abonnement bol.com Coolblue
pi_205677052
Mensen worden op basis van bepaalde sociale gedragskenmerken snel in een hokje geplaatst, met aan de ene kant de psychopaten, sociopaten, narcisten etc en aan de andere kant mensen die heel erg empathisch of zelfs hoogsensitief zijn.

Hoe zien jullie dat? Zijn mensen op wie zo'n label betrekking heeft buitenbeentjes of neemt iedereen een bepaalde plek in binnen een spectrum? Denken jullie dat het iets genetisch is, wat inhoudt dat iemand er sowieso eigenlijk nooit echt in kan veranderen? Of is het in wezen dynamischer dan wordt verondersteld, dus dat iemand met een antisociale persoonlijkheid zijn empathisch vermogen kan ontwikkelen en dat andersom iemand die altijd veel empathie had zich juist kan verharden en meer gaat denken en handelen in zijn eigen voordeel?
pi_205677060
Wat zegt je psycholoog?
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_205677878
Onderschat nature-nurture niet.
Psychopathie heeft een grote erfelijkheidsfactor en in het 'verkeerde' gezin kan deze echt tot bloei komen. Bij het juiste gezin echter kan dit afgevlakt worden.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5607565/

Ik heb ooit ergens gelezen dat kinderen met de erfelijke factor in een liefdevol gezin wel eens uitgroeien tot de bedrijfsleiders/ politiekers die het heel ver schoppen. Dus niet met de gevaarlijke psychopathische karaktertrekken zoals folteraars of moordenaars maar wel redelijk hard zijn om er te geraken (hier heb ik geen bron van).

Empathie lijkt mij eerder nurture te zijn. Maar trap een lief mens dikwijls genoeg op zijn ziel en ik denk dat er niet veel over blijft van die zachtheid.
(Artikeltje hieronder beweert 10% genetisch, ik zou meer moeten opzoeken voor diepgang)
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321173
Horum omnium fortissimi sunt Belgae
  donderdag 18 augustus 2022 @ 19:02:45 #4
460259 kladderadatsch
MAKEaMEricAGREATaGAIN
pi_205678399
Mja, wat genetisch betreft, ziektes die 100% genetisch vastgelegd zijn - maw ga je dus gewoon 100% zeker krijgen, no matter what - zijn eigenlijk op de vingers van n hand te tellen.

Wat persoonlijkheidsstoornissen betreft, want daar heb je het in feite over, zijn er veel meer factoren die een rol spelen. Dat heeft vooral te maken met ons 'beloningssysteem'. Maw in hoeverre je aangemoedigd of juist afgeremd word (in je jeugd) om een bepaald gedrag te vertonen en dit dan eventueel te continueren of juist niet.

[ Bericht 0% gewijzigd door kladderadatsch op 18-08-2022 20:28:52 ]
“Political language is designed to make lies sound truthful and murder respectable, and to give an appearance of solidity to pure wind” ~ George Orwell
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')