abonnement Unibet Coolblue
pi_205924810
quote:



Bendegeweld is hét thema bij Zweedse verkiezingen

Hoe stopt Zweden het uit de hand gelopen bendegeweld? Het is hét thema van de parlementsverkiezingen, die zondag worden gehouden.

De kans dat het nieuwste proefballonnetje van de radicaal-rechtse Zweden-Democraten een deel van de oplossing gaat zijn, lijkt klein. Het plan om piepjonge delinquenten vernederende taakstraffen te laten uitvoeren, om zo een criminele carrière in de kiem te smoren, werd uitgebreid besproken in de kranten, al was het maar om de juridische onmogelijkheid te onderstrepen. Ondertussen lijkt de partij wel de grootste te worden op rechts.

Het bendegeweld in Zweden beperkt zich allang niet meer tot Stockholm, Göteborg of Malmö. Zo'n beetje elke stad heeft ervaring met wilde schietpartijen tussen rivaliserende groepen. Ze bestaan grotendeels uit jongeren met een migratieachtergrond, opgegroeid in gesegregeerde voorsteden. Omdat jongeren lagere straffen krijgen, worden ze graag gerekruteerd. Zo werd onlangs een bendeleider geliquideerd door een vijftienjarige.





Op rechts roepen partijen dat het jarenlange ruimhartige migratiebeleid zich nu wreekt. Maar misdaadverslaggever Joakim Palmkvist kan weinig met die redenering. "Dit zijn jongeren die in Zweden zijn geboren, ze komen niet in de criminaliteit terecht omdat hun ouders uit Mogadishu, Teheran of godbetert Stockholm komen."

Maar het is duidelijk dat in Zweden een taboe is geslecht. Ook de sociaaldemocratische partij van premier Magdalena Andersson zegt nu ronduit dat segregatie een probleem is. Partijen roepen op tot hardere straffen, meer blauw op straat, en meer: zo suggereerden de conservatief-liberalen kinderen uit probleemwijken op ADHD te laten testen.



In antwoord kwam de regering onlangs al met een, voor sociaaldemocraten ongekend, actieplan dat law and order ademt. Daarin wordt voorgesteld om miljarden kronen voor versterking van het politiekorps uit te trekken en gepleit voor zwaardere straffen op wapenbezit. "Maatregelen voor de korte termijn," aldus Palmkvist. "Om raddraaiers van de straat te krijgen."

Maar de gedachte dat strengere straffen daadwerkelijk leiden tot minder geweld is naïef, zegt Basim Ali. "Wanneer een wapen je leven kan redden, deins je niet terug voor een hogere straf." Hij is jongerenwerker in Skäggetorp, een wijk bevolkt door arbeidsmigranten in de stad Linköping.

Het toonbeeld van een wijk waar in aanloop naar de verkiezingen veel over, maar weinig mee wordt gepraat. "Tijdens corona hielden we twee meter afstand, maar daarvoor ervoeren deze jongeren al een 'Zweedse afstand'."

Leraren spreken gebrekkig Zweeds, buiten het schoolplein wordt er Blattesvenska gesproken, een mengelmoes van straattaal en Zweeds. Geen aangeharkte voortuinen, maar slecht onderhouden speeltoestellen tussen flats. Plekken waar de Zweedse verzorgingsstaat niet alleen ver weg voelt, maar ook is. Door jarenlang centralisatie-beleid zijn sociale diensten er vertrokken en zijn dit soort buurten verworden tot ronselgebied van bendes.



Aan Ali de taak om te voorkomen dat jongeren daaraan ten prooi vallen. "Dit zijn jongens die met zijn vieren een slaapkamer en een winterjas moeten delen. Die denken niet aan een toekomst bij een advocatenbureau, maar aan geld om de maand door te komen." Als ze al eens politici op tv zien, roepen die dat ze keihard aangepakt moeten worden. "Rolmodellen zijn er voor hen nauwelijks."

Waar de staat in de loop der jaren is verdwenen, zijn bendes nooit ver, met hun dure auto's, kleding en nieuwe telefoons. Een makkelijke manier om geld te verkrijgen en carrière te maken - zij het crimineel.

Het leidt tot een parallelle samenleving, met eigen wetten. Als deze jongeren al eens in aanraking komen met de maatschappij, is dat met de politie. En dan geldt er een ongeschreven zwijgplicht, een omerta: praten doe je niet. Palmkvist: "De politie staat keer op keer met lege handen."

Semi-afgesloten wijken
Het zijn dit soort wijken waarover premier Andersson het heeft, toen ze onlangs waarschuwde voor potentiële 'Little Italies' of 'Chinatowns'. Hoewel concrete wetgeving tot nu toe uitblijft, verraadt de hardere retoriek dat de sociaaldemocraten zich herpositioneren op het gebied van integratie. In Zweden wordt al de vergelijking getrokken met de Deense zusterpartij, waar een strikt migratiebeleid de wind uit de zeilen houdt van populistisch rechts.

Machteloos kijken jeugdwerkers ondertussen toe hoe er in sommige steden al voorzichtig wordt gesproken over semi-afgesloten wijken, naar voorbeeld van de Amerikaanse 'gated communities'. Dat leidt volgens Ali alleen maar tot meer isolatie van de jongeren uit Skäggetorp. Uitgerekend daar wordt er met een opkomst van 4 procent weinig verwacht van de politiek. "Wrang, want juist hier zijn ze gebaat bij fatsoenlijk beleid."
We moesten zo nodig een multi-culturele samenleving worden. Dit is het resultaat. Alle wegkijkers en racisme roepers mogen zich dit ook wel aanrekenen vind ik.
pi_205925404
Haha
pi_205925419
quote:
8s.gif Op zaterdag 10 september 2022 20:29 schreef Alpha0 het volgende:
gesegregeerde voorsteden.
Hoef al niet verder te lezen. Dit is het probleem.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_205925834
Prachtig toch, die multiculturele samenleving. Een verrijking voor het land, echt waar.....

:')
  zaterdag 10 september 2022 @ 21:40:42 #5
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_205926017
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 september 2022 21:30 schreef Toine51 het volgende:
Prachtig toch, die multiculturele samenleving. Een verrijking voor het land, echt waar.....

:')
Dit is gewoon wat je krijgt als je massaal allemaal laagopgeleide, cultureel totaal afwijkende groepen binnen haalt. Veelal kansarm, bij elkaar in wijken die steeds verder verloederen en waar de criminaliteit dus de overhand neemt na verloop van tijd.
pi_205926251
Waarom blijven we in Europa dit soort volk collectief importeren? In Zweden is het helemaal bijzonder dat een partij met radicalere oplossingen voor deze problemen nog niet de grootste is geworden, en dat zal op andere fronten het land schaden.

Waarom beschermen West/Noord-Europese regeringsleiders hun bevolking niet? Is het in Nederland echt nodig om op een Wilders te moeten stemmen zodat dit ook hier niet gebeurt over 10 jaar omdat verder alle partijen weg kijken? Liever niet, maar dit soort ontwikkelingen moeten echt een halt worden toegeroepen.
pi_205926807
Mensen zijn gelijkwaardig, culturen zijn dat niet.

Uitgerekend in Zweden het niet kunnen maken als waardig mens :') en de criminaliteit verkiezen boven een waardig maatschappelijk bestaan. Letterlijk alles is daar gratis en wil je niet werken dan krijg je gewoon geld.

Bepaalde culturen poepen gewoon op de gastvrijheid van westerse landen. Dit is een cultureel probleem.
pi_205926978
Ligt meer aan sociaal-economische omstandigheden dan etniciteit.
Racisme.
- Souverän ist nicht, wer viel hat, sondern wenig braucht -
  zaterdag 10 september 2022 @ 22:49:59 #9
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_205927263
Importeer ellende , krijg ellende
Ik ben inmiddels overleden
pi_205927510
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 september 2022 21:40 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]
Dit is gewoon wat je krijgt als je massaal allemaal laagopgeleide, cultureel totaal afwijkende groepen binnen haalt. Veelal kansarm, bij elkaar in wijken die steeds verder verloederen en waar de criminaliteit dus de overhand neemt na verloop van tijd.
Dat weet iedereen maar dat zeg je niet.
Gewoon tegen beter in hopen op verandering ^O^
Vakman pur sang
pi_205927589
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 september 2022 21:52 schreef TegendraadseTelg het volgende:
Waarom blijven we in Europa dit soort volk collectief importeren?
Misschien omdat we niet geregeerd worden door wat deel uitmaakt of wenst uit te maken van die 'we'.
“My soul is impatient with itself, as with a bothersome child; its restlessness keeps growing and is forever the same. Everything interests me, but nothing holds me.” ― Fernando Pessoa
pi_205927706
Ook wel opvallend dat de NOS alleen wat activisten aan het woord laat van een bepaalde snit. Oh nee wacht, totaal niet opvallend.
pi_205928184
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 september 2022 22:30 schreef Galvez het volgende:
Ligt meer aan sociaal-economische omstandigheden dan etniciteit.
Racisme.
Die troefkaart werkt niet meer joh, zet eens een keer een ander plaatje op.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_205928406
Was Zweden niet het land waar asielzoekers zingend onthaald werden?

Dit is jullie karma voor het beleid waar jullie op gestemd hebben
  zaterdag 10 september 2022 @ 23:51:44 #15
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_205928516


[ Bericht 54% gewijzigd door Tengano op 11-09-2022 00:07:56 ]
  zaterdag 10 september 2022 @ 23:52:10 #16
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_205928523
Welke steden of gebieden zouden er bij ons bovenaan het lijstje staan om deze transitie wellicht op te volgen?

In het hypothetische geval natuurlijk dat een dergelijk onrealistische situatie zich hier ook zou voordoen?

[ Bericht 51% gewijzigd door Tengano op 11-09-2022 00:35:41 ]
  zondag 11 september 2022 @ 00:13:23 #17
488213 BMW1993
Het echte leven.
pi_205928812
Zelfde probleem krijg je hier met al die massa's vluchtelingen.

De eerste generatie, nu in Ter Apel bijvoorbeeld... zullen dankbaar zijn dat ze hier in Nederland mogen wonen, maar hun kinderen (en ja die krijgen ze) zullen hier opgroeien en dat zijn juist diegene die zich gaan verzetten tegen de maatschappij.

Dat zag je ook bij de Marokkanen.. Juist hun kinderen gingen zich bezig houden met ramkraken en zware criminaliteit..
pi_205928913
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 september 2022 23:11 schreef MoreDakka het volgende:
Ook wel opvallend dat de NOS alleen wat activisten aan het woord laat van een bepaalde snit. Oh nee wacht, totaal niet opvallend.
De enige twee personen die aan het woord komen zijn een misdaadverslaggever en een jongerenwerker?
pi_205928954
quote:
8s.gif Op zaterdag 10 september 2022 20:29 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
We moesten zo nodig een multi-culturele samenleving worden. Dit is het resultaat. Alle wegkijkers en racisme roepers mogen zich dit ook wel aanrekenen vind ik.
Volgens het artikel dat je post is dat niet het probleem.

Het is ook wel een erg makkelijke conclusie, nogal kort door de bocht en verraadt een gebrek aan kennis over correlatie versus causaliteit.
  zondag 11 september 2022 @ 00:24:48 #20
488213 BMW1993
Het echte leven.
pi_205928963
- Dubbel.
pi_205929021
gewoon tegenstemmen, klaar.
God was in Christ, reconciling the world unto himself, not imputing their trespasses unto them;
pi_205929105
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2022 00:20 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
De enige twee personen die aan het woord komen zijn een misdaadverslaggever en een jongerenwerker?
Dat heb je goed gezien.
pi_205929132
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2022 00:37 schreef MoreDakka het volgende:

[..]
Dat heb je goed gezien.
Waar leid jij dan uit af dat er 'alleen wat activisten van een bepaalde snit' aan het woord komen?

Zijn misdaadjournalisten en jongerenwerkers altijd activisten? Of heb je extra informatie opgezocht over deze twee mensen?
pi_205929147
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 september 2022 21:52 schreef TegendraadseTelg het volgende:
Waarom blijven we in Europa dit soort volk collectief importeren? In Zweden is het helemaal bijzonder dat een partij met radicalere oplossingen voor deze problemen nog niet de grootste is geworden, en dat zal op andere fronten het land schaden.
Om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen.
'De arbeidsmarkt schreeuwt erom'

Vanaf eind 2022 wil de Europese Commissie de deuren openzetten voor nieuwe arbeidsmigranten voornamelijk uit Tunesië, Egypte en Marokko. Voor sommige lidstaten van de EU is het dé manier om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen.Vooral Nederland heeft een behoefte aan nieuwe werknemers. "Nederland hoort toch wel bij de landen waar een groot tekort is." Voor Nederland zou het werven van nieuwe legale arbeidskrachten dan ook een uitkomst zijn.
quote:
Waarom beschermen West/Noord-Europese regeringsleiders hun bevolking niet?
De markt bepaalt de regels
De markt heeft te veel invloed op de regels en dat zie je vooral in de Verenigde Staten. Je kunt een presidentschap kopen en het grote bedrijfsleven kan vervolgens zijn wensenlijstjes indienen.

In Europa ging dat altijd wat subtieler. Maar het debacle in ons land met de afschaffing van de dividendbelasting toont dat het er hier eigenlijk niet anders aan toe gaat: het grootkapitaal heeft rechtstreeks toegang.

quote:
Is het in Nederland echt nodig om op een Wilders te moeten stemmen zodat dit ook hier niet gebeurt over 10 jaar omdat verder alle partijen weg kijken? Liever niet, maar dit soort ontwikkelingen moeten echt een halt worden toegeroepen.
Het is opmerkelijk dat de partijen die om het hardst roepen dat het afgelopen moet zijn met die 'massa-immigratie' zelf verantwoordelijk zijn voor de sterke stijging van het migratiesaldo in de afgelopen tien jaar. De toename van 30.000 in 2010 naar meer dan 100.000 in 2019 komt namelijk voor een belangrijk deel op het konto van (Oost-)Europese arbeidsmigranten. Met als belangrijkste reden de extreme flexibilisering van de arbeidsmarkt, met name aan de onderkant.

Waar de VVD, PVV en FvD moord en brand schreeuwen over massamigratie, blijken zij tegelijkertijd de grootste aanjagers en voorstanders van flexcontracten en vrijheid voor internationale arbeidsbemiddelaars.
Als Wilders en Rutte zich echt zorgen maken over 'massa-immigratie' en de immigratie substantieel willen afremmen, dan zullen ze moeten accepteren dat dit serieuze economische consequenties heeft.
Tuinders, bolleboeren, distributiecentra en slachterijen zullen onmiddellijk in problemen komen en hun activiteiten mogelijk verplaatsen. Dat hoeft overigens niet erg te zijn, maar ik heb nog geen enkele rechtse politicus hiervoor horen pleiten.
  zondag 11 september 2022 @ 00:44:59 #25
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_205929183
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2022 00:41 schreef Wirwarz het volgende:
Om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen.

arbeidsmigranten voornamelijk uit Tunesië, Egypte en Marokko
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')