abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_201791274
Hoe anoniem is Meld Misdaad Anoniem (0800-7000), de tiplijn waar je anoniem naar toe kunt bellen of via dit formulier (https://melden.meldmisdaa(...)G_NL,WEB_MMA#/report) online een melding kunt doen, nu eigenlijk echt? Ik hoorde laatst iemand zeggen dat een advocaat kan eisen, en die eis dan mogelijk ook toegewezen krijgt door de rechter, dat de gegevens van een anonieme beller openbaar worden gemaakt bij bv. een valse melding, bij laster, of omdat het nodig is voor een nadere toelichting van de getuige. Of dat echt zo is weet ik niet, maar daardoor kwam ik op dit topic.
Wel heb ik op Internet wat voorbeelden gevonden waaruit blijkt dat "M" mogelijk helemaal niet zo anoniem is als de meeste mensen denken.

Zo meldt BNN/VARA in een bericht van juli 2017 dat RTL Nieuws had ontdekt dat "M" tracking cookies achterlaat bij anonieme online meldingen, waar zelfs geen toestemming voor is gegeven, wat in strijd is met de wet. (https://joop.bnnvara.nl/nieuws/meld-misdaad-anoniem-niet-anoniem) Of dit inmiddels is opgelost, geen idee, daar hoor je niks meer over...

Het ED meldt dat er sprake is van een achterdeurtje om toch de anonieme beller te kunnen achterhalen. (https://www.ed.nl/brabant(...)n-nou-echt~af540440/) Het telefoonverkeer van de anonieme beller naar "M' wordt bij de provider gewoon geregistreerd, In zeer uitzonderlijke gevallen mag worden geprobeerd om via die weg een beller te achterhalen. Dat is 3 keer gebeurd in de 17 jaar dat "M" bestaat, dus uitgesloten is het niet. In hetzelfde artikel is verder nog ook te lezen dat het belangrijk is dat de identiteit van de beller in 99,9 procent van de meldingen wl geheim blijft. Met andere woorden, 0,1% van de bellers blijft mogelijk niet geheim. Fijn idee als je net de politie anoniem hebt ingelicht over een zware misdaad, dat je er bang voor moet zijn dat ze ondanks dat tch achter je gegevens kunnen komen, en op die manier mogelijk dan ook de persoon/personen waarover je belt. Als je "M" belt, moet je ervan uit kunnen gaan dat je melding ook echt hoe dan ook 100% anoniem is, en dus niet voor 0,1% niet. Waarom zou je anders "M" nog bellen?

Verder heeft nog een officier van Justitie een valse melding gedaan, die was te achterhalen via het IMEI nummer van de telefoon, zo meldt de site van Justitie en Veiligheid (https://justitieenveiligheid.nl/meld-misdaad-niet-anoniem/). Daardoor kwam de politie erachter waar de kaart was gekocht, en via camerabeelden door wie...

Meld Misdaad Anoniem wordt vaak ook wel gezien als een klik- of NSB-lijn, waardoor mensen toch huiverig zijn om deze te bellen. Ook door bovenstaande zaken gaan mensen toch twijfelen of het wel verstandig is om deze te bellen, als ze getuige zijn van een (ernstige) misdaad. De mogelijke onbetrouwbaarheid van meldingen, iemand een loer proberen te draaien uit jaloezie, of iemand bewust zwart proberen te maken, evenals de mogelijkheid dat de politie toch kan achterhalen wie er heeft gebeld maken het imago van de lijn er ook bepaald niet beter op.

Zou jij deze lijn bellen als je een misdaad zag, of heb je er geen vertrouwen (meer) in dat je gegevens geheim blijven?

[ Bericht 0% gewijzigd door Forumtijger op 17-10-2021 11:36:39 ]
pi_201791461
In principe kunnen ze toch alles achterhalen. Ook als je via een beveiligde verbinding met end to end cryption dingen verstuurd, of anoniem belt.

De ophef was er vooral over dat advocaten van de verdachten konden achterhalen wie de melder was. Dat is inmiddels wel dichtgespijkerd.


Dus ja, het is te achterhalen. Maar als jij een melding doet zullen jouw gegevens in elk geval niet meer bekend gemaakt worden aan de tegenpartij.
pi_201791898
anoniem
Op vrijdag 28 juli 2017 08:32 schreef Nielsch het volgende:
Geweldig hoe jij echt het simpelste van t simpelste vertegenwoordigt op FOK!
pi_201792177
Er is altijd wel te zien welk nummer belt of welk IP bezoekt.
100% anoniem is het nooit en boeit ook niet.

Gaat er meer om kan de ontvanger dat al direct zien? Nee lijkt mij het antwoord.

Maar bij valsheid en laster, als dat die uitzonderingen zijn is het te achterhalen.
Maar goed ook overigens.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')