abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_202352229
quote:
Sven Nys is geen aanbidder van de hervormingen in het veldrijden. Van meet af aan niet. De voormalige wereldkampioen hekelt vooral de Wereldbeker, die volgens hem al de rest wegdrukt. “En er wordt startgeld betaald aan Wout van Aert en Mathieu van der Poel”, weet hij. “Dat kan je niet maken tegenover de andere renners en rensters, die met lege handen achterblijven.”

Sven, vertel eens wat over die tweet. Wat ligt er op jouw lever?
“Letterlijk wat ik heb getweet. Dat de hervormingen alleen maar verliezers hebben opgeleverd. Dat is me zondag nog maar eens bevestigd toen ik in Koksijde (Wereldbeker, red) de inkomprijs zag. 20 euro aan de kassa. In de Superprestige en de X2O Trofee is dat een stuk lager, terwijl de organisatoren er – in tegenstelling tot in de Wereldbeker – normale startgelden betalen.”

“Samengevat: in de Wereldbeker zijn zowel organisatoren, renners als publiek verliezers. Terwijl ik amper verschil zie tussen de verschillende klassementen. Het deelnemersveld is quasi identiek. Dat is wat ik voorspeld heb.”

In de Wereldbeker wordt geen startgeld betaald, maar is het prijzengeld een stuk hoger.
“Ik heb goede bronnen en aanwijzingen dat een aantal renners in de Wereldbeker wél betaald wordt. Terwijl anderen geen euro krijgen. Dat laatste kan ik met zekerheid zeggen, want dat gaat over mijn eigen renners. Lucinda Brand, Lars van der Haar, Toon Aerts. Zij blijven met lege handen achter. Dat is niet fair.”

Hoeveel bewijs is er dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel, want daar heb je het over, wel betaald worden?
“Dat kan ik niet bewijzen. Maar ik weet het.”

Stel dat het zo is, Van der Poel en Van Aert overstijgen wel hun sport. Net zoals jij dat tien jaar geleden deed en daar goed voor betaald werd.
“Dat is zo. Maar ik werd niet als enige betaald. Ook de andere jongens kregen hun deel van de koek. Ik ben altijd pro startgeld geweest. Maar dan in verhouding. Met twee renners aan de start is er ook geen cross. Maar kijk naar Eli Iserbyt bijvoorbeeld. Vandaag dé man van het seizoen. Die heeft daar ook in geïnvesteerd. Lucinda Brand is wereldkampioene… ”

Ik hoor niet echt iemand luidop klagen. Waarom spreken de renners niet?
“Lucinda bijvoorbeeld, weet dit ook nog maar net. Omdat ik het haar gezegd heb. Bovendien heeft ze geen zin in veel heisa. Dat geldt ook voor anderen. Zij willen focussen op het sportieve. Daarom wil ik die rol op mij nemen. Maar ik kom evenveel op voor Iserbyt en Sweeck, renners van andere teams.”

“En je hoort ze niet, maar je ziet het wel gebeuren. Waarom laat Quinten Hermans zondag Besançon vallen? Als de Wereldbeker zo belangrijk is, rijden ze toch alles? Maar iedereen kijkt naar zijn portefeuille. En voor alle duidelijkheid, ik verwijt ook Wout en Mathieu niets. Zij zijn de vedetten… Het is normaal dat ze daarvoor betaald worden. Maar de andere renners zijn ook belangrijke schakels. Elke renner die aan de start staat, moet kunnen meegenieten van het succes van de cross.”

Met zestien manches is de Wereldbeker ook te uitgebreid, volgens jou.
“Absoluut. Daar ben ik al helemaal op tegen. Dit is onhoudbaar. Op die manier veegt de Wereldbeker al de rest van de kaart. Ik heb niets tegen het organiserende Flanders Classics, maar er moet wel een leefruimte gecreëerd worden voor organisatoren en renners. Er mag concurrentie zijn, ook tussen organisatoren. Dat helpt de sport naar een hoger niveau te tillen. Maar nu is de Wereldbeker te dominant.”

Het is wel de UCI die eist dat er minstens veertien manches zijn.
“Ja, mijn verwijt is dan ook richting de Internationale WielerUnie. Ik was er trouwens vanaf dag één al tegen. Het is gewoon niet haalbaar.”

Jij vertegenwoordigt wel het kamp Golazo, dat ook kandidaat was om de Wereldbeker te organiseren.
“Ik spreek hier in eigen naam, uit liefde voor de cyclocross. Ik had dit in het andere geval ook gezegd.”

Is het wegblijven van Baloise-Trek uit Val di Sole, wat een belangrijke cross is, niet een beetje een boycot?
“Maar nee. Niemand kan zestien Wereldbekers rijden. Iedereen heeft nood aan een stage tussendoor. Dat die net in dat weekend valt, is omdat het gewoon de ideale periode is. En omdat Essen (dat trouwens onder Ethias Cross, dus onder Golazo-koepel valt, red.) geen klassementswedstrijd is, verliezen we dat weekend maar één belangrijke wedstrijd.”

“Jammer dat het uitgerekend het weekend is waarin Val di Sole valt. Ik begrijp dat ze dat bij Flanders Classics niet leuk vinden. Ze doen ook hun best én doen dat goed. Maar het is niet de juiste manier om de cross op die manier in je macht te proberen krijgen.”
Bron: https://www.wielerflits.n(...)poel-betaald-worden/

Ondanks dat Nys hier waarschijnlijk ook praat voor eigen parochie ben ik het wel met hem eens. De WB is nu wel erg dominant, wel startgeld voor Mathieu en Wout maar de rest niet kan natuurlijk niet.
pi_202352455
Het puntensysteem slaat ook nergens op met 16 wereldbekermanches, dan kun je de c1 en c2 crossen net zo goed helemaal schrappen uit de ranking.

Sven heeft wel een beetje boter op zijn hoofd, in zijn tijd kreeg hij ook het verwijt dat hij te veel van de startgelden pakte waardoor de rest met de kruimels achter bleef. En als je met hogere prijzengelden betaald krijgt naar prestatie is daar op zich niets mis mee. Dat kan best goed zijn voor de crossers buiten de Benelux als die door breken.

In de uitwerking deugt het alleen niet, daar heeft Nys gelijk in. Ze zouden de klassementen veel meer naast elkaar moeten laten bestaan waarbij de wereldbeker iets belangrijker is dan de andere klassementen maar niet zo dominant. Bovendien zijn ze nu in rap tempo een monopolie aan het creëren voor de UCI en Flanders classics en of je dat moet willen? Die worden in de cross nog dominanter dan ASO in het wegwielrennen als het zo door gaan.

En dat Matje en Wout betaald krijgen kun je moeilijk over doen maar zo werkt de wereld. Met hun wegcarriere en korte veldritseizoen is er schaarste en als organisator rond de kerst wil je tenminste 1 van die mannen aan de start.
pi_202360635
twitter


twitter


Drie klassementen plus een sloot losse crossen is eigenlijk ook wel te veel, daar werden ook met een veel beperktere wereldbeker al keuzes in gemaakt.
  zaterdag 27 november 2021 @ 10:17:11 #279
311468 Van_Poppel
Voormalig kopman van Gertje
pi_202362215
Wordt vandaag een lekker crossweertje in Kortrijk (X2O Badkamers Trofee): regen en drie graden.
pi_202362236
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 10:17 schreef Van_Poppel het volgende:
Wordt vandaag een lekker crossweertje in Kortrijk (X2O Badkamers Trofee): regen en drie graden.
Rillende Eli die halverwege uit stapt? :D
  zaterdag 27 november 2021 @ 10:20:52 #281
311468 Van_Poppel
Voormalig kopman van Gertje
pi_202362247
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 10:19 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Rillende Eli die halverwege uit stapt? :D
Die wordt weer als een kindje weggedragen. :Y
pi_202363841
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 01:47 schreef wimderon het volgende:
[ twitter ]

[ twitter ]

Drie klassementen plus een sloot losse crossen is eigenlijk ook wel te veel, daar werden ook met een veel beperktere wereldbeker al keuzes in gemaakt.
Die eerste tweet is weg, wat stond er?

quote:
Mettepenningen is – in tegenstelling tot zijn collega-manager Sven Nys – wel een voorstander van de Wereldbeker. “De komende jaren zal die nog aan belang winnen. Het is de logische gang van zaken en die juich ik toe”, zegt hij. “Dat het de andere klassementen versmacht? 16 Wereldbekers en alle andere klassementscrossen op een seizoen rijden is perfect mogelijk mits een goede aanpak. Daar is Eli Iserbyt het perfecte voorbeeld van.”
Het was volgens mij toch echt Mettepenningen die, in ieder geval tot vorig seizoen, die crossen in Amerika niet zag zitten.
pi_202363865
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 november 2021 17:22 schreef Faraday01 het volgende:
En dat Matje en Wout betaald krijgen kun je moeilijk over doen maar zo werkt de wereld. Met hun wegcarriere en korte veldritseizoen is er schaarste en als organisator rond de kerst wil je tenminste 1 van die mannen aan de start.
Als er in de WB geen startgeld betaald wordt, dan zou ik niet weten waarom je voor twee renners een uitzondering moet maken. Ik vind dat raar.
pi_202363884
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 12:34 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]
Als er in de WB geen startgeld betaald wordt, dan zou ik niet weten waarom je voor twee renners een uitzondering moet maken. Ik vind dat raar.
Dat is vooral een economische afweging. Als 1 of beide heren aan de start staan worden er meer kaartjes verkocht. En aangezien ze niet voor een klassement gaan, kunnen ze kiezen waar ze rijden.
pi_202364069
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 12:33 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]
Die eerste tweet is weg, wat stond er?
[..]
Het was volgens mij toch echt Mettepenningen die, in ieder geval tot vorig seizoen, die crossen in Amerika niet zag zitten.
'Het wordt grappig' als reactie op Nys.

In Amerika staat Nys jaarlijks van de daken te schreeuwen hoe fantastisch het is dat we in Amerika zijn in het kader van mondialisering, groei etc. Maar eenmaal terug in Europa is het opeens problematisch als we eens een weekje naar Frankrijk of Italië gaan, met een UCI die probeert de sport daadwerkelijk te laten groeien (wat niet gaat gebeuren door middel van een X2o-trofee en in mindere mate de Superprestige die zo groot blijven als ze waren).
pi_202364484
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 12:49 schreef wimderon het volgende:

[..]
'Het wordt grappig' als reactie op Nys.

In Amerika staat Nys jaarlijks van de daken te schreeuwen hoe fantastisch het is dat we in Amerika zijn in het kader van mondialisering, groei etc. Maar eenmaal terug in Europa is het opeens problematisch als we eens een weekje naar Frankrijk of Italië gaan, met een UCI die probeert de sport daadwerkelijk te laten groeien (wat niet gaat gebeuren door middel van een X2o-trofee en in mindere mate de Superprestige die zo groot blijven als ze waren).
In Tabor waren ze toch ook gewoon?
Het is wel een feit dat de WB dominant aanwezig is.
pi_202364540
Vandaag weer Worst of toch Brand?
pi_202364583
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 13:25 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]
In Tabor waren ze toch ook gewoon?
Het is wel een feit dat de WB dominant aanwezig is.
Tja., het is wat.

De wereldbeker is nu inderdaad dominant, en dat vind ik ook de beste poging die ze kunnen doen om het veldrijden groter te maken. Eén sterk circuit in combinatie met andere zaken biedt ook de beste kansen voor de Olympische droom. Als dat laatste ooit bereikt zou kunnen worden gaat dat de ontwikkeling van de veldritsport met een veelvoud vooruit brengen. Met de situatie zoals het was, met drie klassementen naast elkaar, waarvan twee (en eigenlijk drie) ook nog eens grotendeels in België en een beetje Nederland ga je wat dat betreft nergens komen. Dan zullen er nu misschien wat crossen omvallen ofzo, maar dat is dan dood hout dat overleefde bij de gratie van de oude situatie.
  zaterdag 27 november 2021 @ 13:42:11 #289
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_202364614
Wim heeft wel gelijk. Voor mondialisering is wereldbeker als nummer 1 neerzetten juist goed. Wat wel apart is dat Matje en Wout dan startgelden krijgen hiervoor. Motivatie om hoog te staan zodat ze goed startrij hebben op WK zou voldoende moeten zijn. Willen ze niet komen, dan niet.
pi_202364629
Meteen bergop vanaf de start. Als dat maar goed gaat.
  zaterdag 27 november 2021 @ 13:43:57 #291
311468 Van_Poppel
Voormalig kopman van Gertje
pi_202364630
Geen gouden koppel -O-
pi_202364633
Ruben van Gucht en Erwin Vervecken :{
pi_202364644
Honsinger won de eerste X2o Trofee in Oudenaarde voor Betsema en Vas.

Tijd voor de SWEEP dus. w/
pi_202364656
JAAAAAAAAA CANT DOET HET
  zaterdag 27 november 2021 @ 13:46:09 #295
311468 Van_Poppel
Voormalig kopman van Gertje
pi_202364658
Cant weer 's op haar bek
pi_202364665
Ja lap!
pi_202364667
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 13:46 schreef Van_Poppel het volgende:
Cant weer 's op haar bek
3e cross op een rij?
pi_202364674
Wuyts én Pol zijn ziek?
  zaterdag 27 november 2021 @ 13:47:22 #299
311468 Van_Poppel
Voormalig kopman van Gertje
pi_202364680
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 13:47 schreef TargaFlorio het volgende:
Wuyts én Pol zijn ziek?
Hopelijk geen C
pi_202364695
Riberolle, de nieuwe Cant.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')