abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_201854168
Vragen, wederhoor en verantwoording in onderzoek naar de Alzheimer-industrie

Nieuwsuur deed de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek naar het Alzheimerveld, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en de samenwerking tussen de academische en de commerciŽle wereld.

Die samenwerking is niet nieuw of op zichzelf vreemd, maar een gevolg van de manier waarop het wetenschappelijk onderzoek in Nederland wordt gefinancierd. Wel zijn er strikte regels over de transparantie hierover waar wetenschappers zich aan moeten houden. Ook is afgesproken dat het voor patiŽnten altijd duidelijk moet zijn waar ze aan meewerken, wat daarvoor nodig is en wat eventuele risico's zijn. Tenslotte hebben ook werkgevers, zoals academische ziekenhuizen, de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het werk van hun werknemers binnen de afspraken rondom wetenschappelijke integriteit blijft.

Wij spraken voor dit onderzoek met tientallen Nederlandse en internationale deskundigen op het gebied van Alzheimer, wetenschappelijk onderzoek, inzet van proefpersonen, commerciŽle bedrijven zoals het Brain Research Center, medische ethiek en wetenschappelijke integriteit. Onze bevindingen legden wij voor aan meerdere deskundigen om te toetsen of hun oordeel hierover eensluidend was. Daarnaast bestudeerden wij documenten (bijvoorbeeld financiŽle documenten, wetenschappelijke artikelen, onderzoeken etc.) in het kader van dit onderzoek.

Gaat verder:

https://nos.nl/nieuwsuur/(...)-alzheimer-industrie

Hier is de aflevering:


Big Pharma, investeringen, een omstreden medicijn en patiŽnten die proefpersonen worden. Nieuwsuur onthulde hoe artsen en farmaceuten zo nauw samenwerken bij de ontwikkeling van een omstreden Alzheimer-medicijn, dat ze volgens deskundigen 'de schijn van belangenverstrengeling' wekken.

Hoe werken farmaceuten samen met academische artsen en ziekenhuizen? Hoe veranderen patiŽnten in proefpersonen? En hoe kan het dat directeur Philip Scheltens van het Nederlandse Alzheimercentrum ůůk werkt voor een commercieel bedrijf dat patiŽnten onderzoekt voor de farmaceutische industrie?

In deze video neemt Siebe Sietsma je mee door de lange zoektocht, die hij deed met Machteld Veen, naar antwoorden op deze vragen. Een zoektocht die je meeneemt van het Amsterdam UMC, via een Amerikaanse farmaceut terug naar een Nederlands investeringsfonds.


------

Hebben jullie je vraagtekens bij deze kwestie? Van sommigen mag je niet twijfelen aan de intenties van de farmaceutische industrie. Maar zij opereren toch ook gewoon met een winstoogmerk?

[ Bericht 4% gewijzigd door Probably_on_pcp op 22-10-2021 00:09:57 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 21 oktober 2021 @ 23:01:58 #2
401485 Molo
VŲllig losgelŲst
pi_201854187
Denk dat ze dat gewoon even vergeten waren
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_201854852
Vragen stellen over big pharma mag niet, dus post ik een filmpje van de staatsomroep met enkel vragen over big pharma.

Imho mogen ze mij wel als proefkonijn gebruiken als Alzheimer patiŽnt. Die ziekte is sowieso een eindstation op het moment.

[ Bericht 9% gewijzigd door sp3c op 22-10-2021 05:39:29 ]
pi_201854897
Deze nieuwsuur video is mede mogelijk gemaakt door big pharma. Beetje imago poetsen.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')