FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / PZC: Zeeuwen haken massaal af van de politiek
sirdanilotwoensdag 19 januari 2022 @ 15:12
En dan vooral Zeeuws-Vlaanderen waar ik zelf vandaan kom. Logisch, Zeeuws-Vlaanderen is het afvoerputje geworden van Nederland met vervuilende chemische fabrieken, PFAS-vervuiling, en de illegale tolheffing van de westerscheldetunnel. Vroeger was Staats-Vlaanderen (Zeeuws-Vlaanderen dus) een wingewest en die mentaliteit heeft Den Haag nog altijd.

https://www.pzc.nl/zeeuws(...)VYRdmUxfjSRagQaIyHe0

yORFKgv.png

quote:
Waarom Zeeuws-Vlamingen en Vlissingers afhaken van de gevestigde politiek: ‘Het is alsof ze niet bestaan’

VLISSINGEN - Een meerderheid van de Zeeuws-Vlamingen en Vlissingers is het vertrouwen kwijt in de mensen die aan de knoppen zitten. Ze zijn afgehaakt, stelt politiek geograaf Josse de Voogd.

Ze hebben even zitten dubben over de naam. Zou Atlas van Polariserend Nederland niet beter zijn, of Atlas van Verdeeld Nederland? Uiteindelijk hebben onderzoekers René Cuperus en Josse de Voogd hun vorige maand verschenen studie toch Atlas van Afgehaakt Nederland genoemd. Op basis van verkiezingsuitslagen van de laatste zes jaar hebben ze in kaart gebracht waar de mensen wonen die niet hebben gestemd of die een proteststem hebben uitgebracht op partijen die niet bij de gevestigde orde willen horen. Daarnaast legden ze cijfers over onder meer inkomen, opleiding en gezondheid. ,,Er is een kloof ontstaan tussen de hoogopgeleiden die Nederland runnen en de rest”, concludeert De Voogd.

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de onderzoekers een discussiestuk gemaakt. De Voogd: ,,Het is niet uit naam van de minister. We merken dat het wel veel impact heeft.” Voor Zeeland valt op dat Vlissingen en Zeeuws-Vlaanderen behoren tot de gebieden waar de meeste mensen zich van de gevestigde politiek hebben afgewend.

,,Een afhaker is iemand die het vertrouwen kwijt is in wie er nu aan de knoppen zitten en waar het land nu naartoe wordt gedirigeerd. Uit de term afgehaakt spreekt urgentie. Met onze atlas sluiten we aan op een onderzoek van de commissie-Remkes, die enkele jaren geleden concludeerde dat mensen dreigen af te haken. Wij wilden weten waar ze zitten. We gaan uit van niet-stemmers en stemmers op partijen als Forum voor Democratie, de PVV, de SP, DENK en de Partij voor de Dieren. Natuurlijk heb je onder de niet-stemmers ook mensen die het niks interesseert of die het gewoon vergeten zijn, maar ze doen allemaal niet meer mee. De partijen hebben we verdeeld in de gevestigden en de buitenstaanders. De SP bestuurt hier en daar wel mee, maar over het algemeen wordt die partij toch door de gevestigden als te extreem beschouwd. En GroenLinks heeft nog nooit in een kabinet gezeten, maar die levert zoveel burgemeesters en is zo vertegenwoordigd in de universiteiten en de media, dat we die bij de gevestigde partijen rekenen.”

Dat klinkt als het kartel waarover Forum het steeds heeft.

,,Ja, dat is een beetje de lompe variant van ons verhaal. Je ziet natuurlijk wel dat de gevestigde partijen een heel diverse coalitie van het midden vormen, met centrumlinks en centrumrechts erin. De oude scheiding tussen links en rechts bestaat niet meer. De SGP rekenen we nog tot de gevestigde partijen, maar je ziet die partij wel steeds meer richting de buitenstaanders kruipen. Kijk naar het standpunt over vaccinatie, of over Europa."

De afhakers wonen vaak in de periferie.

,,Ook dat ligt genuanceerd. Je hebt de periferie in grote steden, je hebt de periferie van de Randstad en je hebt de periferie van Nederland. Dus je kunt het niet helemaal zwart-wit stellen, binnen Zeeland zijn Middelburg en Goes een soort centrum in de periferie. Afstand is wel een criterium. We zien een breuklijn die ook door Zeeland loopt. Het katholieke zuiden, dat historisch gezien toch al minder bij het protestantse Nederland hoorde, is heel snel ontkerkelijkt. De sociale samenhang is daar minder, er zijn minder vrijwilligers. In die regio's is meer aanhang voor de buitenstaanders. Een groot deel van Zeeuws-Vlaanderen hoort daarbij. Verder heb je gebieden waar de oude industrie is gekrompen. Denk aan Vlissingen, Hansweert, en de Kanaalzone in Zeeuws-Vlaanderen. Jonge mensen trekken weg. Voorzieningen zijn verdwenen. De achterblijvers zijn gemiddeld lager opgeleid en hebben minder inkomen. Gezondheid speelt ook een belangrijke rol. In West-Zeeuws-Vlaanderen voelen mensen zich minder gezond. Dat is vaak een optelsom. Minder opgeleid, minder inkomen, slechtere gezondheid. We zien een sterke correlatie tussen gezondheid en niet-stemmers of een voorkeur voor buitenstaanders."

Sapstengelwoensdag 19 januari 2022 @ 15:29
Wat heeft pijpen zonder condoom hiermee te maken?
Starhopperwoensdag 19 januari 2022 @ 15:32
Als ze afhaken, kunnen we een van de zeeuwse eilanden niet aan forumland geven?
sjorsie1982woensdag 19 januari 2022 @ 15:35
Is het in zeeland dan erger dan in de rest van het land? Zo ja, hoeveel erger?
Halconwoensdag 19 januari 2022 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 19 januari 2022 15:35 schreef sjorsie1982 het volgende:
Is het in zeeland dan erger dan in de rest van het land? Zo ja, hoeveel erger?
Ja, erger dan gemiddeld in Nederland. Zal in Groningen, Limburg en delen van Brabant ook wel zo zijn.
Captain_Jack_Sparrowwoensdag 19 januari 2022 @ 15:41
Who the fuck cares. :')
Pileswoensdag 19 januari 2022 @ 15:42
quote:
0s.gif Op woensdag 19 januari 2022 15:35 schreef sjorsie1982 het volgende:
Is het in zeeland dan erger dan in de rest van het land? Zo ja, hoeveel erger?
POL / BZK Onderzoek: Atlas van Afgehaakt Nederland
Weltschmerzwoensdag 19 januari 2022 @ 16:05
Heel Nederland is tot wingewest gemaakt, alleen voelen ze dat in Holland nog niet zo.
sirdanilotwoensdag 19 januari 2022 @ 16:06
quote:
0s.gif Op woensdag 19 januari 2022 15:35 schreef sjorsie1982 het volgende:
Is het in zeeland dan erger dan in de rest van het land? Zo ja, hoeveel erger?
De vaccinatiegraad is een van de laagste van Nederland, dat zouden sommige mensen heel erg vinden maar ik zelf vind dat prima.

Het aantal hoogopgeleiden is zeer laag, logisch want er is weinig werk voor ze behalve dan in de petrochemische en andere zware industrie. Denige hoger onderwijsinstellingen zijn de hogeschool die niet zo veel voorstelt en de piepkleine Roosevelt academie wat een internationale dependence is van de universiteit utrecht.

De gemiddelde afstand tot voorzieningen is in Zeeuws Vlaanderen het grootste van heel Nederland. Met de auto is dat niet zo heel erg maar er zijn ook mensen die geen auto kunnen rijden. Openbaar Vervoer bestaat vrijwel niet in Zeeuws Vlaanderen buiten de grootste dorpen om.

Ik kan nog wel eindeloos doorgaan over hoe kut het is maar ik zou zeggen rijd er zelf eens heen.

quote:
0s.gif Op woensdag 19 januari 2022 15:41 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
Who the fuck cares. :')
Dat is dus precies het hele eieren eten
TargaFloriowoensdag 19 januari 2022 @ 16:19
quote:
84s.gif Op woensdag 19 januari 2022 15:32 schreef Starhopper het volgende:
Als ze afhaken, kunnen we een van de zeeuwse eilanden niet aan forumland geven?
Deze opmerking slaat natuurlijk nergens op. Dat mensen afhaken van de politiek wil niet zeggen dat ze oplossen in het niets. Het is aan de politiek om zich meer geloofwaardig te maken.
PzKpfwwoensdag 19 januari 2022 @ 22:28
Pijpen zonder condoom?
EdvandeBergvrijdag 21 januari 2022 @ 22:44
In Zeeland heeft men het blijkbaar iets eerder door dan in de rest van Nederland. Het maakt toch niet uit wat je stemt, een coalitie van VVD/D66/CDA/PvdA/GL/CU in verschillende samenstellingen naait de burger toch gewoon een oor aan. Lood om oud ijzer.