De stand van de koelkast van de combi staat op een graad of 6. De afgelopen dagen is het inderdaad rond die temperatuur geweest. De omgevingstemperatuur en de gewenste koeltemperatuur ontlopen elkaar dus niet veel. Literpakken zuivel en 1,5 liter-flessen water en frisdrank zijn tot de kern bevroren (net als komkommers, tomaten). Gezien het buiten en in de schuur niet onder 0 is geweest, waar komt het vriezen dan precies door? Ik verwacht overigens niet dat 'ie gaat verwarmen, neequote:Op donderdag 18 november 2021 13:42 schreef XanderH het volgende:
Als de omgevingstemperatuur langdurig onder de gewenste koeltemperatuur komt, wordt het in je koelkast natuurlijk ook kouder. Dit kan inderdaad betekenen dat producten in de koelkast bevriezen. Dat kan ook niet echt anders, of verwacht je dat de koelkast de inhoud dan actief verwarmt?
Dat klopt inderdaad. Kan ik daaruit afleiden dat een dedicated koelkast (óók 1 compressor) niet dezelfde problemen kent als een combi met 1 (gedeelde) compressor?quote:Buiten dit feitje gaan de meeste koelkasten volgens mij gewoon werken. Het probleem met de koel/vriescombinatie was waarschijnlijk dat het ding maar 1 compressor en/of thermostaat heeft, er geen koudevraag was in de koelruimte (want de omgevingstemperatuur is al laag genoeg), maar wél in de vriesruimte. Dan krijg je inderdaad rare problemen.
Niet helemaal. Als de buitentempratuur in de buurt van de ingestelde temp komt dan stopt de pomp al een wordt het dus alsnog iets te warm in de koelkast. Als het goed is staat ergens in de omschrijving voor welke temperatuur het geschikt is. Als het alleen een bier en fris koelkast is dan hoef je er niet er niet druk op te maken natuurlijk.quote:Op donderdag 18 november 2021 15:41 schreef baskick het volgende:
Is het zo simpel?
omgevingstemperatuur > ingestelde temperatuur: koelkast is zo koud als de ingestelde temperatuur
omgevingstemperatuur < ingestelde temperatuur: koelkast neemt (langzaam) omgevingstemperatuur aan
Klimaatklasse SN-T, dus theoretisch tot 10 graden. Maar is er uberhaupt een klimaatklasse voor koelkasten die lagere temperaturen aan zou kunnen?quote:Op donderdag 18 november 2021 16:35 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Niet helemaal. Als de buitentempratuur in de buurt van de ingestelde temp komt dan stopt de pomp al een wordt het dus alsnog iets te warm in de koelkast. Als het goed is staat ergens in de omschrijving voor welke temperatuur het geschikt is. Als het alleen een bier en fris koelkast is dan hoef je er niet er niet druk op te maken natuurlijk.
Je koelkast gaat zeker niet verwarmen tenzij het een veel te dure wijnklimaatkast is.quote:Op donderdag 18 november 2021 20:01 schreef baskick het volgende:
[..]
Klimaatklasse SN-T, dus theoretisch tot 10 graden. Maar is er uberhaupt een klimaatklasse voor koelkasten die lagere temperaturen aan zou kunnen?
Begrijp ik het goed dat de motor uitschakelt als de buitentemperatuur de ingestelde temperatuur benadert (of er iets onder duikt)? De inhoud blijft in dat geval koud. En als het verder afkoelt, zal het binnen ook kouder worden (tot zelfs bevriezen), right?
Er gaat zo nu en dan bier en fris in, maar (vooral) ook groenten en zuivel. Maar het komt voor mij niet op een graad (of twee).
Is een optie en ze komen ook met plakstrip. Dan even kijken waar de voeler zit en daar het matje op de wand plakken. Je kunt het nog dimmen met een variac om te calibreren. Veel heb je niet nodig zolang de voeler zo nu en dan maar warmer wordt dan de ruimte temperatuur en de motor aanslaat.quote:Op donderdag 18 november 2021 22:05 schreef qajariaq het volgende:
https://www.conrad.nl/p/t(...)e-ipx4-140-mm-189283 Laat je niet intimideren door het uiterlijk, dit is spatwaterdicht dus ook aan te raken. Gewoon ergens aan de zijkant plakken onder de thermostaat.
Af en toe afslaan is de bedoeling bij een koelkast. Het wordt pas een probleem als ie langere tijd niet meer aanslaat. Een vriesvak doet dan niets meer en doordat de natuurlijke luchtstroming in de kast stopt gaat het er ook stinken op den duur. De sensor zit meestal in de buurt van de instelknop. Sowieso zit die in de koelkast en zeker niet aan de buitenkant bij de motor.quote:Op maandag 22 november 2021 11:17 schreef baskick het volgende:
Ik ga de gok wagen en een koelkast laten komen.
Hoe merk ik of de motor af en toe afslaat? Met een min-max-thermometer in de koelkast? Of in de schuur?
Als ik merk dat 'ie zo nu en dan afslaat, haal ik zo'n matje. De 'voeler' zit neem ik aan aan ergens bij de motor, aan de open achterkant van het apparaat? En daar in de buurt plak ik dat matje?
Om de locatie van de voeler te vinden moet je even de thermostaat in de kast losdraaien en er uit halen. De voeler zit op het eind van een lange draad in de zijwand en gaat richting achterwand naar het koelelement van de motor.quote:Op maandag 22 november 2021 11:17 schreef baskick het volgende:
Ik ga de gok wagen en een koelkast laten komen.
Hoe merk ik of de motor af en toe afslaat? Met een min-max-thermometer in de koelkast? Of in de schuur?
Als ik merk dat 'ie zo nu en dan afslaat, haal ik zo'n matje. De 'voeler' zit neem ik aan aan ergens bij de motor, aan de open achterkant van het apparaat? En daar in de buurt plak ik dat matje?
Door het matje vlak bij de sensor te plakken ga je het ontiegelijk moeilijk maken het te regelen. Dat zou ik dus gewoon niet doen, de kans dat de koelkast op hol slaat en nooit meer af slaat is dan zeer reëel.quote:Op dinsdag 23 november 2021 06:07 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Om de locatie van de voeler te vinden moet je even de thermostaat in de kast losdraaien en er uit halen. De voeler zit op het eind van een lange draad in de zijwand en gaat richting achterwand naar het koelelement van de motor.
[ afbeelding ]
En plak het matje redelijk in de buurt van de voeler... Zoals eerder geschreven zou een bv. DC 12 volt matje handiger zijn om te gebruiken. Wordt deze op 12 volt te warm geef hem dan eens 9 of 6 volt en dan wordt het minder warm. Zo kun je het een beetje kalibreren. Het moet dus niet zo warm worden dat de motor continue aan staat, hij moet in staat zijn de mat zo ver af te koelen met eigen kracht dat ie ook weer uit slaat.
Je kunt het matje op zijn eigen thermostaatje zetten
https://www.123-3d.nl/123(...)10A-i2329-t3117.html?
Deze zijn vrij accuraat te kalibreren en in te stellen als Cool/Heat thermostaat.
of zet het eventueel op een tijdschakelaar.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de koelkast even in te schakelen wanneer het te koud in de ruimte is. De thermostaat in de koelkast werkt eigenlijk heel simpel zoals elke andere, het is gewoon een schakelaar waar de spanningsdraad word doorverbonden bij bepaalde temperatuur om de motor aan te zetten. Dus de doorverbinding kun je ook maken via een tijdschakelaar die de motor ook elk uur 10 minuten laten lopen. Ook hier kun/moet je zelf even uitproberen wat de beste tijd en frequentie is. Deze doorverbinding kun je mogelijk wel buiten de koelkast bij de motor maken.
https://www.google.com/search?q=CN101A+timer
De koelkast hacken is geen excacte wetenschap, je zult dingen moeten uitproberen en daarom gebruikte ik ook het woord Kalibreren. Werkt het zonder, Chapeau! Werkt het niet meteen zoals verwacht en je wilt het oplossen zul je alternatieven moeten verzinnen... Ik geef slechts een paar zijstraten die eventueel te proberen zijn.quote:Op dinsdag 23 november 2021 09:31 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Door het matje vlak bij de sensor te plakken ga je het ontiegelijk moeilijk maken het te regelen. Dat zou ik dus gewoon niet doen, de kans dat de koelkast op hol slaat en nooit meer af slaat is dan zeer reëel.
Schakelen op basis van tijd is ook weer lastig want dat moet je regelmatig zelf bijstellen op basis van het weer. Daarnaast kan dat veel simpeler door gewoon de stekker van de koelkast in een tijdschakelaar te stoppen. Maar ik vind schakelen op tijd de achterdeur uit eigenlijk.
Verder klopt je verhaal wel maar is allemaal wel erg technisch om het zelf uit te voeren. Nodeloos ingewikkeld aangezien je met een willekeurig verwarmingsmatje van een paar watt ergens onder in de ruimte gewoon het gewenste effect bereikt.
https://www.liebherr.be/faq/wat-is-een-winterschakelaar/quote:Een winterschakelaar is een hulpmiddel om het vriesgedeelte van een koel/vrieskast ook bij lage omgevingstemperaturen goed te laten werken. Als de omgevingstemperatuur van de ruimte waarin een koel/vrieskast is geplaatst relatief koud is, zal de temperatuur in het koelgedeelte, mede door de goede isolatie van LIEBHERR apparaten, maar heel langzaam stijgen.
De compressor (motor) zal voor het koelgedeelte maar heel weinig hoeven aanslaan. Voor het vriesgedeelte is dit in sommige gevallen echter te weinig, waardoor het hier te warm zal worden. Bij LIEBHERR koel/vrieskasten is daarom in de rechter of linker zijwand, net voor de groenteladen een klein verwarmingselement ingebouwd. Dit verwarmingselement wordt ingeschakeld met een schakelaar die zich of op het thermostaathuis bevindt, of op het bedieningspaneel. Door het inschakelen van het verwarmingselement zal de temperatuur in het koeldeel sneller stijgen, waardoor de compressor eerder aanslaat, en zodoende de temperatuur in de vriezer voldoende laag blijft.
Natuurlijk zorgt het draaien van de compressor er tevens voor dat de producten in de koelkast niet warmer worden. De winterschakelaar moet bij omgevingstemperaturen tussen 10°C en 18°C worden ingeschakeld. Bij omgevingstemperaturen boven 18°C kan de winterschakelaar worden benut als invriesschakelaar, omdat dan het vriesgedeelte extra koud wordt.
wat een armoe.. kan ding niet zelf zijn dat het koud is in zijn omgeving? Een extra sensortje aan de zijkant van twee euro.quote:Op maandag 6 december 2021 23:23 schreef ACT-F het volgende:
Ik heb een winterschakelaar
[..]
https://www.liebherr.be/faq/wat-is-een-winterschakelaar/
Je link doet het niet.quote:Op dinsdag 7 december 2021 07:59 schreef Speekselklier het volgende:
uit de wereld van mijn andere liefhebberij...
thermostaat doorverbinden zodat koelkast altijd draait.
de rest hiermee regelen.
https://www.braumarkt.com/inkbird-itc-308s-temperatuurregelaar-eu
kan zelfs verwarmen indien nodig!
ik zei ook dat je ook de thermostaat moet doorverbinden.quote:Op dinsdag 7 december 2021 09:41 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Je link doet het niet.
Die inkbird (of een STC1000) gaat dit probleem niet oplossen. Dat ding is alleen bedoeld om te zorgen dat je minder ver gaat koelen maar de koelkast ook op b.v. 20 graden kan zetten. Verwarmen kan je ook regelen met dat ding maar ook dan zal je moeten investeren in een verwarmingsmatje of zo iets.
Jawel, maar wat voor voordeel heeft een andere thermostaat dan boven de al aanwezige? Die doen exact hetzelfde namelijk.quote:Op dinsdag 7 december 2021 09:50 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik zei ook dat je ook de thermostaat moet doorverbinden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |