Thanks! Heb je ook nog een idee welk soldeerstation merk of model goed is en welke ik moet vermijden?quote:Op zondag 1 mei 2022 10:43 schreef BBach het volgende:
Je hebt een soldeerstation met een bout met fijne punt nodig. De temperatuur regelbaar en een houder voor jouw bout. Dan eventueel zoiets wat je in de link hebt en klaar ben je. Vervolgens nog wat tin met flux erin, voor kleine projecten minder dan 1mm diameter bv. En aanrader is ook een desoldeerpomp om gesmolten soldeer op te trekken. Hiermee ga je 90% van hetgeen je wil doen,kunnen. 150eu ofzo volstaat wel.
Multimeter idd ook nodig, maar die zijn cheap.
Nice! Goeie info. Ik wist nog niet eens dat een desoldeerstation bestond joh. Thanks voor je uitgebreide uitlegquote:Op zondag 1 mei 2022 11:07 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik zou zelf kijken naar zoiets om te solderen:
[...]
Geen probleem, waar het hoofd vol van isquote:Op zondag 1 mei 2022 11:19 schreef jogy het volgende:
[..]
Nice! Goeie info. Ik wist nog niet eens dat een desoldeerstation bestond joh. Thanks voor je uitgebreide uitleg
Thanks, ik begin idd wel eerst ff met een tinzuiger ipv een desoldeerstation, scheelt toch weer iets. En voor het afzuigen heb ik een ongebruikte pijp naar het dak dus daar moet ik nog iets aan hangen maar dat maakt het eea wel makkelijker.quote:Op zondag 1 mei 2022 11:28 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Geen probleem, waar het hoofd vol van is
Je kan ipv een desoldeerstation ook een "tinzuiger" gebruiken, die zet je op druk door een veer in te drukken, vervolgens verwarm je het contact met een soldeerbout, je plaatst snel de tinzuiger er op en drukt dan op de "ontspan" knop waarbij hij direct uitveert en de tin opzuigt. Helaas is dat niet altijd heel handig omdat je snel en precies moet zijn (voordat de tin afkoelt). Met een desoldeerstation kan je verhitten en tegelijk de tin opzuigen, dat werkt wel een stuk handiger. En als je veel onderdelen moet verwijderen of IC's met veel pootjes, dan waardeer je een desoldeerstation al helemaal snel.
Nog een tip: doe bij een desoldeerstation een koperen muntje in het glazen buisje, de meeste tin zal zich daarop verzamelen en dat zorgt voor minder vervuiling in het buisje.
Die Topnik "no clean" flux gebruik ik ook, werkt goed alleen laat het evengoed nog wel wat residu achter.quote:Op zondag 1 mei 2022 12:11 schreef jogy het volgende:
[..]
Thanks, ik begin idd wel eerst ff met een tinzuiger ipv een desoldeerstation, scheelt toch weer iets. En voor het afzuigen heb ik een ongebruikte pijp naar het dak dus daar moet ik nog iets aan hangen maar dat maakt het eea wel makkelijker.
vooralsnog heb ik dit op het oog:
https://www.eleshop.nl/hakko-fx-888d.html
https://www.eleshop.nl/soldeerdamp-afzuiging.html
https://www.eleshop.nl/premium-soldeertin-60-40-loodhoudend.html
https://www.eleshop.nl/termopasty-rf800-smd-flux-50-ml.html
https://www.eleshop.nl/prosat-ps-911-70-ipa-doekjes.html
https://www.eleshop.nl/4-delige-pincet-set-p-142.html
https://www.eleshop.nl/owon-ow18b-multimeter.html
https://www.eleshop.nl/tinzuiger.html
https://www.onlinekabelsh(...)r-hulpmiddel-station
https://www.eleshop.nl/siliconen-werkmat-450x300mm.html
Dan ben ik wel redelijk op weg denk ik.
Nogmaals dank voor het opehelderen van alles.
check, fair enough, doe ik dat wel ipv die doekjes.quote:Op zondag 1 mei 2022 12:17 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Die Topnik "no clean" flux gebruik ik ook, werkt goed alleen laat het evengoed nog wel wat residu achter.
Dus die boven genoemde alcohol (koop ik per 4x 1 literflessen) met wattenstaafjes is toch wel handig.
Je kan er overigens van alles mee schoonmaken, mogelijkheden zijn "onbeperkt".
https://www.werkenmetmerken.nl/nl/isopropanol_99_9_zuiver/p/8980
Doekjes zijn ook wel handig denk ik, ik had ze niet eens gezien in je lijstquote:Op zondag 1 mei 2022 12:29 schreef jogy het volgende:
[..]
check, fair enough, doe ik dat wel ipv die doekjes.
Klopt, het is voor een deel ook gemak natuurlijk.quote:Op zondag 1 mei 2022 12:23 schreef Fer het volgende:
Ik soldeer SMD met een simpele Ersa en tinzuigertje. Handig is het niet, maar in principe maak je het zo duur als je zelf wil.
Naar mijn opinie zijn de tips hierboven meer dan genoeg. Een soldeerbout is technisch nu ook niet ingewikkeld, dat is gewoon een verwarmingselement. Dus goedkopere stations zijn even goed voor niet professioneel gebruik. Een desoldeerstation vind ik persoonlijk voor jouw eisen wat overkill. Maar leuk om mee te werken.quote:Op zondag 1 mei 2022 10:50 schreef jogy het volgende:
[..]
Thanks! Heb je ook nog een idee welk soldeerstation merk of model goed is en welke ik moet vermijden?
En een liter vs 30 doekjes voor dezelfde prijs is misschien net iets goedkoper per gebruikquote:Op zondag 1 mei 2022 12:34 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Doekjes zijn ook wel handig denk ik, ik had ze niet eens gezien in je lijst![]()
Maar zo'n fles is wat flexibeler qua toepassing.
Daar red ik het ook wel mee. Ook met arduino bouwsels.. (al is het soms priegelen)quote:Op zondag 1 mei 2022 13:02 schreef Vonkenboer het volgende:
Ik zou allereerst eens ontdekken of je het daadwerkelijk zo leuk blijft vinden, en dan gaan de weg eens gaan investeren in materialen/gereedschappen/hulpmiddelen waarmee je ook componenten op printplaten kunt herstellen.
In mijn ogen kom je met een soldeerbout van een paar tientjes, tin, zo'n soldeerhulp en een tinzuiger en een paar goede electronica tangetjes al een heel eind voor dat wat jij wilt gaan bouwen
Ik ken eigenlijk niemand die het niet heeft blijven leuk vinden. Once you go soldering,you never go back. Maar zoals je zegt: dit hoeft echt geen 500eu te kosten.quote:Op zondag 1 mei 2022 13:02 schreef Vonkenboer het volgende:
Ik zou allereerst eens ontdekken of je het daadwerkelijk zo leuk blijft vinden, en dan gaan de weg eens gaan investeren in materialen/gereedschappen/hulpmiddelen waarmee je ook componenten op printplaten kunt herstellen.
In mijn ogen kom je met een soldeerbout van een paar tientjes, tin, zo'n soldeerhulp en een tinzuiger en een paar goede electronica tangetjes al een heel eind voor dat wat jij wilt gaan bouwen
Persoonlijk gun ik mij er dan weer te weinig tijd voor, het heeft mijn interesse wel. Probeer wel eens wat, zet ook wel eens wat in elkaar. Speel wel eens wat met een 3D printer om iets te kunnen maken. Maar gaan de weg beland een projectje toch vaak weer ergens in een doos omdat ik of tegen problemen aan loop die ik niet kan oplossen en of ik mij er niet tot kan blijven zetten om er mee bezig te blijven..quote:Op zondag 1 mei 2022 13:24 schreef BBach het volgende:
[..]
Ik ken eigenlijk niemand die het niet heeft blijven leuk vinden. Once you go soldering,you never go back. Maar zoals je zegt: dit hoeft echt geen 500eu te kosten.
We hebben allemaal maar een beperkte tijd op een dag. Jij als Vonkenboer bent bezig met de echte stuff en veel solderen komt daar niet bij kijken he.quote:Op zondag 1 mei 2022 13:39 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Persoonlijk gun ik mij er dan weer te weinig tijd voor, het heeft mijn interesse wel. Probeer wel eens wat, zet ook wel eens wat in elkaar. Speel wel eens wat met een 3D printer om iets te kunnen maken. Maar gaan de weg beland een projectje toch vaak weer ergens in een doos omdat ik of tegen problemen aan loop die ik niet kan oplossen en of ik mij er niet tot kan blijven zetten om er mee bezig te blijven..
Ik mis de creativiteit denk ik
Da's waar. Maar in veel gevallen zit je dan ook al in het formaat kabel waarbij je niet meer soldeert maar krimpt (stekkers of adereindhulzen).quote:Op zondag 1 mei 2022 15:38 schreef qajariaq het volgende:
Ik heb nog niemand zien opnoemen dat het handig is om er ook een goedkope grote bout bij te hebben. Als je een keer draden van formaat Vonkenboer aan elkaar wilt hebben lukt dat vaak niet met een elektronicaboutje.
[ afbeelding ]
Een soldeerpistool kan ook maar dat is wel heel erg grof werken.
Voor arduino projectjes is dat wel overkill :p. Verder aanrader voor TS: op YouTube zijn er heel wat tutorials te vinden van hoe te solderen. Een van de belangrijkste om te bekijken is over hoe je draden in het verlengde van elkaar kan vastsolderen zonder dat ze veel dikker worden dan de originele draaddiameter. Komt er op neer om ze in een hoek van 90gr door elkaar te vlechten en ze dan vlak te trekken en vastsolderen. Is een serieuze toptip, want in jouw projecten ga je dat zeker tegen komen.quote:Op zondag 1 mei 2022 15:38 schreef qajariaq het volgende:
Ik heb nog niemand zien opnoemen dat het handig is om er ook een goedkope grote bout bij te hebben. Als je een keer draden van formaat Vonkenboer aan elkaar wilt hebben lukt dat vaak niet met een elektronicaboutje.
[ afbeelding ]
Een soldeerpistool kan ook maar dat is wel heel erg grof werken.
En uiteraard de kabel alvast door de krimpkous halen voordat je het soldeert.quote:Op maandag 2 mei 2022 15:06 schreef BBach het volgende:
[..]
Voor arduino projectjes is dat wel overkill :p. Verder aanrader voor TS: op YouTube zijn er heel wat tutorials te vinden van hoe te solderen. Een van de belangrijkste om te bekijken is over hoe je draden in het verlengde van elkaar kan vastsolderen zonder dat ze veel dikker worden dan de originele draaddiameter. Komt er op neer om ze in een hoek van 90gr door elkaar te vlechten en ze dan vlak te trekken en vastsolderen. Is een serieuze toptip, want in jouw projecten ga je dat zeker tegen komen.
Een van de vele voorbeelden
Hahaha, dit is misschien nog de beste tip. Nu heb ik dat niet meer voor, maar in het begin van mijn soldeerdagen zeker wel.quote:Op maandag 2 mei 2022 15:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
En uiteraard de kabel alvast door de krimpkous halen voordat je het soldeert.
Ik vermoed dat bijna alles wat je "skills" noemt in het leven, vooral ervaringen zijn met fouten zijn die je al eens gemaakt hebtquote:Op maandag 2 mei 2022 15:16 schreef BBach het volgende:
[..]
Hahaha, dit is misschien nog de beste tip. Nu heb ik dat niet meer voor, maar in het begin van mijn soldeerdagen zeker wel.
Ook een heel goede tip idd. En maak dan deftige macro foto's waarop je de markeringen van polarisatie of het opschrift kan op lezen. Handig als je dan later een component zou moeten bestellen ook.quote:Op zondag 1 mei 2022 14:12 schreef TheFreshPrince het volgende:
Overigens heel nuttig als je iets repareert: maak duidelijke foto's uit meerdere hoeken. Mocht er ergens een draad losschieten, een component verkeerd om zitten of wat dan ook: je kan het snel nog even nakijken op je telefoon hoe het origineel gezeten heeft.
Toevallig onlangs nog plezier van gehad toen ik een Philips D8201 (m'n eerste radio cassetterecorder ooit, opnieuw gekocht) uit elkaar haalde. Philips had destijds van die "push in stekkers" waar je de draden zo uit kon trekken en terug duwen. Dat eruit trekken zou moeilijker moeten gaan maar bij deze vlogen er 4 van de 5 draden van 1 stekker los toen ik de print iets verplaatste (omdat het cassettedek niet werkt).quote:Op maandag 2 mei 2022 15:21 schreef BBach het volgende:
[..]
Ook een heel goede tip idd. En maak dan deftige macro foto's waarop je de markeringen van polarisatie of het opschrift kan op lezen. Handig als je dan later een component zou moeten bestellen ook.
Tandwielen van die soort zijn perfect te 3D printen als je wil. Moet je wel wat kunnen tekenen en een printer hebben. Ik teken en print veel van die zaken voor een collega die oude zaken restaureert waar geen wisselstukken meer voor te verkrijgen zijn.quote:Op maandag 2 mei 2022 15:27 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Toevallig onlangs nog plezier van gehad toen ik een Philips D8201 (m'n eerste radio cassetterecorder ooit, opnieuw gekocht) uit elkaar haalde. Philips had destijds van die "push in stekkers" waar je de draden zo uit kon trekken en terug duwen. Dat eruit trekken zou moeilijker moeten gaan maar bij deze vlogen er 4 van de 5 draden van 1 stekker los toen ik de print iets verplaatste (omdat het cassettedek niet werkt).
Normaal gesproken wordt dat natuurlijk een zoektocht op internet maar... gelukkig had ik foto's gemaakt voor ik de boel los schroefde
Cassettedeck was overigens niet te repareren. Enkele tandwielen van Philips (en dus o.a. ook Erres, Magnavox, Aristona) uit de 80's veranderen in een soort harde kaas die afbrokkelt. Voor veel decks zijn wel vervangende tandwielen te krijgen inmiddels maar voor deze helaas niet. In principe kan je er vanuit gaan dat als je een Philips cassettedeck (en sommige andere apparatuur) uit de eerste helft van de 80's koopt (misschien nog wel iets later) dat ze die kwaal hebben of krijgen... dus van tevoren even kijken of de tandwielen verkrijgbaar zijn.
https://shop.mfbfreaks.com/product-categorie/onderdelen/tandwielen/
Het meten vind ik al lastig genoeg, van dat soort onderdelen. Tekenen geen kaas van gegeten, 3D-printen wel eens als demo gezien maar daar houdt het ook mee op.quote:Op maandag 2 mei 2022 15:50 schreef BBach het volgende:
[..]
Tandwielen van die soort zijn perfect te 3D printen als je wil. Moet je wel wat kunnen tekenen en een printer hebben. Ik teken en print veel van die zaken voor een collega die oude zaken restaureert waar geen wisselstukken meer voor te verkrijgen zijn.
Arduino is volledig open source, en andere bedrijven kunnen en mogen generieke versies van de hardware maken die goedkoper zijn dan het origineel bijvoorbeeld. Denk ook dat de community wat groter is. Siemens ziet er ook iets lomper en industriëler uit. Maar wie weet kan het voor bepaalde smarthome dingen wel goed zijn iddquote:Op maandag 2 mei 2022 18:01 schreef densmee het volgende:
Waarom Arduino en niet bijvoorbeeld Siemens logo?
Dan heb je ook niet of nauwelijks soldeerwerk
Ach, een instapmodel als een ender 3 is maar ¤ 300,-quote:Op maandag 2 mei 2022 22:52 schreef jogy het volgende:
En begin verdomme niet over 3D printers. Ik loop al leeg hier maar betrapte mezelf wel op dat ik ernaar aan het zoeken was. Maar eerst maar ff rustig beginnen met wat ik van plan ben voor ik de volgende stap neem.
Ga uit mijn hoofdquote:Op dinsdag 3 mei 2022 06:05 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Ach, een instapmodel als een ender 3 is maar ¤ 300,-
hihi, na de soldeercursus met mijn zoon, is mijn man met hem bij dezelfde bieb een cursus 3d printen gaan doen. Een avond modeleren en verschillende printers bekijken. 2 weken later stond er zo'n ding in huis.quote:Op maandag 2 mei 2022 22:52 schreef jogy het volgende:
En begin verdomme niet over 3D printers. Ik loop al leeg hier maar betrapte mezelf wel op dat ik ernaar aan het zoeken was. Maar eerst maar ff rustig beginnen met wat ik van plan ben voor ik de volgende stap neem.
Als je nog een leuke soldeerbout zoekt, ik gebruik deze:quote:Op maandag 9 mei 2022 23:22 schreef jogy het volgende:
Kleine update. Ben nu met een arduino starter Kit begonnen en een boek Arduino voor dummies. Zonder soldeerbout of klustafel met afzuiging. Maar wel een paar pompjes besteld, relais, capacitieve vochtmeters en een wifi/bluetooth programmeerbaar bordje besteld, nu heb ik iig een grof prototype in elkaar geklooid op een breadboard die binnenkort bij een plant getest kan worden. Het idee is nu ook de meting elke dag één keer te laten doen en dan wel of geen water te geven. Alvast een voorsprong op het feit dat ik het alleen in de tuin wil laten lopen als de zon onder is.
Het heeft me iig een beetje laten begrijpen hoe sensor input een actie kan triggeren, nu nog output op een schermpje toveren en eventueel een lichtsensor erbij betrekken zodat het hele systeem niet overdag aan gaat.
quote:Op zondag 15 mei 2022 11:04 schreef Deepfreeze het volgende:
@:jogy nu nog een 3d printer voor een custom doosje
@jogyquote:Op zondag 15 mei 2022 11:04 schreef Deepfreeze het volgende:
@:jogy nu nog een 3d printer voor een custom doosje
quote:Op zondag 15 mei 2022 19:40 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
@:jogy
Je kunt er inderdaad hele leuke doosjes mee printen.
https://www.thingiverse.com/thing:1264391
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |