abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  donderdag 2 december 2021 @ 11:23:31 #1
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_202431519
Ik bak in december graag koekjes en gebak voor de kerst, maak daar dan zakjes van en verdeel die onder vrienden en buren. Gewoon als aardig geitje.

Heb vanmorgen vroeg Berlijns Brood gebakken.

Ingredinten
Berlijns Brood
Voor een bakplaat (40 x 30 cm):
Deeg:
100 g pure chocolade
100 g Sucade (gekonfijte citroenschil) of het rasp van 3 onbehandelde bio citroenen
4 eieren (maat M)
4 el heet water
500 g Bruine Basterdsuiker
1 pck. vanilline suiker

130 g appelstroop of zeeuwse stroop, wat jij wilt
1 afgestreken TL gemalen kruidnagel
3 el Cacao
2 theelepels gemalen kaneel
2 EL Peperkoek of speculaaskruiden
500 g tarwebloem
2 theelepels baksoda
100 g Amandelen
100 g hele hazelnoten

Om te versieren:
150 g poedersuiker
ongeveer 4 eetlepels water
Voorbereiding
Hoe maak ik Berliner brood?
1
Bereid voor.
Leg bakpapier op de bakplaat en zet er de baklijst op
Verwarm de oven voor. Boven-/onderwarmte ongeveer 180 C
Hete lucht ongeveer 160 C
2
Bereid het deeg
Hak de chocolade fijn en hak de sucade klein. Klop de eieren met het hete water in een mengkom met een mixer (met gardes) op de hoogste snelheid gedurende 1 min. tot schuim. Strooi er al roerend gedurende 1 min. de met vanillesuiker gemengde suiker bij en klop het mengsel nog eens gedurende 2 min. Roer de appelstroop of stroop erdoor.
Vervang de garde door deeghaak
Meng bloem met baksoda, de cacao en de kruiden en roer het er kort in 2 porties op matige snelheid door. Spatel ten slotte de chocolade, de gekonfijte citroenschil en de hazelnoten en amandelen er kort door. Strijk het deeg glad op de bakplaat in het bakraam en bak af.
Rek: onderste derde van de oven
Baktijd: ongeveer 30-40 minuten
Laat het deeg op de bakplaat op een rooster afkoelen.
3
Versieren
Zeef de poedersuiker en meng met voldoende water om een dik mengsel te maken. Verdeel het glazuur over het deeg en laat het opstijven. Verwijder het bakraam en snijd het deeg in ruitjes (ongeveer 4 x 4 cm).

Bakken jullie koekjes/gebak voor Sint of Kerst? Je eigen speculaas, banketletters?

[ Bericht 3% gewijzigd door Jan_Onderwater op 02-12-2021 11:52:13 ]
  donderdag 2 december 2021 @ 13:00:25 #2
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_202433249
Ik bakte altijd speculaas(achtig) voor in de kerstboom. Helaas moet dat nu zonder gluten en die breken nogal makkelijk, en dan vallen ze uit de boom. Ik ga het dit weekend weer proberen, met een ander recept.
Siesta & Fiesta!
  donderdag 2 december 2021 @ 13:03:43 #3
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_202433302
quote:
1s.gif Op donderdag 2 december 2021 13:00 schreef Bramito het volgende:
Ik bakte altijd speculaas(achtig) voor in de kerstboom. Helaas moet dat nu zonder gluten en die breken nogal makkelijk, en dan vallen ze uit de boom. Ik ga het dit weekend weer proberen, met een ander recept.
Nieuwsgierig naar recept dan daarna.
  donderdag 2 december 2021 @ 13:18:56 #4
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_202433522
quote:
0s.gif Op donderdag 2 december 2021 13:03 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Nieuwsgierig naar recept dan daarna.
Mja daar werk ik nog aan. Mijn idee is om een soort gingerbread recept te maken met melasse. Dat wordt met gewone bloem heel compact en hard koekje. Ik heb nu de hoop dat dat genoeg is. Aan de andee kant zou ik een soort plakkerig kokosmakroon idee kunnen maken. Maar dat is plan B.

Ik ga gewoon Schr glutenvrij meel gebruiken, dus geen lastige mengsels maken.
Siesta & Fiesta!
pi_202437791
O+ Wil jij bij mij in de straat komen wonen?
Waar een wil is, is een weg. Gewoon Doordrammen!!!!!!!!!!
  donderdag 2 december 2021 @ 20:34:26 #6
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_202440229
quote:
1s.gif Op donderdag 2 december 2021 18:26 schreef valentijn101 het volgende:
O+ Wil jij bij mij in de straat komen wonen?
De halve straat doet het hier, bak je een taart, breng je een paar stukken bij de buren voorbij. Ook als ik bv kroketten maak.
pi_202444378
quote:
0s.gif Op donderdag 2 december 2021 20:34 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
De halve straat doet het hier, bak je een taart, breng je een paar stukken bij de buren voorbij. Ook als ik bv kroketten maak.
Hier ook. Ik deel mijn walnoten met de kerst. >:O
Waar een wil is, is een weg. Gewoon Doordrammen!!!!!!!!!!
pi_202469921
Al kruidnoten en gevulde speculaas gemaakt. Natuurlijk ga ik nog gemberkoek mannetjes maken en nog wat snowball cookies
https://www.spendwithpennies.com/snowball-cookies/

Ik deel heel veel uit
  donderdag 9 december 2021 @ 14:48:36 #9
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_202538807
Nou het is gelukt hoor. Twee soorten koekjes zonder gluten die niet uit elkaar vallen en nog lekker zijn ook.
Siesta & Fiesta!
  donderdag 9 december 2021 @ 18:13:06 #10
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_202541182
quote:
1s.gif Op donderdag 9 december 2021 14:48 schreef Bramito het volgende:
Nou het is gelukt hoor. Twee soorten koekjes zonder gluten die niet uit elkaar vallen en nog lekker zijn ook.
^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_202591758
quote:
1s.gif Op donderdag 9 december 2021 14:48 schreef Bramito het volgende:
Nou het is gelukt hoor. Twee soorten koekjes zonder gluten die niet uit elkaar vallen en nog lekker zijn ook.
Misschien heb je ook hier wat aan als je glutenvrij bakt
https://jeandrine.nl/
pi_202591856
Aangezien wij in quarantaine zitten vandaag ipv de knutselopdracht van school koekjes gebakken. De spullen had ik niet nou ja misschien ergens op zolder maar zeker geen energie om het op te zoeken. Dus aangegeven dat wij een alternatief iets gaan doen en het is koekjes bakken wel gingerbread kerst koekjes om in thema te blijven

https://www.laurasbakery.(...)dman-koekjes-recept/



abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')