Het is werkelijk verbluffend om te zien waartoe zo'n klein vogeltje in staat is.
Sir David Attenborough heeft dat allemaal prachtig op camera vastgelegd (deze aflevering heette geloof ik Paradijsvogels).
En die wil ik graag hebben.
Hij is alleen te koop als je de rest van The Life of Birds ook aanschaft, en dat wordt me te gortig.
Wie o wie helpt mij?
(een video of download-adres bijvoorbeeld).
Leuk dat meer mensen dit kennen.
Succes met je zoektocht.
[Dit bericht is gewijzigd door Olio op 01-02-2003 23:48]
Was het niet ook zo dat ze probbeerden elkaars 'disco' stuk te maken of althans er de mooiste decorstukjes uit te pikken?
En hoe die vrouwtjes aan de kant stonden toe te kijken naar die uitsloverij! SCHITTEREND! Ik ben weer helemaal blij mij dit te herinneren.
Misschien kunnen we er hier in jouw topic, meer herinneringen aan die docu ophalen?
Die danser, was dat niet die vogel die eerst zijn hele dansvloertje creeerde en alle ongerechtigheid erop verwijderde, voordat hij z'n kunsten ging vertonen?
[Dit bericht is gewijzigd door OrionStarman op 02-02-2003 00:51]
Ach wat kan het leven mooi zijn zonder natuurlijke vijanden en met een overvloed aan voedsel.
Een mannetje bij de ingang van zijn 'liefdespaleis'bouwsel met om hem heen gele en blauwe expositie-objecten.
Deze prieelvogelsoort, de blauwe-satijnen- ofzo, is zo dol op blauwe objecten dat hij ook dingen zoals wasknijpers fantastisch vindt:
Het is de bedoeling dat het vrouwtje, dat overigens onopvallend van verenkleur is, het uitsloverige mannetje kiest als partner en haar eitjes in zijn prieeltje gaat leggen. Heel schattig!
-Meer plaatjes:
-google informatie in het engels
-en in het Nederlands
[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 02-02-2003 13:08]
Maar ik moet even kwijt dat dit slecht armzalige creaties zijn als je die aflevering van de paradijsvogel gezien hebt. Dat zijn meer kleine paleisjes die ze bouwen.
Ik las hier dat onderzoeks zich het liefst richten op de meest succesvolle bouwers en niet op de verrichtingen van loosers.
Die blauwe wasknijpers, GEWELDIG!
De rode, gele en groene wasknijpers laat hij lekker liggen en grijpt alleen die blauwe (misschien grist hij ze wel van de lijn ).
In die documentaire van Attenborough zie je het voegeltje op zoek gaan naar torretjes. Niet om op te eten, nee puur ter decoratie. Hij maakt er een mooie stapel van en legt ze allemaal met hun rug in de zon. Want dat glimt zo mooi, aldus de prieelvogeldames!
Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit bouwwerk.
quote:Daar val ik als mensenvrouwtje zelf voor: wauw wat een supervent moet dat zijn die dat eigenhandig, nee met slechts 1 snaveltje, helemaal heeft gebouwd. Handig veel ingangen zodat het vrouwtje altijd direct naar binnen kan en niet om hoeft te lopen... En dan dat prachtige bloemtapijt klaar voor zijn bruid!
Op zondag 2 februari 2003 14:13 schreef OrionStarman het volgende:
Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit bouwwerk.
Voila, nog maar een architectonisch hoogstandje. Let op de roze bloemblaadjes, keurig gedrapeerd voor de ingang.
Toen de eerste Westerlingen voor het eerst in Nieuw Guinea en Australië die paleisnesten zagen, bedekt met bloemen en de wanden soms gedecoreerd met bessensap, dachten ze dat kleine mensen dit deden.
De hele tekst van de docu door Sir Richard Attenborough staat hierop de site van het programmma. Klik daar ook even rond naar leuke dingen zoals een fragment uit de docu http://video.pbs.org:8080/ramgen/wgbh/mediastorage/nova/bowerbirds/goldsworthy_056.rm
Ik ben nog op zoek of die vrouwtjes hun nesten wel of niet in die paleizen maken of dat de 'disco's' alleeen voor de paring bedoeld zijn. Ik zie namelijk nergens nest-achtige toestanden en las ergens dat succesvolle oudere mannetjes soms een heel stel vrouwtjes langs krijgen. Ook krijgen ze bezoek van andere mannetjes die komen kijken wat ze gemaakt hebben. Het schijnt dat 72 % van de mannetjes zijn bouwsel voor niks maakt. Die worden soms jaloers en maken dan dat van de buurman stuk of pikken er decoratiedingetjes uit. Er zijn dus wel degelijk natuurlijke vijanden: de concurenten.
De hoogte van een bouwsel heeft te maken met de lichtval op de plek waar het wordt gemaakt. Per ondersoort is er een voorkeur voor kleur en decoratiemogelijkheden.
De grote deskundige op het gebied van de prieelvogels is Professor Dr. Gerald Borgia en een populair wetenschappelijke versie van zijn werk staat hier.
Wat ongeloofelijk interessant is dit!!! voor de topic-opener!!!
quote:JAAAAAHH Lurky!! Dit is leuke achtergrondinfo!
Op zondag 2 februari 2003 21:18 schreef Lurky het volgende:Toen de eerste Westerlingen voor het eerst in Nieuw Guinea en Australië die paleisnesten zagen, bedekt met bloemen en de wanden soms gedecoreerd met bessensap, dachten ze dat kleine mensen dit deden.
Bedankt voor de links! Ga ik 's effe goed voor zitten!
quote:Dat blijkt!
Er zijn dus wel degelijk natuurlijke vijanden: de concurenten.
quote:
Wat ongeloofelijk interessant is dit!!!voor de topic-opener!!!
Deze informatie vond ik in de Encyclopedie van het Dierenrijk:
Ptilonorhynchidae
De Ptilonorhynchidae of prieelvogels zijn bekend door het bijzondere gedrag van de mannetjes tijdens de paartijd. Deze besteden veel tijd aan het inrichten van een arena, waarop ze later hun baltsdansen uitvoeren. Sommige soorten bouwen een verhoogd terras, terwijl andere een brede laan of prieel bouwen, waarvan ze de wanden beschilderen, zodat er een soort 'theater' ontstaat. Deze bouwsels ontstaan door het weven van takjes, halmen en grassen en ze worden vaak versierd met kleurige bloemblaadjes, schelpjes, kevervleugels en zelfs met felgekleurd plastic en flessendoppen. De arena en het prieel worden soms omgeven door een wal van plantaardig materiaal, zoals bij de oranjekuiftuiniervogel (Ablyornis subularis), uit zuidoostelijk Nieuw-Guinea, die er bovendien iedere dag verse bloemen aan toevoegt. De hoogste graad van perfectie in de prieelbouw wordt bereikt door de oranjezwartbef (Sericulus aureus) uit Noord-Australie en Nieuw Guinea, en de satijnvogel (Ptilonorhynchus violaceus) uit Oost-Australie, die met een gekleurde vloeistof schildert.
Onze Indonesische vrienden weten tenminste hoe je dit bijzondere schepsel moet eren:
[Dit bericht is gewijzigd door OrionStarman op 04-02-2003 23:03]
Heb je enig idee hoe lang ze bezig zijn met deze architectonische hoogstandjes?
In de docu is trouwens goed te zien welk effect het ontbreken van natuurlijke vijanden op de vogels heeft. David Attenborough kan vlakbij een van die beestjes komen, zonder dat deze het werk aan de prieel stopt.
Als ik jou was zou ik de BBC helemaal gek zeuren om een kopie, gewoon blijven bestoken met mail, zeggen dat je slechts een arm student bent enz. Wie weet zijn ze zo gek dat je een kopie voor weinig geld krijgt.
quote:Daar overdrijf je niets Olio!
Op woensdag 5 februari 2003 19:46 schreef Olio het volgende:Eigenlijk zijn het kleine genieën.
Hoe leren die beestjes dat eigenlijk? Kijken ze gewoon goed hoe papa aan het klussen is? Of zit het gewoon in de genital genen?
Zou ik ook wel eens wat meer over willen weten!
quote:Wat ik erover tegenkwam was dat ze bij elkaar gaan afkijken hoe te doen. Dan is er dus sprake van een 'cultuur' . Ben ook heel benieuwd hoe het precies zit. Hoe deze exotische eksters er toe gekomen zijn om steeds verder te gaan dan hun concurenten...Het zal vast iets te maken hebben met dat gebrek aan vijanden waardoor ze hun tijd kunnen wijden aan kunstnijverheid.
Op vrijdag 7 februari 2003 15:29 schreef OrionStarman het volgende:[..]
Kijken ze gewoon goed hoe papa aan het klussen is?
Wat men instinct noemt en genetisch is voor een deel ook geheugen en waarneming bij dieren. Ze geven elkaar dingen door maar onthouden zelf ook heel veel. Net als een mens amper iets blijkt te kunnen als hij zonder medemensen of dieren opgroeit. Dat een mens dan nog dommer dan een dier die wel normaal is opgegroeid blijkt. (was geloof ik experiment van Voltaire) Zo zou heel goed kunnen blijken dat dieren ook absoluut niet voor de mens onder doen. Misschien zijn ze zelfs slimmer zich als groepswezen niet zo absurd uit te sloven. Alleen dat te doen wat werkelijk ergens toe dient.
Deze reply mag je ook beschouwen als een gekleurd blaadje wat ik op mijn nest leg om te laten zien dat ik een belangrijke vogel ben. is misschien wat grof gesteld maar elke bijdrage op Fok of waar dan ook is in wezen een afgeleide van het prieelvogelgedrag.
quote:
Op vrijdag 7 februari 2003 16:04 schreef Lurky het volgende:Deze reply mag je ook beschouwen als een gekleurd blaadje wat ik op mijn nest leg om te laten zien dat ik een belangrijke vogel ben.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |