FOK!forum / Culinesse à gogo / Koffievraag: Aandrukken koffie heeft dat zin?
Bocajvrijdag 22 oktober 2021 @ 11:15
Ik doe altijd slow koffie...

Soms druk ik de koffie even goed aan met een lepel ofzo maar soms ook niet...
Nu heb ik het idee dat de 'aangedrukte' koffie veel beter smaakt dan niet 'aangedrukte' koffie!
Kan het kloppen of zit het alleen maar in mijn hoofd?

Ik schenk wel langzaam door en stop niet ff om het alleen maar 'nat' te maken en de luchtbubbels eruit... (Ook dat schijnt te helpen om 'sterkere' koffie te krijgen...)
golfervrijdag 22 oktober 2021 @ 11:29
Ik denk dat iemand uit dit topic wel het juiste antwoord kan geven:
CUL / Koffie voor de fijnproever: Één kopje koffie #11
sirdanilotvrijdag 22 oktober 2021 @ 11:52
Aandrukken zorgt ervoor dat je meer smaak uit je koffiepoeder krijgt. Tampen is heel belangrijk als je koffie maakt met een officieel erspressoapparaat.

Bij andere vormen van koffiezetten is het wta minder belangrijk b.v. in een gewone normale filterkoffiemachine. Maar ook dan kan je met zelf vers fijn gemalen koffie en lekker aanstampen een betere koffie zetten.
halfwayvrijdag 22 oktober 2021 @ 13:10
Bij Senseo werkt dat perfect even aandrukken met de achterkant van een lepel.
Watuntrikzondag 24 oktober 2021 @ 21:24
Er zit wel wat logica in... :) Compactere massa door aandrukken, dan loopt het water er iets langzamer doorheen. Langer contact, meer koffie en meer smaak... En zo kun je eventueel nog meer smaak beïnvloeden door een fijnere maling te nemen. :) Zoals espresso koffie is al fijner gemalen dan filterkoffie. Dan heb je het in de supermarkt wel gehad. Wil je meer variaties in maling moet je naar een koffiewinkel doe ook voor je malen kan.

Die kunnen je er alles over vertellen.