quote:
Op vrijdag 25 maart 2022 09:47 schreef bianconeri het volgende:[..]
Zucht, lees dan maar niet wat ik stuur. Ook goed.
Ik zeg nergens dat de besnijdenis in de 10 geboden staat. Het zijn allebei oude wetten en allebei zijn ze afgeschaft. Want het slaat nergens op dat Jezus wel de ene wet zou vervullen en de oude ineens niet.
Jezus zelf hield de sabbat uiteindelijk ook niet, Paulus ook niet.
Maar het feit dat hij de wet heeft vervuld, wil niet zeggen dat je hem zelf niet meer hoeft te volgen ...
Vervullen =/= afschaffen, dat staat er letterlijk:
Mattheus 5:17Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen. (HSV)
Maar wat zeg je zelf? Hij heeft de wet vervuld, dus hij is afgeschaft.
Wie leest er nu niet goed?
Blijkbaar betekent 'vervullen' iets anders dan afschaffen.
Kijk naar de bergrede. Zie je daar niet de tien geboden in?
19 Wie dan een van deze geringste geboden afschaft en de mensen zo onderwijst, zal de geringste genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar wie ze doet en onderwijst, die zal groot genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen.
20Want Ik zeg u: Als uw gerechtigheid niet overvloediger is dan die van de schriftgeleerden en de Farizeeën, zult u het Koninkrijk der hemelen beslist niet binnengaan.
Jezus en de traditie
21U hebt gehoord dat tegen het voorgeslacht gezegd is: U zult niet doden; en: Wie doodt, zal door de rechtbank schuldig bevonden worden.
22Maar Ik zeg u: Al wie ten onrechte boos is op zijn broeder, zal schuldig bevonden worden door de rechtbank. En al wie tegen zijn broeder zegt: Raka! zal schuldig bevonden worden door de Raad; maar al wie zegt: Dwaas! die zal schuldig bevonden worden tot het helse vuur.
23Als u dan uw gave op het altaar offert en u zich daar herinnert dat uw broeder iets tegen u heeft,
24laat uw gave daar bij het altaar achter en ga heen, verzoen u eerst met uw broeder en kom dan terug en offer uw gave.
25 Stel u zo snel mogelijk welwillend op tegenover uw tegenpartij, terwijl u nog met hem onderweg bent; opdat de tegenpartij u niet misschien aan de rechter overlevert en de rechter u aan de gerechtsdienaar overlevert en u in de gevangenis geworpen wordt.
26Voorwaar, Ik zeg u: U zult daar beslist niet uitkomen, voordat u de laatste quadrans betaald hebt.
27U hebt gehoord dat tegen het voorgeslacht gezegd is: U zult geen overspel plegen.
28Maar Ik zeg u dat al wie naar een vrouw kijkt om haar te begeren, in zijn hart al overspel met haar gepleegd heeft.
Jezus onderwees de tien geboden en de rest van de wet in hun volledige spirituele betekenis. Want de wet is niet letterlijk, maar spiritueel. Jezus onderwees de geest van de wet: liefde.
Dat betekent dat de hele morele wet, die over onze relaties met elkaar en met God gaat, gewoon van kracht is. Die wet kan ook helemaal niet worden afgeschaft, want dan zouden we anarchie hebben.
De besnijdenis staat inderdaad niet in de tien geboden. Waarom niet? Omdat de besnijdenis pas later is toegevoegd als een symbool van rechtvaardiging.
Wat is rechtvaardiging? Rechtvaardiging is vergeving van schuld, zodat je niet meer als schuldige voor God staat, maar als rechtvaardige.
Wat is schuld? Schuldig ben je als je Gods geboden overtreedt.
Wie overtraden Gods geboden? Dat begon bij Adam en Eva.
Welke geboden overtraden zij? In wezen alle tien geboden: ze negeerden God en maakten daarmee zichzelf en de slang hun God. Ze stalen, want ze namen iets dat niet van hen was, en wat hen verboden was te nemen. Hun verlangens werden een idool. Ze moordden, want met hun daad waren ze verantwoordelijk voor hun eigen dood en die van de rest van de mensheid. Ze begeerden iets wat niet van hen was. Ze pleegden spiritueel overspel. Ze logen vervolgens tegen God.
Adam en Eva overtraden de gehele morele wet met hun eerste zonden, en sindsdien doet de rest van de mensheid dat ook.
Dus kan God de wet 'afschaffen'? Nee, natuurlijk niet, want de wet is slechts een spiegel, een omschrijving, die aangeeft wat goed en kwaad is. Die grens tussen goed en kwaad kan niet worden afgeschaft.
Kan de wet echter leven geven? Nee, dat kan alleen de geest.
Maar waarom geeft de geest het leven? Om Gods wetten te kunnen overtreden? Nee, natuurlijk niet. We krijgen het leven om God juist weer te gehoorzamen.
Nu even terug naar de sabbat:
Die werd dus gemaakt VOORDAT Adam en Eva hadden gezondigd.
Dat wil zeggen dat de sabbat ALTIJD al onderdeel was van het plan dat God had voor de mensheid. Net als het huwelijk, ook dat bestond al voordat de mens zondigde.
Het is dus niet verwonderlijk dat God ook de sabbat (en het huwelijk, want geen overspel) in zijn wet heeft geïntegreerd. Dat is hoe het leven daadwerkelijk dient te worden geleefd.
Wilde God Adam en Eva en de rest van de mensheid lastigvallen met de sabbat? Nee, de tekst zei dat God de sabbat zegende. Dat betekent dat de sabbat als zegening is bedoeld, een speciale dag, de mooiste en prettigste van de week, die Hij met zijn eigen liefde en goedheid heeft gevuld. Een dag van vernieuwing, rust, vrede, liefde, blijdschap, feest.
Dat is hoe de sabbat is bedoeld. Waarom zou God zo'n dag willen afschaffen? Nogmaals: er is geen enkel vers in de bijbel dat erop wijst dat de sabbat is 'afgeschaft', of dat de zegening die erop rust is ingetrokken. In tegendeel:
Hebreeën 4:9Er blijft dus nog een sabbatsrust over voor het volk van God,
10want wie Zijn rust binnengegaan is, die heeft zelf ook van zijn werken gerust, zoals God van de Zijne.
11Laten wij ons dan beijveren om die rust binnen te gaan, opdat niemand door het volgen van dit voorbeeld van ongehoorzaamheid ten val zal komen.
Dit is een van de weinige correcte vertalingen van deze verzen. Er is een sabbatsrust over voor het volk van God, letterlijk 'sabbatismos', het vieren van de sabbat.
Maar wij hoeven dat niet, omdat een paar honderd jaar later een paar zogenaamde Christenen hebben besloten dat ze op elke dag een dag vrij kunnen nemen en dat God zich maar aan hen moet aanpassen?
Wat is dat voor redenering?
God weet het beter. Ook dat is geloof: vertrouwen dat wat God zegt, voor ons eigen bestwil is, en dat wat Hij zegt, voortkomt uit zijn liefde.
Dat geldt niet alleen voor de sabbat, maar voor de hele wet. God heeft het beste met de mensheid voort. Daarom omschrijft hij duidelijk via geboden en wetten hoe wij met elkaar en met Hem dienen om te gaan om het leven zo goed mogelijk te leven.
Dus nee, deze rebelse houding van 'ik bepaal zelf wat ik doe, Jezus heeft de wet afgeschaft, ik bepaald wat liefde is en wat niet' gaat echt niet op. Het is een enorme misvatting van honderden jaren aan dwaalleer. Dit wordt ook wel 'antinomianisme' genoemd: anti-wet.
[ Bericht 35% gewijzigd door Ali_Kannibali op 25-03-2022 11:56:04 ]