abonnement Unibet Coolblue
pi_203035161
Tja, waar moet ik beginnen… Kei lang verhaal. Onder deze kloon typt een man, single, bijna 39 jaar, kerngezond tot een jaar geleden, al 8,5 jaar een koopwoning, vaste baan, beide ouders nog in leven (kan me geen betere wensen), dan zul je zeggen: alles goed op de rit, je mag niet klagen. Wil ik ook niet. Zeker niet als je andermans situaties hoort. Ik heb geen gevoel dat ik iets mis. Ja, een relatie (en kinderen) heb ik niet, maar momenteel geen tot weinig behoefte aan. Kinderwens heb ik sowieso niet.

Toch zit ik het laatste jaar niet lekker in mijn vel. Ik zoek tips om de invulling / mindset in mijn huidige leven te veranderen. Natuurlijk moet verandering vanuit jezelf komen, maar niet altijd weet je hoe je moet veranderen, dan zijn handvaten van anderen handig. Achter mijn persoon gaat (ging) een aparte levensstijl schuil. Ik plan mijn hele leven in. En daarbij prefereer ik om alle dingen alleen te doen en uit te zoeken, zodat ik alles zelf over mijn leven kon bepalen. Veel vrienden heb ik dus niet. Dit is al eigenlijk in mijn middelbare schooltijd begonnen (we kregen als aanrader tijdschema’s van ons huiswerk te maken. Dat beviel me zo goed, dat ik ook mijn vrije tijd in tijdschema’s ging zetten), en is daarna steeds dominanter in mijn leven geworden, met als ultieme climax de laatste 8,5 jaar waarin ik na het einde van een lange relatie alleen woon. Het was ook geen wonder dat ik een jaar of 10 geleden ben gediagnosticeerd met een lichte vorm van het syndroom van Asperger. Die mensen houden van schema’s, routine en structuren, en raken ook vaak in paniek als er ongeplande dingen op hun pad komen.

Jarenlang heb ik mezelf overtuigd dat dit dé beste manier van leven voor mezelf was. Er zijn zat mensen die me al jaren aan het zeggen zijn dat ik moest minderen met al die planningen (omdat “ik mezelf ermee gek / gestresst maakte”), maar gijs eigenwijs ging gewoon door. Er is nou eenmaal zó veel dat ik wil doen / weten / volgen. Ook mijn financiën plan ik in, en als er steeds iets onverwachts gebeurt, dan pas ik dit weer aan, puur om elk jaar “mijn doelen te halen” (lees: genoeg geld wil over houden voor leuke dingen). Ik heb het idee dat ik de laatste 8,5 jaar zo veel gepland heb dat mijn brein er overprikkeld van is geraakt: mijn (oude) levensstijl is mijn valkuil geworden.

Mensen zouden mijn agenda eens moeten zien. Ik plande dermate alles in, dat op elke dag / avond / weekend elke minuut “bezet” was met iets doen. Want als ik me vroeger al éven verveelde, dan kreeg ik automatisch een slechte bui en voelde het net alsof mijn leven maar “leeg” was. Wellicht heb ik ook te lang als dertiger “als twintiger door geleefd”: veel reizen, veel tripjes weg, veel festivals etc. Niks mis mee natuurlijk, want ik wil van het leven genieten, maar ik heb ook te weinig rekening met “rustmomenten” gehouden. Vaak ging het ook ten koste van mijn slaap. Vorig jaar ben ik er achter gekomen: hoe meer dingen ik inplande, hoe meer ik mezelf dingen opdwong in plaats van écht van te genieten.

Vanaf vorig jaar is er sowieso wel een en ander veranderd. Mijn lichaam begon op de stopknop te drukken, en dat heeft toch wel wat invloed op me gehad. De tol van het ouder worden lijk ik nu te betalen. Het begon met permanent oorsuizen in mijn rechteroor (tja, vind je het gek, met al die herrie festivals in het verleden, en je krijgt op lange termijn tinnitus van veel piekeren en je brein overprikkelen), waar ik an sich weinig last van beleef. Van februari tot en met mei heb ik het gevoel gehad dat er “iets in mijn lichaam zat”, tenminste dat voelde ik. Verder van tijd tot tijd wat lichte lichamelijke klachten (die ook vanzelf weer weg gingen) zoals benauwdheid of buikpijn. Ook heb ik vanaf mei al periodes spierpijn op diverse plekken (schurende pijn in rechter zij en af en toe steken in linker arm), die ook komt en gaat (soms een paar weken last, soms niks, vaak overdag last en ’s avonds niks). Ben onder behandeling geweest van een fysio, maar los van alle goede behandelingen en adviezen is deze pijn dus nog niet helemaal weg. Derhalve blijf ik oefeningen trouw elke dag doen. De last is soms irritant, maar er valt mee te leven. Heeft misschien ook te maken met mijn werkhouding / werkplek / verkeerd zitten. Werkgever / Arbo gaan daar achter aan. Zat er ook aan te denken een andere matras aan te schaffen, de huidige is al weer meer dan 10 jaar oud.

Terug naar eind mei: na een avondje misselijkheid heb ik toen een “inzinking” gehad, ik was er helemaal klaar mee: met al die tijdschema’s, het ging ten koste van mijn gezondheid en gemoedstoestand, en ik besefte meteen dat ik mijn manier van leven moest veranderen. Weekje ziek thuis gezeten, en daarna weer met halve / driekwart dagen aan het werk gegaan, en al vrij snel weer fulltime. Ik werk al 14 jaar lang voor dezelfde werkgever, die heel begripvol en flexibel met de situatie omging / omgaat. Daarna geprobeerd zo rustig mogelijk aan te doen, minder hooi op de vork te nemen, en een ander voedingspatroon aangenomen (via een orthomoleculair specialist waar ik nog steeds onder behandeling ben). Gecombineerd met mijn aparte levensstijl heb ik mijn voedingspatroon ook jarenlang heel eenzijdig gemaakt, als gevolg daarvan kwam / komt uit het orthomoleculair bloedonderzoek dat mijn lichaam veel belangrijke stoffen en vitamines tekort kwam (serotonine, B12, D etc.). Ik ben natuurlijke supplementen gaan slikken en ben veel meer gevarieerd gaan eten en drinken. En verder proberen de levensstijl te veranderen, maar het blijft moeilijk. Maar ook daarover geeft mijn orthomoleculair therapeut af en toe adviezen en nieuwe inzichten. Maar ik ben wel gaan beseffen dat je eetpatroon veel belangrijker is dan je denkt. Mensen overschatten de importantie van voeding ontzettend.

De pandemie zal ook meer met me hebben gedaan dan ik wellicht denk of wil toegeven, maar de afgelopen anderhalf jaar zijn er (op een paar korte periodes na) best wel wat vaste uitlaatkleppen (naar het voetbal, festivals, theater etc.) weg gevallen. Dat doet uiteindelijk toch wat met je gemoedstoestand, en zeker als je dingen graag plant, en uiteindelijk door de situatie zoals een lockdown van alles moet cancelen of aanpassen. Ik zei altijd wel stoer: “Och ik verveel mij nooit”, en dat klopt ook wel, maar het feit dat bepaalde zaken tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend zijn, doet veel met iedereen, mij incluis.

Een dik half jaar en tig huilbuien (meer dan in de 10 jaar ervoor, zegt genoeg) verder: 2 mooie vakanties gehad (ondanks de pandemie toch kunnen doen), iets beter in mijn vel, maar de planningen zijn vooralsnog gebleven. Heb een aantal keer geprobeerd er afstand van te doen, maar uiteindelijk val ik steeds terug door die agenda vol te kalken, omdat ik zó veel dingen wil doen en volgen: muziek, sport, social media, de dagelijkse dingen, hobby’s etc. Het is moeilijk om dingen los te laten. Desondanks is de invulling van mijn tijd al ten opzichte van een jaar geleden wel iets veranderd, iets minder druk en met iets minder dwang. Maar nog niet genoeg voor mijn gevoel. Had me al eind 2021 voorgenomen om vanaf de eerste volle week van dit jaar (nu dus) in de avonden en weekenden bijna NIKS in mijn agenda neer te zetten en vanaf nu mijn “problemen” écht eens aan te gaan pakken. Niet alleen qua mindset, maar ook fysiek.

Het is in ieder geval time for change. 2021 was het jaar van het besef en al kleine aanpassingen, 2022 moet het jaar van de échte verandering worden. Maar ja, het is moeilijk om een mindset / levensstijl waarin je je meer dan 20 jaar lang aan hebt “gehouden” te veranderen. En natuurlijk is er nog een bepaalde aard van het beestje, waardoor je ook niet 180 graden kunt veranderen. Hoeft ook niet. Ik wil nu écht veranderen, om meer rust te krijgen, maar hoe??

Inmiddels ook al wat zelfhulpboeken aangeschaft die verband hebben met “meer rust in het hoofd te creëren”), prima boeken, maar ik merk dat er een groot verschil is tussen theorie (boek) en je eigen leven. Daarom wil ik ook op andere manieren wat meer tips / “handvaten” krijgen, bijvoorbeeld van andere, objectieve mensen die wat verder van de situatie af staan. Vandaar dit topic. Excuus voor het lange en misschien wel warrige verhaal (al kan ik nóg uren over mijn psyche door lullen, want jullie weten nog lang niet alles) maar alleen maar door alles uitgebreid uit te leggen, hoop ik dat mensen snappen hoe een en ander in mijn kop de afgelopen jaren heeft gewerkt en hoe dat het laatste jaar is “doorgewerkt” naar mijn lichaam, al kan ik gelukkig nog verder goed functioneren in algemene zin.

Vragen mbt onduidelijkheden / details, en suggesties / tips mbt veranderen zijn welkom. Alvast bedankt.
pi_203035164
Toevoeging aan mijn OP (want ik had hem al eerder geschreven): niet alleen wil ik mijn mindset veranderen, maar ook de eerder genoemde spierpijnen, en sinds oktober is er ook een “raar” gevoel in mijn hoofd bij gekomen. Wellicht een gevolg van het (voor mijn begrippen) heftige jaar dat ik heb gehad?? Het is geen echte pijn maar meer tintelingen / “licht gevoel” / beetje dul / duizelig, en de ene dag / week meer dan de andere dag / week. Heel soms ben ik ook wat benauwd. Voel ook een bepaalde stijfheid in mijn nek, het zou natuurlijk via die spieren vandaan kunnen komen. Zal wellicht toch een gevolg zijn van al die jaren “te veel willen doen” en de houding waarin ik soms zit (vooral op het werk).

In oktober, november en vandaag bij de huisarts geweest, hij houdt het op een combinatie tussen stress, spanningshoofdpijnen en een vastzittende kou. Voor mijn gemoedsrust stuurt hij me door naar een neuroloog, plus hij beveelt me fysio / massage aan. Hopelijk maakt de neuroloog een scan van mijn hoofd. Maar oké, in verband met mijn tinnitus heb ik in mei al een scan gehad (om een goedaardige brughoektumor uit te sluiten), die was prima. Mijn tinnitus is overigens de laatste maanden erg verminderd. Komt denk ik toch mede door de voedingssupplementen. Ik ga ook eigenlijk uit van niks ernstigs, probeer gewoon zo veel mogelijk te ontspannen: minder hooi op de vork nemen, en een aantal keer per week wat ontspannings- en rekoefeningen te doen (o.a. Jacobsen) en binnenkort dus weer fysiotherapie / van allerlei spieren laten los masseren. Indien iemand wel eens soortgelijke klachten heeft gehad en er van af is gekomen: tips w.b. oefeningen om meer ontspanning te krijgen zijn welkom. Ben zelf sowieso vaak onzeker of ik bepaalde oefeningen “goed” uitvoer. En ik weet momenteel ook even niet welke oefeningen ook echt bij me passen. Kan wel iets op Google of YT opzoeken, maar wie zegt wat wel of niet goed werkt he… Maja, dat zal ik binnenkort ook wel van de fysio / masseur horen…
pi_203035451
Doe maar gewoon normaal dan doe je al gek genoeg
pi_203035780
Je hebt geen fysio of zelfhulpboeken nodig maar een goed gesprek met een professional
pi_203036179
Klein beginnen.
pi_203036398
Wat een verhaal! Prachtig opgeschreven.

Hoe zit dat met die 8,5 jaar? Dat komt twee keer terug: een keer ivm de woning en de tweede keer ivm de relatie.

Wat was dat voor relatie en waarom is die beëindigd?
pi_203036544
Yoga gaan doen en een cranio sacraal therapeut opzoeken. Daarnaast kun je oefenen in mediteren (dat kan ook in de eerste instantie in tijdsblokken).
Je hebt dit jarenlang zo gedaan, dus het kost tijd om te veranderen. Of je moet je mindset zo ineens kunnen omgooien?
Verder lijkt het het alsof je graag “veilig” in je hoofd leeft. Lijkt me belangrijk je lichaam weer te gaan voelen met bijbehorende emoties die je letterlijk wegblokt. Vandaar de yoga. En een cranio kan daar ook goed bij helpen.
pi_203036614
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 20:24 schreef SjoukjeHooynaayer het volgende:
Hoe zit dat met die 8,5 jaar? Dat komt twee keer terug: een keer ivm de woning en de tweede keer ivm de relatie.

Wat was dat voor relatie en waarom is die beëindigd?
Is dus bijna 9 jaar geleden beëindigd. Daarna appartement voor mezelf gekocht. Tja, en waarom ging het na 5,5 jaar uit? Gewoon, het was gewoon op. Steeds meer ruzie, niet meer op één lijn, ieder een ander toekomstbeeld, waren niet meer happy met elkaar.
Daarna is het plannen steeds obsessiever geworden, maar goed, tijd om er van af te stappen.

Met "goede professional" wat hier eerder boven stond, tja een psych zeker? Sluit ik zeker niet uit. Maar het is niet zo dat ik gek ben of zo. :P Heb/had gewoon een a-typische levensstijl, daar wil ik gewoon wat meer van af.

Ik vraag me gewoon af hoe dat bij andere mensen gaat die hele dag: ál die prikkels en hoe ze dat in "goede banen" leiden: je baan, al het nieuws, al die vriendengroepen waarin geappt wordt, al die meldingen op je telefoon, je interesses / hobby's... Ik heb soms het idee dat ik "te veel wil volgen / doen", en dan nóg niet alles meekrijg of "niet met de tijd mee ga". En dan heb ik niet eens kinderen / een relatie, moet je nagaan. :@

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 20:32 schreef Leyap het volgende:
Yoga gaan doen en een cranio sacraal therapeut opzoeken.
Een cran-wat? Sorry, nooit van gehoord. :@ Zal het eens opzoeken.
pi_203036782
Of een psychomotorisch therapeut. Ik zweer bij die mensen. Door middel van sport en spel dingen tegenkomen waar je mee aan de slag kunt. En jezelf weer voelen.

Want dat is wel een beetje wat me bijblijft in je verhaal: kan je een beetje genieten van de dingen in je leven? Of is het steeds meer moeten moeten moeten? Kan je wel eens rustig op een bankje zitten en naar een zonsondergang kijken?
Somebody that I used to know
pi_203036896
Wat je misschien zou kunnen proberen is om zondag als rustdag in te plannen. Dat je dus echt letterlijk geen reet doet. Ik had ook de neiging om mijn weekenden vol te plannen met allerlei self improvement activiteiten, sport, aandelen analyses en weet ik allemaal wat, maar uiteindelijk resulteert dat erin dat je dus zeven dagen per week "productief" bezig bent en dat is gewoon teveel. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Dus tegenwoordig leef ik op zondag als een soort bejaarde: Uitslapen, als het mooi weer is en ik daar zin in heb wandelen/ fietsen (vitamine D opnemen), geen social media, radio luisteren ipv televisie etc. Dat doet mij persoonlijk wel goed moet ik zeggen. Verder kan ik je de VGZ Mindfulness App aanraden.

[ Bericht 2% gewijzigd door Lokale_Notabele op 04-01-2022 21:08:33 ]
Op vrijdag 14 april 2023 07:00 schreef Lokale_Notabele het volgende:
"Orkun Kokcu is een dynamischere verbeterde versie van Andrea Pirlo".
pi_203036956
Toen ik 10 jaar geleden mijn vriendin leerde kennen, was zij ook een type dat haar hele leven vooraf in een agenda plande. Alle weekenden zaten voor het komende half jaar steevast volgeboekt met een of andere activiteit. Sport, bezoek vrienden, klussen, enzovoort.

Zelf ben ik totaal niet zo (helaas, soms). Ik leef vrijwel van week tot week. Dat vind ik prima, ik moet vrijheid hebben om te doen waar ik zin in heb.

Een typische discussie tussen ons ging in de beginperiode ongeveer als volgt.

Zij: "zullen we in het weekend van 8 en 9 mei gaan wandelen op Vlieland?"

Ik: "Dat weet ik nog niet, dat is pas over een half jaar."

Zij: "Maar ik wil dit plannen en voorbereiden, wanneer weet je of je wil?"

Ik: "Waarschijnlijk op 8 mei als ik 's ochtends wakker word."

Enzovoort.

In de loop der jaren zijn we naar elkaar toegegroeid, waarin we elkaar ook veel vrijheid geven. Ik geef haar de vrijheid om vakanties en activiteiten samen of alleen te plannen, maar zij is daarin niet meer zo obsessief als vroeger. Zij geeft mij de vrijheid om juist niets te plannen.

Mijn ideale dag ziet eruit als beschreven in het lied "Avond" van Boudewijn de Groot:

En als je 's morgens opstaat ben ik bij je
En misschien heb ik al thee gezet.
En als de zon schijnt buiten gaan we lopen door de duinen
En als het regent gaan we terug in bed.


Ook de rest van de tekst is een aanrader in dit verband.
pi_203037365
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 20:45 schreef Postbus100 het volgende:
Want dat is wel een beetje wat me bijblijft in je verhaal: kan je een beetje genieten van de dingen in je leven? Of is het steeds meer moeten moeten moeten? Kan je wel eens rustig op een bankje zitten en naar een zonsondergang kijken?
Dat is dus een beetje de "clou" waar ik afgelopen jaar achter ben gekomen. Ik drong mezelf van alles op "omdat het van mezelf moest" ipv ervan te genieten. Ik "moest" 4x per week sporten (want bewegen is belangrijk), ik "moest" elke dag Journaal kijken (keek ik vroeger nooit, en dan kijk je op het einde van het jaar het Nieuwsjaaroverzicht, en dan kom je erachter dat je driekwart van al het nieuws gemist hebt :') ), ik "moest" elke dag social media checken. Etc. etc. En dan komen er nog dingen als huishouden, eten, familie, vrienden, hobby's etc. er ook nog bij. Omdat ik zo veel dingen wilde doen, ga je maar planningen met tijdsloten maken, zodat je voor alles tijd maakte. :') De dingen waarvan ik écht genoot vielen grotendeels weg (voetbal, festivals etc.) door de pandemie.

Huishoudelijke dingen, daar heb ik (nog steeds) een hekel aan, die heb ik ook in een schema zitten, als stok achter de deur. Ik doe ze plichtmatig, omdat ik in een net en schoon appartement wil leven. Maar wel in zo min mogelijk tijd, waardoor er genoeg tijd voor leuke dingen over blijft. Daarom at ik vroeger ook al zo eenzijdig: ik maakte gewoon een pan spaghetti voor de hele week (5 avonden, rest vd avonden werden ook op een of andere manier gevuld) zodat ik maar 1x per week hoefde te koken. :') En dan de week erna een pan tagliatelle of zo, en dan de week erna een ovenschotel voor 4 avonden. Ook overdag, altijd was het 6 boterhammen, 2 bananen en een soepje :z Achteraf als ik nu terugkijk: bizar eigenlijk. Alleen tijdtechnisch effectief, meer niet. Met als gevolg dat ik dus constant dezelfde voedingsstoffen binnen kreeg. Gewoon, omdat makkelijk, omdat tijd. Gelukkig is mijn eetpatroon inmiddels best veranderd. Meer verschillende voedingsstoffen, meer gevarieerd, dus gezondere darmflora, hogere "vitaminenvoorraadjes" etc.

Ik was (ben) echt obsessed van tijd. Maar goed, ik ben het steeds meer aan het loslaten. Zoals hierboven staat: een hele dag helemaal niks plannen, daar wil ik misschien wel heen. Of een paar dingen per avond / weekend opschrijven wat je wil doen, en de rest zie ik wel. Maja, klinkt best saai eigenlijk. :+ Maar oke, ben bijna 39, en geen 23 meer. Het is lastig om het allemaal in één keer los te laten. Daarom vraag ik me juist af hoe anderen dit doen: hoe "manage" je die hele berg informatie die elke dag binnenkomt (werk, meldingen op telefoon, berichten in apps, nieuws etc.) en hoe houd je dat in de balans met "je eigen leven" / dagelijkse activiteiten?? :?
pi_203037543
Lukt het je om tijd te blokken om dan niks te (hoeven) doen?
Alius aliud dicit
  dinsdag 4 januari 2022 @ 21:29:29 #14
311622 Bargehassus
Hoogst merkwaardig
pi_203037654
Je hebt dus eigenlijk twee "issues": Aan de ene kant ben je gediagnosticeerd met een lichte vorm van Asperger (herkenbaar, nu ASS, heel veel prikkels), aan de andere kant wil je ook een hoop dingen doen (ook herkenbaar).

Wat mij enorm geholpen heeft is een contact met een iemand die een kenner is op het gebied van ASS. Die persoon heeft mij veel handvatten gegeven om om te gaan met prikkels en om de grens te zoeken met wat je wel en niet aan kan.
Het einde van de dag is nabij als kleine mensen lange schaduwen werpen.
pi_203037787
Heb niet echt een tip voor je maar wilde je sterkte met de situatie wensen.
pi_203037980
Over dit:

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 21:16 schreef mapje0504 het volgende:

[..]

Huishoudelijke dingen, daar heb ik (nog steeds) een hekel aan, die heb ik ook in een schema zitten, als stok achter de deur. Ik doe ze plichtmatig, omdat ik in een net en schoon appartement wil leven. Maar wel in zo min mogelijk tijd, waardoor er genoeg tijd voor leuke dingen over blijft.
Doe jezelf een lol en neem een huishoudster.

Over het andere heb ik niet zoveel te zeggen. Behalve dat ik denk: pas je op dat je niet obsessed wordt in het loslaten? Met andere woorden: chill....
Somebody that I used to know
pi_203038180
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 21:24 schreef Mrmime het volgende:
Lukt het je om tijd te blokken om dan niks te (hoeven) doen?
In het verleden helemaal niet, alles "moest" gevuld zijn. En vaak wás ook veel tijd al automatisch gevuld met hobby's / interesses. Maar ik probeer het wel nu wel te doen ja.
Ik heb bijvoorbeeld een tijdje het laatste uurtje van de dag (tussen 11 en 12) "geblokt" om "af te schakelen" van alles: alleen maar muziekje luisteren, of boekje lezen, aansluitend tanden poetsen waardoor ik uiterlijk 12 in bed lag. Dat probeer ik weer op te pakken.
Mijn orthomoleculair adviseur heeft wel eens gezegd: "verveling is briljant". Op het moment dat ze dat zei dacht ik: zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik dacht altijd: hoe meer verveling, hoe leger en saaier je leven. Maar verveling hoeft niet saai te zijn, en is niet hetzelfde als "niets doen". Ik begin steeds meer te leren dat pak 'm beet elke dag "niets doen" juist niet slecht hoeft te zijn, zeker niet als je ouder wordt. Nu maar proberen het wat meer "in de praktijk" te brengen. Maar idd niet te obsessief...

quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 21:29 schreef Bargehassus het volgende:
Wat mij enorm geholpen heeft is een contact met een iemand die een kenner is op het gebied van ASS. Die persoon heeft mij veel handvatten gegeven om om te gaan met prikkels en om de grens te zoeken met wat je wel en niet aan kan.
Mocht ik er "op mezelf" niet uitkomen, dan is dit zeker wel een optie om bij zo iemand in de leer te gaan. En hoe vind je die dan?
  dinsdag 4 januari 2022 @ 22:10:33 #18
458443 Geitenyoghurt
Even een geitenyoghurtmomentje
pi_203038518
Aan meditatie / mindfulness gedacht? Dat kan wellicht helpen.

Mooi verhaal trouwens! Je komt over als iemand die alles uit het leven wilt halen. Wellicht kan meditatie / mindfulness hierbij helpen dat het niet allemaal per se "moet" en hiermee creëer je vanzelf de rustmomenten die je nodig hebt heb ik het idee.
pi_203039138
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 22:10 schreef Geitenyoghurt het volgende:
Aan meditatie / mindfulness gedacht? Dat kan wellicht helpen.

Mooi verhaal trouwens! Je komt over als iemand die alles uit het leven wilt halen. Wellicht kan meditatie / mindfulness hierbij helpen dat het niet allemaal per se "moet" en hiermee creëer je vanzelf de rustmomenten die je nodig hebt heb ik het idee.
Dank. Ja, mijn motto was (is) om er alles uit te halen, je leeft maar één keer, yolo. Maar de manier waarop is de laatste jaren misschien wat "té absurd" geweest. Misschien heb ik ook niet willen accepteren dat ik ouder word. ;)
Mindfulness is iets wat mensen al jaren geleden tegen mij geroepen hebben, zelfs al 10 jaar terug. Destijds wel boeken aangeschaft, maar nooit iets mee gedaan. Maar oké, het valt te proberen.
Het hoeven niet per se absurd grote veranderingen te zijn. Maar ik vond veranderen altijd eng, omdat ik maar één manier van leven zag. Vorig jaar ben ik toch tot het besef gekomen dat het anders moet...
  Moderator dinsdag 4 januari 2022 @ 23:26:27 #20
441859 crew  Lenny77
pi_203039503
Even over die B12: neem/ krijg je daar iets voor? Want sommige van je symptomen lijken wel op een tekort.
Pillen zijn vaak niet voldoende.

Voor de rest: ik zou helemaal gek worden van zo een planning :D
Ik plan echt dag voor dag en zelfs dan veranderen die plannen wel weer. Heerlijk!
Ik aanbid verveling _O_
Horum omnium fortissimi sunt Belgae
pi_203040923
Je agenda in een kluis stoppen of ritueel verbranden. Het is alsof je als alcoholist een fles drank in huis hebt staan.
pi_203041066
OP niet in zijn geheel gelezen geef ik toe, maar een 'nieuwe manier van leven' krijg je alleen met 'nieuwe gewoontes'. Die zijn dan in het begin onwennig, maar geven op den duur een nieuwe structuur, nieuwe doelen en nieuwe inspiratie aan je leven.

Ga bijvoorbeeld eens als doel stellen om je hoofd en lijf te verbeteren. Ga bijvoorbeeld eens 3x per week aan krachttraining doen. Doordat je hier aan begonnen bent, en het veel moeite en tijd kost, wil je ook resultaat zien. Je wordt dan vanzelf geïnteresseerd in hoe je de oefeningen het beste kunt uitvoeren. In wat je nou het beste kunt eten. En voordat je het weet heb je interesse in kennis vergaren over eiwitshakes, schema's, etc.

Stop bijvoorbeeld eens met het consumeren van dingen die schadelijk zijn voor je 'wellbeing' zoals nietszeggende youtube-videootjes kijken, stop met porno kijken, etc. Ga meer naar buiten en maak een schema voor jezelf waarin je 3x per week een uur gaat wandelen en minstens 1x per week afspreekt met een vriend.

Ik noem maar wat. In het begin voelt alles als een moetje omdat je brein nog hetzelfde werkt als nu. Je kunt jezelf echter niet veranderen door in je vingers te knippen. Je verandert, automatisch, met de tijd mee met nieuwe gewoontes.

Succes.
pi_203043118
Het klinkt voor mij niet heel gek voor iemand met asperges eigenlijk. Ik dacht aan het begin van je post al aan iets met autisme.

Heb je hulp gehad na je diagnose en psycho educatie? Ik denk dat professionele hulp van iemand die bekend is met asperger jou het beste kan helpen.

Kijk... ik ben het tegenovergestelde van jou. Ik heb namelijk adhd en plan niks en alles wordt dan een chaos. Door paycho educatie heb ik geleerd om meer structuur en planning in mijn leven te gooien. Maar dat gaat niet vanzelf. Zodra ik het erg druk heb of stress ervaar laat ik t los en wordt het weer een chaos. Ik kan me voorstellen dat het bij jou andersom werkt. Dat je je vasthoud aan je planning en je schema's, want dat geeft zekerheid.

Bij de ggz kunnen ze je vast leren hoe je met deze dingen om kan gaan. Ze hebben al zo veel mensen met asperges gezien... ze weten een hoop trucjes om er mee om te gaan. En behalve dat is dat ook gewoon wie jij bent. Dat hoort bij jou. Alleen heb je er nu zelf last van omdat je te veel druk op jezelf legt.

Wellicht is het ook een idee om in je planning "luier tijd" in te plannen. Of tijd dat je niks mag doen. Ook niet plannen. Beetje zappen, nutteloos op de bank zitten etc. Dat zal in het begin vast moeilijk voelen maar het is ingeplande tijd dus je weet ook na hoe lang je weer iets mag/moet gaan doen. Ik doe dat ook. Vandaag ben ik vrij en om 12 uur ga ik beginnen aan het huishouden... maar nu even niet en nu ben ik nutteloos op een forum aan het scrollen. Dat is oke want het is nog geen 12 uur.
.
pi_203052164
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 23:26 schreef Lenny77 het volgende:
Even over die B12: neem/ krijg je daar iets voor? Want sommige van je symptomen lijken wel op een tekort.
Pillen zijn vaak niet voldoende.
Ik slikte van de zomer een tijdje B12 Combi 6.000 met folaat/P5P. Laatste 2 maanden slikte ik Methylation Essentials. Allemaal op advies van mijn orthomoleculair adviseur. Inmiddels zijn deze tabletten op. Maar slik ook serotonine tabletten, en Vitamine D tabletten. Ook elke avond voor het slapen een zakje Metarelax. Allemaal omdat ik daarin ontzettende tekorten had, omdat ik heel eenzijdig at. Als alle tabletten op zijn, krijg ik weer een nieuw behandelplan. Maar mettertijd bouwen we alles af.
Maar goed, ieder mens heeft tekorten in iets. Alle tabletten zijn obv natuurlijke kruiden, maar ze hebben geen bijwerkingen. Ook best duur vind ik ze. Maar goed, je merkt wel dat je rustiger bent.

quote:
0s.gif Op woensdag 5 januari 2022 08:08 schreef Cockwhale het volgende:
Je agenda in een kluis stoppen of ritueel verbranden. Het is alsof je als alcoholist een fles drank in huis hebt staan.
Haha echt he. _O- Naja, ik vind het wel handig om afspraken, vrije dagen en data van sportwedstrijden erin te zetten. Maar tot voor kort ging ik dan alle avonden en weekenden met tijdschema's volkalken. :') Nu probeer ik dat te beperken door maximaal een paar dingen per avond erin te zetten, zonder tijden erbij. Maar oke. dit heb ik eind 2021 al een paar keer eerder zo gedaan, en toen viel ik weer in het "oude patroon". Al was ik er in de laatste weken van 2021 wel klaar mee, met al die tijdsloten. Daarom heb ik nu wel wat meer vertrouwen dat het veranderen gaat lukken.

quote:
0s.gif Op woensdag 5 januari 2022 11:01 schreef Gordeldiertje het volgende:
Heb je hulp gehad na je diagnose en psycho educatie? Ik denk dat professionele hulp van iemand die bekend is met asperger jou het beste kan helpen.
Nee, niet echt. De diagnose werd gesteld en ik ben verder gaan leven. Maar heb ook nog wel eens een assertiviteitscursus gevolgd. En ook nog vaker naar een psych gegaan omdat ik niet goed in mijn vel zat. Maar dat is al lang geleden, toen ik nog een relatie had.
pi_203068463
quote:
0s.gif Op woensdag 5 januari 2022 19:34 schreef mapje0504 het volgende:

[..]
Ik slikte van de zomer een tijdje B12 Combi 6.000 met folaat/P5P. Laatste 2 maanden slikte ik Methylation Essentials. Allemaal op advies van mijn orthomoleculair adviseur. Inmiddels zijn deze tabletten op. Maar slik ook serotonine tabletten, en Vitamine D tabletten. Ook elke avond voor het slapen een zakje Metarelax. Allemaal omdat ik daarin ontzettende tekorten had, omdat ik heel eenzijdig at. Als alle tabletten op zijn, krijg ik weer een nieuw behandelplan. Maar mettertijd bouwen we alles af.
Maar goed, ieder mens heeft tekorten in iets. Alle tabletten zijn obv natuurlijke kruiden, maar ze hebben geen bijwerkingen. Ook best duur vind ik ze. Maar goed, je merkt wel dat je rustiger bent.
Ik hoop voor jou dat deze tekorten wel op een officiële manier zijn vastgesteld en niet via (nog) niet erkende testen. Dit kan belangrijk zijn voor diagnostiek in de reguliere zorg en daarmee ook voor je dossier naar ARBO/werkgever toe.
Zijn er daarna nog testen gedaan om te meten of al die tabletten echt werken? Bij aanzienlijke tekorten kun je je afvragen in hoeverre vrij verkrijgbare middelen dat daadwerkelijk op kunnen vangen. Zeker als er eventuele andere oorzaken mbt opname en omzetting niet meegenomen zijn..?

Verder zijn er nog een aantal dingen niet genoemd, zoals haptonomie (meer in contact komen met je lijf en gevoel) en ergotherapie (kijken naar je belastingspatroon, hoeveel en hoe je dingen doet enzo). Daarvoor moet je misschien eerst psychisch een en ander verwerken om daar optimaal mee aan de slag te kunnen. Dat geldt misschien ook voor de zelfhulpboeken. Is er overleg mogelijk, bijvoorbeeld met een praktijkondersteuner? Dat er wel iemand met je meekijkt en je niet de ene obsessie met een andere verruilt zeg maar.

Tai chi kan helpen langzaam vloeiend bewegen, zachter dan yoga in dat opzicht.
Wandelen en de omgeving observeren kan ook fijn zijn. Boswachters maar ook buurthuizen organiseren weleens wandelingen. Waar de buurthuizen dat voor het sociale aspect doen, kunnen de boswachters je meer over de omgeving vertellen.
In je eentje kun je ook oefenen. Zet desnoods een alarm op je telefoon, zodat je de boel letterlijk en figuurlijk even stil zet om de zoveel tijd. Je kan een bodyscan doen (vast wel op Youtube te vinden of check anders de app Headspace) om meer in contact met jezelf te komen. Of je kan juist meer in contact proberen te komen met de omgeving. Maak er geen wedstrijdje van, maar zoek eens op welke boom daar links staat. Kijk of je tekenen van een dieren kan vinden. Neem een boekje mee waar je vogels in op kan zoeken. Dat soort dingetjes.

Sterkte en succes in ieder geval!
  donderdag 6 januari 2022 @ 20:47:22 #26
139324 Plots
Luctor et Emergo
pi_203068707
Hoe zit het met je seksleven?

Misschien moet je meer sex hebben. Werkt ook tegen de stress.
pi_203092668
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 20:34 schreef Scary_Mary het volgende:
Ik hoop voor jou dat deze tekorten wel op een officiële manier zijn vastgesteld en niet via (nog) niet erkende testen. Dit kan belangrijk zijn voor diagnostiek in de reguliere zorg en daarmee ook voor je dossier naar ARBO/werkgever toe.
Zijn er daarna nog testen gedaan om te meten of al die tabletten echt werken? Bij aanzienlijke tekorten kun je je afvragen in hoeverre vrij verkrijgbare middelen dat daadwerkelijk op kunnen vangen. Zeker als er eventuele andere oorzaken mbt opname en omzetting niet meegenomen zijn..?
Er is bloed geprikt, naar het lab gestuurd, en van de uitkomst heeft ze een analyse / uitgebreid rapport gemaakt. Ik ga er toch wel van uit dat dat volgens de officiële regels gaat? We hebben nu (ongeveer een half jaar later) nog geen nieuw bloed geprikt om te kijken hoe de tekorten zijn aangevuld. In oktober/november of zo heb ik gevraagd aan haar of we dat eens moesten doen, toen was dat schijnbaar nog te vroeg...
Ik begrijp niet zo goed dat er een "relatie" moet zijn tussen dit onderzoek en diagnostiek in de reguliere zorg / ARBO etc.??

quote:
Verder zijn er nog een aantal dingen niet genoemd, zoals haptonomie (meer in contact komen met je lijf en gevoel) en ergotherapie (kijken naar je belastingspatroon, hoeveel en hoe je dingen doet enzo). Daarvoor moet je misschien eerst psychisch een en ander verwerken om daar optimaal mee aan de slag te kunnen. Dat geldt misschien ook voor de zelfhulpboeken. Is er overleg mogelijk, bijvoorbeeld met een praktijkondersteuner? Dat er wel iemand met je meekijkt en je niet de ene obsessie met een andere verruilt zeg maar.
Bedoel je dat ik nog niet kan/mag beginnen met die boeken voordat ik dit met iemand overlegd heb? Waar moet ik me melden voor een "praktijkondersteuner"? Momenteel ligt er hier een hele stapel boeken te wachten, maar weet ff niet zo goed waar ik het beste mee kan beginnen.

Nog veel vragen, ik probeer momenteel zo min mogelijk tijdsplanningen te maken. Maar als ik bepaalde posts met aanbevelingen van jullie lees, merk ik dat ik wellicht momenteel een beetje sturing mis "in welke hoek ik het moet zoeken". Maar goed, misschien hoef ik ook niet zo ver te gaan, en als ik het een aantal maanden "wat rustiger aan doe" en minder plan, dat ik dan vanzelf in een andere levensstijl val... Eind januari heb ik in ieder geval een afspraak met een neuroloog (omdat ik al een aantal maanden een rare druk in mijn hoofd voel). Verder weer eens met mijn orthomoleculair adviseur overleggen. En verder, tja, rustig aan doen.

Wandelen doe ik elke dag wel een stukje. Maar vooral 's avonds in het donker omdat ik full time werk. Gelukkig worden de dagen weer langer. :) Ben net echt een "wintermens", weet ik al jaren.

Wat betreft mijn Asperger, het is maar een lichte vorm. Ik neem vooral veel dingen letterlijk. Als mensen iets "abstracts" met moeilijke termen aan me uitleggen, raak ik vaak snel de draad kwijt. Ook al ben ik hoog opgeleid, mijn woordenschat is ook vrij laag. (Deze laatste alinea is gewoon ff wat achtergrondinfo, wilde ik al eerder melden, maar vergat ik).

Tja, en seksleven... Naja, als je al bijna 9 jaar alleen bent, dan laat zich dat raden...
pi_203093293
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 januari 2022 13:06 schreef mapje0504 het volgende:

[..]

Tja, en seksleven... Naja, als je al bijna 9 jaar alleen bent, dan laat zich dat raden...
Als single heb je toch alle mogelijkheden?
pi_203093644
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 januari 2022 13:06 schreef mapje0504 het volgende:

[..]
Er is bloed geprikt, naar het lab gestuurd, en van de uitkomst heeft ze een analyse / uitgebreid rapport gemaakt. Ik ga er toch wel van uit dat dat volgens de officiële regels gaat? We hebben nu (ongeveer een half jaar later) nog geen nieuw bloed geprikt om te kijken hoe de tekorten zijn aangevuld. In oktober/november of zo heb ik gevraagd aan haar of we dat eens moesten doen, toen was dat schijnbaar nog te vroeg...
Ik begrijp niet zo goed dat er een "relatie" moet zijn tussen dit onderzoek en diagnostiek in de reguliere zorg / ARBO etc.??
Geen idee? Staan er bij de labresultaten referentiewaarden? Sommige alternatieve geneeswijzen wijken af van wat er in de reguliere zorg als daadwerkelijk tekort gezien wordt. Dat kan onduidelijkheid geven. Bijvoorbeeld als je orthomoleculair behandelaar een waarde van 275 als een b12tekort zien en een behandeling inzet. Hier lees je meer over referentiewaarden waar reguliere artsen meestal vanuit gaan. Bij de stichting heb je nog meer aanvullende info mbt diagnostiek en zie de waarschuwing onderaan deze pagina. Afhankelijk van wat er wanneer (voor en tijdens welke behandeling) geprikt wordt, kunnen diverse behandelaren dus tot verschillende conclusies komen.

Als jij nou zo opknapt dat je ARBO het allemaal logisch en prima vindt, heb je denk ik geen probleem. Worden er wel vraagtekens gezet bij de oorzaak en duur van jouw klachten, dan kan het mogelijk wel een probleem worden als je behandelt wordt voor iets waarvan de reguliere zorg zegt dat het geen tekort kan zijn. Of dat het tekort niet voldoende vast gesteld is en nu niet meer goed kan worden gemeten omdat je al x periode suppleert.

Zijn de labresultaten gedeeld met je huisarts en is die op de hoogte van jouw huidige behandelplan?

Ik wil je geen schrik aanjagen ofzo, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee dat het niet altijd zo simpel is dat alle geneeswijzen en behandelingen op dezelfde waarde worden geschat..

quote:
[..]
Bedoel je dat ik nog niet kan/mag beginnen met die boeken voordat ik dit met iemand overlegd heb? Waar moet ik me melden voor een "praktijkondersteuner"? Momenteel ligt er hier een hele stapel boeken te wachten, maar weet ff niet zo goed waar ik het beste mee kan beginnen.
Van mij mag je een heleboel hoor. Maar juist als je niet weet waar te beginnen kan het fijn zijn als iemand met je meekijkt en je een richting kan helpen bepalen, met een haalbaar doel en dito tempo. De praktijkondersteuner vindt je bij een huisarts, al heeft geloof ik niet iedere praktijk er een. Ook daar zijn soms wachttijden helaas. Soms kun je voor relatief kleine dingen zonder doorverwezen te worden door zo een praktijkondersteuner geholpen worden. Als je wel doorgestuurd moet worden, bijvoorbeeld ivm wat complexere problematiek, dan kan de praktijkondersteuner misschien helpen met de hulpvraag en het uitzoeken waar je dan het beste terecht kunt.

Het zou gewoon een beetje zonde zijn als je nu dwangmatig in bepaalde zelfhulpboeken vastbijt, waar je nu nog niet klaar voor bent. Als in misschien heb je wat handvatten nodig om beter met de materie uit de voeten te kunnen of zijn er andere boeken die beter aansluiten op hoe jij in elkaar zit en wat voor hulp je straks krijgt.
Probeer voor jezelf grenzen te stellen, zodat je jezelf niet voorbij blijft lopen met wat eigenlijk hetzelfde is, maar dan met een nieuwe kaft. Zoek naar iets wat je positief bevestigt en niet nog meer frustreert.

Is er iets met prioriteit, waar je nu het meeste aan denkt te hebben? Maak dan een kleine selectie uit de boeken of de hoofdstukken en kijk of iets je aanspreekt. Knip het dan op in behapbare stukken en neem de tijd om dat in je op te nemen. Dus niet strak op de klok met x minuten doorgelezen moeten hebben. Kijk of het kwartje valt of geef jezelf de tijd om er even over door te denken, maar probeer niet eventuele vermoeidheid of frustratie uit het oog te verliezen die je in de weg kan zitten, dan komt het toch niet optimaal door. Zet desnoods een alarm om even stil te staan bij hoe je je voelt en in hoeverre de tekst iets met je doet. Van tactiek veranderen kan ook, door bijvoorbeeld een gesprekje te beginnen met een goede bekende erover. Misschien kan een andere blik je kwartje laten vallen of je uitdagen om het eens anders te bekijken. Bonuspunten op sociaal gebied als je ook nog chill over andere dingen kan babbelen, heb je gelijk een pauze :)

quote:
Nog veel vragen, ik probeer momenteel zo min mogelijk tijdsplanningen te maken. Maar als ik bepaalde posts met aanbevelingen van jullie lees, merk ik dat ik wellicht momenteel een beetje sturing mis "in welke hoek ik het moet zoeken". Maar goed, misschien hoef ik ook niet zo ver te gaan, en als ik het een aantal maanden "wat rustiger aan doe" en minder plan, dat ik dan vanzelf in een andere levensstijl val... Eind januari heb ik in ieder geval een afspraak met een neuroloog (omdat ik al een aantal maanden een rare druk in mijn hoofd voel). Verder weer eens met mijn orthomoleculair adviseur overleggen. En verder, tja, rustig aan doen.
Het zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn als je zo vanzelf in een andere levensstijl zou vallen, maar patronen zijn vaak toch wel hardnekkig. Misschien kun je beginnen met het woord moeten te vervangen door waar wil ik het zoeken?

quote:
Wandelen doe ik elke dag wel een stukje. Maar vooral 's avonds in het donker omdat ik full time werk.
Wandelen is top, maar probeer in deze donkere tijden wel echt zoveel mogelijk daglicht mee te pakken. Ook niet van achter een raam, gewoon in direct daglicht. De vitamine d slik je al bij, maar daglicht heeft meer voordelen en is dus echt wel de moeite waard. Zeker als je veel in kunstlicht en met beeldschermen werkt, al kun je daar misschien met filters (bril of scherm) ook enige winst mee boeken.

quote:
Wat betreft mijn Asperger, het is maar een lichte vorm. Ik neem vooral veel dingen letterlijk. Als mensen iets "abstracts" met moeilijke termen aan me uitleggen, raak ik vaak snel de draad kwijt. Ook al ben ik hoog opgeleid, mijn woordenschat is ook vrij laag. (Deze laatste alinea is gewoon ff wat achtergrondinfo, wilde ik al eerder melden, maar vergat ik).
Goed als je dit van jezelf zo weet. Verwoord je dit ook zo naar je omgeving? En houden zij daar ook rekening mee?

quote:
Tja, en seksleven... Naja, als je al bijna 9 jaar alleen bent, dan laat zich dat raden...
Dat kan best verdrietig zijn. Fappen kan dan best opluchten tot op zekere hoogte en niemand doet het zoals je het zelf doet. Het kan wel een probleem worden als je fappen dwangmatig wordt..

Geen idee of je daar überhaupt behoefte aan hebt, maar heb je wel ander fysiek contact? Zoals tegen iemand aan kunnen zitten voor de tv of knuffelen met een hond ofzo? Misschien iets om over na te denken..
pi_203107760
Je noemt zo ontzettend veel in de OP. Laat ik eerst eens ingaan op het plannen. Ik houd zelf ook enorm van routines en voorspelbaarheid en daar is in mijn optiek niks mis mee. Ik snap dat sommige mensen er de kriebels van krijgen, maar ik vaar er wel bij. Ik zou dat deel van je persoonlijkheid gewoon accepteren. Als je er last van begint te krijgen, grijp je terecht in. Dat punt heb je nu bereikt. Je kunt je afvragen hoe je toe kunt geven aan je behoefte aan structuur zonder jezelf gek te maken. Dat antwoord is volgens mij niet zo moeilijk: plan niet te veel in, plan terugkerende activiteiten in die je rustig maken en plan 'vrije ruimte' in. Als je niet goed weet hoe je je vrije ruimte in moet vullen, dan heb je een opdracht voor jezelf: probeer iets te ontdekken waar je in op kunt gaan. Voor mij is dat bijvoorbeeld tuinieren.

Dan alle gezondheidssores. Je legt verbanden die je in mijn optiek niet kunt leggen. Je slikt voedingssupplementen en je tinnitus wordt erger, dus het een heeft het ander tot gevolg. Fout. Dat weet je helemaal niet. Laat eerst maar eens al je aannames los en stop om alles onder een vergrootglas te leggen. Ga terug naar de basis: geen drank, geen drugs, zorg voor genoeg slaap, beweeg elke dag en eet gezond. Ga niet obsessief sporten, maar neem elke dag een wandeling. Begin niet aan obscure diëten maar richt je op de wetenschappelijke consensus (ik vind de boeken van Katan erg goed). Laat het idee los dat je je tinnitus kunt beïnvloeden en maak zo nodig gebruik van cognitieve gedragstherapie. Probeer dit een tijd en kijk over een half jaar eens hoe je je voelt.

De belangrijkste vraagt blijft dan nog openstaan: wat heb je nodig om het gevoel te krijgen dat je een bevredigend leven leidt? Mis je het om een relatie te hebben? Wil je meer vrienden? Haal je geen bevrediging uit je werk? Ik denk dat je daar grip op moet proberen te krijgen. Je kunt een leeg leven wel opvullen met diverse zelfontplooiingsactiviteiten, maar zijn die niet louter afleiding? De zelfhulpboeken lijken me een zoveelste manifestatie ervan. Vergeet alles wat je hebt geleerd over wat een leven de moeite waard maakt. Wat wil jij?
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
  zondag 9 januari 2022 @ 13:08:28 #31
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_203108426
Heel veel tekst dit topic. Ik heb iig je OP gelezen en wat mij opvalt is dat je je vooral veel zorgen maakt en wellicht zelfs de neiging tot piekeren hebt. En op die manier houdt je je stress in stand en maak je het ook groter.

Ik zie op zich geen problemen met het maken van lijstjes en planningen. Alles wat je daar in opneemt heb je niet in je hoofd en hoef je niet over te blijven piekeren oid. Alleen zorg wel dat je haalbare doelen stelt en je zelf niet overvraagt, want stress.

En zorg dat je dagelijks investeert in rust in je hoofd en rust in je lijf. Ik hoorde je dat je drie keer in de week iets van oefeningen doet... Je rust zou momenteel eigenlijk op de eerste plaats moeten komen. En vanuit die rust kun je alles weer ondernemen zoals jij het graag wilt en waar je je goed bij voelt.

Herhaling: Je basis zou imo dus rust moeten zijn.

En die krijg je door te mediteren, buiten in de natuur te gaan wandelen. Beweging buiten. Verdiep je in ademshalings oefeningen en het focussen op je ademhaling zodat je leert je brein op pauze te zetten en even geen gedachten te hebben van wat je allemaal moet doen. Dus bewegen en bewust ademen om rust te krijgen als basis zou ik je als mijn beste advies willen geven, omdat daar mijns inziens de wortel van je probleem zit. Los je dat op, dan zal ook de rest veel beter gaan.

En zorg ook dat je hobby's of activiteiten hebt, waar je energie van krijgt. Ga dansen op muziek die jij leuk vindt, of tuinieren oid. Piano spelen werkt ook heel heilzaam. Ik hou zelf van soep maken bijvoorbeeld als ik mijn zinnen wil verzetten. Gewoon een grote pan en dan de hele middag en avond in de weer zijn voor een lekkere pan soep. Maar ik hoop dat jij iets kunt vinden wat goed bij jou past.

En als laatste punt wil ik benoemen dat je ook met je hardnekkige twijfel aan de slag moet. Zolang die blijft maakt het niet uit wat je doet en gaat het alles wat je doet of verandert ondermijnen. Werk dus met nieuwe helpende overtuigingen waarin je gaat vertrouwen op jezelf en je jezelf gerust stelt.

"Ik doe het goed"
"Het voelt allemaal best eng, maar ik doe het goed."
"Ik sta mezelf toe al deze emoties te voelen, en het is allemaal ok en ik ben ok. Ik doe het goed."
"Ik ben rustig en ik ben ok. Alles is goed zoals het NU is."

Dit type overtuigingen in combinatie met je ademhaling zullen maken dat je een vermogend en constructief tegengif ontwikkelt voor de hoeveelheid twijfel die van jou meester heeft gemaakt. Zorg dus dat je dat meesterschap terugpakt met constructieve gedachten waar je bewust voor kiest.

Geloof dus niet langer de gedachte dat jij en jouw leven een puinhoop is. Wel is het tijd om wat dingen aan te passen in je leven om meer rust, vrede en voldoening te ervaren, en daar ben je nu al mee bezig. Je doet het dus goed. Je doet het dus goed. Je doet het dus goed.

[ Bericht 3% gewijzigd door Tengano op 09-01-2022 14:34:00 ]
pi_203111337
Ik herken er deels wat in mezelf terug.

Als je zoveel behoefte hebt aan controle, dan zit er dus de angst achter dat je die controle anders verliest en dat jou allemaal onheil te wachten staat.

In de samenleving word je overladen met stellingen zoals "Je moet niet perfectionistisch zijn!" of "Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen!" of "De grootste vijand ben je zelf!". Dat snap je allemaal best wel en je wordt geconfronteerd met jouw gedrag wat je in de weg staat om meer voldoening uit jezelf en het leven te halen. En het kan nogal intimiderend overkomen als je vervolgens leest dat je je mindset MOET veranderen, want als je dat niet doet, dan verkloot je je leven en dat is allemaal jouw eigen schuld! Voel je je alweer ontzettend klote vanwege alle weggegooide jaren en ga je jezelf nog een keer onder druk zetten dat je nu echt stappen MOET gaan zetten. En dat lukt niet, omdat je tot nu toe alleen van jezelf kent dat het niet gaat lukken.

Het kan ontzettend moeilijk zijn, maar het is wel belangrijk dat je van jezelf begrijpt welke angsten jouw tegenhouden. Als je namelijk niet bang meer bent, heb je ook geen behoefte meer om rigide alles onder controle te hebben. Wat ik bij mezelf een beetje meer begin te snappen, is dat mijn negatieve overtuigingen waarbij ik altijd heilig van overtuigd ben geweest, niet kloppen. Ik was in mijn jeugd een angstig te zachtaardig en verwijfd jochie. Ik kende mezelf niet anders, daarom dacht ik dat ik dat ook was. Ik heb me altijd enorm voor mezelf geschaamd, ik durfde geen foto's of video's van mezelf terug te zien, want ik kotste gewoon op mezelf. Ik voelde mezelf een mislukt mietje. Als ik me al afvroeg of het kan zijn dat het gedrag met iets anders te maken kon hebben en dat mijn ware zelf daardoor niet tot uiting kon komen, werd ik door iedereen teruggefloten dat ik niet zo moest piekeren en mezelf moest leren accepteren zoals ik ben.

Ik weet eigenlijk al heel lang dat de omgeving waarin ik ben opgegroeid nogal een negatieve invloed heeft gehad en dat het niet allemaal aan mezelf en aan mijn zogenaamde mislukte genen ligt. Echter voor omstanders leek er niks mis te zijn met die omgeving. Nu nog steeds denken dezelfde mensen dat ik een ontzettend raar jochie was. Als ik ze tegenkom, vinden ze het zooooo knap dat ik zo ben veranderd. Ik kan mij er steeds minder druk om maken, want mensen laten zich sowieso moeilijk overtuigen - makkelijker om mezelf ervan te overtuigen dat ik hun bevestiging niet nodig heb.

Ik hoop dat je hier iets mee kan. Dat het vooral belangrijk is om naar jezelf te luisteren. Dat kan heel moeilijk zijn, want overtuigingen die je van anderen hebt geleerd, kunnen heel erg vertroebelen wat je nou eigenlijk zelf vindt en waar je je goed bij voelt. Probeer de focus vooral op jezelf te houden.

Luister naar jouw gevoel, maar pas op dat je je niet laat misleiden door destructieve overtuigingen.
pi_203119364
Typisch gebrainswashte slachtoffer van een mislukte maatschappij. 39 jaar, nog steeds niet gesetteld, ongelukkig single, kindloos, geen vrienden, geen community, enz.

Hoe jij jouw situatie beschrijft is 'normaal' in het verwende pretpark genaamd "het Westen". Echter elders waar het echte leven afspeelt wordt je gewoon aangezien voor mislukte loser.

Wees blij dat je nog een man bent want mannen blijven langer 'jong' dus je maakt nog kans om wat van je leven te maken maar de tijd dringt. Ongesettelde vrouwen van 39 hebben een veel groter probleem.
pi_203119582
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2022 08:10 schreef BookFreak het volgende:
Typisch gebrainswashte slachtoffer van een mislukte maatschappij. 39 jaar, nog steeds niet gesetteld, ongelukkig single, kindloos, geen vrienden, geen community, enz.

Hoe jij jouw situatie beschrijft is 'normaal' in het verwende pretpark genaamd "het Westen". Echter elders waar het echte leven afspeelt wordt je gewoon aangezien voor mislukte loser.

Wees blij dat je nog een man bent want mannen blijven langer 'jong' dus je maakt nog kans om wat van je leven te maken maar de tijd dringt. Ongesettelde vrouwen van 39 hebben een veel groter probleem.
Oke, maar hoe doe je daar wat aan?
Somebody that I used to know
  maandag 10 januari 2022 @ 09:21:23 #35
66714 YuckFou
Nu niet, nooit niet...
pi_203119836
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 21:16 schreef mapje0504 het volgende:
Daarom vraag ik me juist af hoe anderen dit doen: hoe "manage" je die hele berg informatie die elke dag binnenkomt (werk, meldingen op telefoon, berichten in apps, nieuws etc.) en hoe houd je dat in de balans met "je eigen leven" / dagelijkse activiteiten??
Splitsen tussen wel/niet belangrijk, meldingen sowieso uitzetten, nieuws met een half oog volgen en vooral doen, lezen en kijken wat ik zelf belangrijk vind in plaats van wat voorgekauwd wordt opgedrongen.

quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2022 08:10 schreef BookFreak het volgende:
Hoe jij jouw situatie beschrijft is 'normaal' in het verwende pretpark genaamd "het Westen".
Echter elders waar het echte leven afspeelt wordt je gewoon aangezien voor mislukte loser.
En waar is dat zogenaamde "elders" dan? :')

quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2022 08:10 schreef BookFreak het volgende:
je maakt nog kans om wat van je leven te maken maar de tijd dringt.
Je bedoeld dat hij zich nog kan conformeren naar vastgeroeste patronen en ideaalbeelden en zich rot moet voelen dat hij niet voor z'n 40e vast zit in een huis/vrouw/kind situatie waaruit je nooit meer loskomt?
Sommige mensen willen dat niet, die kiezen voor een andere leefstijl, zijn die in jouw ogen allemaal mislukt?
Are we not savages, innately destined to maim and kill?
Blame it on the environment, heredity or evolution: we're still responsible
Our intelligence may progress at geometric rates
Yet socially we remain belligerent neonates
pi_203119985
quote:
15s.gif Op maandag 10 januari 2022 09:21 schreef YuckFou het volgende:

Je bedoeld dat hij zich nog kan conformeren naar vastgeroeste patronen en ideaalbeelden en zich rot moet voelen dat hij niet voor z'n 40e vast zit in een huis/vrouw/kind situatie waaruit je nooit meer loskomt?
Haha, true.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
  Moderator maandag 10 januari 2022 @ 09:34:17 #37
441859 crew  Lenny77
pi_203119995
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2022 08:10 schreef BookFreak het volgende:
Typisch gebrainswashte slachtoffer van een mislukte maatschappij. 39 jaar, nog steeds niet gesetteld, ongelukkig single, kindloos, geen vrienden, geen community, enz.

Hoe jij jouw situatie beschrijft is 'normaal' in het verwende pretpark genaamd "het Westen". Echter elders waar het echte leven afspeelt wordt je gewoon aangezien voor mislukte loser.

Wees blij dat je nog een man bent want mannen blijven langer 'jong' dus je maakt nog kans om wat van je leven te maken maar de tijd dringt. Ongesettelde vrouwen van 39 hebben een veel groter probleem.
Kerel ga ergens anders met je beledigende en achterhaalde theorietjes heen. De TS heeft dus werkelijk niets aan jouw toevoeging...
Als je het hier toch allemaal zo slecht, gebrainwashed en mislukt lijkt te vinden, ga dan naar die landen waar volgens jou het echte leven afspeelt... Je zal vast de gelukkigste mens op aarde worden (en dank meteen even je god dat je een man bent en geen vrouw).
Horum omnium fortissimi sunt Belgae
pi_203122277
quote:
15s.gif Op maandag 10 januari 2022 09:21 schreef YuckFou het volgende:

Je bedoeld dat hij zich nog kan conformeren naar vastgeroeste patronen en ideaalbeelden en zich rot moet voelen dat hij niet voor z'n 40e vast zit in een huis/vrouw/kind situatie waaruit je nooit meer loskomt?
Grappig dat een huis/vrouw/kind situatie wordt gezien als 'gevangen zitten'. Dat zegt genoeg over jouw ideologie.

quote:
Sommige mensen willen dat niet, die kiezen voor een andere leefstijl, zijn die in jouw ogen allemaal mislukt?
100% mislukt.
  maandag 10 januari 2022 @ 14:08:32 #39
66714 YuckFou
Nu niet, nooit niet...
pi_203124581
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:42 schreef BookFreak het volgende:
Grappig dat een huis/vrouw/kind situatie wordt gezien als 'gevangen zitten'. Dat zegt genoeg over jouw ideologie.
Ideologie?

Kijk eens nar de immense hoeveelheden scheidingen die er rond de zogenaamde midlifecrisis voorkomen, een van de twee ouders, of soms allebei zien hoe vast ze zitten in een "Is dit het nou?" gevoel en willen wat anders met vaak een echtscheiding tot gevolg, in het ene cliché verhaal koopt papa een Porsche, een Rolex en een nieuwe vriendin terwijl z'n ex met de kinders achterblijft, in het andere cliché verhaal gaat moeders aan de mindfulness, yoga en spirituele verlichting met behulp van een lifecoach op Ibiza en wordt Instagraminfluencer en later zelf lifecoach terwijl haar ex achterblijft met de kinderen. Wie zijn de dupe, de kinderen, altijd.
Maar de basis ligt in dat gevoel gevangen te zitten in een conformistische haast afgedwongen levensstijl die door een soort van totale conditionering wordt opgelegd door de maatschappij vanaf het moment dat scholing begint.

quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:42 schreef BookFreak het volgende:
100% mislukt.
Da's nogal navelstaarderig en ik vraag me af wat jouw ideologie dan ook is....
Are we not savages, innately destined to maim and kill?
Blame it on the environment, heredity or evolution: we're still responsible
Our intelligence may progress at geometric rates
Yet socially we remain belligerent neonates
pi_203124740
quote:
18s.gif Op maandag 10 januari 2022 14:08 schreef YuckFou het volgende:

Kijk eens nar de immense hoeveelheden scheidingen die er rond de zogenaamde midlifecrisis voorkomen, een van de twee ouders, of soms allebei zien hoe vast ze zitten in een "Is dit het nou?" gevoel en willen wat anders met vaak een echtscheiding tot gevolg
Oh ja natuuuurlijk gaan we deze recente paar mislukte generaties in het westen slechts als voorbeeld nemen, en negeren we ALLE andere volkeren over de hele planeet door het hele historie, die wél het gezin als hoeksteen heeft. Bedankt dat je mijn punt alleen maar versterkt.
  maandag 10 januari 2022 @ 19:22:50 #41
66714 YuckFou
Nu niet, nooit niet...
pi_203128875
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 14:17 schreef BookFreak het volgende:
Oh ja natuuuurlijk gaan we deze recente paar mislukte generaties in het westen slechts als voorbeeld nemen, en negeren we ALLE andere volkeren over de hele planeet door het hele historie, die wél het gezin als hoeksteen heeft. Bedankt dat je mijn punt alleen maar versterkt.
Ik negeer helemaal niks, dit topic ging in eerste instantie over TS z'n troubles waarbij jij van mening was dat ie wellicht nog net op tijd was om z'n huisje,boompje,beestje te regelen zodat hij naar jouw mening nog wat van z'n leven maakt.
Wat nou als er voor hem een ander pad ligt, eentje die niet strookt met jouw gedachtegang maar wel met zijn leefstijl of Asperger problematiek, beschouw je zijn leven dan gelijk als mislukt? Of overbodig?

Je bent trouwens wel goed in selectief quoten, want er staan nog een paar vragen open;

quote:
15s.gif Op maandag 10 januari 2022 09:21 schreef YuckFou het volgende:
En waar is dat zogenaamde "elders" dan? :')
quote:
18s.gif Op maandag 10 januari 2022 14:08 schreef YuckFou het volgende:
Da's nogal navelstaarderig en ik vraag me af wat jouw ideologie dan ook is....
Are we not savages, innately destined to maim and kill?
Blame it on the environment, heredity or evolution: we're still responsible
Our intelligence may progress at geometric rates
Yet socially we remain belligerent neonates
pi_203129068
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 januari 2022 19:35 schreef mapje0504 het volgende:
Vragen mbt onduidelijkheden / details, en suggesties / tips mbt veranderen zijn welkom. Alvast bedankt.
Ik krijg de indruk dat je heel druk bezig bent met het uitdenken van een 'systeem' om je huidige levenstijl waarin je alles volgens 'systemen' probeert te regelen te veranderen.
sterker nog, je plant je hele leven in met systemen die erop gericht zijn je leven te veranderen.

Dat gaat volgens mij nooit echt een verschil maken omdat je dan juist _niks_ verandert, je 'plannnen om je leven te veranderen' zijn gewoon precies dezelfde vorm van alles doorplannen en jezelf bezighouden.

het klinkt alsof je leven een soort van brug is en je continue onderweg bent.
mar ook alsof de weg jouw doel geworden is en je eigenlijk niet weet waar je heen gaat; je plant om te veranderen maar bent onduidelijk wat je nu wel wil, anders dan 'veranderen'

quote:
Het is in ieder geval time for change. 2021 was het jaar van het besef en al kleine aanpassingen, 2022 moet het jaar van de échte verandering worden.
Daar geloof ik geen zier van... ik zie werkelijk geen enkele motivatie of handling die me de indruk wekt dat jij verandering nastreeft.
Evenmin mis ik een doel wat je wil bereiken (ja, iemand die 'niet plant en lekker spontaan is', maar dat ben je nu eenmaal niet)

is het niet eerlijk tegenover jezelf gewoon aan e geven dat je niet werkelijk verandert maar dat je bent zoals je bent?

Of wil je dat vooral vermijden? Zijn al je plannen misschien een vlucht ergens voor? voor jezelf?
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_203130658
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 12:18 schreef Claudia_x het volgende:
Je kunt je afvragen hoe je toe kunt geven aan je behoefte aan structuur zonder jezelf gek te maken. Dat antwoord is volgens mij niet zo moeilijk: plan niet te veel in, plan terugkerende activiteiten in die je rustig maken en plan 'vrije ruimte' in. Als je niet goed weet hoe je je vrije ruimte in moet vullen, dan heb je een opdracht voor jezelf: probeer iets te ontdekken waar je in op kunt gaan. Voor mij is dat bijvoorbeeld tuinieren.
Dit ben ik dus vanaf dit jaar aan het doen. Ipv tijdsloten maak ik voor elke avond lijstjes met niet al te veel dingen, rekening houdend met de “vrije ruimte” in de tijd. Weekenden houd ik zo veel mogelijk leeg, tenminste, ik schrijf niks op, maar in mijn hoofd weet ik al ongeveer wat ik dan ga doen, maar probeer ook hier voldoende tijdruimte te houden. Maar goed, zeker door de lockdown en omdat diverse sporten nog stil liggen (ben een sportfreak) is het momenteel nog best rustig in mijn vrije tijd. Benieuwd hoe dat over een aantal maanden is. Al heb ik me wel voorgenomen: meer zin, minder dwang. Als ik eens geen zin heb om iets wat niet moet te doen of te kijken, dan gewoon niet doen, en gewoon iets doen waar ik wél zin in heb. Of stel dat ik maar wat thuis hang, en een vriend belt op: “Zin om wat te gaan eten?” (ik noem maar iets)… Vroeger zei ik dan 9 van de 10 keer nee, want “de planning is heilig”. Ik wil meer naar een mindset toe dat ik mijn eigen dingen meer los laat en (indien ik er zin in heb) dat dus wél ga doen.

quote:
Dan alle gezondheidssores. Je legt verbanden die je in mijn optiek niet kunt leggen. Je slikt voedingssupplementen en je tinnitus wordt erger, dus het een heeft het ander tot gevolg. Fout. Dat weet je helemaal niet. Laat eerst maar eens al je aannames los en stop om alles onder een vergrootglas te leggen. Ga terug naar de basis: geen drank, geen drugs, zorg voor genoeg slaap, beweeg elke dag en eet gezond. Ga niet obsessief sporten, maar neem elke dag een wandeling.
Nee, mijn tinnitus is juist verminderd de laatste maanden, zie post 2. ;) Sowieso had ik er voorheen weinig last van, althans: ik probeer het te negeren en er niet naar te luisteren. Heb destijds ook het boek van Sandra Posthumus aangeschaft, daar staan genoeg tips in. Het enige waar ik al enige tijd last van heb zijn wat pijnen in bepaalde spieren (maar dat had ik voor mijn inzinking al) en dus dat lichte gevoel in mijn hoofd, wat de laatste dagen al een stuk minder is. Komt misschien toch door een kou of dat ik minder gestresst ben… We gaan het zien hoe het zich ontwikkelt de komende tijd.

Ik probeer in ieder geval elke dag een blokje om te gaan van 20 minuten. En soms als het een dagje niet lukt dan de dag erna wat langer (bijvoorbeeld in het weekend). Wat betreft de rest van de dingen die je opnoemt: geen probleem mee, dat deed ik al. Diëten doe ik sowieso niet, niet nodig, en ik vind dat echt zo’n “vicieus cirkel gedoe”. Maar dat “obsessief sporten” zoals je noemt, dat deed ik dus vroeger. Ik heb een hometrainer thuis en moest van mezelf daar 4x per week op knallen. :') “Want calorieën, en je hebt een zittend beroep.” Terwijl ik nu heb geleerd dat calorieën knallen minder belangrijk is dan dat je elke dag zo veel mogelijk spieren gebruikt, zoals wandelen of zwemmen.

quote:
De belangrijkste vraagt blijft dan nog openstaan: wat heb je nodig om het gevoel te krijgen dat je een bevredigend leven leidt? Mis je het om een relatie te hebben? Wil je meer vrienden? Haal je geen bevrediging uit je werk? Ik denk dat je daar grip op moet proberen te krijgen. Je kunt een leeg leven wel opvullen met diverse zelfontplooiingsactiviteiten, maar zijn die niet louter afleiding? De zelfhulpboeken lijken me een zoveelste manifestatie ervan. Vergeet alles wat je hebt geleerd over wat een leven de moeite waard maakt. Wat wil jij?
Tja, goede vragen. Misschien kan ik daar momenteel nog niet overal antwoord op geven, ben zoekende. Maar wat ik wil… Tja, gewoon, zo veel mogelijk genieten. Maar misschien met een minder druk schema. Maar ook meer rust. Ook eens “even niks”. Komt misschien omdat we ouder worden, dat je daar meer behoefte aan hebt. Ik heb het nooit gemist een relatie te hebben. Misschien dat als het allemaal wat minder druk maak, ik op den duur iemand om me heen mis en er wel meer open voor sta. Maar misschien ook niet. Meer vrienden? Mja, misschien. Nooit verkeerd om nieuwe mensen te leren kennen. Of bepaalde vriendschappen wat “versterken”, kan ook.

quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 13:08 schreef Tengano het volgende:
En zorg dat je dagelijks investeert in rust in je hoofd en rust in je lijf. Ik hoorde je dat je drie keer in de week iets van oefeningen doet... Je rust zou momenteel eigenlijk op de eerste plaats moeten komen. En vanuit die rust kun je alles weer ondernemen zoals jij het graag wilt en waar je je goed bij voelt.

Herhaling: Je basis zou imo dus rust moeten zijn.

En die krijg je door te mediteren, buiten in de natuur te gaan wandelen. Beweging buiten. Verdiep je in ademshalings oefeningen en het focussen op je ademhaling zodat je leert je brein op pauze te zetten en even geen gedachten te hebben van wat je allemaal moet doen. Dus bewegen en bewust ademen om rust te krijgen als basis zou ik je als mijn beste advies willen geven, omdat daar mijns inziens de wortel van je probleem zit. Los je dat op, dan zal ook de rest veel beter gaan.

En zorg ook dat je hobby's of activiteiten hebt, waar je energie van krijgt. Ga dansen op muziek die jij leuk vindt, of tuinieren oid. Piano spelen werkt ook heel heilzaam. Ik hou zelf van soep maken bijvoorbeeld als ik mijn zinnen wil verzetten. Gewoon een grote pan en dan de hele middag en avond in de weer zijn voor een lekkere pan soep. Maar ik hoop dat jij iets kunt vinden wat goed bij jou past.

En als laatste punt wil ik benoemen dat je ook met je hardnekkige twijfel aan de slag moet. Zolang die blijft maakt het niet uit wat je doet en gaat het alles wat je doet of verandert ondermijnen. Werk dus met nieuwe helpende overtuigingen waarin je gaat vertrouwen op jezelf en je jezelf gerust stelt.

"Ik doe het goed"
"Het voelt allemaal best eng, maar ik doe het goed."
"Ik sta mezelf toe al deze emoties te voelen, en het is allemaal ok en ik ben ok. Ik doe het goed."
"Ik ben rustig en ik ben ok. Alles is goed zoals het NU is."
Mooie post, bedankt voor al deze tips. Ik denk graag vooruit, en wil naar dingen uitkijken, maar het is belangrijk dat ik inderdaad ook wat meer “in het nu” leef, en dat ik wat positiever in mijn energie ga staan. Misschien me ook iets meer “laat leven” ipv constant die controle vasthouden. Maja, ook deels aard van het beestje.

quote:
15s.gif Op maandag 10 januari 2022 09:21 schreef YuckFou het volgende:

[..]
Splitsen tussen wel/niet belangrijk, meldingen sowieso uitzetten, nieuws met een half oog volgen en vooral doen, lezen en kijken wat ik zelf belangrijk vind in plaats van wat voorgekauwd wordt opgedrongen.
Mja, ik heb ook bijna alle meldingen uit staan, maar ik wil ook weer niks missen. Probeer alles maar eens mee te krijgen in deze wereld waarin alles zo snel gaat qua informatie en iedereen daar weer dan zijn/haar mening over heeft. Los van alle dingen die je op een dag wilt doen, los van je werk, los van alle chats die lopen, etc. Vind het soms moeilijk om te filteren belangrijk / niet belangrijk.

quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 19:33 schreef RM-rf het volgende:
Daar geloof ik geen zier van... ik zie werkelijk geen enkele motivatie of handling die me de indruk wekt dat jij verandering nastreeft.
Evenmin mis ik een doel wat je wil bereiken (ja, iemand die 'niet plant en lekker spontaan is', maar dat ben je nu eenmaal niet)
Moet ik dan per se een doel hebben dan? Ik ben wel inderdaad zoals ik ben. Een bepaalde aard van het beestje verandert niet. Maar ik denk dat ik met “minder hooi op de vork nemen” en “meer dingen loslaten” al een heel grote verandering voor me is. Letterlijk élke minuut van mijn agenda zat vroeger vol. Dat wil ik niet meer.

Excuus verder dat ik niet op alle posts reageer, ik lees ze allemaal wel, maar ik reageer alleen op de posts waar ik alleen maar wat op te zeggen heb.
  maandag 10 januari 2022 @ 21:33:32 #44
66714 YuckFou
Nu niet, nooit niet...
pi_203131541
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 20:44 schreef mapje0504 het volgende:
Mja, ik heb ook bijna alle meldingen uit staan, maar ik wil ook weer niks missen. Probeer alles maar eens mee te krijgen in deze wereld waarin alles zo snel gaat qua informatie en iedereen daar weer dan zijn/haar mening over heeft. Los van alle dingen die je op een dag wilt doen, los van je werk, los van alle chats die lopen, etc. Vind het soms moeilijk om te filteren belangrijk / niet belangrijk.
Ga eens na voor jezelf wat je nou precies niet wilt missen, het nieuws? De laatste roddels? Technieuws? Of persoonlijke dingen van vrienden? Kijk welke app-groepjes je echt interesseren en in welke je zit gewoon voor t meedoen, pas daar je meldingen op aan en vraag jezelf af of de mening van anderen ten opzichte van jouw eigen mening er zoveel toe doet.

Want er zit een immens gat tussen wat echt belangrijk is en wat de hele wereld elke dag loopt te roeptoeteren, wordt je er op aangesproken dat je niet (snel genoeg) reageert, leg dan kort uit dat je met je meldingen aan het klooien bent omdat je gek wordt van je mobiel en alles het liefste uitzet (of verwijdert, zijn 4 nieuwsapps nodig oid nodig? Meestal staat toch overal hetzelfde ANP/Reuters nieuws).

En ja de wereld gaat verdomde hard en als je sec alles wilt bijhouden heb je er een volledige dagtaak aan met alle socials,blogs, podcasts en noem maar op, niet te doen dus, dus schiften, jouw wereld, jouw mening, jouw vrienden en de rest, soit. oO<
Are we not savages, innately destined to maim and kill?
Blame it on the environment, heredity or evolution: we're still responsible
Our intelligence may progress at geometric rates
Yet socially we remain belligerent neonates
pi_203198508
Herkenbaar verhaal.

De reden waarom je plant is omdat je angst hebt voor controleverlies (i.c.m. met autisme misschien). Je moet eens bij jezelf uitzoeken waar die angst vandaan komt, waar dat trauma zit. En dan lekker aan exposure therapy gaan doen, gewoon eens een hele dag helemaal niks op je planning (maar ik las al dat je dat deed).

Als je de achterliggende oorzaak (lees: angst voor wat er gebeurd zonder planning) niet oplost, gaat het nooit werken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')