Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg isquote:Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden
Ohja logisch, van buiten kan een appel er prima uitzien terwijl het van binnen niet zo is.quote:Op zondag 7 augustus 2022 20:33 schreef sigme het volgende:
[..]
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is
quote:Op zondag 7 augustus 2022 19:52 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Appels in bad
[ afbeelding ]
Mise-en-place
[ afbeelding ]
Het einddoel van vandaag
[ afbeelding ]
Malen
[ afbeelding ]
PersenWat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...SPOILER: filmpjeOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens
We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.
[ afbeelding ]
Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten
Er moet wat suiker bij!
[ afbeelding ]
Suiker & gist erdoor mengen
[ afbeelding ]
In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat
[ afbeelding ]
Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan .quote:Op maandag 8 augustus 2022 16:38 schreef yinu het volgende:
[..]
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...
Ik heb naar aanleiding van deze post gegoogled en er ook eentje besteld!quote:Op dinsdag 9 augustus 2022 14:51 schreef sigme het volgende:
[..]
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan .
Ja nou, dat is inderdaad het probleem wat we nu voor ons uit schuiven .quote:Op donderdag 25 augustus 2022 21:58 schreef Z het volgende:
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter.
Ik streef naar Frans maar deze batch wordt denk ik meer Engels: nogal sterk.quote:Op donderdag 25 augustus 2022 21:40 schreef FlauwKapsel het volgende:
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je?
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo?quote:Op vrijdag 26 augustus 2022 08:37 schreef Ferdii het volgende:
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid
Was op zich prima te drinken, maar niet vergelijkbaar met een willekeurige gekochte fles wijnquote:Op vrijdag 26 augustus 2022 09:29 schreef Molo het volgende:
[..]
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo?
quote:Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten.
11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker.
Eén schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%.
Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur.
Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen.
Nou ja, dat is dan een zorg voor later
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed.quote:Op zondag 25 september 2022 21:11 schreef sigme het volgende:
[..]
Geen idee of 'ie dat [drinkbaar] ooit gaat worden
Ik denk dat we als we terug zijn uit Spanje, dus in november, eens voorzichtig een fles openen. Ter er van mijn 50ste bijvoorbeeld, dan geeft het niet zo als het alleen maar feestelijk schuim is
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |