt worden.
https://www.ad.nl/binnenl(...)corruptie~ab8e75ffe/Heftig. Grote zaak......
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !