Twentsche_Ros | woensdag 20 oktober 2021 @ 10:02 |
Appels liggen onberoerd op de grond op diverse plekken. Jammer eigenlijk. Hoeveel voedsel je via groente/fruit je kan produceren per oppervlakte. Nu alleen de opslag nog. Oplossing: inwecken. Vroeger veel gedaan. Appels tot appelmoes. En peren. Luchtdicht in weckflessen opgeborgen in de kelder. Eigenlijk ideaal voor nieuwe stappen in een duurzame samenleving. | |
Dven | woensdag 20 oktober 2021 @ 10:22 |
In Nederland geen idee. In het Oostblok overleven er 's winters hele volksstammen op. | |
Piles | woensdag 20 oktober 2021 @ 10:59 |
M'n moeder deed ook altijd ja (vooral veel sperziebonen, van die legergroene ![]() Tegenwoordig gaat alles in de vriezer, dat zal bij veel mensen zo zijn. | |
marc0871 | woensdag 20 oktober 2021 @ 11:27 |
Bij de braumarkt hebben ze een behoorlijk deel van de winkel ingeruimd voor het wecken, drogen en fermenteren van voedsel. Er zal dus best een markt voor zijn. Ook voor sap, jam, kaas en yoghurt maken hebben ze het nodige in huis. Naast hun hoofdassortiment voor het brouwen van bier en het maken van wijn. | |
Farenji | woensdag 20 oktober 2021 @ 13:04 |
Wecken nooit gedaan. Maar fermenteren doe ik nog wel eens, zuurkool of kimchi bijvoorbeeld, erg lekker. | |
Lucky_Strike | woensdag 20 oktober 2021 @ 13:07 |
Ja hoor, wecken en inmaken wordt nog best veel gedaan. Het is ook weer flink in opkomst de laatste jaren. In CUL is er zelfs een topicreeks over dit soort technieken: CUL / Zelf conserveren van voedsel #3 Ik heb dit jaar zo'n 60 potten ingemaakt en 140 geweckt. Ik heb een aantal voedselintoleranties dus wecken en inmaken is ideaal voor mij. Ik ga straks of morgen nog een paar potjes jalapenos en een potje kappertjes van Oost Indische kers inmaken. [ Bericht 29% gewijzigd door Lucky_Strike op 20-10-2021 13:34:37 ] | |
drakin | woensdag 20 oktober 2021 @ 18:49 |
Kimchi moet alleen gekoeld bewaart, onhandig als je weinig koelruimte hebt, wecken kan daarbuiten lang goed blijven. | |
Magister_Artium | woensdag 20 oktober 2021 @ 22:31 |
Ja, ik maak jam van het fruit van de markt. En ik maak elk jaar mijn zuurkool zelf in een paar weckpotten. | |
IkEetSlakken | woensdag 20 oktober 2021 @ 22:37 |
Hier wordt op zich nog wel gewerkte. Hebben alles er ook wel voor in huis. Weckketel, weck potten etc. Misschien maar weer eens doen. Goed idee! ![]() | |
vipergts | vrijdag 5 november 2021 @ 17:23 |
Mijn oma deed dat voor ons appelmoes, perenpartjes, pruimen, kersen. Boontjes worteltje prei en aardbeien werden ingevroren. Als we daar dan eens waar ging de kofferbak vol. De rest van de familie kreeg ook alleen de andere kleinkinderen moesten helpen omdat ze dichtbij woonde dat moet ik nog steeds horen hoe zwaar dat werk was en oma maakt op zijn minst al 25 jaar niet meer in. | |
rubbereend | zondag 7 november 2021 @ 17:36 |
mijn ouders deden dat ![]() | |
Lord_Vetinari | zondag 7 november 2021 @ 17:38 |
Het is ‘wecken’ of ‘inmaken’, niet ‘inwecken’ | |
DerekB | woensdag 1 december 2021 @ 15:58 |
Is meer iets voor katten vrouwtjes. |