Last van sancties tegen Rusland
Amsterdam Trade Bank failliet verklaard, 23.000 spaarders gedupeerdAandachtige lezer,
Vandaag na het bijwonen van de kerkdienst in Haarlem door m'n partner en
ik 
, was er nog een kleine bijeenkomst met dito mensen die klasse uitdragen

en eveneens verregaande maatschappelijke ontwikkelingen ambiëren in gulden samenspraak met leden van de plaatselijke
VVD.
Sedert de oorlog in Oekraïne voortduurt waait er wereldwijd erg veel stof op

, dat moge langzamerhand wel duidelijk zijn. Allerminst een reden om in Haarlem of op andere goede en tevens chique locaties de vlag uit te hangen of bloemetjes buiten te zetten, ware het niet dat er nog zoveel meer rest

dan enkel en alleen deze nare maar bovenal zinloze en brute strijd daar

die door u en al zeker door
ons niet goedgekeurd wordt.

~
Ik weet niet hoe u hierin staat, maar neem per direct aan dat men ook hier deze oorlog en de houding van Putin en masse afkeurt.
De Amsterdam Trade Bank in kwestie gaf, ongeacht onschuld van de bank zelf, voor
ons ook al enige reden tot twijfels en aanleiding om eens stevig achter de oren te krabben

gelet op tientallen jaren goede zakelijke banden met landen als Rusland.

En ergens zijn wat
mij betreft deze banden vooralsnog niet helemaal tenietgedaan en verkeken

, temeer omdat men ergens nog gelooft in
het goede bij verreweg de meeste Russische zakenlui en burgers (cliënten) die lang niet altijd achter Putin staan.
Binnen de zakenwereld, in de breedste zin van het woord, waar wereldwijd sowieso al vele miljarden rondgaan en gigantische projecten worden gefinancierd, was en ís er wat
ons betreft nog steeds plaats voor de Trade Bank.
Het faillissement zal
mij hoogstpersoonlijk

, waaronder vele andere briljante managers en professionals op locatie Amsterdam Zuid

, zeker niet doen wakker liggen

, maar
ons ergens toch doen denken aan allen in NL die het de laatste decennia minder goed troffen door faillissementen

en andersoortige tegenspoed door de crisis ruim tien jaar geleden en recentelijk Corona.

+
Wat u?

Het faillissement van deze bank op steenworp afstand

komt niet echt als een verrassing, kan
men u vertellen en zal men al op voorhand hebben kunnen begrijpen. De weledele en tevens bekende heer op de afbeelding, met wie men op locatie uiteraard soms ook stevig heeft gedineerd

, straalt een zekere zakelijke geest uit. Hij is dus een waardig iemand met wie zoals gezegd af en toe flink gegeten werd

, en niet zo zuinig ook.
Eten kunnen
wij Haerlemmers, Amsterdammers, Haagse ambtenaren en mensen uit Bloemendaal en Wassenaar als de besten

en daar staat tegenover dat er ook goede financiële diensten geboden worden jegens cliënten alom, waar ter wereld ook.

Welnu, niettegenstaande de direct te linken oorzaak, de oorlog in Oekraïne en het in handen zijn van de Russische Alfa Bank, betreur
ik 
in hoogsteigen persoon het faillissement van de Amsterdam Trade Bank met enige mate van medeleven jegens alle gedupeerden.

Maar ja, life goes on en veel NL'se spaarders kunnen behoorlijk wat geld terugkrijgen via het zogeheten depositogarantiesysteem.

Dat het een eigen keuze was van ATB geeft ook aan dat men ageert tegen Putins oorlog, want de bank stond inderdaad niet op de sanctielijst. Evengoed waren de problemen niet helemaal te voorkomen geweest vanwege obstakels indien deze bank een andere koers had gevaren.
Evengoed blijft er sprake van een wervelend goed

, en wordt naarstig maar met bijpassend vertrouwen gezocht naar investeerders.

Hierbij zal vanzelfsprekend ook financieel water bij de wijn moeten worden gedaan. Achter de coulissen doen hierover reeds positieve geruchten de ronde welke duiden op spoedig succes, maar we zullen zien hoe het een en ander zich ontwikkelt en hopen tegelijk voor eenieder waar dan ook het beste.

~
Fijne avond!
Scjvb====
quote:
22 april 2022 20:01
Aangepast: 22 april 2022 21:37
Amsterdam Trade Bank aan de Zuidas is gelieerd aan oligarch Mikhail Fridman.De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. Nederlanders die hun geld bij de bank gestald hebben, kunnen dit tot 100.000 euro terugkrijgen via het depositogarantiestelsel, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).Klanten van ATB konden vanochtend al niet meer bij hun geld, daarmee wilde de bank een bankrun voorkomen. Later op de dag werd de bank door de rechtbank failliet verklaard.
De bank heeft ruim 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie het merendeel woonachtig is in Nederland, aldus DNB. Bijna 6.000 klanten wonen in Duitsland. Klanten die beleggingsdiensten afnamen bij de bank kunnen onder bepaalde voorwaarden via het beleggerscompensatiestelsel maximaal 20.000 euro terugkrijgen.
GarantiestelselHet totale door het depositogarantiestelsel gegarandeerde bedrag is ongeveer 700 miljoen euro, zegt DNB. Dat geld is beschikbaar. Het depositogarantiefonds dat sinds 2016 door de gezamenlijke banken in Nederland is opgebouwd heeft inmiddels een omvang van meer dan 3 miljard euro.
Amsterdam Trade Bank (ATB) is gehuisvest in het World Trade Center aan de Amsterdamse Zuidas. Het bedrijf is in handen van de Russische Alfa Bank, onderdeel van Alfa Group, waarvan oligarch Mikhail Fridman oprichter en een belangrijke aandeelhouder is.
'Geen zorgen'ATB, dat het bankroet zelf aanvroeg, stond zelf niet op de sanctielijst van de EU. Moederbedrijf Alfa Bank staat wel op de sanctielijst van de Britten en Amerikanen. In maart zei ATB nog dat klanten zich hier geen zorgen over hoefden te maken. Nu geeft ze toch de schuld aan de sancties, die bankieren lastig maakten.
"Sancties vanuit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben operationele moeilijkheden veroorzaakt voor het merendeel van onze tegenpartijen, waaronder correspondentbanken en infrastructuuraanbieders, die het moeilijk vinden ons te blijven steunen.
Als curator zijn Toni van Hees en Job van Hoff aangesteld. Van Hees geeft aan dat er pogingen zijn ondernomen om een oplossing te vinden voor de problemen door de sancties.
Investeerders gezochtEr waren al signalen dat het niet goed ging met de bank. Het Financieele Dagblad meldde gisteravond op basis van anonieme bronnen dat de bank actief investeerders probeerde te benaderen. Daarbij zouden kortingen worden genoemd die opliepen tot 40 procent van de boekwaarde.
Geïnteresseerde kandidaten konden volgens het FD de gehele bank overnemen maar ook losse portefeuilles.
FIBRATB was sinds 1994 actief op de Nederlandse markt. De dochter van de Russische bank verstrekte onder meer leningen aan het midden- en kleinbedrijf. Ook trok ze spaargeld van Nederlandse particulieren aan. Dat deed de bank jarenlang onder eigen naam, maar sinds eind vorig jaar ook onder een nieuw merk: FIBR.
Amsterdam Trade Bank en FIBR liepen er niet mee te koop dat ze in handen zijn van Russische eigenaren. In de omschrijving van de banken op hun websites verwijzen zij niet naar Alfa Bank of naar oligarch Mikhail Fridman. Wel is zichtbaar dat de topman van Alfa Bank Andrei Sokolov in de zevenkoppige raad van commissarissen van de bank zit.
Bij de bank kon niemand direct reageren op vragen va RTL Z.
Eerdere affaires
ATB Bank was niet omomstreden. In 2017 deed de FIOD een inval bij ATB, daarbij werd de administratie in beslag genomen. ATB-rekeningen zouden gebruikt worden bij het witwassen van onder meer Russische geldstromen.
Het onderzoek had volgens Follow the Money te maken met de Vimpelcom-zaak, een grote corruptiezaak waarbij Vimpelcom zich in de periode 2006 tot en met 2012 mogelijk schuldig maakte aan ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte.©
https://www.rtlnieuws.nl/(...)illiet-verklaard-dnb