FOK!forum / Relaties & Psychologie / Is sociopathie/empathie een spectrum?
PabstBlueRibbondonderdag 18 augustus 2022 @ 16:47
Mensen worden op basis van bepaalde sociale gedragskenmerken snel in een hokje geplaatst, met aan de ene kant de psychopaten, sociopaten, narcisten etc en aan de andere kant mensen die heel erg empathisch of zelfs hoogsensitief zijn.

Hoe zien jullie dat? Zijn mensen op wie zo'n label betrekking heeft buitenbeentjes of neemt iedereen een bepaalde plek in binnen een spectrum? Denken jullie dat het iets genetisch is, wat inhoudt dat iemand er sowieso eigenlijk nooit echt in kan veranderen? Of is het in wezen dynamischer dan wordt verondersteld, dus dat iemand met een antisociale persoonlijkheid zijn empathisch vermogen kan ontwikkelen en dat andersom iemand die altijd veel empathie had zich juist kan verharden en meer gaat denken en handelen in zijn eigen voordeel?
Harvest89donderdag 18 augustus 2022 @ 16:48
Wat zegt je psycholoog?
Lenny77donderdag 18 augustus 2022 @ 18:16
Onderschat nature-nurture niet.
Psychopathie heeft een grote erfelijkheidsfactor en in het 'verkeerde' gezin kan deze echt tot bloei komen. Bij het juiste gezin echter kan dit afgevlakt worden.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5607565/

Ik heb ooit ergens gelezen dat kinderen met de erfelijke factor in een liefdevol gezin wel eens uitgroeien tot de bedrijfsleiders/ politiekers die het heel ver schoppen. Dus niet met de gevaarlijke psychopathische karaktertrekken zoals folteraars of moordenaars maar wel redelijk hard zijn om er te geraken (hier heb ik geen bron van).

Empathie lijkt mij eerder nurture te zijn. Maar trap een lief mens dikwijls genoeg op zijn ziel en ik denk dat er niet veel over blijft van die zachtheid.
(Artikeltje hieronder beweert 10% genetisch, ik zou meer moeten opzoeken voor diepgang)
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321173
kladderadatschdonderdag 18 augustus 2022 @ 19:02
Mja, wat genetisch betreft, ziektes die 100% genetisch vastgelegd zijn - maw ga je dus gewoon 100% zeker krijgen, no matter what - zijn eigenlijk op de vingers van één hand te tellen.

Wat persoonlijkheidsstoornissen betreft, want daar heb je het in feite over, zijn er veel meer factoren die een rol spelen. Dat heeft vooral te maken met ons 'beloningssysteem'. Maw in hoeverre je aangemoedigd of juist afgeremd word (in je jeugd) om een bepaald gedrag te vertonen en dit dan eventueel te continueren of juist niet.

[ Bericht 0% gewijzigd door kladderadatsch op 18-08-2022 20:28:52 ]