abonnement Unibet Coolblue
pi_202499329
twitter


twitter


quote:
Dodental vulkaanuitbarsting Java loopt op naar veertien, tientallen mensen met brandwonden
Het dodental na de uitbarsting van de actieve vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is opgelopen tot veertien. Er zijn voor zover bekend bijna zestig gewonden gevallen, veel van hen hebben brandwonden.

De reddingsdiensten wisten tien mensen te redden die vast waren komen te zitten na de uitbarsting van zaterdag. De groep werkte bij een zandmijn. Er wordt naarstig gezocht naar overlevenden en door puin geblokkeerde wegen worden weer toegankelijk gemaakt. De regen die de komende dagen wordt verwacht, kan het werk bemoeilijken.

Er is sinds gisteren een grote hoeveelheid as neergekomen op zeker elf dorpen. Ook zijn huizen en een brug beschadigd. Meer dan 1300 mensen zijn geëvacueerd. Ze zijn ondergebracht in moskeeën, scholen en dorpshuizen. Alle inwoners krijgen het dringende advies om zeker 5 kilometer uit de buurt van de krater te blijven. De vulkaan stoot naast veel as ook hete lucht uit.

Paniek
Na de uitbarsting sloegen omwonenden massaal op de vlucht. Op lokale tv-beelden en sociale media is te zien hoe mensen in paniek wegrennen bij de nadering van een aswolk. De Indonesische president Joko Widodo heeft zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden en zijn medeleven betuigt aan de andere slachtoffers. Hij heeft de autoriteiten opdracht gegeven noodhulp te verlenen en op zoek te gaan naar slachtoffers.

De ruim 3600 meter hoge Semeru op Oost-Java is het afgelopen jaar verschillende keren uitgebarsten. Indonesië ligt in de ‘ring of fire’, een gebied in de Grote Oceaan met bijna 130 actieve vulkanen waar ook veel aardbevingen voorkomen. Bij de uitbarsting van de vulkaan Merapi op Java in 2010 stierven meer dan 350 mensen en raakten 400.000 inwoners ontheemd.
quote:
Reddingswerk bij vulkaan op Java hervat, nog zeker 27 vermisten
Na de vulkaanuitbarsting op het Indonesische eiland Java worden nog zeker 27 mensen vermist. Vanochtend is het lichaam van een jongen van 13 gevonden in een dorp dat door de uitbarsting van de vulkaan Semeru is bedolven onder modder, stenen en as. Zeker vijftien mensen zijn om het leven gekomen.

Tientallen mensen liggen, vooral met brandwonden, in het ziekenhuis. In het rampgebied zijn duizenden huizen verwoest.

Nu de weersomstandigheden zijn verbeterd, is na een korte onderbreking het zoeken naar slachtoffers en overlevenden hervat.

Zaterdag spuwde Semeru enorme hoeveelheden gloeiende lava en as de lucht in tot een hoogte van 12 kilometer. Zeker 1700 mensen zijn op de vlucht geslagen, meldt het persbureau AP. Een deel van de mensen die in de buurt van de vulkaan wonen, is gebleven om vee en andere bezittingen te beschermen.

Indonesië telt ruim honderd vulkanen. Op de hellingen wonen tienduizenden mensen omdat de grond er vruchtbaar is.
Meer over vulkanen?
WKN / [Vulkanen] The Ring of Fire #8: Het rommelt en borrelt
WKN / [ACTUEEL] Vulkanen op de Canarische Eilanden - Eruptie op La Palma #7
WKN / [ACTUEEL] Vulkanen IJsland #22: Grimsvotn de volgende?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')