Dat is een standaard vijverpomp. Die aansluiting moet waterdicht omdat anders het water uit de bak loopt.quote:Op zaterdag 13 november 2021 17:16 schreef sjorsie1982 het volgende:
Waarom wil je de pomp onder water hebben en waarom wil je de aansluiting waterdicht hebben?
Thx. Die Doorvoer met binnendraag, giet ik die in beton?quote:Op zaterdag 13 november 2021 17:57 schreef Watuntrik het volgende:
Ga daarvoor naar een vijverwinkelDie hebben allerlei soorten en uitvoeringen van waterdichte doorvoeringen. Daaruit kun je de juiste keuze maken.
Of dit
https://www.rubberwinkel.nl/PSI%20Pluggen
En je zou hier eens kunnen informeren, die hebben daar ook wel hun ideetjes.
https://www.ecoformeurope.nl/product/permacon-beton-waterdicht/
Voor de electro neem dan een doorvoer met G1/2" binnendraad. Daarin schroef je een goed verpakte IP68 kabel doorvoer wartel met G1/2" buitendraad in. Neem dan wel een wartel geschikt voor de kabeldiameter. IP68 staat voor 100% waterdicht.
[ afbeelding ]
https://www.google.com/se(...)abel+doorvoer+wartel
Overigens, als je het maakt zoals op de tekening dan krijg je die zak in de waterleiding nooit leeg. Geen garantie dat dit goed gaat wanneer het erg hard gaat vriezen.
Wanneer je zoekt op Waterdichte doorvoer beton dan zul je de nodige voorbeelden van constructies vinden.quote:Op zaterdag 13 november 2021 19:20 schreef LXIV het volgende:
Thx. Die Doorvoer met binnendraag, giet ik die in beton?
Dat is zeker iets om over na te denken en dan niet alleen defect, de pomp zal ook onderhoud zoals schoonmaken nodig hebben. Dat wordt iedere keer wanneer nodig bak leeg laten lopen, of snorkelen.quote:Op zondag 14 november 2021 11:17 schreef Resistor het volgende:
Succes met het vervangen van de pomp mocht hij ooit kapot gaan en de kabel is onbereikbaar.
Dank je voor je zeer uitgebreidde antwoord, Waturnrik!quote:Op zondag 14 november 2021 10:29 schreef Watuntrik het volgende:
Ik heb het je zo duidelijk mogelijk op tekening proberen te zetten hoe de meest gebruikelijke doorvoer er uitziet. Ik hoop dat het duidelijk voor je is.
[ afbeelding ]
(1)alles in losse delen van PVC omdat je dit goed waterdicht kunt verlijmen. Dus Buis / Flens / Schroefbus.
Bepaal de plaats van de flens breng de lijm aan en schuif de flens over de buis op zijn plaats. Lijm de schroefbus op de buis en als eindproduct heb je dan
(2) de geassembleerde doorvoer.
(3) Boor in gat door het beton in de maat van de buis. Plaats hem erin met een pakking tussen flens en beton. Dit kan een rubber pakking zijn en de flens schroeven of eventueel zelfs in zijn geheel geplakt worden met bv. een goede rubber kit. (Schuur de PVC in dit laatste geval goed. Schroefflens of plakflens is je eigen voorkeur en keuze.
Zit de doorvoer in het beton draai de verpakte puntstuk met wartel in de schroefbus, voer de kabel van de pomp naar buiten door en draai de wartel aan. Hierin zit een rubber knelpakking die afdicht op de kabel isolatie.
En je bent klaar.
Omdat je gekozen hebt voor PE slang wat je niet zomaar kunt lijmen. Heb je daar in principe dezelfde doorvoer voor nodig als de elektro kabel maar dan in de diameter van de PE slang. Vandaar dat ik het hierbij gelaten heb in de tekening. JE doet 2 x hetzelfde maar dan in een andere diameter.
Doe jezelf een lol en doe niet te moeilijk en plaats de waterleiding niet verticaal door de bodem maar horizontaal door de achterwand met de kortst mogelijk weg naar de tuit.
[ afbeelding ]
Maar dat is toch slechts sporadisch, en het leegpompen van die fontein is ook zo gebeurd. Die pomp staat gewoon op de bodem en is goed bereikbaar.quote:Op zondag 14 november 2021 11:28 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Dat is zeker iets om over na te denken en dan niet alleen defect, de pomp zal ook onderhoud zoals schoonmaken nodig hebben. Dat wordt iedere keer wanneer nodig bak leeg laten lopen, of snorkelen.
Hoe dan ook, ook hier is het wijzer om de doorvoer niet door de bodem maar door de achter of zijwand te gaan en buiten de fontijn een lasdoos te plaatsen waar de pomp aangesloten is.
Wanneer je de kabel ingraafd en de pomp gaat kapot dan zul je alles weer moeten uitgraven. Maar ook hier is een oplossing voor. Je hebt voor de kabel geen dikke buis nodig 16mm druk PVC is genoeg. Hier kun je met een buigveer een bocht in trekken. Zodat je buiten horizontaal onder de fontein uitkomt. De buis kun je dan in het beton leggen, laat het genoeg uit de bodem omhoog steken zodat je de overschuifflens en schroefbus erop kunt lijmen/kitten. Daar kun je d e kabel van de pomp dan doorheen trekken. En dan moet je buiten de fontein alsnog een lasdoos zetten om de pomp aan te sluiten. Gaat hij ooit kapot kun je gemakkelijk met weinig graafwerk een nieuwe pomp plaatsen.quote:Op maandag 15 november 2021 08:59 schreef LXIV het volgende:
[..]
Maar dat is toch slechts sporadisch, en het leegpompen van die fontein is ook zo gebeurd. Die pomp staat gewoon op de bodem en is goed bereikbaar.
Worst-case gaat de kabel zelf defect. Dan kan ik altijd nog aan de rand een gaatje boren en opnieuw doorvoeren.
Die kabel wat langer houden is idd wel slim..quote:Op maandag 15 november 2021 09:31 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Wanneer je de kabel ingraafd en de pomp gaat kapot dan zul je alles weer moeten uitgraven. Maar ook hier is een oplossing voor. Je hebt voor de kabel geen dikke buis nodig 16mm druk PVC is genoeg. Hier kun je met een buigveer een bocht in trekken. Zodat je buiten horizontaal onder de fontuin uitkomt. De buis kun je dan in het beton leggen, laat het genoeg uit de bodem omhoog steken zodat je de overschuifflens en schroefbus erop kunt lijmen/kitten. Daar kun je d e kabel van de pomp dan doorheen terkken. En dan moet je buiten de fontijn alsnog een lasdoos zetten om de pomp aan te sluiten. Gaat hij ooit kapot kun je gemakkelijk met weinig graafwerk een nieuwe pomp plaatsen.
Je kunt de pomp niet vervangen en de bestaande kabel gebruiken. Voor pompen die je onder water kunt gebruiken die zijn volledig waterdicht ingegoten in epoxy, je kunt nooit meer aan het elektro gedeelte. Motor defect is weggooien en nieuwe pomp installeren. Dus kom je nooit meer aan de kabel dan kun je die niet zomaar onderwater doorknippen en er een nieuwe pomp op schroeven.
Dan zul je mogelijk iemand horen roepen, nou dat kan wel met waterdicht/verlijmde krimpkous. Maar of dat slim is wanneer de kabel onder water ligt is een ander verhaal. Gaat het lekken zet je de fontijn onder spanning en das niet leuk wanneer je er een vinger instopt.
Verder wanneer je het slim aanpakt dan laat je genoeg lengte kabel en slang aan de pomp in de fontuin zodat je hem altijd voor onderhoud uit het water kunt trekken en loskoppelen en onderhouden. Het ligt toch op de bodem wanneer het in bedrijf is. Maak je alles zo kort dat de pomp nooit meer te verplaatsen is zal dit niet meer gaan en zul je het telkens moeten leegpompen.
Met de slang door de vloer blijft er dus altijd water staan in de leiding, dan zul je hem voor het hard gaat vriezen moeten uitblazen om risiko van vorstschade te voorkomen.
Je kunt de voeg tussen achterwand en bak wat dikker maken en aan de kant waar je de pomp invoert niet geheel tot boven dichtvoegen maar een sleufje waar je de kabel inlegt. 10x10mm zou toch al genoeg moeten zijn om de kabel in te leggen. En dan zet je daar idd een bloemenbak op o.i.d.quote:Op maandag 15 november 2021 09:34 schreef LXIV het volgende:
[..]
Die kabel wat langer houden is idd wel slim..
Misschien voer ik hem toch wel gewoon over de bak in en zet er wat waterplanten voor. Dan zie je het ook niet en het is inderdaad veel praktischer.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |