abonnement Unibet Coolblue
pi_205143908
quote:
Dit jaar negenduizend meer bedden voor asielzoekers nodig dan verwacht

De asielopvang zit muurvast en tegelijkertijd zijn er het komende half jaar alleen maar meer bedden nodig. Negenduizend om precies te zijn, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vrijdag. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn opnieuw gevraagd om extra noodopvangplekken te creëren, maar willen daarvoor wel wat terug van het kabinet.

Het COA had voor dit jaar rekening gehouden met 42.000 bedden voor asielzoekers, maar dit bleken er niet voldoende. Voor eind dit jaar schat de organisatie in dat er in totaal 51.000 opvangplekken nodig zijn.

Omdat de komende maanden meerdere overeenkomsten met gemeenten over de opvang van asielzoekers aflopen, verdwijnen er daarbovenop nog zevenduizend opvangplekken. In totaal zijn er dus zestienduizend nieuwe opvangplaatsen nodig voor 31 december van dit jaar.

De hoofdoorzaak: ongeveer een derde van het aantal bedden in de asielzoekerscentra (azc's) wordt bezet gehouden door statushouders. Dit zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning die wachten op een woning. Daarnaast zien we dit jaar een grotere instroom dan tijdens de coronacrisis, onder meer door een inhaalslag van nareizigers en de oorlog in Afghanistan.

Het kabinet is al maanden op zoek naar een oplossing voor de vastgelopen asielketen, maar meerdere plannen en afspraken hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

De afgelopen periode moesten asielzoekers regelmatig op stoelen slapen in aanmeldcentrum Ter Apel. Het kabinet heeft de problematiek vorige week zelfs bestempeld als nationale crisis en de crisisstructuur opgetuigd. Hierbij komt het er vooral op neer dat er vaker en meer overleg wordt gevoerd tussen alle betrokken partijen.

De Jonge gaat tijdelijke huizen bouwen en kabinet geeft gemeenten meer geld


Deze week spraken minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge en staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg dan ook veelvuldig met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's.

Ze hebben afgesproken dat elke veiligheidsregio 225 noodopvangplekken gaat realiseren en dat de burgemeesters de coördinatie van het huisvesten van 7.500 statushouders op zich gaan nemen. De Jonge heeft op zijn beurt beloofd dit jaar 7.500 tijdelijke woningen voor vergunninghouders te bouwen.

Daarnaast heeft het kabinet extra financiering toegezegd voor de opvang van minderjarige asielzoekers. Hier vroegen gemeenten al langer om. Alleenstaande minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen voortaan hulp en ondersteuning tot hun 21e jaar. Dit stopte eerder op de dag dat ze achttien jaar oud werden. Ook gaan rijksambtenaren, op vrijwillige basis, de gemeenten ondersteunen in hun werk.

Op papier klinkt het als een mooie tijdelijke oplossing, maar de vraag is of het niet weer een plan is dat in de praktijk weinig resultaat gaat opleveren. Zo beloofden de veiligheidsregio's een aantal weken geleden ook al om elke twee weken zes locaties met 150 bedden te creëren. Ook werd eerder al met veiligheidsregio's afgesproken om statushouders sneller te huisvesten. Het doel was 2.500 van hen onder te brengen in hotels, maar dit werden er slechts dertig.

"Het wordt buitengewoon moeilijk en we weten donders goed dat we veel vragen van de gemeenten", zei Van der Burg vrijdag na afloop van de ministerraad. Volgens de bewindsman hebben de gemeenten toegezegd hun uiterste best te gaan doen, maar zeiden ze ook: "Hou ons niet vast aan resultaten."

Sommige burgemeesters hebben al laten weten dat ze het niet kunnen waarmaken. Van der Burg ziet dat niet als "onwil", maar als een "constatering" en als een signaal dat "ze het gewoon even niet meer weten".
Bron: https://www.nu.nl/binnenl(...)ig-dan-verwacht.html

Is dit de beloofde structurele oplossing?
pi_205143925
quote:
Volgens Carolus Grütters, onderzoeker migratierecht aan de Radboud Universiteit, is de speelruimte voor een regering beperkt om de instroom te dempen. Wel ziet hij dat Nederland aantrekkelijk is door de combinatie van ’lange doorlooptijden in de procedures’ en de praktijk dat afgewezen asielzoekers amper worden uitgezet. Grütters vergelijkt Nederland met een supermarkt terwijl het buiten stortregent. „Als de filiaalmanager dan omroept dat de winkel gaat sluiten en dat alle klanten naar de kassa moeten, dan kiest iedereen de langste rij. Daar sta je het langst droog.” Met andere woorden: korte procedures en een kordaat uitzetbeleid kunnen de instroom wel degelijk indammen.
pi_205143927
quote:
Van de pogingen tot uitzetting strandt 50 tot 60 procent. Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wachten nu 26.000 asielzaken op afhandeling. Intussen wordt het beoordelen van de aanvragen steeds ingewikkelder, met claims van homoseksualiteit en godsdienstvervolging. Door de wijze van financiering is de dienst steevast onderbezet als de nood aan de man is. Hiermee komen ook de eendagsprocedures in gevaar voor migranten van wie het vluchtverhaal overduidelijk onzinnig is.

De personeelskrapte bij de IND is zo groot dat ook de duidelijke gevallen weken moeten wachten op een eerste gesprek. „Ook kansloze asielzoekers kunnen het steeds weer opnieuw proberen”, zegt een gefrustreerde IND-medewerker .„Ben je ook na het zoveelste beroep afgewezen als asielzoeker, dan kun je alsnog een verzoek doen op medische gronden, op humanitaire gronden, of omdat je intussen een Nederlandse partner hebt gevonden.”
  zaterdag 25 juni 2022 @ 07:41:06 #4
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_205144031
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 06:27 schreef SjoukjeHooynaayer het volgende:
Ben je ook na het zoveelste beroep afgewezen als asielzoeker, dan kun je alsnog een verzoek doen op medische gronden, op humanitaire gronden, of omdat je intussen een Nederlandse partner hebt gevonden.”
Hier mag wel wat aan gedaan worden.

Lekker vaag ook. "Humanitaire gronden". Wat moet dat precies voorstellen?
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_205144045
quote:
13s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 07:41 schreef Harvest89 het volgende:

[..]
Hier mag wel wat aan gedaan worden.

Lekker vaag ook. "Humanitaire gronden". Wat moet dat precies voorstellen?
Gevallen als Lili en Howick.

https://nos.nl/artikel/22(...)niet-worden-uitgezet
pi_205144046
Kabinet kijkt eerder om naar nieuwkomers dan eigen inwoners.

Met bv eindeloos asiel kunnen aanvragen en hulp tot je 21ste.
FOK! is net een groot tijdschrift
pi_205144055
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 07:46 schreef Vimbavimba het volgende:
Kabinet kijkt eerder om naar nieuwkomers dan eigen inwoners.

Met bv eindeloos asiel kunnen aanvragen en hulp tot je 21ste.
Kabinet regeert niet maar reageert slechts.

Komen er dit jaar X duizend migranten? O jeetje, dan moeten we gauw X duizend opvangplekken regelen.

Jaar in, jaar uit.
pi_205144069
Tijd voor pushbacks.
  zaterdag 25 juni 2022 @ 07:59:48 #9
84244 Scorpie
Abject en infaam!
pi_205144074
Dat de asielmaffia een zeer lucratieve business is wisten we al. Nu zien we dat de overheid wederom keihard faalt en nu gaan we zelfs meer woningen bouwen ten behoeve van deze lui ipv de honderduizenden mensen die al 10+ jaar wachten op hun eigen plekje.

Ongelooflijk dat dit zo door mag etteren.
Op dinsdag 13 augustus schreef Xa1pt:
Neuh, fraude mag best aangepakt worden. Maar dat het de maatschappij meer oplevert of beter is voor de samenleving, is nog maar de vraag.
Op donderdag 25 juni 2015 schreef KoosVogels:
Klopt. Ik ben een racist.
  zaterdag 25 juni 2022 @ 08:00:30 #10
84244 Scorpie
Abject en infaam!
pi_205144076
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 07:52 schreef SjoukjeHooynaayer het volgende:

[..]
Kabinet regeert niet maar reageert slechts.

Komen er dit jaar X duizend migranten? O jeetje, dan moeten we gauw X duizend opvangplekken regelen.

Jaar in, jaar uit.
De overheid heeft nog nooit pro actief opgetreden op wat dan ook.
Op dinsdag 13 augustus schreef Xa1pt:
Neuh, fraude mag best aangepakt worden. Maar dat het de maatschappij meer oplevert of beter is voor de samenleving, is nog maar de vraag.
Op donderdag 25 juni 2015 schreef KoosVogels:
Klopt. Ik ben een racist.
pi_205144087
twitter
  zaterdag 25 juni 2022 @ 08:07:21 #12
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_205144102
quote:
Het zoveelste verdienmodel. Mensensmokkel... de EU faciliteert het wel. Dat mensen verdrinken en noem alle ellende maar op, daar hoor je de 'beleidsmakers' niet over.
En dat er onderhand geen ruimte meer is voor mensen die daadwerkelijk op de vlucht zijn voor oorlog, is schijnbaar bijzaak.
pi_205144127
De regering faalt hier zo hard dat is niet te beschrijven. Tijd om eens rigoureus anders te stemmen. Profiteurs horen niks meer te krijgen. Geen geld geen, geen status, geen vooruitzicht en een hele korte procedure die altijd eindigt op nee. En geen optie voor beroep. Daarnaast iedereen die dit in Nederland in stand wil houden daarvoor hoofdelijk, persoonlijk en financieel verantwoordelijk maken bij de wet. En EU regels of verdragen gewoon schrappen.
De Euro was een goed idee ... en dat had het moeten blijven.
  zaterdag 25 juni 2022 @ 08:33:38 #15
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_205144166
Je kunt die mensen niet verwijten dat ze massaal op gratis geld afkomen. Er is maar één partij die dit kan stoppen en dat is de politiek.

Je zou dus kunnen stellen dat er gewoon politieke onwil is bij Rutte & Co.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_205144175
Enige oplossing is een limiet op de instroom te zetten.

En toen werd ik wakker, alsof zoiets ooit zal gebeuren.
pi_205144180
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 08:33 schreef thedeedster het volgende:
Je kunt die mensen niet verwijten dat ze massaal op gratis geld afkomen. Er is maar één partij die dit kan stoppen en dat is de politiek.

Je zou dus kunnen stellen dat er gewoon politieke onwil is bij Rutte & Co.
Precies, iedereen zou dat, net als die mensen, doen.

Het ongebreideld toelaten is een politieke keuze. Over dit onderwerp beginnen is politieke zelfmoord, niemand gaat hier zijn vingers aan branden.
pi_205144184
Nederland stemt iedere keer weer op dezelfde onbenullen dus kennelijk krijgen we wat we verdienen.


Het enige dat die lui kunnen bedenken is: laten we dweilen met de kraan open. De kraan zelf eens fixen of iets aan de afvoer doen.. welnee joh, doe niet zo mal.

Incompetentie die bijna crimineel is
pi_205144210
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2022 08:19 schreef Bloemkool het volgende:
De regering faalt hier zo hard dat is niet te beschrijven. Tijd om eens rigoureus anders te stemmen. Profiteurs horen niks meer te krijgen. Geen geld geen, geen status, geen vooruitzicht en een hele korte procedure die altijd eindigt op nee. En geen optie voor beroep. Daarnaast iedereen die dit in Nederland in stand wil houden daarvoor hoofdelijk, persoonlijk en financieel verantwoordelijk maken bij de wet. En EU regels of verdragen gewoon schrappen.
Stemmen is toch zinloos? Men kan toch slechts stemmen op vooruitgeschoven poppetjes van multinationals?

[ Bericht 0% gewijzigd door torentje op 25-06-2022 09:02:33 ]
pi_205144462
We hebben hier echt een soort Trump nodig. Iemand die dat hele asieldossier op de schop gooit.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')