abonnement Unibet Coolblue
pi_201758929
quote:
Moerwijk kan niet nog meer kwetsbare Hagenaars aan: 'Het is op'



DEN HAAG - Wijkcoöperatie Moerwijk is bezorgd over de plannen van het Haagse stadsbestuur om ongeveer 25 tijdelijke woonplekken neer te zetten in de wijk. De woningen zijn bedoeld voor vluchtelingen met een verblijfsstatus en zorggroepen, zoals ex-daklozen of mensen met een psychiatrisch verleden. Maar volgens coördinator Neo de Bono van de wijkvereniging wonen er in Moerwijk al veel mensen met een problematische achtergrond en kan de wijk niet nog meer problemen aan.

Wethouder Martijn Balster (PvdA) presenteerde woensdag samen met de wethouders Arjen Kapteijns (GroenLinks) en Kavita Parbhudayal (VDD) het 'Doorbraakplan'. Hierin staat dat het stadsbestuur de komende tijd gaat zorgen voor honderden extra woningen voor statushouders en mensen in zorginstellingen of de daklozenopvang. Het gaat om mensen die klaar zijn om zelfstandig te wonen, maar voor wie geen huis beschikbaar is vanwege de crisis op de woningmarkt. Het stadsbestuur heeft in totaal vierhonderd woonplekken gevonden voor deze groep mensen. Die plekken komen in leegstaande gemeentelijke panden of braakliggende terreinen waar tijdelijke woningen komen. De woonlocaties worden kleinschalig van opzet met meestal niet meer dan dertig mensen en ze komen verspreid over de stad te liggen, verzekert het college.



De groene locaties acht de gemeente Den Haag 'haalbaar'. Oranje locatie wordt beschouwd als 'minder zeker' en wordt nog op haalbaarheid onderzocht. Bij de witte punten loopt het project al.


Zo'n braakliggend stuk grond ligt ook aan de Van Ruysbroekstraat in Moerwijk. Daar zouden volgens de gemeente ongeveer 25 woonplekken kunnen komen. Of dit daadwerkelijk haalbaar is wordt nog onderzocht. Neo de Bono maakt zich ernstig zorgen over die plannen. 'Ik snap dat de stad voor een grote uitdaging staat om mensen te huisvesten, maar nu komt die uitdaging vooral terecht op de schouders van de wijken die al zwak zijn', zegt hij. 'Hier in Moerwijk zijn veel goedkope huizen en daarom wonen er al veel mensen met een GGZ- of verslavingsachtergrond. En met die nieuwe plannen krijgen we er nog meer bij. Wij hebben al vaker gezegd: het is op. Wij kunnen er niet meer bij hebben.'

Buurtbewoners
De Bono vindt dat er veel meer in de wijk geïnvesteerd moet worden. 'Het zijn elke keer de buurtbewoners die het op mogen knappen. We hebben vier wijkagenten en drie handhavers en de hulpverleners komen een paar uur per week langs bij mensen met problemen. Maar wie staan er na vijven klaar voor deze mensen? Dat zijn de buurtbewoners. Wanneer wordt Moerwijk nou eens overgeslagen?'

Ook vanuit de gemeenteraad klinkt kritiek. Volgens het college is het uitgangspunt van de plannen dat de locaties gespreid over de stad liggen, maar dat ziet Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos niet. 'De locaties liggen niet verspreid over de stad, maar verspreid over de zwakke wijken', zegt hij. 'Wat de wethouder keer op keer doet is zwakke wijken die het al slecht hebben opzadelen met nog meer problemen. Hierdoor worden de zwakke wijken nog zwakker en daar is de wethouder verantwoordelijk voor.' Bovendien vindt De Mos dat de gemeente veel minder statushouders moet opvangen en daarvoor bij het Rijk moet aankloppen. 'Het absorptievermogen van de stad is bereikt', zegt hij.

Blinde vlek
Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP is blij dat er eindelijk plannen zijn om kwetsbare Hagenaars en statushouders op te vangen, maar maakt zich ook zorgen over de wissel die het trekt op de zwakkere wijken. 'Er zijn vooral locaties gevonden in kwetsbare wijken', zegt ook zij. 'Dat is niet goed. Er moet veel meer gekeken worden naar locaties in de draagkrachtige wijken. Nu is daar een blinde vlek voor.'

Op onderstaande plekken wil de gemeente de extra woningen realiseren.

Deze plekken zijn opgeleverd of bijna klaar:
Willem Dreeshuis, 60 woonplekken (Segbroek)
Hotel Badhuisweg 1, 15 woonplekken (Scheveningen)
Loosduinsehof/Glenn Millerhof, 14 woonplekken (Loosduinen)
Stadsklooster Westeinde, 6 woonplekken (Centrum)
Henri Faasdreef, 70 woonplekken (Leidschenveen-Ypenburg)

Deze plekken zijn volgens de gemeente Den Haag haalbaar:
Voormalig kinderdagverblijf (Jaap Edenweg 9), ongeveer 15 woonplekken (Escamp)
Loosduinsekade 725, ongeveer 25 woonplekken (Escamp)
Ons Eibernest, 4 woonplekken (Escamp)
Medemblikstraat, 2 woonplekken (Escamp)
Parnassia Rosenburg, 140 woonplekken (onder voorbehoud) (Loosduinen)
Steenwijklaan 40, 20-25 woningen (Escamp)

Deze plekken moeten nog uitgewerkt worden:
Rederijkerstraat/Van Ruysbroekstraat (Van Ruysbroekstraat 1), ongeveer 25 woonplekken (Escamp)
Ketelstraat 21, 8 woningen (Laak)
Spaarwaterstraat / Van Hoogstratenschool, ongeveer 30 woningen (Haagse Hout)
Als we onze samenleving zwakker maken gaan we natuurlijk nooit de concurrentie met de Chinezen winnen. While we're at. Waarom vestigen we deze mensen gewoon niet in Wassenaar? Ligt om de hoek, mooi groen en ruimte zat.
pi_201758949
Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen
  donderdag 14 oktober 2021 @ 23:27:04 #3
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_201759111
quote:
0s.gif Op donderdag 14 oktober 2021 23:15 schreef Raw85 het volgende:
Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen
@Haags
pi_201759163
Tregter klacht. Wie komt nou met zo'n bezopen idee :')
  donderdag 14 oktober 2021 @ 23:47:49 #5
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_201759335
zorgvliet, archipel,benoordenhout, bezuidenhout.
waarom staan die wijken er niet op.
volop ruimte.
Tot nooit .......
pi_201759383
Spaarwaterstraat is Bezuidenhout.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')