abonnement bol.com Unibet Coolblue
  donderdag 20 april 2023 @ 06:22:51 #241
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_208833000
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2023 16:00 schreef Tink89 het volgende:

[..]
Dit is extra, de ib'er zit er ook bij.

En saskiar, versnellen kan als het kind daar sociaal en emotioneel aan toe is ook, maar mijn dochter zou dan als 4-jarige naar combinatieklas 3-4 gaan. De oudste klasgenoten zijn dan 8 jaar. Dat verschil vind ik wel echt heel pittig, vooral omdat ze ook nog echt een kleuter is die graag verft en in het keukentje speelt en bing kijkt zegmaar...
De kans dat ze nu al beginnen over versnellen is niet zo groot, de meeste scholen zijn daar niet heel happig op. Grote kans dat ze de voorsprong signaleren en willen bespreken wat ze haar kunnen bieden. Wat extra werkjes in de kleuterklas aanbieden is meestal makkelijker te realiseren dan een schooljaar overslaan.
pi_208833026
Wat Deepfreez en Nanukerst ook al zeiden: 3 weken in deze tijd is heel normaal. Juist fijn dat het nu zo serieus wordt opgepakt.

En verder vind ik versnellen bij de kleuters inderdaad een echt dingetje. Ik zie hoe lastig mijn herfstkind het heeft op sociaal gebied. Wij hadden trouwens een gesprek met de leerkrachten van zijn klas, van de externe plusklas en ib’er. De leerkracht van de externe plusklas benoemde volgend schooljaar versnellen naar groep 7. Js werkt nu niet en voelt ook nog geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn werk, hij is nog gewoon jong. Volgens de leerkracht van de plusklas moet hij dan wel werken, want hij mist dan een jaar basisstof. Gelukkig riepen zowel de groepsleerkracht als de ib’er heel hard nee ;)
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ow moet waarschijnlijk stoppen met de externe plusklas. Ze hebben volgend jaar personeelstekort waardoor de groepen gaan krimpen. Ow scoort nog steeds fantastisch, heeft inzicht, heeft peers en een fantastische werkhouding. Hij zit hier alleen voor zelfvertrouwen, samenwerken en presenteren. Het zou zo jammer zijn voor hem, dus ik hoop dat ik nog iets voor elkaar krijg. Natuurlijk zou ik net wel begrijpen, juist voor kinderen zoals Js is het nog belangrijker dan voor kinderen als Ow.

Oh en als we dan toch mijn kids aan het bespreken zijn. Ze hadden het erover om Li groep 1 nog een jaar te laten doen omdat ze best wel wat doelen nog niet behaald. Ik heb aangegeven dat ik dat in groep 1 niet verstandig vind als ik haar broers zie. Ze is echt heel anders maar langzaam zie/hoor ik af en toe dingen dat ze volgens mij niet onder doet qua intelligentie voor haar broers.
  donderdag 20 april 2023 @ 08:21:55 #243
112386 avotar
P0werd by Black Coffee
pi_208833340
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2023 20:55 schreef Deepfreeze het volgende:
Mijn 5 jarige kwam in in 3-4-5 klas terecht. Daar waren de eersten 9 voor hij 6 werd. Maar het is nooit echt een probleem geweest. Alleen heeft juf tegen de herfstvakantie, toen D even de klas uit was, de klas verteld dat de tijd van hem pamperen wel voorbij was en hij echt zelfredzamer moest worden :D
Vooral de grote meiden wilden alles wel voor hem doen. Het was daardoor een zachte start voor hem.

Het blijft een afweging. In ons geval voorzag ik grotere problemen door gebrek aan cognitieve uitdaging, dan het sociale aspect (ook gewend aan grote broer en vrienden).
We hebben later de versnellings discussie nog eens gevoerd en besloten hem juist om sociale en emotionele redenen niet verder te versnellen.
Maar hoe zit het dan straks als de oudsten 12 zijn en hij nog 8?
"Arrogance has to be earned. Tell me what you've done to earn yours." - House MD
"Dear life, when I asked whether or not my day could get any worse, it was meant as a rethorical question, not a challenge!"
pi_208833623
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2023 08:21 schreef avotar het volgende:

[..]
Maar hoe zit het dan straks als de oudsten 12 zijn en hij nog 8?
Die hebben we inmiddels ook gehad, hij is 11 en gaat naar de zomer naar het VO. Die stap was ook pittig. Zeker omdat hij emotioneel ook echt jonger was dan zijn kalender leeftijd. Die was lastiger omdat hij zelf ook niet lekker in zijn vel zat. Maar ook zijn de grapjes van die pre-pubers echt wat anders dan zijn belevingswereld. Hij heeft nog wel lang problemen gehad met zijn emotionele ontwikkeling. Natuurlijk kende een deel van de oudere kinderen hem al van de middenbouw en zijn nukken, dus dat werd gewoon weer vriendelijk opgepakt.

Ook ging zijn beste vriendje mee (ook HB alleen bijna een jaar ouder), dus ze hadden veel aan elkaar die eerste wen-weken. Maar sociaal zat hij echt op zijn plek in die klas. Klasgenootjes uit zijn eigen groep 6 en een paar uit groep 7 kon hij het goed mee vinden. De rest accepteerde hem en zijn nukken en vice versa.

Nu moet ik zeggen dat het ook wel een brave school is. Ze grijpen vrij snel in als iemand buitengesloten wordt of als er ander ge-etter is. Dat scheelt ook wel.

Of zoals zijn therapeut ooit zei over zijn huilbuien bij problemen (dat emotionele jonge/gebrek aan emotieregulatie): Hij heeft zo'n air over zich, dat pesten niet snel gebeurd. Het wordt gewoon overal geaccepteerd, het is zo natuurlijk, het is ook niet irritant, dus hij komt er wel mee weg..
(inmiddels zijn de huilbuien gelukkig wel geminimaliseerd door de therapeut)
  donderdag 20 april 2023 @ 09:22:06 #245
319308 Tink89
To live is to dance
pi_208833753
Ik vind de wachttijd helemaal prima. Het is drie weken, maar daarvan is de school er ook twee dicht. Bovendien is het niet alleen de eigen juf, maar ook de superviserende juf en de ib'er. En morgen inderdaad koningsspelen ook nog... Geen punt wat mij betreft. Ik spreek de juf bovendien toch ook wel af en toe tussendoor voor korte dingetjes, hebben bijv. gisteren even afgestemd wat we doen met de koningsspelen (hele dag op vrijdag, normaal zijn ze dan vrij...de groepjes worden niet begeleid door een leerkracht en zijn een mengelmoes van alle leerjaren door elkaar. Da's voor prul wrs veel te veel, dus we hebben nu afgesproken dat ze 't probeert, maar dat ik haar meteen kom halen als het niet gaat) en welke onderwerpen ze thuis nu interessant vindt.

quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2023 06:22 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
De kans dat ze nu al beginnen over versnellen is niet zo groot, de meeste scholen zijn daar niet heel happig op. Grote kans dat ze de voorsprong signaleren en willen bespreken wat ze haar kunnen bieden. Wat extra werkjes in de kleuterklas aanbieden is meestal makkelijker te realiseren dan een schooljaar overslaan.
Dat stadium zijn we volgens mij wel al gepasseerd. Ze krijgt al extra werkjes en volgens de juf haalt ze nu alle eindtermen van groep 2 al. Ik heb in de tussentijd maar eens contact opgenomen met Senzai om om hulp te vragen.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_208835356
Ook motorisch en sociaal?
Dat is wel heel knap!

Cognitief snap ik hoor, als je vertelt wat ze al kan.
  donderdag 20 april 2023 @ 15:13:11 #247
319308 Tink89
To live is to dance
pi_208837571
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2023 12:24 schreef Loj het volgende:
Ook motorisch en sociaal?
Dat is wel heel knap!

Cognitief snap ik hoor, als je vertelt wat ze al kan.
Ik ga even opzoeken waar ik die motorische en sociale eindtermen kan vinden. De juf had het destijds idd vooral over de cognitieve, geloof ik.

Edit: wijzersoverdebasisschool.nl dus. Gevonden. Ik twijfel aan (voor eind groep 2, per categorie waarin ik nog twijfels heb):

Muziek:
[*]klappen en stampen op de maat van de muziek;
[*]bewegingen op muziek nadoen;
[*]lopen op de maat van de muziek;
[*]moeilijkere bewegingen maken op de maat van de muziek, zoals dansen en rennen.
[*]Ook leert je kind het verschil tussen hoge en lage tonen, kan het een slaginstrument bespelen en maakt het kennis met allerlei andere muziekinstrumenten.


Ze krijgt thuis zat muzikale opvoeding, maar de maat volgen, heb ik haar nog nooit zien doen. Ze kan wel vader jacob meespelen, maar da's dan vooral op welke staafjes van de xylofoon ze moet slaan, niet in het juiste ritme zegmaar.

Beweging
De grove motoriek is dik in orde (miss door 2 jaar peutergym?)

Fijne motoriek

[*]Netjes vouwen
[*]In de tekenlessen heeft je kind geleerd hoe het zijn pen of potlood correct vast moet houden. Hetzelfde geldt voor een kwast. Je kind kan ononderbroken lijnen tekenen tussen 2 punten en schrijfbewegingen maken in een rechte lijn.
[*]repen papier knippen.


Sociale vaardigheden
Eind groep 2 weet je kind hoe het in contact moet komen met andere kinderen, heeft het geleerd rekening te houden met de gevoelens van anderen en kan het zowel zijn eigen emoties als die van anderen herkennen.

Je kind heeft bovendien een duidelijk zelfbeeld ontwikkeld en kan zelfstandig zijn taken doen. Zelfs wanneer die moeilijk zijn en niet meteen lukken.


Die sociale vaardigheden heeft ze écht nog niet onder de knie. Contact leggen lukt prima (ook met vakantievriendjes en -vriendinnetjes enzo), maar écht rekening houden met een ander? Dat doet ze nog zeker niet. Emoties herkennen bij zichzelf zit wel snor, maar zich inleven in de emoties van een ander of ze uberhaupt erkennen, kan ze nog niet.

Hoe je weet of je kind een duidelijk zelfbeeld ontwikkeld heeft, is me een raadsel ;-) maar zelfstandig werken, stopt thuis vaak wel zodra het moeilijk wordt. Aan de andere kant: als ik dan niet bijspring, gaat ze vaak wel alsnog zelf verder en maakt ze af waar ze mee bezig was.

[ Bericht 32% gewijzigd door Tink89 op 20-04-2023 19:36:57 ]
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_209271120
Had je eigenlijk al een gesprek gehad @Tink89?
  donderdag 25 mei 2023 @ 11:37:07 #249
319308 Tink89
To live is to dance
pi_209274650
quote:
0s.gif Op woensdag 24 mei 2023 23:08 schreef Gogo83 het volgende:
Had je eigenlijk al een gesprek gehad @:tink89?
Ja, maar hier idd nog geen update geplaatst.

We hebben vorige week kijk-gesprek gehad met de juf en de superviserende juf. Ze zien op bepaalde vlakken dezelfde voorsprong die wij zien (in een notendop: lezen, rekenen en fijne motoriek, waaronder schrijven). Ze zien gelukkig ook de enorme leergierigheid die prul heeft en willen daar wel iets mee. Ze hadden alleen nog steeds de IB'er niet betrokken, terwijl die eigenlijk al bij het gesprek in februari zou zijn. Nu is het plan dat de IB'er volgende week komt observeren en dat we begin juni een gesprek met juf, supervisorjuf en IB'er hebben. De superviserende juf gaf wel weer aan dat we misschien te veel verwachten, maar ik heb aangegeven dat we wmb een team zijn met hetzelfde doel en dat we nog niet zo ver zijn dat we concreet naar een andere school willen gaan kijken. Ik heb voorgesteld om de mogelijkheid te onderzoeken om prul in groep 3 te laten lezen, schrijven en eventueel ook rekenen volgend jaar en voor de rest in groep 2 te houden. Ze gingen bespreken of dat mogelijk is.

Mijn frustratie zit 'm er wel een beetje in dat de superviserende juf steeds aangeeft dat ze niet meer kunnen dan ze nu doen en dat ze zien dat prul met steeds meer plezier naar school gaat en dat daarom de noodzaak om iets te doen, steeds kleiner wordt. Begrijp me niet verkeerd: ik ben ook blij dat ze steeds meer plezier heeft, maar ik merk ook dat haar leergierigheid in de kiem gesmoord wordt door herhalingen en gebrek aan uitdaging. Haar weektaakjes blijven grotendeels foutloos en ze geeft zelf ook aan dat ze het saai vindt als ze gaan lezen/schrijven/rekenen, omdat ze al weet hoe het moet. Ik zie dus wél noodzaak...

Conclusie: to be continued.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_209275819
quote:
0s.gif Op donderdag 25 mei 2023 11:37 schreef Tink89 het volgende:
Mijn frustratie zit 'm er wel een beetje in dat de superviserende juf steeds aangeeft dat ze niet meer kunnen dan ze nu doen en dat ze zien dat prul met steeds meer plezier naar school gaat en dat daarom de noodzaak om iets te doen, steeds kleiner wordt. Begrijp me niet verkeerd: ik ben ook blij dat ze steeds meer plezier heeft, maar ik merk ook dat haar leergierigheid in de kiem gesmoord wordt door herhalingen en gebrek aan uitdaging. Haar weektaakjes blijven grotendeels foutloos en ze geeft zelf ook aan dat ze het saai vindt als ze gaan lezen/schrijven/rekenen, omdat ze al weet hoe het moet. Ik zie dus wél noodzaak...
Zo herkenbaar.
Dat ze op school plezier lijkt te hebben, betekend niet dat ze echt geweldig gaan.

De mijne is sociaal prima, dus zijn hele schooltijd hoor ik ook, hij komt vrolijk binnen, speelt leuk, etc. Maar dat hij zich tijdens de gewone taken vreselijk verveelde viel niet op. Hij werd stilletjes sip ipv te gaan clownen ofzo. Ik snap best dat juf een klas vol heeft. Zeker bij de kleuters zaten ze met 33 stuks. Dan is er niet veel tijd. Maar geef dat dan wel toe ipv te zeggen dat je aanpassingen gaat doen en het kind vervolgens 2 maanden met 2 dobbelstenen sommen maakt (1+1 tm 6+6 dus). Terwijl het kind thuis al tot 100 rekent |:(
(Maar wij konden ons decemberkind vlot naar groep 3 doen, dat scheelde wel)

Ik ben er gewoon tegenaan blijven schoppen, elke 5-6-7 weken ofzo weer even langs lopen. Ik merkte thuis snel genoeg dat hij niet voldoende uitgedaagd werd, want dan kreeg ik thuis meer weetjes vragen en een slecht slapend kind.
Vanaf groep 5 had hij een dagdeel externe plusklas, dat was echt fijn voor de leerkrachten ook. Maar toch denk ik niet dat de leerkrachten echt 100% mee kon met dit kind, simpelweg omdat er meer kinderen zijn. En hij naast zijn cognitieve snelheid ook nog een typisch karaktertje heeft (faalangst, emotieregulatie)
pi_209277356
Het lijkt me goed om dat expliciet aan te geven @Tink89. Ik herken het ook en je wil het moment dat ze echt gaat afhaken op dat gebied wel voor zijn.

Onze school is met de jongste wel goed aan de slag gegaan met de tips van de hb-expert. Vorige week hadden we een opvolgend gesprek met juf, ib'er en hb-expert. Ze zien duidelijk vooruitgang in het lezen en hij is veel vrolijker in de klas. Het lezen gaat een stuk vloeiender. Het is jammer dat hij nog niet echt aan een inhaalslag is begonnen. Zijn niveau is nog steeds M3 (en zou nu E4 moeten zijn). Er zit nog weinig snelheid in, en hij maakt nog typische dyslexie-fouten. Een grote plus is dat hij nu wel heel goed begrijpt wat hij leest. In november kon hij dat echt nog niet.

We gaan nu wel kijken naar de mogelijkheden voor dyslexie-onderzoek. School gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een vergoed vervolgtraject mocht er dyslexie worden vastgesteld. Het normale aanbod is voor hem namelijk iig niet passend. Als er weinig speling is hierin, gaan we voor een niet-vergoed traject. Ondersteuning op dit gebied moet hem niet nog meer frustratie gaan opleveren.

Maandag had hij weer cito's, DMT en begrijpend lezen. Bij begrijpend lezen snapte hij een woord niet, waardoor hij de vragen niet kon beantwoorden. Hij moest vervolgens heel hard huilen ;( ;(. De juf heeft zijn toets toen gestaakt en in overleg met de ib'er besloten om begrijpend lezen deze ronde niet af te nemen. Fijn dat ze hier zo mee omgaan, maar mijn hart breekt wel hoor...
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_209281171
Die van ons gedraagt zich op school ook voorbeeldig, maar dat komt er thuis uit. Woede-uitbarstingen en de laatste weken duurt het eeuwen voordat hij slaapt. Op school doet hij lekker mee en valt hij volgens mij niet op, maar het is wel allemaal te makkelijk (met al een jaar gesprongen).
Ik hoop dat ze tot een goede oplossing komen, Tink. L heeft ook tussen herfst- en kerstvakantie schrijven met groep 3 gedaan en de rest groep 2 en is toen na de kerstvakantie gesprongen. Groep 3 hadden ze daarvoor al lekker gemaakt met een extra tafel en stoeltje, en iedereen maar raden wie daar kwam te zitten.

L heeft over 2 weken de iq-test, eind juni de uitslag en zo nodig kunnen we daar volgend schooljaar mee aan de slag. Ik moet zeggen dat school uiteindelijk erg snel gehandeld heeft toen ik vroeg hoe zijn gedrag op school was, omdat hij thuis zo boos en onhandelbaar druk was. Toen dat nog niet zo was, vonden ze dat hij genoeg uitdaging kreeg met 2x in de week plusrekenen.
pi_209281213
quote:
0s.gif Op donderdag 25 mei 2023 15:59 schreef Phaidra het volgende:
Het lijkt me goed om dat expliciet aan te geven @:Tink89. Ik herken het ook en je wil het moment dat ze echt gaat afhaken op dat gebied wel voor zijn.

Onze school is met de jongste wel goed aan de slag gegaan met de tips van de hb-expert. Vorige week hadden we een opvolgend gesprek met juf, ib'er en hb-expert. Ze zien duidelijk vooruitgang in het lezen en hij is veel vrolijker in de klas. Het lezen gaat een stuk vloeiender. Het is jammer dat hij nog niet echt aan een inhaalslag is begonnen. Zijn niveau is nog steeds M3 (en zou nu E4 moeten zijn). Er zit nog weinig snelheid in, en hij maakt nog typische dyslexie-fouten. Een grote plus is dat hij nu wel heel goed begrijpt wat hij leest. In november kon hij dat echt nog niet.

We gaan nu wel kijken naar de mogelijkheden voor dyslexie-onderzoek. School gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een vergoed vervolgtraject mocht er dyslexie worden vastgesteld. Het normale aanbod is voor hem namelijk iig niet passend. Als er weinig speling is hierin, gaan we voor een niet-vergoed traject. Ondersteuning op dit gebied moet hem niet nog meer frustratie gaan opleveren.

Maandag had hij weer cito's, DMT en begrijpend lezen. Bij begrijpend lezen snapte hij een woord niet, waardoor hij de vragen niet kon beantwoorden. Hij moest vervolgens heel hard huilen ;( ;(. De juf heeft zijn toets toen gestaakt en in overleg met de ib'er besloten om begrijpend lezen deze ronde niet af te nemen. Fijn dat ze hier zo mee omgaan, maar mijn hart breekt wel hoor...
Bij ons zat bij het gesprek ook iemand van het zorgteam van de gemeente. Zij kunnen ook helpen om via de gemeente dat vergoed te krijgen. De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Zij had bijv. Ook kunnen helpen om de iq test vergoed te krijgen als school daar geen potje voor had. Ook om de goede zorgverleners te zoeken kunnen zij laagdrempelig helpen.
pi_209303291
Wij kregen ook geld vanuit de gemeente inderdaad. Maar de dame die de indicatie moest afgeven zat wel heel erg in haar eigen cirkel waar ze makkelijk iets voor af kon geven. En toen ik niet de standaard hb-coach wilde, vroeg ze heel snel of hij geen ASS had, want dan was de vergoeding ook simpel.

Met een beetje gemopper hebben we wel anderhalf jaar PMT vergoed gekregen. Maar ook tussentijds steeds dat ASS verhaal, terwijl iedereen zag dat de PMT zijn ding deed.
pi_209304842
Nou ja, dat gedoe hebben we eigenlijk weinig zin in. Dan kies ik liever gewoon “makkelijk” onze eigen weg en daar betaal ik dan met liefde voor. Alles is al lastig genoeg zonder dat je moet leuren om dingen vergoed te krijgen. En wij hebben wel het geluk dat we het ook zouden kunnen betalen.

Maar eerst even afwachten waar de school nog mee komt. De IB’er zou contact opnemen met dé expert in deze materie. Die zit buiten de regio iig, maar die zou wel algemene tips kunnen geven.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_209307487
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 mei 2023 17:45 schreef Phaidra het volgende:
Nou ja, dat gedoe hebben we eigenlijk weinig zin in. Dan kies ik liever gewoon “makkelijk” onze eigen weg en daar betaal ik dan met liefde voor. Alles is al lastig genoeg zonder dat je moet leuren om dingen vergoed te krijgen. En wij hebben wel het geluk dat we het ook zouden kunnen betalen.

Maar eerst even afwachten waar de school nog mee komt. De IB’er zou contact opnemen met dé expert in deze materie. Die zit buiten de regio iig, maar die zou wel algemene tips kunnen geven.
Dat was ook ons idee, maar na anderhalf jaar bijna wekelijks bezoekjes was dat wel een prijzig geintje geworden.
De therapeut heeft ook een behoorlijk deel van het regelen gedaan. Die wist de goede regeltjes/codes wel te vinden.
pi_209307557
Gemeentes verschillen soms behoorlijk. PMT wordt door onze gemeente bijvoorbeeld niet vergoed.
pi_209308097
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 mei 2023 21:11 schreef Hupje het volgende:
Gemeentes verschillen soms behoorlijk. PMT wordt door onze gemeente bijvoorbeeld niet vergoed.
Hier het eerste schooljaar wel, maar eigenlijk niet voor deze doelgroep. Eerste half jaar groep 8(laatste helft 2022) hebben we ook nog gehad. Maar voor 2023 kon het echt niet meer.

We gaan rond de zomervakantie en de wissel naar VO nog wel terug.
  vrijdag 9 juni 2023 @ 08:50:55 #259
319308 Tink89
To live is to dance
pi_209449635
Zo, even tijd voor een update. Wij hadden afgelopen woensdag een afspraak met beide juffen en de IB'er. Toen ik 's ochtends prul op school afzette, vertelde de juf dat de bovenschoolse hb-specialist in huis was en toevallig tijd had om prul te observeren en 's middags bij het gesprek aan te sluiten. Of we daarmee akkoord gingen? Ja natuurlijk!

En het gesprek 's middags was ongelooflijk fijn en verhelderend. Er zat duidelijk heel veel expertise bij de specialist. Ze had verrassende vragen, kon de juffen meteen tips meegeven en we samen hebben een mooi plan gemaakt voor komend jaar. Want ondanks dat de juf al een paar keer had aangegeven dat ze niet wist of school prul passend onderwijs kon bieden, mag ze toch blijven. Hierbij geldt wel: elke 6 weken een afspraak met ons, de juf, de ib'er en de specialist en elke keer schaven we bij waar nodig. Toch is er op hoofdlijnen wel vast in scenario's gedacht.

Het plan (in een notendop, we hebben een uur aan tafel gezeten):

De hb-specialist gaat één op één met prul werken. Ze gaat daarbij proberen om te achterhalen welke gedachtes prul heeft die niet helpend zijn (zoals: als het niet perfect is, is het helemaal fout) en daarmee aan de slag. Ze gaat ook proberen om af te tasten hoe ver prul staat qua ontwikkeling (mn op lezen, schrijven en rekenen) zodat we bepalen (en steeds bijstellen) wat we haar aanbieden en hoe we haar kunnen uitdagen. De specialist begeleidt op meerdere scholen van onze stichting kindjes die hb en uhb zijn en had wat mooie voorbeelden van hoe dat in de praktijk gaat. Dit kan gewoon op school, door haar even uit de klas te halen. Heel fijn dus!

We hebben al input gegeven door antwoord te geven op al haar vragen tot nu toe (zoals: hoe gaat ze ermee om als iets niet lukt? Hoe heeft prul leren fietsen?) en ook voor thuis/buiten school fijne handvaten en tips meegekregen. Zo is er een kindje in een buurdorp (ook 4 jaar) dat uhb is en een fijne pianoleraar heeft, dus we gaan eens kijken of prul het ook leuk zou vinden om les te krijgen. Is natuurlijk een heel goed voorbeeld van iets dat je moet oefenen/doorzetten/moeilijk en complex is en waar ze dus zichzelf misschien wel tegenkomt. Daarnaast is er bij Senzai een peergroup voor kinderen van haar leeftijd waarvan de specialist denkt dat ze er goed bij zou kunnen aansluiten. School heeft er geen enkel probleem mee als prul daardoor school mist, dus we gaan kijken of we dat geregeld kunnen krijgen. Er is daar ook een oudergroep, misschien dat wij daar nog bij gaan aansluiten ook.

Voor de juffen is de opdracht: focus op het proces, niet het resultaat. Dus niet 'goed gedaan, nul fouten!', maar 'knap dat je doorgezet hebt prul!'. Prul mag gaan inzien dat je ook dingen leert van dingen die voor haar niet altijd zo voelen. Ze geeft thuis vaak de feedback dat ze niks geleerd heeft, terwijl de juf dan vertelt dat ze zo fijn gedanst hebben, of gerijmd hebben, of muziekles gedaan hebben. Voor prul is leren iets met sommetjes of schrijven of lezen, niet de rest. We hebben daarom ook afgesproken dat de juf heel expliciet gaat benoemen wat er geleerd is. Dus 'wat hebben we lekker gedanst klas! daar leren we van hoe we op de maat van de muziek kunnen bewegen' ofzoiets... Prul krijgt bovendien een schriftje/boekje/stickerkaart (nog te ontwikkelen) waarop ze kan aangeven wat ze geleerd heeft. Dat wordt dan een vast momentje met de juf. Hoeft niet langer te duren dan een paar minuutjes, maar concretiseren en visualiseren en haar op die manier ook motiveren en vertrouwen geven, zou weleens frustratie kunnen schelen... hopen we.

Qua onderwijs: prul leest en schrijft eigenlijk al op groep 3-niveau en qua rekenen zit ze nu ook ongeveer daar (ik vermoed enkel omdat we niet verder aanbieden dan ze zelf om vraagt) en we gaan komend jaar dan wel voor groep 2, maar zeker op deze vlakken gaan we onderwijs op maat regelen. Dat kan lezen/schrijven/rekenen in groep 3 worden, maar het kan ook in de vorm van complexere weektaken, die de specialist ook kan samenstellen en die de ib'er bijv ook kan uitleggen, zodat het voor de juf niet nodig is om al te vaak met prul één op één aan de slag te gaan.

Het plan is voor nu om - in de woorden van de hb-specialist te blijven - prul groep 3 straks te besparen. Nu over naar 3 was ook een scenario, maar prulleke wordt pas eind november 5 en de groep 3 is een combinatieklas met groep 4. Ook veranderen er dan best nog wel wat zaken die we voor haar nu nog niet handig vinden (zelf omkleden voor de gymles bijvoorbeeld). Dat stellen we dus bewust nog even uit. Eventueel zou ze wel (nav de 6-wekelijkse evaluaties) na de kerst of carnaval over kunnen naar 3 om dan daarna naar 4 mee over te gaan. Maar die scenario's gaan we begin volgend jaar een keuze in maken.

Ik liep huilend van opluchting naar buiten: ik heb eindelijk vertrouwen dat dit iig voor de komende tijd goed gaat komen. De hb-specialist kon prul na een half uurtje observeren écht al treffend omschrijven en had zo veel tips en trucs... Ze vroeg me overigens ook om te overwegen om mezelf eens te laten testen. Ik weet van mezelf dat ik een heel hoog IQ heb, maar de specialist was wel benieuwd hoe hoog dan, omdat dat iets kan zeggen over prul. Prul nu testen vinden we (nog) niet zinvol. Ze is pas 4 en ik heb vertrouwen dat de hb-specialist voldoende kennis en ervaring heeft om een goede inschatting te maken van wat ze nodig heeft. Zij heeft ook aangegeven de expertise van Senzai in te zetten als ze dat nodig of helpend vindt en geen drempel te ervaren voor het inschakelen van expertise die ze zelf niet heeft. Dat vind ik voor nu voldoende.

[ Bericht 5% gewijzigd door Tink89 op 09-06-2023 08:58:07 ]
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  vrijdag 9 juni 2023 @ 09:17:21 #260
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_209449878
Klinkt heel goed Tink! *O* wat fijn, mensen die meedenken :)
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  vrijdag 9 juni 2023 @ 09:24:39 #261
23460 Deepfreeze
"koud hé"
pi_209449939
Wat ontzettend fijn Tink! Heerlijk als er zo wordt meegedacht.

Ik zou ook niet testen als je het niet nodig hebt. Wij hebben dat in groep 4 gedaan om toegang te krijgen tot de externe plusklas.

Hier gaan we richting de laatste weken basisschool. Ik was nog even aan het teruglezen wat we de laatste jaren hebben beleefd. Hij is nu echt wel klaar voor het VO, maar wat een proces is dat geweest. Dan vraag ik me af en toe af of ik als ouders er niet nog meer bovenop had moeten zitten, of een andere school had moeten kiezen (deze heeft veel HB-ers, beter is er niet te vinden). Ergens jeukt het me dat een kind 7,5 jaar lang in een mal is geduwd terwijl hij daar niet helemaal in paste. Hij werd wel gezien door leerkrachten, maar bij iedereen miste ik wel een stukje kennis/ervaring/opmerkzaamheid in een specifiek stukje van het kind. Al is dat ook lastig voor 100% te matchen met een kind dat complex is. Merk ook dat hij helemaal geen zin heeft in afscheid nemen, hij is wel klaar daar.

Het is nu goed, dus we gaan vrolijk verder en sluiten deze fase binnenkort af.

[ Bericht 68% gewijzigd door Deepfreeze op 09-06-2023 09:31:56 ]
pi_209450150
@Tink89, dat klinkt als een fijn gesprek en een goed plan! :*
Mama van 2 lieve meiden :)
pi_209450242
@Tink89 ik kan me je opluchting zo goed voorstellen! Wat fijn dat er een plan ligt en dat de hb-specialist nu betrokken is. Ik heb zelf ook gemerkt dat dat heel veel verschil maakt. Bij ons deden de leerkrachten en IB'ers ook echt hun best, maar zonder enige (échte) kennis is goede begeleiding gewoon niet haalbaar. Het plan op de langere termijn klinkt ook heel goed.

Testen zou ik nu ook nog niet doen, als er nu al goede hulp is ingeschakeld. Een test is 2 jaar geldig en in de tussentijd 'mag' je ook niet vergoed voor een herhaling gaan. Ik denk dat er meer inzicht gegeven kan worden als ze iets ouder is (en als het dan nodig mocht zijn).

@Deepfreeze wat klinkt dat allemaal herkenbaar. Je weet wat je hebt, je weet nooit hoe een ander pad gelopen was. De gemengde gevoelens snap ik wel. Heeft hij ook veel zin om op het VO te starten?
Venus in pocketformaat
© loveli
  vrijdag 9 juni 2023 @ 10:15:31 #264
23460 Deepfreeze
"koud hé"
pi_209450428
@Phaidra Zijn plezier in school is behoorlijk geminimaliseerd. Hij gaat wel voor de gezelligheid, want sociaal zit hij echt op zijn plek daar. Hij heeft niet de cognitieve leerhonger op schoolgebied. Hij heeft voor de plusklas wel een quiz geprogrammeerd, dat soort dingen maak je hem blij mee. Maar als hij iets moet leren wat hij niet zelf heeft bedacht en lastig is, is dat een hobbel (we oefenen dat wel en het gaat echt beter)

Ik vroeg gisteren wat hij het liefst wilde, BS of VO. En het antwoord was "niet".. Maar als hij echt moest kiezen dan het VO. Dat is natuurlijk het grote onbekende en wat wel bekend is van grote broer is veel huiswerk, dus zin heeft hij niet. Nu is de school van broer kampioen huiswerken, ze hebben als slogan "we zijn geen reisbureau". D gaat naar een school met meer maatwerk, keuzeuren om huiswerk te maken, extra uitleg te vragen of eigen projecten te doen.

Over een maand heeft hij een ontmoeting met zijn nieuwe klas, ik denk dat dat wel gaat helpen. Sociaal heeft hij geen problemen, dus ik maak me daar niet zoveel zorgen over. En we hebben nog een paar afspraken voor en na de vakantie bij zijn PMT-er, dus dat verzacht de overgang ook een beetje.
  vrijdag 9 juni 2023 @ 10:39:22 #265
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_209450695
Dat klinkt echt heel goed Tink! Weet niet of ik het al eerder had gedeeld, maar wij lopen al jaren de deur plat bij Senzai en we zijn enorm tevreden over ze. Echt een stevige partij met veel kennis die ook aanzien geniet bij andere partijen in het verhaal, dat helpt enorm.
pi_209450793
@Deepfreeze wat heftig toch, als school zo wordt ervaren. De oudste heeft wel heel veel zin in het VO, want hij kan niet wachten om te starten met wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie :D. Die baalt eigenlijk wel dat groep 8 nog moet volgend jaar. Hopelijk komt je jongste in een fijne klas terecht!

Onze jongste heeft ook vooral plezier in school omdat hij daar zijn sociale contacten heeft en vanwege gym en de plusklas. De rest voelt als verplichting en zou hij echt liever overslaan idd.

In onze zoektocht naar een passend dyslexietraject, kwamen we de Davis methode tegen. Ik heb gister een telefonisch gesprek gehad met een counselor en ben eigenlijk wel heel enthousiast! Ik denk dat deze methode heel goed bij A. zou passen. Vandaag wil ik even mailen met de HB-specialist of zij hier ook bekend mee zijn en wat de ervaringen zijn.

[ Bericht 4% gewijzigd door Phaidra op 09-06-2023 10:51:15 (linkje toegevoegd) ]
Venus in pocketformaat
© loveli
  vrijdag 9 juni 2023 @ 11:03:17 #267
23460 Deepfreeze
"koud hé"
pi_209450940
Goed dat je iets passends hebt gevonden!

quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2023 10:49 schreef Phaidra het volgende:
Onze jongste heeft ook vooral plezier in school omdat hij daar zijn sociale contacten heeft en vanwege gym en de plusklas. De rest voelt als verplichting en zou hij echt liever overslaan idd.
Hier is de plusklas ook niet leuk. Chinees/Russisch is stom, de werkjes die mee naar school zijn lastig (ja duh). En dat valt dit jaar op een dag dat er gym is |:(
Hij connect ook niet zo met de peers daar. Maar hij heeft wel veel geleerd in de 4 jaar daar, anders was hij echt geen uitdaging tegen gekomen tijdens de basisschool.

Die vakken vindt hij ook wel leuk om te horen van oudste. Alleen als ik zie hoe makkelijk hij dingen oppikt van oudste (4VWO), vrees ik dat er nog steeds niet veel uitdaging zal zijn. Vandaar dat hij niet naar de school van oudste mocht (absoluut geen aanpassing cognitief, wel perfect voor oudste zijn karakter). De school die hij gekozen heeft veel HB-ondersteuning, dus dan is dat vangnet er in ieder geval.

Ik denk dat het ook wel losloopt, maar als je emotieregulatie niet je sterkste punt is en je het grote onbekende tegemoet gaat, kan ik me voorstellen dat je wat terughoudend bent
pi_209450998
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2023 11:03 schreef Deepfreeze het volgende:
Goed dat je iets passends hebt gevonden!
[..]
Hier is de plusklas ook niet leuk. Chinees/Russisch is stom, de werkjes die mee naar school zijn lastig (ja duh). En dat valt dit jaar op een dag dat er gym is |:(
Hij connect ook niet zo met de peers daar. Maar hij heeft wel veel geleerd in de 4 jaar daar, anders was hij echt geen uitdaging tegen gekomen tijdens de basisschool.
Bij ons is de plusklas intern en maar 2 uurtjes per week. Maar het voordeel is wel dat het niet overlapt met gym :P. Op donderdag is hij in zijn nopjes, want gym én plusklas *O*. Minder werktijd ftw :').

Vanaf september gaat hij op woensdag of vrijdag naar een externe plusklas. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat gaat vinden. In het begin gaat het zeker wel heftig zijn denk ik, omdat ze wel echt met het leren leren aan de slag gaan. En deze juffen zijn niet zo gemakkelijk om de tuin te leiden }).
Venus in pocketformaat
© loveli
  vrijdag 9 juni 2023 @ 11:22:07 #269
23460 Deepfreeze
"koud hé"
pi_209451114
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2023 11:10 schreef Phaidra het volgende:

[..]
Bij ons is de plusklas intern en maar 2 uurtjes per week. Maar het voordeel is wel dat het niet overlapt met gym :P. Op donderdag is hij in zijn nopjes, want gym én plusklas *O*. Minder werktijd ftw :').

Vanaf september gaat hij op woensdag of vrijdag naar een externe plusklas. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat gaat vinden. In het begin gaat het zeker wel heftig zijn denk ik, omdat ze wel echt met het leren leren aan de slag gaan. En deze juffen zijn niet zo gemakkelijk om de tuin te leiden }).


D was net zo handig bij de plusklas, sneaky. Die juffen hadden hem ook niet altijd door :D

Hier is de plusklas voor groep 5-8 van half 9 tot half 1. Daarna weer terug naar school. Maar dat is net te laat voor het buitenspelen, dus dat mist hij ook nog.

Het lijkt me wel onhandig in combi met dyslexie. Als ik zie hoeveel opdrachten ze moeten doen met taal. Ze wisselen elke week tussen rekenen, taal en creatief. Maar in praktijk zijn er veel talige opdrachten. (gedichten bij creatief, beschrijvingen en uitleg bij rekenen). En dan nog Russisch of Chinees erbij.
pi_209451601
Herkennen jullie het dat jullie kinderen zo'n bizar goed geheugen hebben? Mijn dochter wordt half augustus 2, maar ze kon afgelopen week zelf benoemen dat haar geit uit de puzzel verdwenen was. Ze heeft een grote houten inlegpuzzel (met van die rode knopjes) van de boerderij, ongeveer met 30 stukjes. We moesten er nog 5 stukjes in doen en we hadden 3 stukjes op tafel liggen, 2 stukjes lagen nog ergens verstopt tussen het speelgoed. Ze zat bij mij op schoot, zei 'boom' (dat de boom weg was - klopt, we hadden maar 2 van de 3 bomen) en die had ze zo gevonden onder een boekje. Daarna zei ze 'geit', terwijl het contour van het vormpje helemaal niet leek op een geit (het had net zo goed een schaap of een koe kunnen zijn qua vormgeving). Wel echt bizar hoe goed ze dan al weten welke stukjes er allemaal aanwezig zijn en welke er missen. Ze herkent een stukje al aan de achterkant, terwijl het dan ook alle kanten op kan gaan qua dier.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')