De relatie tussen onze theorieën en de werkelijkheid is een filosofische vraagstuk. Zie b.v.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 00:09 schreef Amerauder het volgende:
Tegelijk zien we bij anderen heel sterk de neiging om juist wetenschappelijke theorieën heel erg letterlijk op te vatten. Men spreekt over evolutie, de oerknal en zwarte gaten, alsof deze geen verhalen zijn aan de hand waarvan wij het bestaan beter kunnen begrijpen, maar letterlijk bestaande feitelijkheden. In plaats van een theoretisch construct dat ons in staat stelt allerhande feiten en berekeningen ordelijk te rangschikken en overzichtelijk te maken, nemen deze mensen een zwart gat als een soort groot hemellichaam dat daadwerkelijk in de fysieke werkelijkheid aanwezig zou zijn.
is opvallend. Wat zou het anders moeten zijn dan? Ik moet dan meteen aan Feynmans verhaal omtrent bakstenen denken, zie b.v.quote:nemen deze mensen een zwart gat als een soort groot hemellichaam dat daadwerkelijk in de fysieke werkelijkheid aanwezig zou zijn.
Ja zeker, om te lachen. Maar niet zozeer om het bestaan zelf als wel als om onze eigen futiele pogingen er begrip van te krijgen. Vooral dat laatste is om te lachen, en het lijkt er op dat de heidenen dit goed begrepen hadden.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 04:38 schreef Libertarisch het volgende:
Tsja, is het bestaan om te lachen? Het bestaan draagt in zich de mogelijkheid voor intens leed en intens genot.
Geen idee wat je hiermee bedoeld?quote:Het bestaan gaat over de eeuwigheid. Eeuwig wel-bestaan tegenover eeuwig niet-bestaan. En dan is de vraag: wat voor een bestaan is mijn lot?
In zekere zin creëren we onze realiteit ja. Net zoals dat, wanneer ik een kind verwek, in zeker zin ik degene was die dat deed.quote:Maar ik ben er van overtuigd dat je jouw eigen realiteit maakt. Je bent zelf dus de Schepper. Is het mogelijk dat er een Schepper bestaat die de macht heeft over jouw lot? Het is een theoretische mogelijkheid maar absoluut niet verifieerbaar.
Eens, maar ervaring heb je alleen van het hier en nu. Je begint zelf al over zaken als de eeuwigheid en de Schepper. Zoals de meeste mensen neem je met het hier en nu geen genoegen en probeer je ook kennis te hebben van dingen waar je eigenlijk, heel eerlijk gezegd, helemaal geen kennis van en zekerheid over kunt hebben. En dat is wanneer het komisch wordt en dat is wanneer het belangrijk wordt om er om te kunnen blijven lachen.quote:De koning van kennis is je eigen ervaring. Geloof is niet nodig want als je ervaring hebt heb je kennis en zekerheid.
Dus als het op een foto staat, dan is het waar? Een beetje zoals een christenfundamentalist zegt, het staat in de bijbel, dus is het waar?quote:Op dinsdag 8 maart 2022 07:43 schreef SpecialK het volgende:
We hebben gewoon een foto van een zwart gat, he.
Haha misschien is dit iets voor een mooi schilderij?quote:Hoeveel foto's waren er van Zeus die schuimend klaar kwam in de zee?
Eens. Ik zeg ook niet dat ze hetzelfde gewicht hebben. Zeker weten dat het ene verhaal mooier is dat het andere, het ene verhaal nuttiger dan het andere.quote:Het is denk ik onzinnig om te doen alsof alle dingen de we geloven hetzelfde gewicht hebben. Sommige dingen geloven we voor goede onderbouwde redenen en met veel bewijs, andere dingen geloven we ondanks een gebrek aan bewijs.
Dat zijn dingen die niet hetzelfde zijn.
En als zodanig breng ik het hier dan ook ter sprake. Het lijkt me inderdaad interessant om verschillende meningen over deze relatie voorbij te zien komen.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 10:10 schreef Haushofer het volgende:
De relatie tussen onze theorieën en de werkelijkheid is een filosofische vraagstuk.
Nou, dat meen ik hier dus enigszins geschetst te hebben, o.a. in het gedeelte van de zin die er aan vooraf gaat.quote:Met name je laatste zin,
[..]
is opvallend. Wat zou het anders moeten zijn dan?
Een mooi voorbeeld inderdaad. We kunnen het hebben over goden en het ontstaan van de wereld maar eigenlijk is de binnenkant van een baksteen al vrij mysterieus.quote:Ik moet dan meteen aan Feynmans verhaal omtrent bakstenen denken, zie b.v.
https://blog.richmond.edu(...)de-of-a-brick-exist/
Ik zette nog vrij tam in. We hebben miljoenen aparte stukken bewijs voor zwarte gaten. Zowel puur theoretisch als fysieke meetpunten.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 10:51 schreef Amerauder het volgende:
[..]
Dus als het op een foto staat, dan is het waar? Een beetje zoals een christenfundamentalist zegt, het staat in de bijbel, dus is het waar?
Wederom haal je de claim en het bewijs door elkaar. Iemand kan claimen dat een foto van iets een foto van god is. Dan zal je eerst god moeten definiëren op zo'n manier dat het zichzelf niet tegenspreekt. Dan zal je vervolgens met redenen moeten aankomen waarom je denkt dat datgene waar je foto's van hebt gemaakt ook daadwerkelijk datgene is wat je daarvoor beschreef.quote:Ik kan ook wel een foto van een kakkerlak maken, een beetje vanuit een rare hoek zodat je het niet kunt herkennen, en zeggen: kijk, dit is een foto van God. Heb ik nu iets bewezen? Het is een foto ergens van, dat zullen de meesten wel accepteren, maar waarvan dan precies, dat blijft in het midden.
Je kan je blindstaren op het idee dat mensen nooit echt 100% zeker iets kunnen weten. Technisch gezien klopt dat natuurlijk want dit kan uiteindelijk allemaal een soort illusie zijn. Maar dan zit je vooral jezelf in de weg.quote:[..]
Haha misschien is dit iets voor een mooi schilderij?
[..]
Eens. Ik zeg ook niet dat ze hetzelfde gewicht hebben. Zeker weten dat het ene verhaal mooier is dat het andere, het ene verhaal nuttiger dan het andere.
Ik zeg wel dat ze iets met elkaar gemeen hebben, namelijk dat de mens kennis probeert te hebben van dingen die eigenlijk te groot voor hem zijn. En niet dat daar iets mis mee is, maar wel dat het behoorlijk grappig kan zijn en dat het belangrijk is om er om te kunnen lachen. Het al te serieus nemen van deze zaken werkt alleen maar misverstanden in de hand.
Eigenlijk is je vraag dus: als een theorie empirisch erg succesvol is, in hoeverre beschrijft deze theorie dan onze werkelijkheid en mogen we daaruit ontologische conclusies trekken?quote:
Jij denkt waarschijnlijk dat als jij een klap krijgt van een auto dat dan je lichtje voor eens en voor altijd uit gaat. Jij denkt dat bewustzijn geproduceerd wordt door het lichaam. Dat is een logische consequentie van het objectief-wetenschappelijke wereldbeeld.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 11:31 schreef SpecialK het volgende:
Maar dat voorkomt niet dat het abstracte concept auto vervolgens met ongeveer 45 km/u over je zachte lichaam heen rost.
We geloven dingen met verschillende graden aan zekerheid en het is belangrijk dat we dat doen en blijven doen want zodra je de realiteit ontkent maak je jezelf kwetsbaar voor misbruik of voor ongelukken omdat het er alle schijn naar heeft dat we een werkelijkheid met elkaar delen die harde consequenties heeft voor het voortbestaan van jouw bewustzijn en waar keuzes er echt toe doen.
Heb je wel eens een christenfundamentalist aangehoord? En veel moslims geloven wat dit betreft vaak hetzelfde. Voor hen zijn de Bijbel en de Koran, wel degelijk een bewijsstuk.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 11:31 schreef SpecialK het volgende:
Ik zette nog vrij tam in. We hebben miljoenen aparte stukken bewijs voor zwarte gaten. Zowel puur theoretisch als fysieke meetpunten.
Ik snap jouw vergelijking met "het staat in de bijbel dus het is waar?" dus niet zo goed.
De bijbel is de claim, niet het bewijs.
Ja zeker erken ik het verschil en ik wil al dat harde werk van al die mensen ook geenszins bagatelliseren. Dat geldt voor het harde werk dat in het schrijven van de Bijbel zit overigens ook.quote:De foto's van zwarte gaten en hun effect op sterren rond hen heen en lichtpaden is het bewijs, niet de claim. De claim is veel ouder en kwam van (onder andere Einstein en een deel van de claims kwamen van Hawking) zelfs voordat we de hardere bewijsstukken voor zwarte gaten hadden gevonden.
Snap je het verschil?
Dat ligt toch wel degelijk genuanceerder. Ik zeg namelijk helemaal niet dat er geen dingen zijn waar je zeker over kan zijn. Die zijn er wel, een heleboel zelfs.quote:Je kan je blindstaren op het idee dat mensen nooit echt 100% zeker iets kunnen weten. Technisch gezien klopt dat natuurlijk want dit kan uiteindelijk allemaal een soort illusie zijn. Maar dan zit je vooral jezelf in de weg.
Helemaal mee eens. En wat we dus niet moeten doen, waar we voor moeten waken, is spreken alsof, bijvoorbeeld, de graad van zekerheid die wij hebben met betrekking tot het bestaan van auto’s ook maar enigszins vergelijkbaar is met die van het bestaan van zwarte gaten. Bij lange na niet.quote:Uiteindelijk ga je honger krijgen en moet je onderweg naar de supermarkt oversteken. Alle concepten waar je dan mee van doen hebt (zebrapaden, auto's , eten, kassa's...) zijn dingen waar je een diep gegrond geloof in hebt. En sterker nog.. je kan wel gaan doen dat je bijvoorbeeld eigenlijk niet zeker weet of auto's wel bestaan en dat dat misschien slechts een raar verhaaltje is wat we elkaar vertellen.. en dat het dus raar is om uit te kijken tijdens het oversteken want.. waarom zou je.
Maar dat voorkomt niet dat het abstracte concept auto vervolgens met ongeveer 45 km/u over je zachte lichaam heen rost.
We geloven dingen met verschillende graden aan zekerheid en het is belangrijk dat we dat doen en blijven doen want zodra je de realiteit ontkent maak je jezelf kwetsbaar voor misbruik of voor ongelukken omdat het er alle schijn naar heeft dat we een werkelijkheid met elkaar delen die harde consequenties heeft voor het voortbestaan van jouw bewustzijn en waar keuzes er echt toe doen.
Op zich zou je het zo kunnen zeggen ja. Het probleem is echter, wat bedoel je met ‘empirisch succesvol’? Dat je er redelijk accuraat bepaalde voorspellingen mee kunt doen? Dat is zeker een factor ja, maar het brengt meteen een gevaar aan het licht, namelijk dat we mythen en theorieën (ik vergelijk ze hier immers met elkaar) puur zouden beoordelen op de accuraatheid waarmee je er voorspellingen mee kunt doen. Dat lijkt me duidelijk niet hun enige, of zelfs maar de belangrijkste functie, en daarmee niet de doorslaggevende factor om ze op te beoordelen.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 11:56 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Eigenlijk is je vraag dus: als een theorie empirisch erg succesvol is, in hoeverre beschrijft deze theorie dan onze werkelijkheid en mogen we daaruit ontologische conclusies trekken?
Begrijp ik dat goed?
Dat acht ik dus een gezonde en verstandige houding.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 12:06 schreef RM-rf het volgende:
Je kunt bv al kijken naar de Hindoestaanse religie.
Ik heb lange tijd een erg nauwe vriendschap met een gelovige hindoestaan gehad en veel over religies gesproken en hun uitwerking.
Hij bevestigde altijd dat zijn goden voor hem 'bestonden' maar ik heb altijd de indruk gehad dat het een soort van transcendentaal geloof was, een erkenning van een externe spirituele omgeving; waarbij we vanuit de reeele wereld naar kunnen refereren omdat deze ons veel leert over onze wereld, verklaringen bied, maar waartussen wel een scherpe afgrenzing bestaat.
Volledig mee eens en goed verteld. Ik vraag me echter af in hoeverre dit voor het geschreven woord, en ook video’s, vergeet dat niet, evenzeer geld. Dus, in hoeverre onze eigen mythen vergelijkbare eigenschappen dragen.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 11:22 schreef Cause_Mayhem het volgende:
Niet alleen moest je goed kunnen vertellen, maar je moest de kern van het verhaal door kunnen geven.
Goede verhalen vertellers stonden dan ook hoog in aanzien. En waren een soort van neutraal, konden bij rivaliserende groepen komen. Nou ja, meestal dan.
Helaas kan ik niet terug in de tijd. Kan ik niet weten wat men toen als waarheid zag en wat als vulling. Maar alles wijst erop dat de vroegere mens heel goed wist dat mythen en sagen niet letterlijk bedoeld waren.
Veranderd, ja. Maar niet zo grondig als men vaak suggereert en ook zeker niet op alle punten die je hier beschrijft.quote:Dat is veranderd met het geschreven woord. Dat is echt een evolutie stap geweest voor de mens. Hierdoor konden we letterlijk dingen doorgeven aan anderen en zelfs volgende generaties.
Ook onze taal bestaat uit symbolen, vooral met betrekking tot de grote vragen zoals die naar de oorsprong van het bestaan. Het is juist dit symbolische element, dat vandaag de dag zo levend is als ooit, waar ik op probeer te wijzen.quote:Stel je voor dat er geen geschreven woord is, dat de ‘media’ 3 keer per jaar langs komt. De enige ‘taal’ die je hebt bestaat uit symbolen, er is geen nuance daarin, geen letterlijkheid.
Het hindoeïsme kent bv al een stuk of 5 scheppingsverhalen.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 12:06 schreef RM-rf het volgende:
Je kunt bv al kijken naar de Hindoestaanse religie.
Ik heb lange tijd een erg nauwe vriendschap met een gelovige hindoestaan gehad en veel over religies gesproken en hun uitwerking.
Hij bevestigde altijd dat zijn goden voor hem 'bestonden' maar ik heb altijd de indruk gehad dat het een soort van transcendentaal geloof was, een erkenning van een externe spirituele omgeving; waarbij we vanuit de reeele wereld naar kunnen refereren omdat deze ons veel leert over onze wereld, verklaringen bied, maar waartussen wel een scherpe afgrenzing bestaat.
Ja hier zijn we het over eens.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 12:52 schreef Libertarisch het volgende:
@:Amerauder
Volgens mij is het belangrijkste verschil tussen wat de heidenen geloofden en onze cultuur dat wij denken dat de wereld fysiek is. Heidenen geloofden in een spirituele werkelijkheid. En ik geloof weer dat je over die spirituele werkelijkheid kennis kunt opdoen door ervaring. Ik denk niet dat de mens hier te nietig voor is.
Wij denken dat feiten en metingen indrukwekkend zijn. Objectiviteit heeft veel gewicht, veel meer dan terecht is.
ik snap niet helemaal wat je bedoeld?quote:Op dinsdag 8 maart 2022 13:28 schreef Amerauder het volgende:
[..]
Dat acht ik dus een gezonde en verstandige houding.
En wat religie betreft zijn de meesten het hier ook over eens.
Maar waar het wetenschap aangaat, of, liever gezegd, waar het bepaalde speculatieve beweringen aangaat die wetenschap genoemd worden, zijn velen het hier ineens niet meer mee eens. Dat is het opeens ‘echt waar’ en ‘werkelijk’ en al met al naar mijn mening onvoldoende speels.
https://d-meeus.be/physique/Maxwell-Einstein-en.htmlquote:The belief in an external world independent of the observing subject lies at the foundation of all natural science. However, since sense-perceptions only inform us about this external world, or physical reality, indirectly, it is only in a speculative way that it can be grasped by us.
Ik weet wat jij denkt. Je hebt inmiddels 30 andere topics helemaal volgekalkt met je idioterie en je hebt al vrij duidelijk gemaakt dat je geen interesse hebt in daadwerkelijk ingaan op iemands punten en er van te leren dus.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 13:19 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Jij denkt waarschijnlijk dat als jij een klap krijgt van een auto dat dan je lichtje voor eens en voor altijd uit gaat. Jij denkt dat bewustzijn geproduceerd wordt door het lichaam. Dat is een logische consequentie van het objectief-wetenschappelijke wereldbeeld.
Volgens mij is bewustzijn niet het product van het lichaam, het kan afzonderlijk van het lichaam bestaan. Het bewustzijn is onverwoestbaar.
En ik zal hen dus ook duidelijk maken dat de Koran en de Bijbel.. de claims zijn, niet het bewijs.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 13:22 schreef Amerauder het volgende:
[..]
Heb je wel eens een christenfundamentalist aangehoord? En veel moslims geloven wat dit betreft vaak hetzelfde. Voor hen zijn de Bijbel en de Koran, wel degelijk een bewijsstuk.
Dat jij en ik dit bewijs niet zonder meer aanvaarden, dat is nou juist precies mijn punt.
Er zit een verschil in hard werk en hard werk wederom.quote:[..]
Ja zeker erken ik het verschil en ik wil al dat harde werk van al die mensen ook geenszins bagatelliseren. Dat geldt voor het harde werk dat in het schrijven van de Bijbel zit overigens ook.
Ik ben van niks 100% zeker. Ik ben niet eens 100% zeker dat wij op dit moment dit gesprek aan het voeren zijn.quote:Dat een afbeelding iets toont dat in voorafgaande theorieën wordt beweerd, is op zichzelf echter geen bewijs dat die theorieën daarmee ‘waar’ zijn. Sterker nog, er is geen bewijs van enig relevant verband tussen de afbeelding enerzijds, en de theorieën anderzijds. Kijk nog een goed naar die foto van het zwarte gat. Ben jij 100% zeker dat het niet iets anders zou kunnen zijn, wat daar afgebeeld wordt?
Hoe meer bewijsstukken er voor een principe zijn en hoe beter die bewijsstukken een voorspellede waarde hebben hoe zekerder je kan zijn dat de theorie de realiteit goed volgt.quote:Alle bewijsstukken, of het er nu twee zijn of duizenden, zijn slechts geldig als en enkel als je bepaalde aannames en veronderstellingen aanvaard die zelf onbewijsbaar zijn. Dit is natuurlijk een extreem sceptische houding, tegen het frustrerende aan, en ik bedoel hier ook absoluut niet mee te propageren dat we alles dat in de wetenschap beweerd wordt maar te pas en te onpas mogen negeren als we daar zin in hebben.
Ik denk dat wat jij bedoelt is dat wetenschappers meer zekerheid hebben over de realiteit dan een individu die in het moment iets ervaart?quote:Wat ik wel bedoel is dat er een fundamenteel verschil is, tussen een wetenschapper die bepaalde abstracte zaken zeer aannemelijk maakt, en de concrete, feitelijke werkelijkheid van het hier en nu waar we zekerheid over hebben. Over het een kunnen we niet met dezelfde zekerheid spreken als over het andere. Ze zijn zodanig verschillend dat je wel over een andere categorie kunt spreken.
Ik snap waar jij op doelt en onderken je punt ook. Snap jij ook waar ik op doel?
Nja het lijkt wel alsof je een arbitraire scheiding maakt tussen "ik zie daar nu een auto op me af komen" en "we hebben dankzij onze waarnemingen geconcludeerd dat zwarte gaten bestaan".quote:[..]
Dat ligt toch wel degelijk genuanceerder. Ik zeg namelijk helemaal niet dat er geen dingen zijn waar je zeker over kan zijn. Die zijn er wel, een heleboel zelfs.
Echter, met betrekking tot bepaalde, grote vragen, zoals de vraag naar de oorsprong van het bestaan – daarover en alleen daarover beweer ik dat je geen zekerheid kunt hebben. Wat die vragen betreft zitten wij in hetzelfde schuitje als de heidenen!
Ah ik denk dat ik begin te begrijpen wat je bedoelt.quote:Dat betekent niet dat die vragen onzinnig zijn of dat we er mee moeten stoppen. Het betekent echter wel dat we moeten oppassen onszelf niet al te serieus te nemen. Het betekent dat we rekenschap moeten geven van onze serieuze, onoverbrugbare beperkingen ten aanzien van dit soort vragen, en wat we niet moeten doen, is als de christenfundamentalist gaan roepen dat alles al precies duidelijk is, dat de Aarde x aantal jaren geleden ontstaan is, en de mens toen en toen, alsof we dat allemaal zouden weten. Alsof we dat zouden kunnen weten.
Want dat doen we niet, en misschien moeten we wel zo ver durven gaan te stellen dat we dat ook niet doen kunnen.
[..]
Helemaal mee eens. En wat we dus niet moeten doen, waar we voor moeten waken, is spreken alsof, bijvoorbeeld, de graad van zekerheid die wij hebben met betrekking tot het bestaan van auto’s ook maar enigszins vergelijkbaar is met die van het bestaan van zwarte gaten. Bij lange na niet.
Haha, religie is geen idioterie. Denk jij maar wat je wilt.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 14:36 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik weet wat jij denkt. Je hebt inmiddels 30 andere topics helemaal volgekalkt met je idioterie en je hebt al vrij duidelijk gemaakt dat je geen interesse hebt in daadwerkelijk ingaan op iemands punten en er van te leren dus.
We laten het er hier bij, ok?
Ik zeg niet dat religie idioterie is. Ik zeg dat wat jij uit je baggerpijp op dit forum over iedereen heen spuit idioterie is.quote:Op dinsdag 8 maart 2022 15:21 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Haha, religie is geen idioterie. Denk jij maar wat je wilt.
Ik denk dat jij beter je mond kan houden, lafaardquote:Op dinsdag 8 maart 2022 15:26 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat religie idioterie is. Ik zeg dat wat jij uit je baggerpijp op dit forum over iedereen heen spuit idioterie is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |