Je hebt al vloerverwarming en dat verwacht een lage aanvoertemperatuur.quote:Op zondag 6 maart 2022 09:50 schreef Mathie88 het volgende:
Hallo,
Wij zijn ons aan het oriënteren om onze jaren '30 woning gasvrij te maken. Bij nieuwere woningen is het geen probleem om een warmtepomp te installeren zoals ik lees op fora en op internet. Bij oudere woningen ligt dat iets complexer. De woning is (redelijk tot behoorlijk) goed nageïsoleerd (dak/vloer/muren/beglazing). De beneden verdieping en badkamer (boven) worden d.m.v. vloerverwarming verwarmd en de 3 slaapkamers en overloop door middel van hogetemperatuur radiatoren.
Bij normale warmtepompen moeten de HT radiatoren door LT radiatoren worden vervangen had ik gelezen. Nu kwam ik op een aantal sites een nieuw type warmtepomp tegen die hoge temperatuur water kan leveren, bijvoorbeeld de Daikin Altherma 3 H HT warmtepomp, die is al leverbaar.
- Is er iemand die ervaring heeft met een warmtepomp in een jaren '30 woning?
- Is er iemand die ervaring heeft met de Daikin HT warmtepomp?
Ik hoor graag ervaringen, met name van woningbezitters van de jaren '30 of die de Daikin Altherma 3 H HT kennen.
Met vriendelijke groet,
Mathie
de temperatuur verhogen met een wp duurt inderdaad lang, maar op temperatuur houden gaat prima.quote:Op zondag 6 maart 2022 12:59 schreef Gieliovd het volgende:
Het recept is vrij eenvoudig:
- isoleren
- afgifte creëren
Afgifte creëer je door een systeem dat op lage temperatuur al vermogen afgeeft. Vloerverwarming, LT convectoren all dan niet met ventilatoren.
HT radiatoren doen zo goed als niets op 30 graden.
Het grote verschil, dat moeten mensen door krijgen, met een warmtepomp is dat je in principe 24/7 verwarmt. Dus niet zoals met een ketel half uurtje aan, 2 uur uit. Half uurtje aan, 2 uur uit. Doordat je continu verwarmt, komt er warmte in je totale massa van de woning en daardoor kan een warmtepomp al gauw, tenzij het er natuurlijk harder uit gaat dan erin door tocht, dramatische isolatie etc.
ik heb weleens gekeken naar LTV radiatoren. Gezien de prijs moeten die wel van goud zijn.quote:Op zondag 6 maart 2022 12:22 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je hebt al vloerverwarming en dat verwacht een lage aanvoertemperatuur.
Het is dus het verstandigst om ook je radiatoren te vervangen door LTV modellen, bijvoorbeeld de Strada 21 serie van Jaga. Die investering heb je 1x maar daarna nooit meer en de besparing van het kunnen verwarmen met een lage aanvoertemperatuur hou je.
Dan kan je gewoon met een normale warmtepomp en hoog rendement verwarmen.
Je kan ook eerst een warmtepomp plaatsen en dan de knelpunten aanpakken en waar nodig het eerste jaar nog met een elektrisch kacheltje bijverwarmen.
HT warmtepompen bestaan maar zodra ze hoge temperaturen moeten maken, is het rendement door het putje.
Ik heb hier alle radiatoren door 10 Jaga convectoren + DBE voor 8500 excl. BTW laten vervangen, dus voor de hele woning.quote:Op zondag 6 maart 2022 14:00 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
ik heb weleens gekeken naar LTV radiatoren. Gezien de prijs moeten die wel van goud zijn.
Absoluut waar.quote:Op zondag 6 maart 2022 14:05 schreef koentjuh18 het volgende:
Staan je HT radiatoren altijd vol open boven? Ik woon zelf ook in een redelijk goed geïsoleerd jaren 30 huis naar boven staan ze veelal op standje 1 of 2. Daarmee wordt het prima warm met een aanvoer temperatuur die ook niet al te hoog is.
Zeker als je wat overcapaciteit hebt kan het vaak nog prima uit met HT radiatoren, maar dat weet je alleen door zelf te testen of te laten adviseren door iemand die er verstand van heeft en je niet alleen LT radiatoren wil verkopen:-)
met zo'n slappe winter kan je ook de aanvoer op 30 of 35 zetten.quote:Op zondag 6 maart 2022 14:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Absoluut waar.
IPV overhaasten kan het geen kwaad om 1 winter de aanvoertemperatuur naar 45 graden te zetten en te kijken hoe je daarmee de winter doorkomt.
Moet je natuurlijk niet zo'n slappe winter als deze afgelopen winter hebben, dat was niet echt heel spannend.
precies, dat bedoel ik dus.quote:Op zondag 6 maart 2022 14:04 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb hier alle radiatoren door 10 Jaga convectoren + DBE voor 8500 excl. BTW laten vervangen, dus voor de hele woning.
Het is een hoop geld maar had beneden geen vloerverwarming.
Dat had ik dan moeten in laten frezen en een goede vloer weg moeten gooien. Opgeteld was het niet duurder om voor Jaga te gaan (beneden) en boven moest ik sowieso iets.
Al met al was het zo gek nog niet, stook nu op 25 t/m 35 graden Celsius aanvoer de woning warm.
In de meeste woningen mét vloerverwarming beneden en in de badkamer zal je boven hooguit 3 of 4 radiatoren hoeven te vervangen en dan ziet het er alweer een stuk rooskleuriger uit
Ja, uiteraard.quote:Op zondag 6 maart 2022 14:23 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
met zo'n slappe winter kan je ook de aanvoer op 30 of 35 zetten.
Ja, dat kan. Je kan gewone radiatoren ook van fans voorzien en dan de afgifte fors verhogen.quote:Op zondag 6 maart 2022 14:24 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
precies, dat bedoel ik dus.
Ik had weleens gekeken en voor de woonkamer was ik 2500 euro kwijt aan LTV radiatoren. Nieuwe radiatoren zouden ca 600 euro kosten.
heb je de tvt van ltv radiatoren een keer berekend? Ik heb het geprobeerd, maar alles hangt af van aannames...quote:Op zondag 6 maart 2022 14:31 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, dat kan. Je kan gewone radiatoren ook van fans voorzien en dan de afgifte fors verhogen.
Maar uiteindelijk hebben LTV radiatoren (convectoren) nu eenmaal een betere afgifte bij lagere temperaturen.
De aanvoer iets hoger zetten kan daar voor compenseren maar kost wat rendement.
Het is maar net of je de uitgave nu wil doen of verspreid over toekomstige jaren.
Nee, dat heb ik niet berekend, dat betekent nog niet dat het een slechte investering is.quote:Op zondag 6 maart 2022 14:32 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
heb je de tvt van ltv radiatoren een keer berekend? Ik heb het geprobeerd, maar alles hangt af van aannames...
Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar, maar mijn onderbuik zegt dat de TVT heel lang is.quote:Op zondag 6 maart 2022 16:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nee, dat heb ik niet berekend, dat betekent nog niet dat het een slechte investering is.
Er hingen door de hele woning vrij kleine en dunne radiatoren, ook qua beschikbaar muuroppervlak (relatief lage vensterbanken) en de optie was eigenlijk: dikkere radiatoren of LTV-convectoren.
Vloerverwarming was teveel "gedoe", er lag al een prima vloer in, het is onbekend hoe leidingwerk ligt dus dat zou veel schade opleveren.
Ik heb hier de afgelopen winters enkele nachten -10 tot -12 graden Celsius gehad en de temperatuur in huis gaf geen krimp, ondanks de lage aanvoertemperatuur. Dus ze doen hun werk perfect.
Uiteraard kan je ook de aanvoertemperatuur omhoog zetten, er zal een omslagpunt zijn waarna je dat verschil terugverdient maar die rekensom is, zoals je zegt, van (te) veel factoren afhankelijk.
Ik ben voor de zekerheid gegaan dat het prima warm te houden is.
Hoe dan ook, volgens mij zijn we het er beiden over eens dat TS prima eerst een warmtepomp kan plaatsen en dan na een jaar (winter) eens evalueren of er nog ergens een grotere radiator of een LTV-convector nodig is?quote:Op zondag 6 maart 2022 16:12 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar, maar mijn onderbuik zegt dat de TVT heel lang is.
Ik heb laatst de stooklijn 5 graden verlaagd en merkte eigenlijk weinig in het verbruik van de warmtepomp. Nou kan dat te maken hebben met allerlei andere factoren natuurlijk.
o.a. de remeha-wp heeft ingebouwde elektrische kachels (3x 2000watt) in de binnenunit. Als het moet jast die gewoon 80 graden water door het systeem.quote:Op zondag 6 maart 2022 16:16 schreef TheFreshPrince het volgende:
En voor nood kan je zolang prima een winter een paar elektrische kachels standby houden.
Waar ik zelf voor heb gekozen is natuurlijk niet wat een ander hoeft te doen. Ik kan echter wel bevestigen dat zo'n Jaga convector met DBE prima werkt.
Gewoon alles op LTV laten draaien, de lange draaitijd geeft dat je ongeveer evenveel warmte als je eruit haalt met een stop en go systeem dmv een cv ketel. Alleen als je een hoog verlies moet compenseren lukt dat minder goed omdat je radiatoren niet instaat zijn veel energie in een korte periode af te geven.quote:Op zondag 6 maart 2022 10:00 schreef Seven. het volgende:
Ik vraag me af of de mix tussen de 4 HTV en de vloerverwarming wel lekker gaat werken voor een warmtepomp.
Koevlaas2quote:Op woensdag 16 maart 2022 18:51 schreef Koevlaas2 het volgende:
[..]
Gewoon alles op LTV laten draaien, de lange draaitijd geeft dat je ongeveer evenveel warmte als je eruit haalt met een stop en go systeem dmv een cv ketel genereert. Alleen als je een hoog verlies moet compenseren lukt dat minder goed omdat je radiatoren niet instaat zijn veel energie in een korte periode af te geven.
Ja klopt, ik had al eens gezien dat jij 'm weleens noemt.quote:Op woensdag 16 maart 2022 19:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Koevlaas2![]()
De man van de wereldberoemde Koevlaas formule
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |