abonnement Unibet Coolblue
pi_204787152
HSP klinkt in mijn ogen als een onnodig uitgebreide label die vooral wordt gebruikt om in een slachtofferpositie te kunnen kruipen of jezelf speciaal te kunnen vinden. Het zijn gewoon gevoelige mensen en dit is geen ziektebeeld maar een karaktereigenschap. Niet iedereen die gevoelig is hoeft gevoelig te blijven, in de meeste gevallen kun je daar ook aan werken of accepteren, net zoals andere karaktereigenschappen
"An idiot admires complexity, while a genius appreciates simplicity" - Terry A. Davis
pi_204789044
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2022 10:49 schreef KroketBroodje het volgende:
HSP klinkt in mijn ogen als een onnodig uitgebreide label die vooral wordt gebruikt om in een slachtofferpositie te kunnen kruipen of jezelf speciaal te kunnen vinden. Het zijn gewoon gevoelige mensen en dit is geen ziektebeeld maar een karaktereigenschap. Niet iedereen die gevoelig is hoeft gevoelig te blijven, in de meeste gevallen kun je daar ook aan werken of accepteren, net zoals andere karaktereigenschappen
Dit. Het is een bedachte termijn waar "ineens" allemaal mensen aan "lijden" toen het woord werd uitgevonden. Je bent gewoon nogal snel op je pik getrapt. Het is een eigenschap geen aandoening.

Net zoals de types die zich ineens identificeerde als non binair op het moment dat die term werd uitgevonden. :') Wat ontzettend toevallig.
  woensdag 18 mei 2022 @ 17:23:55 #53
450228 LeesFoknl
Was sich liebt das neckt sich!
pi_204790720
Hypersensitief? Metoo !! IK kan totaal niet tegen kietelen :X :N
Mijn bijdrage aan dit forum is ter lering en ter vermaak.
Laat je niet gek maken, en maak vooral jezelf niet gek
Count your blessings . LeesFoknl a.k.a.vrouwen(f)luisteraar!
Wat gij wilt dat U geschiedt, doet dat ook een ander!
pi_204792085
Mijn gedachten daarover houden in dat ik wel erken dat er mensen zijn die inderdaad bepaalde prikkels sneller en/of intenser gewaarworden en zodoende ook sneller overprikkeld kunnen raken. Echter de reden waarom dat gebeurt, verschilt per persoon.

Het begrip "hoogsensitief" komt op mij over "ik ben een speciaal sneeuwvlokje". Om eerlijk te zijn, als mensen zichzelf zo'n term aanmeten, doen ze daarmee stiekem beroep op hun narcistische kant (die iedereen heeft - een bepaalde mate van narcisme is essentieel om sociaal te kunnen functioneren). En het is ook begrijpelijk dat ze dat doen, aangezien de vermeende hoogsensitiviteit ook behoorlijk beperkend kan zijn in het dagelijks leven.

Veel mensen die bijvoorbeeld PTSS hebben als gevolg van emotionele of fysieke mishandeling tijdens hun jeugd, herkennen zichzelf in HSP en ervaren bijvoorbeeld dat ze overspoeld raken als ze de emoties van anderen oppikken. Dat ze zich zo ontwikkeld hebben, zou te maken kunnen hebben dat ze vroeger continu alert moesten zijn op de stemming van anderen en hen tevreden wilden houden. Want als die mensen niet tevreden waren en zich rot voelden, werden ze een grotere bedreiging mbt mishandeling.

Logisch ook dat je je dan op empathisch vlak beter ontwikkelt en heel snel kan inschatten en zelfs voelen wat de gemoedstoestand is van een ander. En logisch ook dat het doodvermoeiend is om jouw eigen behoeftes uit zelfbehoud te moeten wegcijferen en om de behoeftes van een ander te kunnen vervullen.

Als mensen zich graag HSP willen noemen, heb ik daar persoonlijk geen enkel probleem mee. Ik wil dan wel de tip meegeven om ermee op te passen tegen wie je zoiets vertelt, omdat anderen het kunnen associeren met zwakte en je zodoende ook niet serieus nemen. Tegelijkertijd kan het ook arrogant overkomen, alsof jij je specialer voelt dan anderen. Je zou weliswaar kunnen vertellen wat jij zelf ervaart zonder daarbij het begrip HSP erbij te slepen.

Ik vind het wel kwalijk dat er van dit begrip gebruik gemaakt wordt om in te spelen op de emoties van mensen op wie dit betrekking heeft en die daardoor kwetsbaar zijn. Het suggereert namelijk ook dat je er niks tegen kunt doen en dat je jezelf om die reden leuk MOET vinden, terwijl je misschien verlangt om je te kunnen ontwikkelen tot een emotioneel sterker en weerbaarder persoon.
  woensdag 18 mei 2022 @ 21:48:41 #55
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_204793931
Ik ken twee mensen die zich hoogsensitief nemen. De ene is daar heel nuchter en praktisch in. De ander stelde zich als enorme sneeuwvlok op. Alles en iedereen moest ineens een label. Zij is enorm op zoek gegaan naar waarom ze zich altijd anders voelt en heeft hier groot houvast in gevonden. Het gaat een stuk beter met haar sinds ze snapt hoe ze in elkaar steekt.
Aan beide personen heb ik gevraagd wat het voor hen betekent en of ik ergens mee kan helpen. Dat werd op prijs gesteld.

Mijn uitgangspunt is eigenlijk altijd dat het niet aan mij is om andermans gevoel te veroordelen. Ik snap de gedachten van een suïcidale vriendin ook niet. Maar of ik het snap is helemaal niet relevant. Zij heeft pijn dus ben ik er voor haar. Dat geldt ook voor iets abstracters als mensen die hsp zijn.

Overigens kan die gevoeligheid voor prikkels ook andere oorzaken hebben. PTSS is genoemd. Maar bij mensen die chronische pijn hebben, kunnen door jarenlange overstimulering van de zenuwen pijnprikkels een stuk erger ervaren. Dan kan bijvoorbeeld de straal van de douche pijnlijk zijn. Maar ook prikkels van licht en geluid kunnen hierdoor veroorzaakt worden.

[ Bericht 6% gewijzigd door Lucky_Strike op 18-05-2022 22:12:33 ]
Spoilers!
pi_204795588
Ik heb ook heel lang houvast kunnen halen uit bepaalde labels, echter ik was er wel alert op om mij daardoor niet beter dan een ander te voelen. Uiteindelijk brak de tijd voor mij aan om die labels meer los te laten en ook het gevoel dat ik anders ben dan anderen.


Voor mij persoonlijk heeft dit filmpje mij heel erg geholpen. Hierin wordt beweerd dat wetenschappelijk is aangetoond dat emotionele verwaarlozing de ontwikkeling van de hersenen afremt, met name de delen die verantwoordelijk zijn voor emotieregulatie, impulscontrole en plannen en organiseren.

Dat weerlegt het idee dat je geboren bent met een ander brein dan de gemiddelde mens, dat je jouw beperkingen maar hebt te accepteren en dan word je ook nog geacht het leuk te vinden. Ik persoonlijk wil mij niet neerleggen bij het idee dat iets niet voor mij is weggelegd, terwijl andere mensen zich er gelukkig bij kunnen voelen. Als ik ergens niet goed in ben, houdt het in dat ik er harder voor moet werken dan een ander. Maar dan blijft de keus nog steeds aan mezelf of ik die moeite ervoor over heb of mijn energie ergens anders in wil steken.
pi_204796994
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 mei 2022 14:07 schreef Naardegallemiezen het volgende:

[..]
Dan is dat mijn eigen probleem. Ik link dit soort shit ook vaak aan spirituele groei en de kleur van je aura. Allemaal zaken waar ik een zware braakneiging van krijg. Het is een bepaald type mens waar ik een godsgruwelijke hekel aan heb. Ik ben meer van het niet lullen, maar poetsen. En misschien ligt het aan mij hoor, maar bij de meeste mensen in deze groep ontbreekt het daaraan.

Ik voldoe zelf ook aan 100% aan de criteria van HSP, hoogsensitief, ME/CVS, burnout noem maar op. Ik gooi alles even op een bult, weet dat dat niet mag. Maar ik heb geen zin om in bed te gaan liggen janken of om me kapot te slikken aan pijnstillers. Ik werk gewoon door en probeer daarbuiten gezond te eten, op tijd te slapen, rust te nemen wanneer nodig.

Veel van dit soort types zijn echter teveel bezig met spirituele groei, de kleur van je aura, stenen om hun nek te hangen en alles is al gauw teveel. Zoals eerder gezegd heb ik daar een gruwelijke hekel aan en dat kleurt mijn beeld van deze groep mensen enorm. Terwijl ik me echt wel besef dat 'niet iedereen' zo is, maar ik ben ze gewoon nog niet tegengekomen.

Soms moet je gewoon even leren doorpakken en een schop onder je reet krijgen. Als je rust nodig hebt, neem je rust. Maar je kan niet continu in dat gevoeletje blijven zitten.
Dan ben je misschien toch niet zo gevoelig als dat je denkt misschien...

Ik geloof ook niet in stenen en bijgeloof, maar ben wel helaas extreem gevoelig en angstig sinds jongs af aan. Ik heb heel vaak voorgevoelens gehad.. die klopten op jonge leeftijd. Ook kan ik mij ook verdrietig of juist blij voelen wanneer ik met iemand ben die verdrietig of blij is. Ik neem heel gemakkelijk stemmingen over van anderen. Contact met anderen vind ik daarom niet altijd leuk en kost mij veel energie. Tenzij het mensen zijn die een hele positieve levensinstelling hebben en écht genieten van hun leven! Van hen krijg ik juist energie, maar die zijn er weinig. Dit heb ik ook met wildvreemde mensen op straat of wanneer ik met iemand nét in gesprek ben.

Ik krijg nu therapie om mij letterlijk te leren afsluiten voor prikkels van buitenaf, maar óók om te ervaren wat ik zelf eigenlijk voel. Ik neem emoties van anderen over, waardoor ik vaak niet op tijd weet wat ik zélf voel, zoals wanneer ik rust moet nemen. Ik deel dit stuk, zodat je begrijpt dat het niet altijd even gemakkelijk is voor iedereen. Het is voor mij keihard werken en dit doe ik wel iedere dag, maar er zijn nog steeds moment dat ik 'uitglij' en even niet normaal kan doen als de rest of de juiste beslissing kan nemen als andere mensen, hoe hard ik mijn best ook doe.
pi_204799037
quote:
0s.gif Op donderdag 19 mei 2022 09:00 schreef Medusa666 het volgende:

[..]
Dan ben je misschien toch niet zo gevoelig als dat je denkt misschien...

Ik geloof ook niet in stenen en bijgeloof, maar ben wel helaas extreem gevoelig en angstig sinds jongs af aan. Ik heb heel vaak voorgevoelens gehad.. die klopten op jonge leeftijd. Ook kan ik mij ook verdrietig of juist blij voelen wanneer ik met iemand ben die verdrietig of blij is. Ik neem heel gemakkelijk stemmingen over van anderen. Contact met anderen vind ik daarom niet altijd leuk en kost mij veel energie. Tenzij het mensen zijn die een hele positieve levensinstelling hebben en écht genieten van hun leven! Van hen krijg ik juist energie, maar die zijn er weinig. Dit heb ik ook met wildvreemde mensen op straat of wanneer ik met iemand nét in gesprek ben.

Ik krijg nu therapie om mij letterlijk te leren afsluiten voor prikkels van buitenaf, maar óók om te ervaren wat ik zelf eigenlijk voel. Ik neem emoties van anderen over, waardoor ik vaak niet op tijd weet wat ik zélf voel, zoals wanneer ik rust moet nemen. Ik deel dit stuk, zodat je begrijpt dat het niet altijd even gemakkelijk is voor iedereen. Het is voor mij keihard werken en dit doe ik wel iedere dag, maar er zijn nog steeds moment dat ik 'uitglij' en even niet normaal kan doen als de rest of de juiste beslissing kan nemen als andere mensen, hoe hard ik mijn best ook doe.
Ik visualiseer het als een sluis die ik zelf kan open en dicht doen. Gelukkig in de loop van de tijd volledige controle over gekregen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')