abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 22 oktober 2021 @ 22:25:48 #76
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_201867397
quote:
Mooi.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_202043168
quote:
Tribune NEC-stadion ingestort door scheuren en ontwerpfout
Het instorten van de supporterstribune in het Goffert-stadion van NEC is het gevolg van een fout bij het ontwerp van de tribune. Dat concludeert onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV.

Het gaat om een fout in de bewapening van het beton. Ook bleken er bij inspectie in het onderste deel van de ingestorte staantribune tientallen gerepareerde scheuren te zitten en honderden kleinere, niet-gerepareerde scheuren.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)-tribune-nec-stadion
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_202043198
Hangen!
Je hebt in totaal 88 likes gekregen van onze moderators.
pi_202043334
Platgooien, nieuw mooi stadion bouwen.
pi_202043560
Hebben ze daar ff 'mazzel' dat ze het stadion nog overgekocht hebben.
  vrijdag 5 november 2021 @ 18:59:52 #81
229935 damsco
Internetheld sinds 2008
pi_202046983
Bizar beeld
pi_203708735
quote:
Nu ook twijfels over dak NEC-stadion, onderzoek ingesteld na speurwerk Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Waar eerder de tribune van het Goffertstadion inzakte, bestaat er nu twijfel over de veiligheid van het dak van het Nijmeegse voetbalstadion. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Deskundigen maken zich zorgen, vooral bij stormsituaties. De Nijmeegse Omgevingsdienst die de inspectie doet, laat naar aanleiding van het onderzoek van Omroep Gelderland een herberekening uitvoeren.

Komende zaterdag zitten er naar verwachting zo'n twaalfduizend toeschouwers in het Goffertstadion. Na het instorten van de Gofferttribune in oktober 2021 vroeg Omroep Gelderland rapporten op over de bouw, de constructie en de inspectie van het Goffertstadion. De tribunes zijn inmiddels met stalen strips verstevigd. Maar nu blijken er mogelijk problemen met het overhangende dak van het stadion.

Roest
De staalconstructie van het stadiondak blijkt flink te roesten, is te lezen in het inspectierapport van de Nijmeegse Omgevingsdienst (ODRN) van februari 2021. Groot onderhoud aan het dak blijkt na de bouw in 1999 niet meer te zijn gepleegd. Een ingenieursbureau onderzocht het dak in mei 2020 in opdracht van NEC en constateerde toen dat het nog minimaal vijf jaar veilig was.

Daarbij moeten sommige roestende onderdelen wel worden aangepakt. De Omgevingsdienst geeft dit onderhoud in maart 2021en waarschuwt dat er doden kunnen vallen als het dak naar beneden komt. Toch is er op dit moment, een jaar later, nog niets gedaan.
Het onderhoud staat gepland voor dit voorjaar, reageert stadionmanager Theo van Benthum. In november 2021 heeft er nog een dakinspectie plaatsgevonden, waarbij de roestvorming is gecontroleerd. De Omgevingsdienst is akkoord met het uitstel. Alleen is dat niet alles.

Rekenfouten bij harde wind
Volgens onderzoeker Sander Pasterkamp en hoogleraar Constructieve Vormgeving Rob Nijsse van TU Delft, die op verzoek van Omroep Gelderland meelazen met de inspectie- en constructierapporten, is de windbelasting niet goed berekend. Pasterkamp: "Daar rammelt het echt. Ik zie daar fouten."
Hij legt uit: de wind die langs een gebouw waait, duwt en trekt aan het dak. Daarom moet van tevoren worden berekend hoeveel zo’n dak kan hebben. Deze berekening is cruciaal, zeker voor een dak van een stadion waaronder bij een wedstrijd duizenden mensen zitten.

Bij De Goffert is het misgegaan met die berekeningen, zeggen beide deskundigen. Er is uitgegaan van een lessenaarsdak (een schuin dak op een dicht gebouw), terwijl het om een uitkragend (overhangend) dak gaat. Bij een uitkragend dak kan de wind door de binnenzijden grotere krachten uitoefenen zegt Pasterkamp.

Ramp met AZ-dak
Ook Rob Nijsse ziet direct dit probleem. Hij verwijst net als Pasterkamp naar het AZ-stadion, waar in 2019 een groot deel van het dak naar beneden kwam. Ook daar waren onder meer fouten gemaakt bij het berekenen van de windbelasting. Die kans is er bij De Goffert ook, vrezen de deskundigen.
Nijsse:Bij AZ was het windkracht 8. Als ik bij het dak van De Goffert naar de feiten op papier kijk, is het op zijn minst twijfelachtig. Het dak zal niet meteen instorten, maar als er bijvoorbeeld een zware storm wordt verwacht, dan zou ik zeggen: jongens, dit gaat niet goed.

Verzwakt door roest
Pasterkamp wijst daarbij naar een van de staven in de dakconstructie. Die zit al op circa 94 procent van wat het dak maximaal kan dragen. Aangezien met de verkeerde dakvorm is gerekend (lessenaar in plaats van uitkragend, red.), ben ik er niet zo zeker van dat het goed gaat.
Daar bovenop komt de roestvorming, die de verbindingen verzwakt.Bij de bouw is de conservering van de staalconstructie goedkoop en slecht uitgevoerd, zegt Pasterkamp. Ook het ingenieursbureau dat het dak in 2020 controleerde, schrijft dat het staal zeer waarschijnlijk onvoldoende is voorbehandeld. Daardoor kan roest sneller ontstaan. Bovendien is er daarna niet of nauwelijks onderhoud geweest aan de staalconstructie zegt Pasterkamp.
Beide deskundigen adviseren de stadion-eigenaar, gemeente Nijmegen, de berekening te laten verbeteren. De Nijmeegse Omgevingsdienst moet er volgens hen op toezien dat deze aanpassing correct gebeurt.
Herberekening komt er.

De gemeente Nijmegen laat weten dat de veiligheid van het dak extra aandacht krijgt in de jaarlijkse controle op constructieve veiligheid. Dat rapport moet ieder jaar vóór maart bij de KNVB binnen zijn. Normaal doet de omgevingsdienst deze inspectie, maar dit jaar zal een andere partij dat doen, zo laat de gemeente weten. "Dat is geen motie van wantrouwen naar de omgevingsdienst. Het is goed overleg afgesproken." Daar voelen allebei de partijen zich 'meer senang' bij, aldus een woordvoerder.
pi_203708758
Lekker op je gemakje zaterdagavond met de storm :)

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')