abonnement bol.com Coolblue
pi_204839580
quote:
In het hele land voeren verloskundigen vandaag actie. Ze zijn het niet eens met de plannen van minister Kuipers voor een integraal tarief voor geboortezorg.

Op dit moment hebben gynaecologen, verloskundigen en kraamverzorgers afzonderlijk een contract met zorgverzekeraars. Daardoor worden zij nu apart betaald voor het verrichte werk. Bij een integraal tarief moeten deze zorgverleners straks één zak geld per zwangere onderling verdelen.

Het idee achter de reorganisatie is dat gynaecologen en verloskundigen beter gaan samenwerken en dat daardoor de veiligheid voor moeder en kind zal verbeteren.
Wie betaalt, bepaalt

Vooral verloskundigen zijn bang dat zij bij een integraal tarief hun autonomie verliezen. Ook bij de Friese verloskundige Marije Mink leeft die zorg: "Het doel van het 'integrale bekostigen' is dat er één pot geld komt, die verdeeld wordt door de grootste zorgaanbieder. Het is natuurlijk: wie betaalt, bepaalt."

"We geloven niet dat we ons werk kwijtraken, de verloskunde blijft wel", zegt ze bij Omrop Fryslân. "Maar als alle zorg onder het ziekenhuis valt, dan vallen de vrouwen in verwachting ook onder de ziekenhuiszorg. Dan hebben ze niet de keuzevrijheid meer waar ze willen baren en met wie."
'Toch meer een nummer'

Nu kunnen vrouwen nog kiezen naar welke praktijk zij willen. "Daar bouwen ze maanden een band op met de verloskundigen. Er is vertrouwen, je weet hoe iemand wil bevallen en je maakt daar een plan voor. Als je in het grote ziekenhuis komt, dan ben je toch meer een nummer."

Een aantal verloskundigenpraktijken staakt vanmiddag en is alleen voor spoedgevallen en bevallingen te bereiken. Anderen hebben spandoeken voor de deur opgehangen om aandacht te vragen voor de kwestie. Eerder ondertekenden zo'n 190.000 mensen een petitie tegen de hervorming.

De Tweede Kamer debatteert morgen over het plan.
https://nos.nl/artikel/24(...)zwangeren-nummertjes

De mensen op de vloer die het moeten uitvoeren zeggen nee, maar we gaan vrolijk door. Zal vast niet fout gaan.
  Miss 200.000.000! maandag 23 mei 2022 @ 15:59:07 #2
367000 roos94
pi_204839728
We geloven niet dat we ons werk kwijtraken, de verloskunde blijft wel", zegt ze bij Omrop Fryslân. "Maar als alle zorg onder het ziekenhuis valt, dan vallen de vrouwen in verwachting ook onder de ziekenhuiszorg. Dan hebben ze niet de keuzevrijheid meer waar ze willen baren en met wie."
'Toch meer een nummer'

Ik snap het niet. De verloskundigepraktijk blijft toch gewoon. Waarom hebben vrouwen dan geen keuzevrijheid meer. Die verloskundigen moeten de bevallingen doen over het algemeen, en dat gebeurt sws al meestal in het ziekenhuis? Maar dan niet met de klinisch verloskundige.
pi_204839840
Ik heb de petitie destijds ondertekend. Ik steun de verloskundige (en daarmee de barende vrouw).
Protège moi de mes désirs.
pi_204840099
Ik weet niet wat ze de laatste tijd allemaal in de zorg aan het doen zijn maar het gaat snel de verkeerde kant op :r
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
  maandag 23 mei 2022 @ 16:55:43 #5
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_204840100
Als mijn kat in de bezemkast kan werpen dan kan een vrouw dat ook. Afschaffen die verloskundigen.
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')