De extremen (temperatuur en neerslag)quote:De gemiddelde mei-temperatuur in De Bilt is in ons huidige klimaat 13,4 graden. Overdag is het gemiddeld 18,3 graden en in de nacht 7,9 graden. Op gemiddeld tien dagen stijgt de temperatuur naar 20 graden of meer en op vier dagen daarvan wordt het 25 graden of meer. De kans op een tropische dag is net zo groot als op een nacht met lichte vorst. In beide gevallen komt het gemiddeld 0,2 keer voor.
Sinds 1901 kwam het 71 nachten in mei tot vorst in De Bilt. De meeste vorstnachten had mei 1941. Het vroor toen in zes nachten en de laagste temperatuur was -1,7 graden en werd gemeten op 3, 8 en 11 mei. Het koudste was het op 4 mei 1929 met -4,3 graden. In 1938 en 1962 daalde de temperatuur naar -2,7 graden.
bron
quote:14 mei 1935 is de meest ver gevorderde datum dat de Bilt een sneeuwdek kende. Er lag een laagje van 5 cm. Het Friese Sint Annaparochie noteerde op die dag zelfs een sneeuwdek van 10 cm. In de strijd tegen de sneeuw en kou werden in de Betuwe 250 ruwoliekachels ingezet om de boomgaarden te vrijwaren van nachtvorst en beschadigingen.
quote:Op 26 mei 1972 stond er een storm met kracht 10 langs de kust.
Ook op die dag in 1922 kwam er een einde aan de vroegste hittegolf die we kennen van de laatste 100 jaar.
quote:Op 28 mei 2000 werd de natuur geteisterd door een zware storm. In IJmuiden werd windkracht 10 gemeten en in Noordwijk werd een windstoot van 125 km per uur geregistreerd. Er waren drie doden te betreuren en de natuur ondervond grote schade. Doordat de bomen vol in het blad zaten, mede vanwege een zeer warme meimaand, werden er heel wat takken afgerukt. Later in het jaar was de schade nog te zien en was er sprake van een zeer vroege bladval, toegeschreven aan die storm.
quote:Op 31 mei 1986 vroor het op Eelde nog 0.2 graden, aan de grond zelfs 6.5 graden.
Wel weer apart. Dan lees ik de 30daagse op weer.nl en die geeft weer heel droog weer aan, anders dan weerplaza. Waar zit dan het verschil?quote:Op dinsdag 19 april 2022 18:15 schreef aloa het volgende:
Ook mei lijkt tamelijk wisselvallig van start te gaan met buien, afgewisseld door zon. Oorzaak hiervan is dat we nog steeds in de nabijheid liggen van de scheidingslijn tussen vrij koude lucht in het noorden en zomers warme lucht in het zuiden / centrale deel van Europa. Wanneer de stroming even overtuigend zuidelijk wordt, zit die warmte potentieel ook binnen een dag bij ons. De vraag is echter of dat gebeurt. Algemeen genomen blijven winden uit richtingen tussen noord en oost de boventoon voeren en daarmee blijft het dus gematigd zacht voor de tijd van het jaar. Maxima tussen 15 en 20 graden zijn dan meest gebruikelijk, wanneer het regent iets lager.
Uiteraard leveren de verwachte buien wel een nieuwe 'boost' op voor de natuur. Het wordt ronduit groeizaam weer, niet in de laatste plaats doordat de nachten een stuk warmer worden. Wolkenvelden temperen de afkoeling en vorst lijkt voorlopig verder uit zicht te raken.
Op de kaarten hierboven zien we de verwachte afwijking voor neerslag en temperatuur tijdens de eerste week van mei. Qua neerslag zijn de signalen op relatief nat weer duidelijk in de meerderheid. Met name landinwaarts lijken neerslagsommen vrij normaal uit te vallen, al zal dat regionaal sterk verschillen door het buiige karakter. De temperatuur valt in z'n geheel gemiddeld uit, maar dat betekent niet dat we elke dag circa 16 graden op de thermometers hebben staan. Rond de begrenzing tussen koude en warme lucht kan het kwik flink schommelen: eerst enkele dagen flink onder normaal, maar even later juist enkele dagen fors boven normaal. Het gemiddelde over de hele week valt dan neutraal uit, maar dat zegt dus niet zoveel.
Vanaf half mei, voor wat het waard is, lijkt de kans op warmer weer toe te nemen. De depressie die komende periode boven het Middellandse Zeegebied als het ware rond tolt, krijgt dan een uitloper richting de oceaan en dat betekent een meer zuidelijke aanvoer. Met de opbouw van warme lucht boven Zuid-Europa komen dan wellicht de eerste echt hogere temperaturen van dit jaar in zicht. Overigens blijft het ook dan relatief wisselvallig met van tijd tot tijd enkele buien, soms inclusief onweer.
https://www.weerplaza.nl/(...)llige-meimaand/7630/
Het begin lijkt nat te worden door buien.quote:Op vrijdag 22 april 2022 13:10 schreef Schwein het volgende:
[..]
Wel weer apart. Dan lees ik de 30daagse op weer.nl en die geeft weer heel droog weer aan, anders dan weerplaza. Waar zit dan het verschil?
De 12Z run is weer anders qua neerslag. Tsja..GFS hèquote:Op maandag 25 april 2022 18:59 schreef aloa het volgende:
Dit kan begin mei voor mooie (sneeuw)buien gaan zorgen. Een stroming rechtstreeks vanuit het poolgebied.
[ afbeelding ]
Schokkend nieuws.quote:Op maandag 18 april 2022 19:32 schreef aloa het volgende:
Het weer in Mei
Over iets minder dan twee weken zal de laatste lentemaand van start gaan. De maand mei kan zeker al zomerse dagen opleveren, maar dat geeft geen zekerheid over de komende meimaand. Wel is duidelijk te zien, dat de maand mei in het veranderende klimaat steeds warmer wordt.
In mei 1922 begon er op 21 mei zelfs een hittegolf (de enige hittegolf gemeten in mei) die tot 25 mei duurde. De hoogst gemeten temperatuur werd gemeten op 24 mei, waarbij het kwik tot 32.8 graden Celsius opliep.
[ afbeelding ]
[..]
De extremen (temperatuur en neerslag)
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wat is de voorspelling voor de komende meimaand?
Een voorspelling is nooit 100% betrouwbaar, maar een aantal kaarten laat al enigszins een beeld zien.
CFS laat een warmere meimaand zien dan gemiddeld, vooral de 2e helft van mei lijkt hierbij warm te worden.
Ook de neerslag lijkt onder het gemiddelde te liggen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het Europees model laat voor de eerste week van mei temperaturen zien die bovengemiddeld liggen, waarbij amper neerslag valt.
[ afbeelding ]
Nog wat extremen over de maand mei
[..]
[..]
[..]
[..]
Kijken wat EC vanavond laat zien.quote:Op dinsdag 26 april 2022 19:04 schreef Schwein het volgende:
[..]
De 12Z run is weer anders qua neerslag. Tsja..GFS hè
Volgens buienradar gaat het pas 12 mei regenen dus ik zal de sproeiers maar pakken.quote:Op dinsdag 26 april 2022 21:36 schreef summer2bird het volgende:
Ik zou graag wat meer regenachtige dagen willen bestellen. Mijn moestuin schreeuwt momenteel van de dorst.
En dan regent het. 5 hele druppels ofzo
Warmte kan mij niet zoveel schelen op het moment maar het is echt zeer droog de laatste maand
Als je naar de control kijkt...bijna eenzaam aan de topquote:Op donderdag 5 mei 2022 10:46 schreef aloa het volgende:
Als deze pluim zo blijft dan hebben we de meest vroege hittegolf ooit te pakken. Zou wel bijzonder zijn.
[ afbeelding ]
Klopt, maar de kaarten laten flink wat hitte zien boven noordwest Afrika wat Europa ingeblazen wordt.quote:Op donderdag 5 mei 2022 15:45 schreef Schwein het volgende:
[..]
Als je naar de control kijkt...bijna eenzaam aan de top
Dat maandgemiddelde rechtsboven is wel over de hele maand, dus het was ook in de eerste 12/13 dagen al iets warmer dan normaal volgens mij.quote:Op zaterdag 14 mei 2022 14:55 schreef aloa het volgende:
Mei is tot nu toe iets kouder dan normaal, maar kijkend naar de pluim gaat deze maand waarschijnlijk warmer eindigen dan normaal.
[ afbeelding ]
Groene lijn zit de 1e 5 dagen onder het gemiddelde. Maar de 2e helft gaat het bijna zeker wel weer rechttrekken.quote:Op zaterdag 14 mei 2022 16:46 schreef Felagund het volgende:
[..]
Dat maandgemiddelde rechtsboven is wel over de hele maand, dus het was ook in de eerste 12/13 dagen al iets warmer dan normaal volgens mij.
quote:Op dinsdag 19 april 2022 08:47 schreef Nattekat het volgende:
Laten we afspreken dat we die hitte ditmaal voor de het hele jaar bewaren.
Zo warm waren mei 1916 en 1922 niet met maandgemiddeldes van respectievelijk 12.8 en 13.1 graden in de Bilt.quote:Op woensdag 18 mei 2022 20:36 schreef Lospedrosa het volgende:
Lees overal dat het extreem droog en warm is in mei, door klimaat verandering. Nou de droogste mei is nog veel droger en 1916 en 1922 waren warmte toppertjes.
Deze conclusies kun je toch zo niet trekken?
In mei 1922 was het 3 dagen boven de 30C, tropisch warm dus.quote:Op donderdag 19 mei 2022 11:59 schreef Felagund het volgende:
[..]
Zo warm waren mei 1916 en 1922 niet met maandgemiddeldes van respectievelijk 12.8 en 13.1 graden in de Bilt.
Wat bedoel je precies?quote:Op vrijdag 20 mei 2022 19:54 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
In mei 1922 was het 3 dagen boven de 30C, tropisch warm dus.
Dan moet het ook extreem koud zijn geweest.
Typisch climatechange weer.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |