abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 28 mei 2022 @ 15:39:14 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_204890225
Italiaanse kerk onderzoekt seksueel misbruik, maar critici niet tevreden

Beste lezers,

Afgelopen tijd in gegoede en tevens religieuze kringen O-) tijdens 'n etentje op een chique locatie te Haarlem :Y) :9 :9, zoals het m'n partner en mij betaamt *), kwam het volgende onderwerp nog ter sprake.
Het onderwerp ''misbruik in katholieke kerken'' door de jaren heen, deed én doet bij sommigen nog veel stof opwaaien. En het is iets waarvan men zich alhier terdege bewust is, gelet op het tamelijk grote aantal beschuldigingen dat binnen de laatste tien tot twintig jaar regelmatig de revue passeerde. Dat niet zelden tot grote ergernis maar soms toch ook oprechte schaamte van meest integere en goedgeluimde Roomsen :Y), waaronder wij uiteraard. :7~

Enfin, binnen meest integere rooms-katholieke kringen te Haarlem heeft men deze gevoelige kwestie aangaande gebeurtenissen elders ondertussen goeddeels achter zich gelaten.
Waar beschuldigingen hard gemaakt konden worden, zijn verreweg de meeste afhandelingen omtrent het smakeloos en wellicht onwelriekend misbruik in de donkerste delen van toenmalige kerkelijke verblijven door verschillende commissies zo goed als afgerond. :lijstje: Met lede ogen ;( en klapperende oren :|W heeft men destijds allerhande berichtgeving hieromtrent aanschouwd en aangehoord. Voornamelijk door de media werd het een en ander vaak buitenproportioneel naar buiten gebracht en het klonk allerminst smaakmakend :6 hoe men het in het Haerlemsche gewend is. *)

Het een en ander neemt natuurlijk niet weg dat deze akelige gebeurtenissen elders nog 'nasmeulen' of zelfs nog een staartje kunnen krijgen. Derhalve zullen resterende kwesties alsnog nader onderzocht worden, want middels deze aangekondigde actie draagt de Italiaanse kerk hiertoe anders ook aardig haar steentje bij, mij dunkt. *)
Vanzelfsprekend leeft men op de beste locaties in Nederland mee met alle daadwerkelijke slachtoffers en hun dierbaren zoals u het van mij en verreweg de meeste overige waardige katholieken gewend bent, dat moge duidelijk zijn. :7~

Ik kan u met een gerust hart vertellen dat óók de ''Italiaanse weg' allerminst een slechte weg is *), want de aanpak door het Vaticaan onder auspiciën van paus Franciscus heeft afgelopen jaren al vruchten afgeworpen op gebied van schadevergoedingen 14.gif, rechtsvervolging en andere vormen van aanpak en uiteindelijke genoegdoening jegens daadwerkelijke en derhalve meest gerespecteerde getroffenen. :{ + ;( :'(
Diverse antigeluiden door critici, die vaak de klok hoorden luiden maar niet weten waar de klepel hangt of eenvoudigweg wat te zeuren hebben, zullen minder van belang worden geacht. *) Enkele ontevreden slachtoffers in Italiaanse contreien zullen zich nu mogelijk even achter de oren krabben, maar er gloort licht aan het eind van deze donkere en eventueel minder frisse ofwel misselijkmakende tunnel :! als er bewijs geleverd wordt. :s) :s) :s)

Evenals voorzitter van de bisschoppenconferentie Zuppi op een persconferentie, hebben ook wij in het Haerlemsche het volste vertrouwen in dit voornemen. :lijstje:
Waar mogelijk zal het onderste uit de kan gehaald worden tijdens deze laatste (zware) loodjes van het misbruikschandaal. Men moet niet vergeten dat in de meeste landen al veel succesvol onderzoek gedaan is, aldus ik. *)
En het gegeven dat lang niet alle zaken kunnen worden meegenomen in het laatste onderzoek, bijvoorbeeld Zanardi die in de jaren 80 werd misbruikt waarover het artikel u ook informeert, is helaas iets wat men zal moeten accepteren. :7~

Mooi weekend!

Scjvb

quote:
BUITENLAND • GISTEREN, 23:12

Het Vaticaan NOS

De Italiaanse katholieke kerk gaat een onderzoek instellen naar seksueel misbruik, zo heeft de conferentie van Italiaanse bisschoppen besloten op hun jaarlijkse vergadering. Een groep wetenschappers krijgt toegang tot kerkelijke documenten, waarmee ze het misbruikschandaal vanaf het jaar 2000 tot nu in kaart kunnen brengen.

Welnu. "Dit is een nieuwe weg. De Italiaanse weg", zei de voorzitter van de bisschoppenconferentie Zuppi op een persconferentie. Anders dan in veel andere Europese landen is in Italië nog nooit onderzoek gedaan naar seksueel misbruik. Hoewel daar nu dus verandering in komt, is tevredenheid bij de slachtoffers ver te zoeken. Zij vinden de opzet van het onderzoek ondermaats.

"Het kost slachtoffers van misbruik vaak jaren om hun trauma onder ogen te komen, laat staan aangifte te doen", zegt Francesco Zanardi, die zelf in zijn jeugd misbruikt werd door een priester. "Bij mij duurde het dertig jaar voordat ik kon erkennen dat ik een slachtoffer was en aangifte deed. Alleen de laatste twintig jaar onderzoeken, is lang niet genoeg", vindt hij daarom.

Omdat Zanardi in de jaren 80 werd misbruikt, valt zijn geval buiten de opzet van het onderzoek.

Zanardi brengt met zijn organisatie Rete l'Abuso al jaren gevallen van seksueel misbruik in Italië in kaart:

Onderzoek naar seksueel misbruik: 'De Italianen staat moet hier echt mee aan de slag'

Een ander punt van kritiek is dat het onderzoek dat de bisschoppen hebben aangekondigd, alleen gebaseerd zal zijn op documenten van de Congregatie van de Geloofsleer, waar aanklachten van kerkelijk misbruik intern worden afgehandeld. De archieven van kloosters, bisdommen, katholieke scholen en andere kerkelijke instituten blijven dicht.

"De tendens in de kerk is altijd om het instituut te beschermen, en daarbij helaas de slachtoffers te vergeten", legt Franca Giansoldati uit. Als journaliste volgt zij de Italiaanse kerk al jaren. Volgens haar is er de afgelopen vijf jaar wel iets veranderd, maar blijft seksueel misbruik een heikel thema. "De grote meerderheid van de bisschoppen is er nu eenmaal tegen dat die archieven openbaar worden."

Correspondent Andrea Vreede over de rol van het Vaticaan:
De paus is als bisschop van Rome de primaat, de eerste, onder de bisschoppen. Maar tegelijkertijd is de Italiaanse Bisschoppenconferentie een autonome organisatie met eigen verantwoordelijkheid. Al is het de paus die hun voorzitter aanwijst uit een lijstje van drie namen dat hij van de bisschoppen krijgt. Elders kiezen de bisschoppen zelf hun voorzitter.

Al snel na zijn verkiezing heeft de paus de aanpak en preventie van seksueel misbruik tot prioriteit gemaakt. Hij heeft richtlijnen laten opstellen die door alle bisschoppenconferenties gevolgd moeten worden, om meldpunten voor misbruik in te stellen en veel werk te maken van de hulp aan slachtoffers.

De Italiaanse bisschoppen zijn traag in het naleven van die richtlijnen. Franciscus heeft al meerdere malen aangedrongen op actie. Zelf ingrijpen, zoals de paus in Chili deed, zou een enorme imagoschade voor de Italiaanse kerk opleveren. Het is de vraag of Franciscus daarvoor zou kiezen. Maar het is ook afwachten of hij genoegen zal nemen met het minimale onderzoek naar misbruikgevallen tussen 2000 en 2021 dat de bisschoppen nu voorstellen.


Het onderzoek dat nu is aangekondigd, lijkt het hoogst haalbare compromis tussen de Italiaanse bisschoppen, die het sterk met elkaar oneens zijn. Kardinaal Zuppi noemt dit onderzoek "een eerste stap", suggererend dat er in de toekomst mogelijk meer kan gebeuren om slachtoffers van misbruik bij te staan.

'Onafhankelijk onderzoek'

Activist Francesco Zanardi heeft weinig vertrouwen in de kerk en hoopt vooral dat de Italiaanse staat zich mengt in de kwestie. "Er moet eerst een onafhankelijke onderzoekscommissie komen om het verleden te onderzoeken. Daarna moet een parlementaire commissie nagaan welke gaten in de wet aangepakt moeten worden om misbruik in de toekomst te voorkomen."

Zanardi ondernam verschillende pogingen om Italiaanse justitie tot actie te verleiden, maar voorlopig blijft het stil. "Optimistisch ben ik niet, ik zou wel gek zijn", zucht de activist.

Ondanks de teleurstelling blijft hij doorgaan met het opsporen en archiveren van gevallen van misbruik ook voor het jaar 2000. "Als de instanties die gegevens willen hebben, kunnen ze ze komen halen. Ik geef ze graag."

© https://nos.nl/artikel/24(...)ritici-niet-tevreden
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_204891851
Katholieken neuken dus óók. Nooit geweten.
  zaterdag 28 mei 2022 @ 17:33:09 #3
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_204891984
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2022 17:20 schreef SjoukjeHooynaayer het volgende:
Katholieken neuken dus óók. Nooit geweten.
Niet bepaald de bedoeling.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_204892056
Snap niet wat een foto van het Vaticaan in een artikel over Italië moet. Het Vaticaan is een ministaat, geheel onafhankelijk van Italië.
Google is your friend, abuse your friends
  zaterdag 28 mei 2022 @ 18:56:31 #5
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_204892822
quote:
15s.gif Op zaterdag 28 mei 2022 17:40 schreef Metalfrost het volgende:
Snap niet wat een foto van het Vaticaan in een artikel over Italië moet. Het Vaticaan is een ministaat, geheel onafhankelijk van Italië.
Tja, dat is waar, maar het heilige staatje is nogal omsloten door het op steenworp afstand gelegen Italië.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')